Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 44

• 44 987
  • 774
  •   1
Отговори
# 75
Аз да се изкажа за довършителните. Според мен няма да стигнат.
*Предполагам поне долният етаж ще е с плочки и ще имате 3 бани+мокро+склад. Това са оптимистично по 45-50 лв/ кв.м. само за труд. Материали поне още 45 лв на квадрат (плочки, лепило, фуга, лайстни, частична хидроизолация).
*После не знам каква замазка предвиждате, но ако е саморазливна цените са страшни. Другата - армираната, в момента за отлично изпълнение трудно се намира за 27 лв/кв.м., ако бъркат на ръка ще е по-скъпо.
*Имате фини шпакловки и шлайфане (това е след мазилките) и се прави и на картона на тавана. И там цените са страховити, а майсторите масово некадърни.
*Грунд с боя върви вече по 11-12 лв за труд на места.
*Имате да сложите минимум ключове и контакти, дори да останете на крушки без осветителни тела.
*За инсталациите също парите ми се струват малко. Само ВиК са Ви 3 бани, мокро, кухня, склад/техническо като минимум и то разположени на два етажа. Вентилация някаква.
*За подово отопление при термопомпа цените стигат за труд+материали до 100 лв/кв.м. , отделно помпа, колектори, разширителен съд и други. Цената става минимум 35-40000 лв. Може да комбинирате климатизация и отопление като ползвате вентилаторни конвектори, за да спестите малко от двете отделни системи.
*За груб строеж бих заложила още пари отгоре предвид цитираните по-напред суми, ако не отидат там, ще отидат по друго перо със сигурност.
10% непредвидени ги запазете в сметката, че не се знае.

sofyia, честито и от мен. Успешно завършване и на следващите етапи!

Последна редакция: нд, 26 мар 2023, 11:04 от drago_2008

# 76
София, честито и от мен! Да върви още по-добре и по-бързо!

Lizard, да имаш предвид, че мазето гълта много бетон, както и хидроизолация, така че и за него заложи повече пари. За оградата, ако е с бетон и тухли или само стъпки от бетон и нагоре.мрежа, също си отиват доста пари. Може да провериш едно платно ограда колко струва с колове и го сметни спрямо обиколката на имота.

# 77
  • Пловдив
sofya ,много Ви се радвам !Вие сте от хората, които се информират ,имат знанията как да се случат нещата и дерзаят .
И на мен ми е любима снимката с цъфналата слива ,предполагам .След довършителните работи  ще се радвате още повече -все едно детето е проходило Simple Smile

# 78
Относно сметката за грубия строеж- 120к с материали ли?

# 79
  • София
Много благодаря на всички! ❤️
Лека-полека продължаваме напред!
nelina, много благодаря! Ние сме ентусиасти в напредващи години, къде със знания, къде с опит, с изисквания и претенции да се направи добре, но нямаме торба пари Wink
И за да се посмеете, да ви покажа как беше комина:

Щели да сложат две вентилационни керемиди плюс този показаният. Е добре, но защо шапката е толкова ниско, тухлите единични ли не ви стигнаха? След малко - Ами то няма място за двете керемиди! Е как ще има, като е проектирано в едно тяло?! Хайде бутай! Ще заложим ПВЦ тръби горе. Мъжът ми - абе вие къде сте виждали пластмаса на комин?!
Заложи си той спироканали, с коляно, с мрежа против птици, вися им на главата цял ден... И още доста такива... Simple Smile

Последна редакция: нд, 26 мар 2023, 16:13 от sofyia

# 80
Днес отрязахме лентата на грубият строеж. След точно девет месеца, детето (къщето) се роди!
С доста нерви, поправки, преправки, но все пак запазени добри отношения със строителя, днес изчистиха, извозиха боклуците и спретнахме малък купон. Остават дребни материали и боклуци за другата седмица.

Скрит текст:

Това чудо по проект ли е строено. Изглежда доста страшно.

# 81
  • София
jele3 по проект, да. Кое ви плаши?

# 82
Свиркай си! Плаши ги киселото грозде.

# 83
Стоманобетона, тук има конструктори нека кажат така ли се прави.

# 84
  • София
jele3, прав сте. Те хубаво от Бокал Инженеринг искаха да дойдат и да ни направят къщата, но ние си викаме, там само индийци и украинци работят, първите са си като наш"те р0ми, пък вторите готини момчета, но много водка ще изпият и няма да ни останат пари за дограмата! А на АРТЕКС много далече им се стори, 'щото е на 35 км от София-та, пък те бая блокове имат да довършват....

А сега сериозно, не че съм длъжна да влизам в обяснителен режим. Но хората в тази тема са прекрасни, винаги отзивчиви и готови да помогнат, така че ще опиша най-вече заради тях и заради всички, които тепърва тръгват по този нелек път. Виждам, че сте строител, изказвате се компетентно. Намерете по-деликатен начин да покажете какво и как го правите. Всички тук сме наясно, че качествени хора в този бранш са изключителна рядкост в момента и ако вие сте такъв, браво!

