Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 17

• 47 638
  • 751
  •   1
Отговори
# 555
Избирателна пропускливост.

# 556
  • Пловдив
Платена е екскурзия, на която детето няма да ходи?! Бих направила голям панаир.
Иначе за подаръка - неуместен е, да, но такива активисти мисля, че има навсякъде.

# 557
  • на последния етаж
Като смятате, че е неуместен да сте си казали мнението на родителите, които са го организирали. От коментари и обобщения тук или някъде другаде файда няма.

# 558
То хубаво да кажа,но в затворено общество от 3,4 човека се е решило,при нас казват само - платете до еди кога си и това е.
Както и да е , благодаря Ви за мненията.

# 559
Просто на другите родителите не им се занимава, а не че няма смелост да се изкажат. Един-двама се наемат да организират и другите се съгласяват просто защото не им се занимава с организация, събиране на пари и купуване на подаръци.
И е хубаво, че има такива, които проявяват инициатива, аз не съм от тях, признавам си. Grinning И е трудно 23 души примерно да са на едно мнение за общ подарък, затова обикновено се съобразява с мнозинството.

# 560
Истината е,че до вчера не знаех. Wink

# 561
  • София
А как взимат решението без другите?

Ние имаме Вайбър група (за малката) и там се решава. Обсъжданията са "публични", така да се каже. Рядко се комуникира с конкретен родител извън групата. Истината е, че 3-4-ма са по-инициативите, останалите са благодарни, че някой друг се нагърбва с организацията и подаръците.

В повечето случаи купуваме един голям букет от класа. Подаръците са скромни (засега), но правим подаръци. За края на първи клас подарихме и на двете учителки годишен абонамент за Сторител.

Голямата (10ти клас) сама се оправя с подаръците. От догодина ще са с нова класна. Чудеха се какво да подарят на досегашната. Смееше се, че искат да я пратят на СПА, за да си почине от тях. Но май ще е някакво бижу. Каквото си решат, големи са. Например досетили са се, че не може да я пратят сама на екскурзия и че трябва поне за двама да събират пари и това е отпаднало от идеите.

Подарък при завършване не е подкуп. Но неуместни или твърде големи подаръци не бих подкрепила.

Когато не сме купували общ букет от класа, дъщеря ми носи по една роза с панделка. Мисля, че е достатъчно да засвидетелства внимание и уважение, без показност.

# 562
Никак не е малко по 30 лв от дете! Повечето хора едва свързват двата края. 5-6лв е приемливо. Екскурзии в чужбина, инициаторите да си поделят сумата. Наистина е нагло!

Досега и мен ме поставяха пред свършен факт, дай 5евро за подарък на госпожата. Давах кротко и неохотно. Веднъж за Коледа, после за не помня какъв измислен празник, после за края на годината. Некои майки се вземат твърде насериозно с тия натрапени инициативи.
 Накрая ми писна за щяло-нещяло да давам и спрях. Тя учителката и без това навираше дъщеря ми в кучи г@з , та не може да се каже, че в последствие детето е пострадало откъм отношение Simple Smile

# 563
Това е ако е подарък за завършен седми клас, защо да е подкуп? Ние също подарихме екскурзия на учителката по бел, която ни беше класна, а на госпожата по математика- картина.  И двете за благодарност за годините заедно и добрата подготовка за нво. Преди това никога не бяхме им правили подаръци. Неприятно е, ако не е съгласувано с всички, но така или иначе винаги ще има несъгласни. Те могат да не дадат пари просто, но да се правят индивидуашни подаръци извън бонбони и ръчни картички, за мен е още по-подмазваческо.

# 564
Дадохме ,душки.
Каквото са решили - такова.

# 565
Ако не става дума за завършване, наистина е неуместно.

За завършване също го намирам за неуместно.
От какъв зор? Че са си вършили работата (тук допускам доста условности), за които са си взимали заплатата?
Не, не, и не.

# 566
В чуждестранните училища тия подаръци са екзотика. За 7 години, веднъж събирахме за Коледа и то по желание на децата, много обичаха тази учителка. Не давахме пари, децата украсиха един малък кашон и в него всяко дете сложи по нещо символично - химикал, шоколад, малка кутийка бонбони, ароматна свещичка, ръчно направена картичка и т.н., без имена. Сами си решаваха. Учителката беше много трогната, разплакала се и на другия ден ги почерпила със сладки.

# 567
В чуждестранните училища тия подаръци са екзотика.

То в чуждестранните училища никой няма да го приеме този "подарък". И е много вероятно така милият жест да бъде докладван към директора на училището и да стане голяма патърдия.

# 568
  • here and now
На мнението на Тили съм. Учителите са на работа и получават доход за това. Не са отделили лично време и средства заради моето(нашите деца), че да се чувствам задължена да правя жестове. Плащм си данъците, изпращам детето си подготвено и мисля, че е достатъчно.
За завършването на 4-ти клас събираха пари за златни бижута, не дадох. Детето предпочете да не ходи на партито по случая. Парите, които щяхме евентуално да дадем, дарихме за едно форумско дете.
Мен ме знаят, че пари за такива неща не давам и вече не ми искат.

# 569
Лисичка,нелепо в да благодариш на някой с пари и скъпи подаръци,че си върши работата,за която получава заплата.
Ако искат да засвидетелстват благодарност,удачно е да е чрез символичен жест.
Ама,в България е друго😀
В нашето училище се подаряват лакомства,цветя...нищо ангажиращо.

Последна редакция: пн, 19 юни 2023, 19:24 от red soul

Общи условия

Активация на акаунт