Бургас, информация за гинеколог (10)

• 36 285
  • 378
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте, препоръчайте ми за биохимичен скрининг в  12седмица съм. При Д-р Мануелян няма свободни часове скоро, както и при д-р Троянчев.

Имам пуснат и Пренатален тест.

# 241
  • Бургас
И защо ви е този скрининг, след като имате пуснат тест?
Продължавам да се чудя защо си го причиняват бъдещите майки и при това в Бургас, дето нито един от двамата прехвалени не е специализиран в това, което прави. И това при условие, че вече има по-точна диагностика.
Биохимичният скрининг е скрининг, не изследване. Той показва вероятност. Колкото повече утежняващи фактори има - например възраст - толкова по-голяма вероятност показва. И може да ви изкара акъла тази вероятност.
Бая потреперих навремето в моите 37 години от резултата, хем правен при най-добрите в София. Но тогава нямаше тестове, вариантът беше или този скрининг и да се молиш, или амниоцентеза.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 10:20 от Tintina

# 242
Flower6666, вероятно имаш на предвид фетална морфология, можеш да направиш при Парушев, Калчева, Татарова, макар че те не са сертифицирани за това изследване, доста жени им се доверяват. Наскоро правих 3та фетална при Татарова, защото не ми се пътуваше извън града в напреднала бременност.

# 243
Здравейте, препоръчайте ми за биохимичен скрининг в  12седмица съм. При Д-р Мануелян няма свободни часове скоро, както и при д-р Троянчев.

Имам пуснат и Пренатален тест.
Аз съм доволна от доктор Калчева, апаратура  на ниво и доста изчерпателна в обяснения.

# 244
  • Бургас
Flower6666, вероятно имаш на предвид фетална морфология, можеш да направиш при Парушев, Калчева, Татарова, макар че те не са сертифицирани за това изследване, доста жени им се доверяват. Наскоро правих 3та фетална при Татарова, защото не ми се пътуваше извън града в напреднала бременност.

Феталната морфология е част от биохимичния скрининг и жената правилно си е задала въпроса.

Скрит текст:
Тестът в първи триместър (или познат още като „биохимичен скрининг”)  включва ултразвуково изследване на плода и тест на кръв от бременната за измерване на две субстанции на бременността, продукти на плацентата (free β-hCG и PAPP-A). Изследванията от ултразвука и майчината кръв се комбинират в софтуерна програма и се изчислява риска за тризомия 21, 18, 13. По време на ултразвуковото изследване специалистът по фетална медицина наблюдава количеството течност зад вратлето на бебето, нухалната гънка на назалната кост, изследва дясната сърдечна клапа и малък съд в черния дроб (дуктус венозус).

Ултразвукото изследване на нухалната гънка и тестът за хромозомни аномалии в първия триместър могат да открият отклонение при 90-95% от плодовете с тризомия 21, 18, 13. Тестът дава информация за риска от хромозомни аномалии, както и открива големи анатомични дефекти на фетоса.

# 245
Предна теста изключва биохимичния скрининг, но в никакъв случай не изключва феталната морфология.

# 246
  • Бургас
Смисълът на тази ранна фетална в 12 г.с. е преди всичко откриване на Даун и други генетични аномалии на плода, с цел бременността да се прекъсне навреме, ако това се установи. Да, гледа се наличието на органи и системи, но е още твърде рано, за да се каже дали при тях няма да възникне проблем впоследствие.
Всички останали проблеми, които налагат повишено внимание по отношение на изхода на бременността и недай си Боже, спешни операции на новороденото - например сърдечен дефект, се откриват при късната фетална.
В страната има малко доказани специалисти по ФМ, едната и със защитена дисертация по темата - доц. Снежинка Томова и МЦ "Марковс". Не е достатъчно да си АГ със сертификат и да въртиш машината за пари.
За съжаление часове при тях трябва да се запазват още от момента, в който се установи бременността, защото са натоварени и записват за два месеца напред. От години е така.
Не бих се доверила на никой в Бургас, още повече че изследването вече се поема от НЗОК.  
А ако си го плащам сама, както беше години наред, пък съвсем.