Аз съм технолог в ХВП, не строителен инженер, нито проектант, но се уча бързо. Както съм споменавала, попаднахме в много лош момент за старт, в началото на войната. Няколко месеца преди това търсихме строител и много трудно намерихме. Хората, на които имахме доверие, имаха работа, имаха да строят още две къщи, т.е биха започнали сега. С галопиращи цени на желязо, тухли и не на последно място труд, от петте взети оферти избрахме този строител. Запознахме се сдва техни строежа отблизо, говорихме и със собствениците. Тогава строителят работеше и с Техн. ръководител, инженер-конструктор. Но явно се надцениха много, защото се опитаха да строят четири къщи едновременно. Техническият напусна, точно когато започнаха при нас, напуснаха и още петима строители. И на нас се падна мъката с изпуснали кофражи, кривини, преправки.
Знам, че стоманобетона не трябва да захапва зидарията. Имаме 16 колони, две и половина от които, на задната част, са кофрирани след външна зидария и изляти с горната плоча. Имаме и една крива колона на входа, с отклонение 5 см на 3 м, т.е по 1.7 см на метър. Имаше и близо 8 см "корем" на стената на фундамента откъм стълбището, изкъртиха го (не се оголи желязо) и го замазаха с циментова мазилка. Трегерите са проектирани по контурите. Два месеца през зимата стоя на горна плоча, поради което и доста от тухлите си промениха цвета, дори след като изсъхнаха (Винербергер).
Проверявахме нивелиране на двете плочи, колони и зидария през цялото време. Имаше зидария, която бутаха и преправяха. Плочите са перфектно нивелирани, тази на гаража също. След декофриране, никъде нямаше оголено желязо. Конструктор и особено надзор, след първото изкривяване на стени на фундаменти също проверяваше и правеше предписания. Далече е от най-доброто изпълнение, но от обикаляне и гледане, видях много на брой, много по-лоши такива. Пък и на един етаж, с 6 т желязо и толкова много бетон, вероятно ще изкара около 200 години, после ще му мислим Wink
От архитектката ни също съм много доволна, от надзора засега също.

Едно време дядо ми, който се е сражавал във Втората световна война, след като се е върнал от Унгария, е станал началник на тухларницата в селото. И нашата къща е била първата, построена от тухли, всички къщи до тогава - керпичени (те последните отново се използват). Има бетонов пояс, но няма колони естествено. Майстора бил само един, помагачи били събрани набързо. Всички отвеси са идеални, а основен ремонт на покрива се направи едва това лято. Естествено през годините са правени подобрения. Сменено дюшеме, не за друго, ами защото тогава нямало материал и взели такова от някаква стара къща. То си беше здраво, но се разскърца малко и дразнеше... Ами живеят си хора там още, 2-3 поколения даже. И нищо не е мръднало по конструкцията за тези 77 години...

Ще бъде много полезно, по видимото, да се посочат още допуснатите грешки. За нас вече е късно, но за всички, на които тепърва предстои строеж, ще бъде изключително полезно.

На всички желая здраве и вдъхновение Simple Smile

Последна редакция: пн, 27 мар 2023, 22:49 от sofyia

# 85
Ама то сега има ли строители?
Къщата на майка ми и баща ми е изпъната като струна, строили са я с майстори и доброволен труд от роднини и приятели.
Сега плащаме сумати пари и качеството е покъртително! Истинско предизвикателство да намериш хора, които наистина разбират от работата си.

# 86
Ама то сега има ли строители?
Къщата на майка ми и баща ми е изпъната като струна, строили са я с майстори и доброволен труд от роднини и приятели.
Сега плащаме сумати пари и качеството е покъртително! Истинско предизвикателство да намериш хора, които наистина разбират от работата си.
Строили са я за себе си, в това е разликата. Не , че сега няма добри строители - има, но са заети за много време напред.

# 87
То и ние сега стром за самите нас!
И със сигурност мога да ти кажа, че аз съм много по наясно какво прави всеки един майстор в нашата къща от колкото те когато са я строяли!
Кога то те са строяли, са викали майстори за различните операции и те само са помагали без да наглеждат какво прави майстора. Крайният резултат е добре изпълнена работа.
А не сега като нас - фирми в камарата на строителите, технически ръководител, надзор и накрая се чудиш тези хора какво точно правят на тоз строеж - всичко е с главата надолу! Уж има нови технологии, които помага, а накря си в потрес!
Не ме разбирайте погрешно - трябва да има фирми, технически ръководители, надзор, надзор от проектантите и т.н. Но след като ги има всички тези неща се очаква накрая да има настина добре построен обект. А те дори и на центъра на столицата не се стараят да ги направят като хората, а какво остава за нашите мижави обекти! Бясна съм на цялата тази безотговорност на всички нива!

# 88
Едно време дядо ми е бил строител на църкви. Разправя следното - дигаме строежа нагоре и стигаме до кубето, обаче не може да го затворим, щото според чертежа е едно, а на практика - друго се получава. Идва архитекта и казва - събаряй и всичко почва отначало с нов чертеж. Не им е било лесно. Сега поне с компютрите и софтуера това им се спестява на строителите.

# 89
  • София
Аз и до ден днешен не съм виждала архитект и строител да се харесват Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт