Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 17

• 47 673
  • 751
  •   1
Отговори
# 420
Много се радвам, че има майки, които свободно говорят за обезкосмяване и бельо. Ние цялото семейство сме с много тъмни косми и като пре-тиин много ме беше срам, пък майка ми само ми се подиграваше. Първият сутиен ми беше подарък от баба ми, която много обичам. Майка ми казваше, че само *мръсна дума* носят сутиени и си бръснат краката на 14-15 ...
Надявам се, когато и моята принцеса порасне, да мога да обсъждам тези неща с нея и да се опитам да изградя позитивен имидж за тялото й.

# 421
  • София
Космите при нас дори не са никаква кой знае каква тема за разговор. Ние обсъждаме и говорим за всичко. Дъщеря ми много споделя с мен и нямаме теми табу.

# 422
И моята споделя, но не пита. Все аз подхващам раговорите

# 423
  • Mediterraneo
Голямата споделя без да я питам. За всичко, включително за първия секс. Отзи ден беше до аптеката, притесних се защо се налага да ходи в аптека, отговорът й беше- Абе, мамо, ние сме млади хора, презервативите ни свършват бързо Simple Smile
Малката е друга бира. Думите с ченгел й вадя, все увърта, по- потайна е някак. От известно време виждам, че има някаква тръпка; всяка събота следобед ходи в съседното село да се вижда с приятели. Споделила със сестра си, че едното момченце й е повече от приятел, ама на мен нищо не казва. Преди няколко дни уговаряхме излизането тази събота и изневиделица каза- Ние с К. сме гаджета Simple Smile Ох, малкото ми пате. Поне момченцето е на 14, една година е по- голямо от нея; свири на китара и рисува много хубаво. Ходят в парка и се разхождат из селото 2-3 часа, през другото време се виждат в училище.

# 424
Слушам младите колежки как перат бебешки дрешки на ниска температура, а аз на моите деца ги варях на 90 градуса.
Основно пера на 20 градуса. Работните дрехи на 40, бельото на 60. На 90 градуса пускам пералнята празна, само с малко оцет за дезинфекция. Не сме умряли до сега, нито микробите са ни изяли.
Забравих да спомена, че центрофуга пускам само зимата и когато е дъждовно. Най- хубаво дрехите съхнат на свеж въздух. А ако има вятър още по- добре.

.
Голямата споделя без да я питам. За всичко, включително за първия секс. Отзи ден беше до аптеката, притесних се защо се налага да ходи в аптека, отговорът й беше- Абе, мамо, ние сме млади хора, презервативите ни свършват бързо Simple Smile
Малката… Споделила със сестра си, че едното момченце й е повече от приятел, ама на мен нищо не казва. Преди няколко дни уговаряхме излизането тази събота и изневиделица каза- Ние с К. сме гаджета Simple Smile Ох, малкото ми пате. Поне момченцето е на 14, една година е по- голямо от нея; свири на китара и рисува много хубаво.
Най- големият ми страх. Не искам децата ми да да правят такива работи, а още  повече да ми ги споделят.

# 425
Моите и двамата са с атопична кожа, уж контролираме дерматита, но химията, хигиената и материите на дрехите са критично важни, иначе ако нещо се замърси, особено в острите фази със сълзящи лезии, ще стане страшно.
Няма как да суша на свеж въздух в София Sad Пък и не си представям да опъна гащи по балконите, в двора в къщата е ОК, ама в апартамент в града няма как...

# 426
  • Mediterraneo
Рулана, не те разбрах, от какво се страхуваш?! Че децата ти един ден ще започнат да правят секс?!
Или си помисли, че 13- годишната ми дъщеря прави секс в парка?

Пране на 20 градуса Simple Smile Шегуваш се, нали? Работни дрехи на 40...

Пп, ох, върнах се да допиша. Аз имам страх моите деца да не се превърнат в родители като теб. Надявам се да живеят във времето си, не век назад, да говорят с децата си за всичко и да им бъдат подкрепа във всяко едно решение. Нищо лично, просто си е страшно обратното.

# 427
  • София
Рано или късно започват да правят "такива работи" и смятам, че е напълно нормално и естествено. Тарти каза, че дъщеря й е споделила за първия секс, надали изобщо е изпадала в подробности, кой изобщо би си го помислил. Аз също бих искала да съм наясно когато дъщеря ми започне с "тези работи". Не живеем в Средновековието.

# 428
Пера почти всичко на 40 градуса, рядко на 60
- например ако избелвам нещо. Бели чорапи, например, тийновете носят само такива.

Много ми е мъчно за деца, които не могат да споделят с родителите си. Познавам такива.
Мъчно ми е и за деца, които страдат от дългогодишни комплекси или подигравки заради глупавите и остаряли разбирания на майките си за епилация, бельо, дрехи, бански. И такива познавам. Тъжно.

# 429
  • Mediterraneo
Мда, сигурно нечии деца не знаят, че родителите им правят секс. Други сигурно живеят с вярването, че ги е донесъл щъркел, кой знае. Ако майка ти смята темата за секса за табу, що не. Остава и да се меся в живота на пълнолетен човек дали прави секс.
Чакайте да ви достресирам. Вече 2 седмици голямата живее със семейството на гаджето си, работи в хотела на баща му, че и прави секс под покрива му. Боже, отивам да се посипя с пепел що за изчадие съм отгледала и възпитала.

# 430
Аз имам страх моите деца да не се превърнат в родители като теб. Надявам се да живеят във времето си, не век назад, да говорят с децата си за всичко и да им бъдат подкрепа във всяко едно решение. Нищо лично, просто си е страшно обратното.
Най- страшното според мен е възгледите на родители и деца да се различават коренно. А това, че моите и твоите виждания са различни няма никакво значение.

# 431
  • Mediterraneo
А, с това мога донякъде да се съглася. Но само донякъде. Няма как да налагам своите възгледи и да командвам живота на децата си. Иначе рискувам да отгледам инвалиди. Здрави физически и психически, но инвалиди. Ако ме разбираш.

# 432
Не разбрах какъв точно е най-големият страх?
Аз се страхувам от наркотици, от зависимости, от насилие....Не искам дъщеря ми да приема тези неща за ок. Правя каквото смятам за редно, но знаем, че компанията е много важна в тази възраст. Говорим си непрекъснато, радвам се, че споделя. Съученичка в 4клас пушеше, сподели ми. Друга в 6клас си носи ракия на екскурзия с преспиване. Пак ми каза. Обсъждаме и се надявам нещо да остава в главата и.
Много ми се иска и приятелките и да ми имат доверие и ако не могат нещо да споделят с майките си, да дойдат и да кажат на мен. Всяко момиче понякога има нужда от съвет от по-възрастен, на когото има доверие.

Последна редакция: пт, 09 юни 2023, 05:28 от Г-жа Рамацоти

# 433
За мен сексуалното здраве е тема номер едно, за която трябва спокойно да се разговаря с детето след определена възраст. Не бих искала дъщеря ми да се "образова" от съученици или от Интернет.
Тези неща идват натурално и не трябва да се смятат за "табу". Трябва да се знае, че със свободата на това да си пораснеш идва и отговорност. Предпочитам да ходи да си купи презервативи или да ме помоли да й купя, от колкото да прави аборт на 16.

# 434
В този ред на мисли, кога е “приемливата” възраст за първия секс? То ясно, че и това за всеки е различно, но лично на мен ми се струва твърде рано за 14-15-16 годишни.

По “мое време”, а аз съм на 40, от клас с 24 момичета, до момента на абитуриентската, само около 6-7 имаха опит в тази сфера. По-късно поне десетина от нас се ожениха за първите си гаджета Stuck Out Tongue Winking Eye
Моето семейство е консервативно с голяма възрастова разлика между мен и родителите ми (майка ми е била на 40г, когато ме е родила, а това тогава не е било често срещано). Голямата разлика в годините винаги е оказвала влиянение и често съм искала да имам по-съвременни родители (точно за споделянето, епилацията, пускането на дискотека, модерни дрехи са ни били дрязгите, а сега се усещам, че доста от нещата волно или неволно, принасям  и аз към моите деца).  През пубертета доста съм страдала от свръхпротекциите и забраните, но идва момента, когато осъзнаваш, че доста от тях наистина са били за добро.

Общи условия

Активация на акаунт