Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 44

• 45 601
  • 774
  •   1
Отговори
# 150
Включвам се да напомня, че едно е да строиш сам за себе си праовъгълен блок с материали с отстъпки, да си разчистваш със собствена технка, да си направиш изкопа със собствен багер, да караш поне част от материалите със осбствени камиони и т.н.; друго е да възложиш на строител да строи всичко вместо теб, а проектът ти да е с овални прозорци, еркери, лоджии, разчупен покрив, вити стълби, на специфичен терен и т.н. За покрив например знам, че всяка чупка оскъпява супер много; разликата между опростен проект и проект със завъртулки е доста голяма.
Когато някой каже "цена за груб строеж на 200 м2 къща", всеки път в главата ми изниква "ама каква къща точно".

Ако някой прави такава къща, най-вероятно ще е наясно с какво се захваща и нямо да се вълнува толкова живо от цените. Разбира се, че има значение каква е къщата, съответно обясних за каква става въпрос. При цени от €600/кв.м. за сграда около и над 1500 квадрата в София, нормална еднофамилна къща от 200-300 квадрата се оскъпява грубо с 20% и то за територията на град София. Точно този следобед го обсъждах със строител. И всъщност, не са много строителите (изключвам големите фирми), които разполагат с техниката, която изброявате. В голям процент от случаите тя се наема, защото практически не е финансово изгодно да се набиват толкова пари за техника, при положение, че не строиш по 2-3 жилищни блока с РЗП от 15 000 кв.м. Да не говорим, че никой строител, който прави "сам за себе си" правоъгълен блок, няма да налее и капка в техника, която ще ползва веднъж.

За да не излизам от темата и да я разводнявам излишно, ще задам един въпрос, който в момента живо обсъждаме вкъщи. Имате ли алтернатива на отоплението и ако да - каква (съответно каква е основната ви)? При нас има възможност за включване към газопреносната мрежа, но мислим за резервен вариант, който да заложим от сега. Камина ще имаме, но се чудя до колко инвестиция в инсталация за водна риза е разумна и съвместима с тази на газ. Отоплението със сигурност ще е подово, там сме единодушни със съпруга ми. На някакъв етап смятаме, че ще сложим и фотоволтаична система. Кои варианти и комбинации според вас са най-удачни?

# 151
Ние сме към газа свързани.
Иначена някакъв късен етап ще сложим солари, поне за топла вода.
Иначе термопомпа ни е вариант, ако газът стане с цените на злато.
Включвам се да напомня, че едно е да строиш сам за себе си праовъгълен блок с материали с отстъпки, да си разчистваш със собствена технка, да си направиш изкопа със собствен багер, да караш поне част от материалите със осбствени камиони и т.н.; друго е да възложиш на строител да строи всичко вместо теб, а проектът ти да е с овални прозорци, еркери, лоджии, разчупен покрив, вити стълби, на специфичен терен и т.н. За покрив например знам, че всяка чупка оскъпява супер много; разликата между опростен проект и проект със завъртулки е доста голяма.
Когато някой каже "цена за груб строеж на 200 м2 къща", всеки път в главата ми изниква "ама каква къща точно".

Ако някой прави такава къща, най-вероятно ще е наясно с какво се захваща и нямо да се вълнува толкова живо от цените. Разбира се, че има значение каква е къщата, съответно обясних за каква става въпрос. При цени от €600/кв.м. за сграда около и над 1500 квадрата в София, нормална еднофамилна къща от 200-300 квадрата се оскъпява грубо с 20% и то за територията на град София. Точно този следобед го обсъждах със строител. И всъщност, не са много строителите (изключвам големите фирми), които разполагат с техниката, която изброявате. В голям процент от случаите тя се наема, защото практически не е финансово изгодно да се набиват толкова пари за техника, при положение, че не строиш по 2-3 жилищни блока с РЗП от 15 000 кв.м. Да не говорим, че никой строител, който прави "сам за себе си" правоъгълен блок, няма да налее и капка в техника, която ще ползва веднъж.

