Египет /Тема 14/

• 57 552
  • 753
  •   1
Отговори
# 270
  • Варна
Загубила съм линка за коя точно агенция Аладин ставаше дума като препоръчана в темата, този ли е https://aladdin-travels.com/? Излиза ми още една, Аладин турс. Трябва да измисля полудневна екскурзия за трима човека, пък аз няма да съм с тях.

# 271
Таксите обслужване се дължат на всеки круиз, както е писала Galactic.
Ако някой отива за пръв път, може да е изненадан, но това съвсем не значи, че има някаква измама или некоректност в тях.

# 272
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Здравейте,
Мои познати са на круиз по Нил и ми се оплакаха, че лицето което представлява организаторите на екскурзията им искат по 56 евро на човек за бакшиш на персонала. Виждам, че така е написано в обявата: В цената не е включен бакшиш за шофьори, екскурзоводско обслужване за целия престой: 35 евро на човек и бакшиш за персонала на кораба за целия престой: 21 евро на човек. Някои хора според мен имат странна виждане, какво представлява бакшиша. Моля да споделите сблъсквали ли сте се с такъв случай и как е добре да се постъпи?
На всички круизи има такса обслужване. Погледнете морските и ще го видите също.
Има и дестинации, където се очаква, че задължително ще се остави бакшиш. Египет е от тези дестинации.
Напълно наясно съм с нашата концепция: оставяш бакшиш, ако си доволен. Просто на определени места не е така. Очаква се задължително.
Обявено е в офертата съвсем официално.
Здравейте, бих се съгласил с Вас, но според мен нещата не са съвсем коректни. Ако това е част от цената моля да се включи в общата цена на екскурзията, а не като допълнително заплащане. Допълнително се заплащат услуги, за които към датата на сключване на договора не е известно какъв е размерът. Например горивни такси, допълнителни застраховки за възраст и др. Тук цената е предварително определена. Явно това е калкулиран разход на оператора, който обаче няма желание да се получи сумата официално, а под формата на дарение. Това вече не е наред. И второ, плащането на тези суми в круизовете на които съм бил се включва в крайната цена, която клиента трябва да плати по начина по-който той прецени, включително по банков път. Но тук парите както разбирам се иска кеш от моите познати. И това вече не е добре.
Според мен това не е бакшиш а допълнителен приход на организаторите на екскурзията. Отделен е въпросът, каква част от събраната сума се дава на трети лица, в случая шофьори, екипаж и др.
Скрит текст:
Аз така мисля приятели и за мен това е порочна практика. А истинският бакшиш е нещо съвсем друго. Когато отивам на почивка в Египет винаги нося със себе си около 50-60 долара на дребно. И никога не съм забравял тези които ме обслужват. И винаги съм си изкарвал страхотно и съм се радвал на добро обслужване.

така не съм се смяла отдавна.
та значи агенцията лъже и краде парите. 
ще забогатеят неистово точно от тези пари.

обслужва ви сервитьорът и бива възнаграден с бакшиш от долар.
а готвачът, който е сготвил храната? а този, който е белил картофите? мил чиниите?...
точно затова има такса "обслужване" - за да се разпределят между всички, които ви осигуряват комфорта.

и да, по-добре да се включи в цената на екскурзията, иначе някой все ще се направи на неразбрал и няма да я плати.

# 273
  • Beyond the Frontiers
Filip2, не знам кога и къде сте били на круиз, но абсолютно грешите. Таксата обслужване се плаща на място, на самия кораб от всеки турист. Това си е абсолютно ясна такса, по същество бакшиш. Съответно корабът/ круизната компания си издават разходен документ за него.
Таксата не е част от туристическия пакет.
Умишлено не се включва в пакета по една проста причина: ще надуе цената над пазарното ниво, защото в офертите на самите круизни компании също не е включена.

Това не е повишаване на цената. Това е задължително плащане, за което клиентът е уведомен предварително. Законът е спазен, защото клиентът е уведомен преди записване.
По същия начин се доплащат градски такси, входни такси за музеи, примерно.

Във форумите и въобще онтернет всички твърдят, че оставят бакшиш. Но практиката показва, че въобще не е така.

Шофьорите, местните гидове - особено по време на круиз екипът е голям, организацията също, дори и туристите да не го виждат и да не си дават сметка. Средно ще са 4-5 долара на човек бакшиш.

# 274
По принцип круизите си имат една такава стандартна такса обслужване, която прави впечатление, че я събират туроператорите, а не всеки да си отиде на рецепцията на кораба и да си я плати. Като при градската такса в италианските градове.

Обаче, аз си говорих с хората в хотела, в който бяхме - те си казаха - ако дадете пари за бакшиш на туристическата ви агенция, ние не ги получаваме. Това ми каза човека. Що, що? Събират се едни пари, ама къде отиват, при кой?

Така че или тур агенции да променят долнопробното поведение и да започнат да показват на кой колко бакшиш дават или просто да казват кой по колко да си приготвят хората за бакшиш.

И не, не е смешно, след като още на летището от туроператора те ментят и ти въртят номера. Колко ще забогатеят ли? Ами по 100 души кацат на ден. От тях половината да се хванат на далаверата с "не купувай сим карта на летището", от която печелят по $4 на балък, ето ти ги едни $200 още преди да е стигнато до хотела или до круиза.

Последна редакция: ср, 10 май 2023, 14:11 от Елфичка

# 275
  • Beyond the Frontiers
Елфичка, е че то е точно така. Ясно е написано такса обслужване в кораба Х лева.
Бакшиш за екскурзоводите и шофьорите У лева.
Тука в България никой нищо не ти събира.

