Египет /Тема 14/

• 57 549
  • 753
  •   1
Отговори
# 255
Няма хотел с лоша храна в Египет.

А пък точно на Пирамидите съм си купувала най-хубавите неща за спомен. Сега си точа зъбките за пазарлък за едни детски книжки на излизане от музея. Миналия път ми останаха очите в тях.

# 256
  • Sofia
Мен, понеже нищо друго, освен месото и рибата, не ми хареса особено, бях минус 1-2 кг., като се прибрах. Grinning Съчетанието от ежедневно многочасово плуване + чист протеин, си каза думата.

# 257
Мен, понеже нищо друго, освен месото и рибата, не ми хареса особено, бях минус 1-2 кг., като се прибрах. Grinning Съчетанието от ежедневно многочасово плуване + чист протеин, си каза думата.
Браво! Машина си ти! Никога не ми се получава в Турция и сега в Египет! Просто въглехидрата ме владее. Даже на излизане от ресторанта си взимам едно в ръчичка за из път. Дано не платя свръх багаж 🤣🤣🤣!
Само да допълня, че чистота в Desert Rose  е на мега ниво! Като машинки са и са много, пръскат, бършат, лъскат. Общите тоалетни скърцат от чистота! Общите части, муха да кацне и се разчеква! Това, което обаче ми стана странно е, че нямат мрежи за комари. Френски прозорци без комарници.

# 258
  • Sofia
Просто въглехидрата ме владее.

И аз много обичам въглехидрати, ама в нашия хотел (Jaz Fanara) почти нищо тестено или сладко не ми допадна. Grinning Нещата бяха, меко казано, странни, като за моя вкус.
И при месото / рибата имаше гафове от време на време – примерно, първата вечер ядох някаква много вкусна панирана бяла риба, а на една от следващите вечери почти същото ястие беше ужасно на вкус. Не мога да си обясня откъде идва тази осезаема разлика в качеството.

# 259
Blаck Cat, би ли разказала повече за хотела?

# 260
Ние направихме три екскурзии с Аладин и останахме много доволни. Организацията за Луксор беше перфектна и с български гид. Отведоха ни да ядем в много хубав ресторант. Там поръчах и картуш за 10 долара и после ни ги раздадоха готови в автобуса. Ходихме и на лодката с прозрачно дъно. Също беше добра организацията. А хамамът за мен беше много по-добър от Турция. И много чисто ми се видя в хамама, че аз съм гнуслива. Иначе тези които те водят до освовната група наистина не говорят английски, но винаги ни водиха на правилното място. И да нямат отличителни знаци. Ние винаги питахме аладин травел и като потвърдеха се качвахме.

# 261
  • Beyond the Frontiers
На мен Jaz Fanara много ми хареса. Води се 4 звезди, но честно казано базата си е като за 5. Фамилната част е и съвсем нова отзад. Този изглед и залив е ....за милиони. Съвсем близо до Фарша, Стария пазар и Джамията. То и за това цената е зверска.
И веригата е с доста добро ниво на храната.
Египет не е кулинарна дестинация, храна има, но чак супер вкусно...(аз съм фен на италианската кухня).

Последна редакция: пн, 08 май 2023, 10:54 от Galactic Voyager

# 262
  • Sofia
Blаck Cat, би ли разказала повече за хотела?
Мислих да пиша отделен подробен пост, когато времето не ми е кът, защото разполагам с разкошни снимки, а какви клипчета имам... Просто не е за разказване! Притежавам GoPro и с нея направих наистина разкошен footage, достоен за National Geographic. Grinning Ама за това – друг път...

Но по отношение на хотела, щом изрично ме питаш... Simple Smile Моето категорично мнение е, че ако сте любители на шхорхелинга и гмуркането, е задължително да посетите някои от комплексите, разположени в Ras Um Sid, както неведнъж съм споделяла в тази тема. Имам предвид, ако се насочите конкретно към Шарм ел Шейк. Просто е безпредметно да отсядате в други хотели, ако основната ви цел на пътуването до Египет са именно морските приключения. Това го пиша като вметка, разбира се, защото не всеки се интересува от шнорхелинг и гмуркане, доколкото виждам от споделеното в темата.
Иначе, самият хотел, като база, хич не е лош. Стаите на мен лично много ми харесаха – просторни, с добро обзавеждане. Още като се настанявахме, на рецепцията помолихме за стая, която да не е на партера (доста от помещенията, за съжаление, бяха така) и, всъщност, ни дадоха много хубава стая, с морски изглед и балкон, за каквато не бяхме платили предварително. Оставихме бакшиш на момчето на рецепцията, разбира се.
Анимацията беше посредствена, но аз, така или иначе, не очаквам някакви специални шоута.
Храната – доста изобилна и разнообразна, но както вече уточних, не мога да кажа, че беше с премиум качество.
Реално, не намерих никакви кусури на комплекса. Може би единствено проблемът с Интернет-а, но той май е повсеместен за Египет. Въпреки че ние в стаята си имахме безплатен нет, но според мен, нещата стояха така, защото нашата стая беше разположена много близо до главната рецепция.
Единственият същински недостатък, който ми хрумва в момента, е, че плажният квадрант беше относително малък, за да обслужи адекватно нуждите на всички хотелски гости. Просто чадърите не достигаха в някои дни. Бяха разположени доста нагъсто, също така, което си е гадно. Някои гости си запазваха чадъри на първа линия, отивайки рано на плажа и хвърляйки някакви кърпи върху шезлонгите, но на мен това поведение ми се виждаше мега селско, и макар самите ние да ставахме към 6 ч. сутринта, не съм ходила да запазвам. В тази връзка, случвало се е да отидем към 8 на плажа, и въпреки това, да няма много свободни места... Еми, тъпо е, 'щото някои пристигаха чак на обяд на "запазените" си места. Това беше голяма недомислица и действително много дразнеше.