За да не излизам от темата и да я разводнявам излишно, ще задам един въпрос, който в момента живо обсъждаме вкъщи. Имате ли алтернатива на отоплението и ако да - каква (съответно каква е основната ви)? При нас има възможност за включване към газопреносната мрежа, но мислим за резервен вариант, който да заложим от сега. Камина ще имаме, но се чудя до колко инвестиция в инсталация за водна риза е разумна и съвместима с тази на газ. Отоплението със сигурност ще е подово, там сме единодушни със съпруга ми. На някакъв етап смятаме, че ще сложим и фотоволтаична система. Кои варианти и комбинации според вас са най-удачни?

# 152
  • София
Ние сме в дървена къша и се отопляваме на ток с климатик и конвектори, за резерва в края на краищата избрахме генератор. При нас токът спираше често и за кратко, предимно при много силен вятър. Тази "зима" почти не се е случвлао, а последните сииилно ветровити дни изобщо не ги усетихме. Може пък от ЧЕЗ нещо да са подобрили трасетата, то и на нас все някога трябва да ни провърви.
Фирмите може да нямат цялата тази техника, но все имат я камион, я багер, я познат с остъпка. В момента малък строител строи къщата на съседите зад нас - едно има, друго няма, но все пак не е като нас като строихме и нямахме ни-що като техника. Нито имахме контакти из бранша.

# 153
Аз да вдигна малко сметките на Gerundiq, (която е професионалист и знае точно как стоят нещата) пак с уговорката, че едноетажна, повдигната на 70 см над терена е най-скъпо.
Това ми е офертата от бетоновъзел Враня 93 в София, който се спряга за един от добрите и коректните, от 08.02.2022, а след това вдигнаха още цените:

Т.е 130 лв/м3, без труд, стара неактуална цена. И това е все пак по документи, а в действителност отива повече.
Нашата оферта от този период беше 170 лв/м3, но три месеца по-късно договор подписахме на 190 лв/м3. А сега преди месец, понеже плочата на гаража не беше в тази оферта, го изравнявахме на 215 лв/м3.

NarniaV,  е това 65 хил.за ОВК наистина ми идва много! Освен ако не е с някаква изключително скъпа ТП и голямо количество медни (т.е златни) тръби?!

Наскоро ми беше попадала оферта за ОВК за 400 м2 - към 100 000 лв, с водно подово навсякъде, две термопомпи вода-вода мисля (защо толкова не знам), разводки, подложки, труд и прочие. Няма никакви медни тръби. Не съм сигурен дали включваше и замазка. Сондажи май не бяха включени.
За сравнение за същата площ преди 15 години излезе към 30 000, пак подово навсякъде, една термопомпа вода-вода, сондажи и един бойлер 200л с една серпентина. Замазката отделно, вече не помня, май 5-6 лв на м2 за труд и земновлажна замазка на кубик, там вече не помня цени и обем.

Цитат

Термопомпа категорично е най-евтиния вариант, в пъти в сравнение с останалите особено в комбинация с нискотемпературно подово. Камина въобще не знам дали може алтернативно да се закачи като втори източник, и дали някой ще се навие да го направи към подовото, а и честно казано не виждам абсолютно никакъв смисъл. Аз имам една камина, но тя е само за кеф в хола, почти никога не ми се е налагало да търся алтернатива, имах един период в който термпопомпата беше повредена но беше вече април. Ако трябва да се захранва цялата къща с една камина няма да стане, а и за 15 години за използване един единствен път да инвестирам във водни ризи, трипътни вентили, буфери, още помпи, които ще клеясат от бездействие? Кога ще се изплати тази инвестиция? Ако е толкова драматично, пускам за известно време по един електрически конвектор в някои стаи и толкова. Или в краен случай обикновено електрическо котле паралелно с термопомпата със сходна мощност. Но и то няма да се изплати никога.

За газ аз лично не виждам никакъв смисъл, дори и когато беше "евтина", беше поне 2 пъти по-скъпо отколкото с термопомпа.