За персонала в хотела никой не събира нищо. Поне аз такова нещо не съм чувала при стотици туристи всеки месец, които имам в Египет.

П.П. туристическите агенции не провеждат/ организират пътувания. Това може да прави само и единствено туроператор. Поне така гласи Законът за туризъм.

# 276
За круизните кораби не споря. Била съм на няколко, имаш си такава такса. Просто на другите места не я събира туроператорът, както в Египет и затова е странно на хората.

В почивките, обаче, в договорите не го ли пише че се включват транспорт и екскурзовод? Или се бъркам и хем ти е включено, хем ти казват колко да си платиш?

По тази логика - защо не се събира за бакшиш на екскурзовода и шофьора в България? Ние нещо по-назад ли сме?

И за протокола - в една екзотична страна имахме в микробуса един много красив мъж, чиято единствена работа беше да ни казва добро утро, да ни се усмихва и да ни подава вода. Ще кажете, че нищо не е правил, защо е там, но този човек с едното най-просто уважение към нас като клиенти направи бакшиша на всички с допълнителен бакшиш.

# 277
  • Beyond the Frontiers
Елфичка, събира се такса обслужване за круизния кораб и такса обслужване за местните гидове и шофьори.  Защото в Египет задължително винаги присъства и местен гид, не може да е само българския.
Подобна практика съм виждала и за Шри Ланка, Мексико, Перу...Събира се бакшиш за местния гид и шофьора.

Никой не е накаран да си плати транспорт, екскурзия. Смесвате нещата.

Когато човек е на програма тип почивка - няма подобни такси обслужване. Там просто гида ще ви напомни да оставите на шофьора бакшиш...вече дали го правите си е ваша работа.

В случая българския ТО е длъжен да го посочи в офертата си като информация. Щом е направено, няма място за недоволство.

Последна редакция: ср, 10 май 2023, 17:24 от Galactic Voyager

# 278
Хайде да продължим малко по тази линия, т.к. ако българският гид и местният гид въртят далавери още от летището със сигурност има смесване на нещо. Друг да каже на какво.

Ако се събират бакшиши за местен гид и шофьор всеки ли да си дава бакшиш за носенето на куфарите в хотела? Или отиват пари и за тях? Как е по официални данни? (После ще ти кажа какво ми казаха местните и какво гида на ТО и версиите се различават..).

# 279
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
на мен лично тази линия ми е неприятна и няма да се включа в продължението.

тези подозрения как всеки се опитва да те прецака, излъже, ограби....това желание навсякъде да се мине "тънко"...
Sad тъжна работа

# 280
Здравейте, след 10 дни е нашето пътуване към Египет. Имам 2 въпроса и се надявам някой да може да ми отговори 🙃
Ще отседнем в Desert rose и се чудя да нося ли плажни кърпи или на място предлагат? Другото, което ме интересува е какъв алкохол предлага инклузива там - дали е горе-долу добър или е добър вариант да си вземем от фрии шопа?

# 281
Плажни кърпи има, раздават се на плажа и до басейните срещу карти които ви дават при настаняване. Сутрин я взимаш вечер връщаш. Има и плажна чанта в стаята  но не голяма и ако носите повече неща няма място. Алкохола е като българския ( жанр савой клуб или пещера), бирата е лека и негорчива.
Здравейте, след 10 дни е нашето пътуване към Египет. Имам 2 въпроса и се надявам някой да може да ми отговори 🙃
Ще отседнем в Desert rose и се чудя да нося ли плажни кърпи или на място предлагат? Другото, което ме интересува е какъв алкохол предлага инклузива там - дали е горе-долу добър или е добър вариант да си вземем от фрии шопа?
[/quote]

# 282
Плажни кърпи има, раздават се на плажа и до басейните срещу карти които ви дават при настаняване. Сутрин я взимаш вечер връщаш. Има и плажна чанта в стаята  но не голяма и ако носите повече неща няма място. Алкохола е като българския ( жанр савой клуб или пещера), бирата е лека и негорчива.
[/quote]

Сърдечно благодаря 🌹

# 283
  • Beyond the Frontiers
Eviaz, можете да внесете до 1 литър твърд алкохол на човек. Дали в чекиран багаж или от Duty free шопа на летище София си е ваше решение.
Иначе в Хургада има Duty free и до 24 часа след пристигане може да пазарувате в него с паспорт (мисля и бордна карта).
В хотела има алкохол, но предходното сравнение е вярно - ниво Савой.

Пиша последно, а ако дамата желае можем да си комуникираме и спорим на лично в детайл.
Таксата обслужване на круизите е стандартна. Дължи се и се плаща. И никой не пита искаш или не, а кой взима парите - персонала или круизната фирма.
Таксата за обслужване/бакшиш също е норма в определени държави. Туроператорът/туристическият агент е информирал клиента и с това е спазил изискванията на закона в БГ.
Дали на някой му харесва или не е въпрос на персонално мнение. Разходите са били посочени в офертата, ако не си съгласен, не резервираш при тази фирма.

# 284
В обществото когато някой ти говори за отношение, става дума за пари. Няма как някой да се държи гадно, нахално и арогантно, да те обижда и унижава пред всички за кеф и накрая да получи парична награда за отношението си, пък дори и това да изглежда като "минаване тънко". За българската екскурзоводка става дума.

Общи условия

Активация на акаунт