Гледката от хотела:

# 263
Здравейте,
Мои познати са на круиз по Нил и ми се оплакаха, че лицето което представлява организаторите на екскурзията им искат по 56 евро на човек за бакшиш на персонала. Виждам, че така е написано в обявата: В цената не е включен бакшиш за шофьори, екскурзоводско обслужване за целия престой: 35 евро на човек и бакшиш за персонала на кораба за целия престой: 21 евро на човек. Някои хора според мен имат странна виждане, какво представлява бакшиша. Моля да споделите сблъсквали ли сте се с такъв случай и как е добре да се постъпи?

# 264
Да и го смятам за абсолютно просташко. Бакшиш се заработва, не се полага или дължи.

# 265
  • Beyond the Frontiers
Здравейте,
Мои познати са на круиз по Нил и ми се оплакаха, че лицето което представлява организаторите на екскурзията им искат по 56 евро на човек за бакшиш на персонала. Виждам, че така е написано в обявата: В цената не е включен бакшиш за шофьори, екскурзоводско обслужване за целия престой: 35 евро на човек и бакшиш за персонала на кораба за целия престой: 21 евро на човек. Някои хора според мен имат странна виждане, какво представлява бакшиша. Моля да споделите сблъсквали ли сте се с такъв случай и как е добре да се постъпи?
На всички круизи има такса обслужване. Погледнете морските и ще го видите също.
Има и дестинации, където се очаква, че задължително ще се остави бакшиш. Египет е от тези дестинации.
Напълно наясно съм с нашата концепция: оставяш бакшиш, ако си доволен. Просто на определени места не е така. Очаква се задължително.
Обявено е в офертата съвсем официално.

# 266
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Здравейте,
Мои познати са на круиз по Нил и ми се оплакаха, че лицето което представлява организаторите на екскурзията им искат по 56 евро на човек за бакшиш на персонала. Виждам, че така е написано в обявата: В цената не е включен бакшиш за шофьори, екскурзоводско обслужване за целия престой: 35 евро на човек и
бакшиш за персонала на кораба за целия престой: 21 евро на човек.
Скрит текст:
Някои хора според мен имат странна виждане, какво представлява бакшиша. Моля да споделите сблъсквали ли сте се с такъв случай и как е добре да се постъпи?

7 дена - значи по 3 евро на ден за всички хора, които осигуряват по по три хранения на ден + сервиране/отсервиране + чистене/оправяне на каютата + поддържането на общите помещения...

не знам за вас, но на мен подобни оплаквания ми се струват прекалено дребнави.
тези плащания се обявяват предварително, ако не ви устройват просто не тръгвате - това на въпроса "как е най-добре да се постъпи?"

# 267
  • София
Бакшишите за шофьорите, гида и за круиза по Нил бяха обявени още в офертата преди да подпишем договора.
Не виждам проблем, ако всичко това е обявено предварително.
Приятелите ви не са ли го видяли преди да резервират?

# 268
С Аладин съм ходил два пъти до Парадайс и Ориндж бей (уцелихме и стадо огромни делфини), делфинариума, подводницата и Луксор. Моето мнение е, че цена-качество няма по добро, разбира се за двойно повече, вероятно ще има по лъскави бусчета и шофьорите ще са с брандирани ризи, но не е сигурно Wink
Примерно къде ще плувате с делфини за 45 долара с включен транспорт от и до хотела, а резервацията я направих в 6 сутринта (работят денонощно) и ме взеха в 10. Шнорхелинг за 18 долара  с включено оборудване (аз си ползвах лично), безплатни безалкохолни напитки, кафе, скромен обяд и прекрасен плаж с безплатни чадъри и т.н.
Когато избираш най евтиното не бива да тръгваш с огромни очаквания (вероятно за това тук се пише само за Аладин).
*Цените които съм дал са преди пазарлъка Simple Smile
*Имаше една фирма с още по ниски цени, но не съм ги ползвал.

# 269
Здравейте,
На всички круизи има такса обслужване. Погледнете морските и ще го видите също.
Има и дестинации, където се очаква, че задължително ще се остави бакшиш. Египет е от тези дестинации.
Напълно наясно съм с нашата концепция: оставяш бакшиш, ако си доволен. Просто на определени места не е така. Очаква се задължително.
Обявено е в офертата съвсем официално.
Здравейте, бих се съгласил с Вас, но според мен нещата не са съвсем коректни. Ако това е част от цената моля да се включи в общата цена на екскурзията, а не като допълнително заплащане. Допълнително се заплащат услуги, за които към датата на сключване на договора не е известно какъв е размерът. Например горивни такси, допълнителни застраховки за възраст и др. Тук цената е предварително определена. Явно това е калкулиран разход на оператора, който обаче няма желание да се получи сумата официално, а под формата на дарение. Това вече не е наред. И второ, плащането на тези суми в круизовете на които съм бил се включва в крайната цена, която клиента трябва да плати по начина по-който той прецени, включително по банков път. Но тук парите както разбирам се иска кеш от моите познати. И това вече не е добре. Според мен това не е бакшиш а допълнителен приход на организаторите на екскурзията. Отделен е въпросът, каква част от събраната сума се дава на трети лица, в случая шофьори, екипаж и др. Аз така мисля приятели и за мен това е порочна практика. А истинският бакшиш е нещо съвсем друго. Когато отивам на почивка в Египет винаги нося със себе си около 50-60 долара на дребно. И никога не съм забравял тези които ме обслужват. И винаги съм си изкарвал страхотно и съм се радвал на добро обслужване.

Общи условия

Активация на акаунт