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 00:01 от BobyB

# 154
  • Sofia
В дългосрочен план - е безсмислено упраженение това с камината. 2030 ще е забранено, освен ако не горите с еко-пелети. Дърва/въглища и т.н.т. ще са незаконни. Ако е за евтино - със сигурност няма да е. По-добре е термопомпа - има всякакви варианти. Можете да отидете и на 100% отопление и топла вода с нея и да не се занимавате с нищо друго.

# 155

Имаме изградено водно подово. Предвидено е за захранване с централна газ. Газовият котел може да се върже обаче и към цистерна или както там се води (в момента излизало по-изгодно).

Камината ни е с вентилатор и въздушна риза, т.е. въздуховоди по периферията на стаите с решетки, които могат да се затварят. Имахме такава преди и много топлеше.
Камина с водна риза и подово не съм наясно как се съчетава, защото реално няма как директно да контролираш Т на подаваната вода, а подовото е ниско температурно. Затова хората с такава инсталация монтират радиатори. Може би има вариант да се редуцира топлината чрез допълнителен съд и подовото да се захранва след това, но не съм проучвала....По-удачно е подовото да се върже към термопомпа в случай, че не се използва с газов котел.

Имаме и канален климатик с въздуховоди до всяка стая като алтернатива на газта и дървата (камината е по-скоро за разкош и краен вариант да се ползва за отопление)...

# 156
  • Бургас
Ако имахме газ около нас, изобщо нямаше да се замисля.
Аз не мога да разбера защо не се газифицират кварталите, които са с къщи и се отопляват на парно с въглища/дърва. При изградена вече система е много по-лесно да минеш на газ. В Бургас например, започнаха да газифицират  ЦГЧ, където като цяло са кооперации, направени преди двайстина години, нямат заложени тръби и много малко хора се възползват от газта.
На нас определено ни писна и с пелетите. Голяма занимавка е. Още повече сега като имаме база за сравнение с другата къща. Твърдо сме решили да сменим котела и да вземем термопомпа Дайкин. В момента чакам оферти от 2 фирми и ще задействам нещата.

# 157
NarniaV,  е това 65 хил.за ОВК наистина ми идва много! Освен ако не е с някаква изключително скъпа ТП и голямо количество медни (т.е златни) тръби?!

За мен лично е реалистична тази цена особенно ако е с подово и конвектори. Освен тях ОВК-то включва и бойлер, помпени групи, термопомпа, разводки и т.н. и всяко нещо стура пари и за материали и за труд.
Е, ако си го правим сами сигурно ще излезе доста по-евтино - трудът доста поскъпна. Но е трудно човек да разбира и да прави всичко сам.

Относно казуса, колко струва посторяването на една къща - най -лесния начин да се разбере е да съберете офити от няколко фирми. Така ще се ориентирате към днешна дата колко би ви струвало. Ако се запазят цените сигурно и след година ще струва горе долу толкова.

# 158
Благодаря на всички за отговорите!

Относно ОВК за 65 000 лева - съвсем реално е, в момента се изпълнява и както казах, включва всичко - подово, термопомпа, тръби, конвектори, труд, материали и пр. Става въпрос за къща с РЗП около 230 квадрата (по спомен). Наскоро клиент слагаше подово в апартамента на сина си - за 70 квадрата чиста площ го беше сметнал 12 000 лева като трудът за полагане на замазка беше от него. Наистина са малко шокиращи цените за подово, но за нас лично това е възможно най-приятният начин да отопляваш къща, когато под себе си нямаш съседи, които са надули парното.

Снощи бегло разгледахме термопомпите - аз ли не схващам, или за квадратура от 200 кв.метра една термопомпа излиза поне 20 000?! Проучванията ни са още в самото начало и за момента сме сигурни, че ще се вържем към газта (при наличие на такава на улицата, си е направо грехота да не се възползваме), но разучаваме всички възможности. За камина с въздушна риза не се бях сещала. Всяка една идея е добре дошла! А камина така или иначе ще има, минимум за уют. И като говоря за уют - как решихте настилките при подово отопление? Ясно, че гранитогрес е най-добре, а за трислоен паркет по-скоро трябва да забравя, ама хич не върви цялата къща, включително и спалните, да са с гранитогрес. Ламинат е някаква средна работа, наскоро колежка беше сложила в апартамента си страхотен ламинат шеврон, който по нищо не се различаваше от трислоен такъв за двойна цена. Ясно е, че е по-добре да ти е топло, отколкото по-хладно, но визуално уютно, но все пак?

