Бързи въпроси и отговори деца - 4

• 33 273
  • 841
  •   1
Отговори
# 720
Разбирам,но при нас не е така. Той никога не се е тръшкал за нещо, нито за играчки, бонбони,сладко и какво ли не по магазините. Нито къде ще вървим,нито какво ще правим. Много е разбран ,единственото лигавене е когато бабите са наоколо и му правят забележки нон стоп, той почва напук да прави обратното и им се смее. Понякога му казвам да се облече пет пъти,той си тича, казвам ела да ядем, той отива да играе и ей такива неща му се повтарят ,той си прави неговото.

# 721
Нo имайте предвид, че не всяка битка е на всяка цена. Вчера на 4 г и 3 месеца, девойката си напъхала топче в носа. Хубаво, че успя да го издуха. С кръв, ама все пак. Кой да очаква, че на тази възраст ще прави още такива неща. Затова на играчките пише да не се дават на деца под 3 г., които са с дребни частици. Около 3 годишни бях чувала за всякакви неща, от типа на взимане на пирон, видия и какво ли не в носа. Ама не очаквах, че и след 4 ще правят такива неща.

Последна редакция: вт, 05 сеп 2023, 10:45 от Димитроваа

# 722
Въобще не говорим за лигавене, а за лепенето на етикети от близки, които не гледат и не познават детето. Пример, аз държа тя да се храни сама и мога да кажа, че за нейните 2г3м се справя отлично и с вилица и с лъжица, ползва салфетка ако се изцапа. НО идват вкъщи гости, тя се превъзбуща, малка е, многото хора ги превъзбуждат, сяда си на стола и след 2 мин почва да хвърля храна по пода. Значи ли това, че е лигла?! Разбира се, че не. Но в очите на въшнен, може и да е. Ще направя ли забележка, да. Дали ще го повтори отново като е превъзбудена, вероятно. За това говорим.

# 723
Радева, точно така е и при нас. Онзи ден имахме гости ( виждаме се два пъти годишно ) и тогава реши да реве понеже не може да хвърля камъни по поляната . За първи път му хрумна, тези камъни си стоят за декорация от сумати време и никога не им е обръщал внимание. Та онзи ден му скимна, почна да реве половин час, че иска да ги хвърля. 100% са били в потрес колко е лигав, но няма смисъл да обяснявам, че за първи път се случва, нямаше и да повярват де.
За мен е важно,че като сме сами се разбираме с половин дума, всичко прави сам,не ми противоречи, не реве, камо ли истерии. Даже помага да готвя, чистя , простира сам и тн. Правя му клипчета и показвам на бабите как слуша Joy

# 724
Децата не се лигавят, просто тестват граници, възрастните също го правим. Моето дете се тръшка много рядко и то когато е изморена.

# 725
Yan25 дори и да се лигави, не трябва да се палиш, защото някой друг ти казва, че трябва. Не само, че трябва малко да си пускаш коментарите през ушите, но и да отговаряш от време на време.

От това което чета, поведението му е много по-добро от на повечето връстници. В крайна сметка всички деца се лигавят. Ако ситуацията е такава, че той ти се е качил на главата и само ти не го виждаш, пак има начин да се каже, без да те обвиняват и да коментират постоянно.

Аз не съм за пример, защото не мога да контролирам моя син, но в крайна сметка си бера плодовете. И не, не че съм го приела, но търся начини да се справя без насилие и наказания. Свекърите са наясно, че съвети и коментари не приемам и много рядко си позволяват да кажат нещо, директно през мен съвсем. С майка ми спокойно мога да коментирам, че не мога да го контролирам и тя приема по-скоро ролята на слушател.

Дадох пример, защото в твоите коментари най-много ми направи впечатление, че ти взимаш оценката на други хора за сина си. Не е нужно да доказваш на никого, че сина ти е послушен и не е разлигавен. Ако ходи на детска и има проблеми с поведението, ако бие други деца по площадките, маже витрините в някое кафе, докато ти стоиш и наблюдаваш- тогава е проблем.

Последна редакция: вт, 05 сеп 2023, 10:29 от BNHP

# 726
Детето е много малко, сега опознава света, пробва граници и разкрива какво се случва при различни реакции. Малък е да се контролира и разбира всичко от 1 дума, това става по-късно. Чисто физически сега е най - тежкия период. Малкото сладко бебе се превръща в едно бясно детенце. Не е бабичка да седне да стои и много трудно им се задържа вниманието и както са кротки, изведнъж са в другата крайност. Човек, който не е постоянно с детето, трудно може да го разбере. Миналото лято моята майка след 2 часа с детето и мен, не беше сама с нея, заяви, че е безкрайно изтощена, не знаела как издържам, тя не се спирала, била неуморна и дива. Ами да, дете на година и половина, какво да е?! Преди 3-3.5г са малки диваци. После стават и устати, такова е. Мнооооого търпение, безкрайни обяснения и повторение на всяко нещо по 100 пъти. Дете се гледа много трудно. Не е просто да е облечено и нахранено, много, много взимат и изискват.
Точно на 3,8 и я забелязвам,че ми говори "казах ти","не ме ли чу " 😁🙈🙈🙈много й знае устата.
Голям характер