# 247
Аз се доверих на д-р Троянчев за всички ФМ както и за фетална ехокардиография. Не съжалявам нито за миг, че го направих. Ако е рекъл Господ и при следваща бременност пак при него ще правя ФМ.
Безкрайни години се лашках по пътя от Бс до Сф, за процедури на конвейер и за прегледи при светилата за по 5 мин. максимум.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 23:30 от bubastet

# 248
  • Бургас
Смисълът на тази ранна фетална в 12 г.с. е преди всичко откриване на Даун и други генетични аномалии на плода, с цел бременността да се прекъсне навреме, ако това се установи. Да, гледа се наличието на органи и системи, но е още твърде рано, за да се каже дали при тях няма да възникне проблем впоследствие.
Всички останали проблеми, които налагат повишено внимание по отношение на изхода на бременността и недай си Боже, спешни операции на новороденото - например сърдечен дефект, се откриват при късната фетална.
В страната има малко доказани специалисти по ФМ, едната и със защитена дисертация по темата - доц. Снежинка Томова и МЦ "Марковс". Не е достатъчно да си АГ със сертификат и да въртиш машината за пари.
За съжаление часове при тях трябва да се запазват още от момента, в който се установи бременността, защото са натоварени и записват за два месеца напред. От години е така.
Не бих се доверила на никой в Бургас, още повече че изследването вече се поема от НЗОК.  
А ако си го плащам сама, както беше години наред, пък съвсем.
Грешите! Нито една фетална морфология не се поема от касата.
Относно питането- освен Мануелян и Троянчев, за Калчева има много хубави отзиви.

# 249
Изобщо не бих рискувала фетална при "редови" доктор. Апаратурата не прави прегледа. Недайси да излезе проблем след това, цял живот ще се обвинява човек, че е пренебрегнал нещо такова.

# 250
Цитат на: Лина...
Грешите! Нито една фетална морфология не се поема от касата.
Относно питането- освен Мануелян и Троянчев, за Калчева има много хубави отзиви.

Напротив, поема се. Друг е въпросът, че в Бургас "специалистите" не работят с направление.

Цитирам Ви отговор от НЗОК - "В Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (обн. ДВ, бр. 48 от 28.06.2022 г.) в пакет „Акушерство и гинекология“ е включена нова високоспециализирана медицинска дейност - „Фетална морфология“, която се заплаща от НЗОК."

# 251
# 252
На теория се поема от НЗОК, на практика, както може сами да се убедите като направите справка тук  https://services.nhif.bg/references/lists/hss.xhtml , за която и да е област в България, специалисти реално почти няма да откриете, при които да отидете за ФМ с направление. За Бургас няма също.
Лично аз миналата година ходих на частно при доц. д-р Петя Чавеева, акушер-гинеколог и един от водещите специалисти по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия в България, в МЦ Щерев, София, страхотен специалист, подробна и обяснителна, без да се налага да питам аз (и ако реши някой да проучва е една от малкото сертифицирани и тясно специализирали за ФМ във всяко отношение в България), това важи най-вече за високорискови бременности и такива с усложнения. За сравнение бях посетила преди това за ФМ и д-р Даниел Георгиев в Надежда, София... ами разликата между двата прегледа беше ОГРОМНА и като обяснения и като предразположение, отношение, обслужване, дори бих казала и апаратура.
Единствения минус така да се каже е записването на час при нея, звънях в продължение на около 2 седмици всеки ден, защото знаех кога г/д трябва да отида, а тя пуска дни с часове по малко нетипичен начин.

# 253
Здравейте, момичета!
Някоя от вас има ли опит с д-р Нина Добрева? Не съм бременна, но имам нужда от преглед и професионално мнение.

# 254
  • Бургас
Предпочитам сина й.
Днес се обадих за час - след 15 август.
Тя дълги години гледаше предимно бременни, работеше в родилно, сега отиде в КОЦ. Да профилактичен преглед може би е ок.

Общи условия

Активация на акаунт