# 159
  • София
Ами всъщност както нас ни "ощавиха" при грубият строеж, не особено качествено и на максимални цени, вероятно това продължава и при довършителните. Но мисля, че в ОВиК сектора има доста голяма конкуренция и не са чак толкоз заети, затова тези цени ми се виждат пък на мен много високи.
Пускам актуална оферта, за 100 м2 РЗП, без цената на  ТП, регион Бургас. Малко е объркано написана, защото в цената на ВиК се включва и труда, а отдолу има пак изнесен ред, но е съвсем реална и човекът е започнал работа. С уточнението, че е без ДДС, т.е на частни начала.
Скрит текст:

Narniavel, за 200 м2, т.е около 500м3 ТП са към 25 хил. лв.

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 10:33 от sofyia

# 160
В тази оферта не виждам бойлери, буфери, ТП и т.н. Предполагам е само за подово.
При избора на подово се спряхме на производител, който дава 10г гаранция на цялостана система. Така направихме и за изолацията. Предполагам това се отразява и на цената.

Относно настилките над подово - SPC vinyl го дават подходящ за над подово. За съжаление цената му не е бюджетна.
Относно мощността на ТП, прави се проект на база термозагубата на къщата и така се разбира каква машина ти трябва и как да бъде направено подовото.  Всичко останало е ЕЖК.
Другия вариант е да прочетете назат в темите Нелина какво ползват за отопление/охлаждане - и за там трябва проект.

ПП. Фирмата, която ни направи подовото е заета в следващите месеци. Не съм забелязала да имат по-малко работа. Чакам си реда при тях за един мой друг проект.

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 10:47 от nellytan1

# 161

Относно ОВК за 65 000 лева - съвсем реално е, в момента се изпълнява и както казах, включва всичко - подово, термопомпа, тръби, конвектори, труд, материали и пр. Става въпрос за къща с РЗП около 230 квадрата (по спомен). Наскоро клиент слагаше подово в апартамента на сина си - за 70 квадрата чиста площ го беше сметнал 12 000 лева като трудът за полагане на замазка беше от него. Наистина са малко шокиращи цените за подово, но за нас лично това е възможно най-приятният начин да отопляваш къща, когато под себе си нямаш съседи, които са надули парното.

Снощи бегло разгледахме термопомпите - аз ли не схващам, или за квадратура от 200 кв.метра една термопомпа излиза поне 20 000?! Проучванията ни са още в самото начало и за момента сме сигурни, че ще се вържем към газта (при наличие на такава на улицата, си е направо грехота да не се възползваме), но разучаваме всички възможности. За камина с въздушна риза не се бях сещала. Всяка една идея е добре дошла! А камина така или иначе ще има, минимум за уют. И като говоря за уют - как решихте настилките при подово отопление? Ясно, че гранитогрес е най-добре, а за трислоен паркет по-скоро трябва да забравя, ама хич не върви цялата къща, включително и спалните, да са с гранитогрес. Ламинат е някаква средна работа, наскоро колежка беше сложила в апартамента си страхотен ламинат шеврон, който по нищо не се различаваше от трислоен такъв за двойна цена. Ясно е, че е по-добре да ти е топло, отколкото по-хладно, но визуално уютно, но все пак?
Не искам да те разочаровам, но си много далеч от истината както за цените за строеж на къща, така и за ОВК. Провери си добре цените на базата на готови, подробни количествени сметки, които да разпратиш на няколко фирми за получаване на оферти, както за строежа, така и по част ОВК. И да, независимо че ти се струва смешно в системите за отопление, в някои от случаите (при комбинацията със слънчеви панели за топла вода) има и тръбен път изграден от медни тръби.