# 727
Ян, мисля, че се справяш много добре. И моя син сякаш е по послушен с мен. Уж се старая да има по голяма дисциплина и да не ми минават много много лигавенията. Просто коментарите са те жегнали дълбоко, защото ти създават усещането, че не си добра майка. Затова най доброто решение е да не ги чуваш изобщо. Стане ли дума прекратяваш бързо и безцеремонно. Казваш "Аз съм единствения човек, който го гледа и възпитава. Ако имате проблем с това може да заповядате да го гледате вие."
Като бил малък ММ не искал да яде. Дошла някаква роднина, скарала се на свеки, че много бил отслабнал. Свеки връчила паницата тя да го храни, после роднината казала, че наистина е трудно и разбира.

# 728
Моето тръшна първата си врата на 2 години. Сега е на 3 и 9 месеца и не ми се коментира.
Все по - зле става. Пришки на езика ми излязоха да обяснявам.
Успокоявам се, че е упорита. Ще успее в живота. (това в кръга на шегата) Grin

# 729
  • София
Всички се успокояваме май, че ината поне после може много да им помогне в живота Grinning
И моето става от масата като яде, взима си и играчки, отговаря ти нагло като не му е изгодно нещо. В градината обаче е примерен и всичко следва (е, имало е изключения). Но само с мен ли е слуша, ходи, яде, не джаска и хвърля, има ли още някой може да стане непоносим. Нормално поведение за дете.

# 730
Ами аз съм с 2 на 2г8м, като и двете са с характери. Едната само се чуди какви бели да прави, другата е страшен инат и има моменти, като се заинати и се тръшка и тогава става страшно. Но и двете се държат много добре навън,пред чужди хора и в градината. Тези изпълнения са запазени за нас и бабите. Та се чудя дали това, че ходят на градина, а преди това на ясла помага за това да спазват все пак някакви правила.

# 731
Яслите/градините/училищата не възпитават. Ако вкъщи не държите на реда и правилата, това ясла/градина/училище не могат да го променят. Там просто се нагаждат по тамошната рутина, която вкъщи е била горе-долу подобна. Децата, които вкъщи не спазват ред и правила имат големи проблеми да се нагодят и обикновено не зачитат авторитета на учителите.

# 732
Ох, много ми олеква като ви чета, защото явно не е толкова зле. Мен точно това ме изнервя, че като е сам е много разбран, четем книжки, играе по цял час да лепи, рисува и тн, но дойде ли баща му след работа или бабите са у нас дори аз не мога да проумея каква промяна става. Някой иска да го облича - не,мама. Ако тръгна аз, не - тате. Хили се и се пробва, сърди се. Но как да им обясня, че иначе е друго дете ... На ресторант стои на масата и играе с пластелин или лепим нещо ,винаги му нося и го занимавам.Не е от децата,които тичат между масите например...  Аз мисля, че го укротявам винаги, в смисъл занимавам го нон стоп с нещо ,за да не лудее. Най ме дразни свекървата ( естествено Grinning) ,защото е гледала първото внуче на брат му и сравнява следващите. Онзи бил много възпитан, кротък ,всичко слушал. Аз все си викам на ум то това е малко ненормално даже за дете на 2г Joy винаги тихите и изпълнителни като робот деца са ме смущавали повече от палавите.
Благодаря за мненията, намирам утеха Grinning

# 733
И аз се успокоявам като чета, че това поведение си е нормално за възрастта. Но, моля ви, не сме длъжни да се извиняваме за поведението на децата си пред недобросъвестни роднини. Аз съм "млада майка" и не много уверена все още и винаги, когато някой ми поднесе по нормален начин съвет или градивна критика се вслушвам дали мога да извлека нещо полезно. Нооо някоя баба, леля и стринка да ме сочат с пръст, че видиш ли не съм си възпитала детето, което е на 2-3 и то, видиш ли, не седи като голям човек на масата да разговаря за политика и климатични промени, айде нема нужда. Всички тия лели и баби са гледали деца и много добре знаят, че децата у дома са едни, навън други, в компания с още 4-5-10 човека трети и се правят на маймунки. С какво е полезен този мам шейминг не си обяснявам.

# 734
Как ли да не ме трогват. Свекървата и свекърът са отнасяли от моя милост, чичото също. Детето ми било невъзпитано защото не му казвало "добър ден". Набързо и на кратко му обясних, хич не ме трогват даже хора, които последните 20-40г не са гледали малки деца.

Общи условия

Активация на акаунт