Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 79

• 47 292
  • 749
  •   1
Отговори
# 660
Браво, Роси! Все така! 🍀

# 661
Роси, много се радвам за теб! Пожелавам и на другите момичета в темата, с такива новини да наминават!

# 662
Поздравления, Роси! Все такива новини от всички.
Моят ТЕЛК изтичаше на 1-ви март, подадох документи до 20 януари. Получих писмо за явяване на 16-март. Та от март ми спряха пенсията и още нямам вече 3-ти месец. Лошо е ако човек разчита само на тези пари, но най-важното-здраве да е. Иначе личната ми взе 20 лв за обработка на документите.

# 663
Момичета, гледам че коментирате сроковете за преосвидетелстване от ТЕЛК.
Сигурно е коментирано, но да кажа, че през януари, с промяна в Закона за хората с увреждания, направиха поправка в Закона за здравето, която горе-долу гласи следното:
В  случаи, когато лицата са подали заявление-декларация за преосвидетелстване не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертните им решения и от ТЕЛК не са установени видът и степента на увреждане/степента на трайно намалената работоспособност по заявлението, е налице забавяне в медицинската експертиза и се удължава валидността на последното издадено експертно решение до издаване на ново експертно решение.
Т.е., ако сме подали по-късно от трите месеца, то за "дупката" до новото решение се губят правата за пенсия.
Преди това, доколкото съм се информирала, е било достатъчно на новото ЕР да има отбелязано, че забавянето не е по вина на пациента, а по вина на ТЕЛК. Това е било достатъчно, за да се изплати пенсията със задна дата. Сега понеже не могат да накарат комисиите да си свършат работата в срок, го вменяват като задължение на пациентите, та белким поизпуснат сроковете и да си спестят плащането със задна дата.
Другата важна промяна е, че вече и за придружаващи заболявания се дава процент нетрудоспособност, което е нож с две остриета според мен, защото след 5-тата година при нас се дава пожизнено 50%, но ако искаме да ползваме повечето проценти за евентуални придружаващи заболявания, то ЕР не може да е пожизнено.

Ако сте го коментирали, извинете ме! Аз уж следя темата, но може и да съм изпуснала Simple Smile

Последна редакция: ср, 17 май 2023, 16:35 от Mollly

# 664
  • София
Тази промяна означава ли, че ако не спазиш тези 3 месеца и ти спрат пенсията, после няма да ти изплатят тези месеци? Или ще ги изплатят, но със забавяне?

# 665
Момичета, минах ПЕТ-скенера. Чист е Simple Smile Бях се паникьосала за тези неща в белия дроб, но всичко е точно. Обаче след скенера- явно от веществото, ми се подуха лимфните възли на врата и гърлото и цялата ми уста е в херпеси. Никога преди това не съм имала херпеси и дори афти. Това нормално ли е?

# 666
  • София
Браво за чистия скенер! Може от стреса да ти е паднал имунитета или пък вирус да те е ударил.

# 667
Благодаря ви, момичета. Дано на всички да са все добри резултатите🙏❤️🍀.
Different_Reality, и аз бях в понеделник на Пет скенер, нямам никакви проблеми след процедурата, но някак се чувствах като след вливка. Все едно усещах химията, само дето не ми се догади.
Но до вечерта отшумя неприятното усещане.

# 668
Да, Олив, за съжаление не се изплащат за месеците м/у двете ЕР, ако не са спазени 3-те месеца.

# 669
Different reality, браво и на теб, че е било фалшива тревога! ☀️

# 670
  • Добрич
Момичета, искам да ви  питам, веднъж, като се явим на онкокомисия, после можем ли да я сменяме?

Останах с впечатление, че от нея зависи хода на терапията/лечението. Така погледнато, излиза, че изборът на онкокомисия е много важен.

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 00:37 от Вела

# 671
  • София /Абсурдистан
Да, Олив, за съжаление не се изплащат за месеците м/у двете ЕР, ако не са спазени 3-те месеца.
Точно така. И на мен не ми ги изплатиха. А аз съвсем малко закъснях защото трябваше да преследвам и джипито, която ме размотава около 3 седмици за направлението, тъй като не и се занимава с глупости. И отделно ми искаха становища от десетина специалисти плюс цял куп образни изследвания. Всичко това обаче е време и доста пари. Току виж ми пораснал нов гръбнак и държавата вземе да се прецака с плащането. Абе…

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 01:01 от The Iron Lady

# 672
  • Варна
Момичета, искам да ви  питам, веднъж, като се явим на онкокомисия, после можем ли да я сменяме?

Останах с впечатление, че от нея зависи хода на терапията/лечението. Така погледнато, излиза, че изборът на онкокомисия е много важен.
Аз се явих на 3 онкокомисии и имах 3 различни становища за броя на вливките.
Защо се получава така, нямам обяснение...
Едната комисия беше във Варна и там явяването е лично. Там искаха да попълня декларация, че в рамките на 1 месец не съм се явявала вече на друга комисия.

Другата беше в Токуда, и още една в Панагюрище. На тези 2 комисии не са ме викали да огрея лично и да си губя времето. Всичко стана служебно. Онколозите от двете болници, с които се срещнах придвижиха служебни документите ми. Съответно не съм попълвала никакви декларации като във Варна.

Това беше август 2022 г.

# 673
  • София
Точно така. И на мен не ми ги изплатиха. А аз съвсем малко закъснях защото трябваше да преследвам и джипито, която ме размотава около 3 седмици за направлението, тъй като не и се занимава с глупости. И отделно ми искаха становища от десетина специалисти плюс цял куп образни изследвания. Всичко това обаче е време и доста пари. Току виж ми пораснал нов гръбнак и държавата вземе да се прецака с плащането. Абе…
Това е много неприятно, мислех, че промените са в наша полза, но очевидно ще се окаже обратното. Тоест едно решение за 1 година може да бъде доста намалено като срок - първо се чака 1 месец да влезе в сила, после подаваш 3 месеца по-рано заявление да те извикат и хипотетично може да те извикат на втория месец например /макар че едва ли успяват да го направят/  - ето ти само 9-10 месеца срок на решението.

# 674
  • Русе
Понеже Телк-овете се изхитриха и на всички решения взеха да пляскат, че е по вина на болния, като си пуснах жалбичката, че закъсняват изрично написах да не ме цакат по тоя параграф. Подала съм по старите правила.
При нас нормално се чака 6 месеца, но след като пуснах 100 жалби ми писаха, че правят трета комисия, и то онкологична, която вече пуска решенията за около два месеца. Едва ли само заради моите жалби са я направили, и други са писали, но това показва, че има чуваемост и решения.

Общи условия

Активация на акаунт