# 162
Правят се количествени сметки каква точно ТП ще ти трябва. Нашата къща, например, е 190 квадрата, но ни сметнаха, че ще ни трябва мощност около 7.4 kW. Зависи от изолация, отопляема площ, височина тавани, изложение. На нас тези сметки ни ги направиха от фирмата, която ни монтира всичко, около 30 хиляди лева, преди година някъде. Не сме заживели още в къщата, така че не мога да кажа доколко са им били правилни сметките...
Ние навсякъде сме с гранитогрес, сега ме е яд, че не юрнах по-сериозно мъжа за винил, по-скъпо е, но пък и труда за полагане на плочки не беше евтин. Успокоявам се, че мога върху плочките, при вече равна и твърда повърхност да сложа винил някой ден, или поне пвц винилови самозалепващи се плоскости 😂😂 Както казах, все още не живеем там, та ако не е супер некомфортно на краката, ще си е с плочките. За красота нямам проблем, има страхотни гранитогреси, имитират до максимум дърво, като визия всичко ми харесва.
Ние още чакаме развитие за акт 16, след като ни върнаха за парапета 😂

# 163
По-напред споменах,че работим в строителна фирма. Ще строим с нея, техника и всичко необходимо е налично. Не съм строител по работа обаче и затова задавам такива въпроси.  След лятото евентуално ще започнем с проекти и тн в най-оптимистичвия вариант, затова и на този етап не смея много много да обсъждам с колегите ми това. ММ пък съответно е - строитеството остави на мен, но на мен ми се иска да имам поне основните неща да съм по започната, та така чета тук да го изненадам 😁

Правилно сте се насочили. Като Ви дадат оферта, можеш да я качиш тук, може и без цените. Много от фирмите се правят на тарикати и лееко пропускат разни неща или ги слагат както им е угодно. Най ми е забавно като ми дадат отделно цена на бетонпомпа, че те ако им плащам така, могат да си викат бетонпомпа за 2 кубика наливане, а когато е разпределен този разход в цената на бетона си правят сметка, какво и кога да наливат, за да не се набутат.

На мен продължава да ми стои малко това за до акт 14 - т.е. бетон,покрив,зидарии.
Бакалски сметки
35-40кг. на кв.м. РЗП желязо х 2,7-3 лв.=100лв. кв.м.
2,5-3 кв.м. кофраж на кв.м. РЗП х 50-55лв. = 150лв. кв.м.
0,5 кубика на кв.м. РЗП х 120-200лв. = 80лв. кв.м
Или 330лв./кв.м. и за къща за 180кв.м. минимум  60 хил.
Изкопи и насипи, обратен насип, скално, извозване на земни маси – 10 хил.
До тук станаха 70 хил. оптимистично
Покрива за 90 кв.м. е около 120-130кв. , не знам какви са цените при Вас ( при нас са умопомрачителни), но едва ли ще Ви излезе под 150лв./кв.м. – 20 хил.
До тук 90 хил. лв. без зидарията,топло и хидроизолации на основи и под на кота 0, без дренаж и то ако строите в наистина евтин район.

# 164

Не искам да те разочаровам, но си много далеч от истината както за цените за строеж на къща, така и за ОВК. Провери си добре цените на базата на готови, подробни количествени сметки, които да разпратиш на няколко фирми за получаване на оферти, както за строежа, така и по част ОВК. И да, независимо че ти се струва смешно в системите за отопление, в някои от случаите (при комбинацията със слънчеви панели за топла вода) има и тръбен път изграден от медни тръби.

Благодаря за анализа, но за мой късмет имам щастието единият ми родител ежедневно да се занимава с КСС-та и актуване (няма да споменавам другите около мен, излишно е) та, позволете ми да не съм толкова далеч от истината. КСС може да се направи дори на идеен проект, стига човекът да си разбира от работата и да е наясно с цените. Не коментирам вече до колко реалните ценови оферти не се изменят по време на реализация.
А конкретното ОВК е на реална къща, в момента се изпълнява и нямам нужда да го доказвам - който иска да вярва, fine by me. Не знам къде забелязахте нещо да ми е смешно, последното изречение предполагам е за някого друг предназначено.

Общи условия

Активация на акаунт