Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 44

• 46 209
  • 774
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
Нелина , страхотна идея. Много обичам да чета твоите изключителни компетентни постове. И аз благодарение на теб имам 30см. вата на покривната плоча, и най- после се стоплихме. Успех!

# 241
Нели, страхотна инициатива!

# 242
  • София
Е, има ли нещо по-хубаво от постовете "благодарение на теб..." Simple Smile Нели, на толкова хора си помогнала и ще те помнят завинаги в домовете си!
Аз обаче силно агитирам за видео канал вместо блог. Стига да е възможно Simple Smile

# 243
  • Пловдив
Ужасно сте мили ! Hug
Какъвто и да е формата ,ще е най-рано юни месец .Дотогава ще се образовам за поддръжката на различните платформи .

# 244
Идвам с едно питане. На 2-ри започваме първа копка за къща. Минала съм всички документи и срокове. Спазвам отстояние от съседния незастроен парцел 3 метра. Дадено ми е и разрешение да строя на 3 метра и виза за проектиране и разрешение за строеж. Собственикът на съседния имот обаче се свърза с мен с леки заплахи, да си преместя къщата с 3 метра навътре защото ще му пазя сянка на имота и ще го обезценя. Та питането ми е, има ли начин това човече да ми попречи нещо на строежа или да го забави с някакви жалби? Според строителя всичко ни е точно и сме абсолютно чисти и няма за какво да се захване. Благодаря!

# 245
  • София
Не знам как е с визата за проектиране, но при издаване на РС от общината, има срок 14 дни за възражения и чак след това влиза в сила. Щом не е възразил тогава, сега ще ви хване за шушоните, според мен Simple Smile
Те отстоянията са за това - ако всеки ги спазва, да не си пречим.

# 246
Цитат
има ли начин това човече да ми попречи нещо на строежа или да го забави с някакви жалби?
hriska91 - накратко, при влязло в сила разрешение за строеж - няма.
Препоръчвам, да бъдете особено стриктни по отношение на всички изискуеми документи не само по отношение на строителството (заповедна книга, заверена и с изпратено уведомление до ДНСК, всички изискуеми протоколи по време на строителство да се съставят и подписват текущо, бетов дневник и т.н.), но и по отношение на безопасност и здраве и трудово законодателство например.
Въпреки, че не носите отговорност за строителя си, ако не е от най - стриктните, могат да ви заринат със сигнали към:
- инспекция по труда и постоянно някой да идва на проверки и да проверява дали работниците имат трудови договори (трябва да имат разбира се), дали са обезопасени отворите и изкопите, дали са монтирани предпазни парапети, където е необходимо и дали парапетите отговарят на изискванията за безопасност, дали е извършена оценка на риска на всички видове дейности и т.н.,  което си е голяма досада.
- МВР - за неспазване на Закон за защита от  шум например.
- РИОСВ - за замърсяване на нещо - водата, ако има някакъв открит воден басейн наблизо, запрашаване на въздух и т.н.
- Общината - за замърсяване на улици например, за наличие на разрешително за преминаване на тежка техника през централни райони (в случай, че се изисква такова)  и т.н.
Но пък, ако си спазвате законовите изисквания, просто ще си идват, защото са задължени, но няма особени последствия с изключение на това, че всеки път техн. р-л трябва да  вади купчина с документи.

# 247
Идвам с едно питане. На 2-ри започваме първа копка за къща. Минала съм всички документи и срокове. Спазвам отстояние от съседния незастроен парцел 3 метра. Дадено ми е и разрешение да строя на 3 метра и виза за проектиране и разрешение за строеж. Собственикът на съседния имот обаче се свърза с мен с леки заплахи, да си преместя къщата с 3 метра навътре защото ще му пазя сянка на имота и ще го обезценя. Та питането ми е, има ли начин това човече да ми попречи нещо на строежа или да го забави с някакви жалби? Според строителя всичко ни е точно и сме абсолютно чисти и няма за какво да се захване. Благодаря!
Може да пусне жалба, но ако е изтекъл срокът за влиза в сила на РС, то нищо не може да постигне. Наеми си строителен надзор да ти следи коректното отреждане на линията за строеж, отстоянията и документация, и си действай. СН може да ти каже, дали евентуална жалба би спряла изпълнението на проекта.

# 248
Благодаря, строителен надзор сме наели, строителя е с редовни работници на трудов договор, ще следим да спазваме шум и да не замърсяваме. Лошото е, че когато попаднеш на заядлив човек с много “познати” и роднини, може да ти навлече ядове. Благодаря все пак за съветите!

# 249
  • София
За всеки с много познати, има един с още повече - в това съм се убедила. Може да му напомните, че и той не знае вие кого познавате и не искате да влизате в пререкания още от сега. В краен случай пускате една жалба за тормоз в районното на принципа "важното е кой пръв ще се оплаче". Дано не се налага!

# 250
Здравейте дали някои е ползвал услугите на EFRA BUILD .Ако да моля за мнения и отзиви за този тип сглобяеми къщи ? И за фирмата специално.

# 251
Здравейте дали някои е ползвал услугите на EFRA BUILD .Ако да моля за мнения и отзиви за този тип сглобяеми къщи ? И за фирмата специално.
Не познавам фирмата, но от начинът, по който са описани "уж къщите" не става ясно какво всъщност представляват. Освен, че са от олекотена стомана, нито са описани стените как са изграждат, с каква изолация, нито покривите. До каква степен на завършеност строят, т.е. дали е до ключ или само доставят едно метално бунгало и после сам се оправяш. Кой проектира къщите, кой се ангажира да изкара разрешение за строеж, какви материали се ползват за интериора и екстериора, кой прокарва вода, ток, интернет и мърниезащита, какъв е срокът за изграждане, каква е цената и какво точно включва, и т.н. Качили едни снимки, които всеки може да копне от нета, написали нещо общо и който се хване на въдицата да му мисли. Не бих рискувала с тази фирма.
Ако търсите сериозни фирми за СК с опит в този вид строителство, но с дървена конструкция, то може да разгледате тези: https://www.domkomfort.bg/ https://www.ted-house.com/  Ако просто търсите някой да ви постори бунгало с тънка метална конструкция и с 10 см дебелина на стените за сезонно ползване, то може да разгледате безбройните оферти на турски сглобяеми къщи.

# 252
  • София
Здравейте, с питане за шпакловка. В момента сме с машинна мазилка. При полагането и, майсторите използваха ъглов профил за подсилване (поинкован за машинна мазилка, който е по-дебел). Майсторът който ще прави евентуално фината шпакловка, иска да слага други профили върху тях, за да може да се скрият. Нещо ме притеснява тази система, а не знаем как се случват нещата. Моля за разяснение. Благодаря Simple Smile

# 253
  • София
Може ли да препоръчате фирма за урегулиране на поземлен имот /в Столична община/?

16м ли е минимумът лице, за да може да стане УПИ?

# 254
  • Пловдив
Здравейте, с питане за шпакловка. В момента сме с машинна мазилка. При полагането и, майсторите използваха ъглов профил за подсилване (поинкован за машинна мазилка, който е по-дебел). Майсторът който ще прави евентуално фината шпакловка, иска да слага други профили върху тях, за да може да се скрият. Нещо ме притеснява тази система, а не знаем как се случват нещата. Моля за разяснение. Благодаря Simple Smile
До колко прозира подсиления профил ?
Ние също слагахме по-качествени ъгли ,но за първи път чувам за втори ъгъл при шпакловка .

Общи условия

Активация на акаунт