Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 79

• 47 352
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
Кор биопсията на мама направи д-р Ал Зайат в Дървеница. Там патологът, който гледа нейната проба беше д-р Оджаков. В Дървеница нищо не сме плащали, освен първия преглед при проф. Гаврилов, като ми хареса, че веднага след прегледа беше свикана комисия и направиха кор биопсията същия ден.
 Сега след мастектомията /операцията беше в болница Лозенец/ очаквам все още резултат от хистологията /много се бави/, и дали ще се потвърди вида на рака.
От всичко, което преживях до тук, освен първоначалния шок и страха от неизвестното,  най-неприятното, е че трябва сам да търсиш път в тъмното, и да се справяш с какви ли не препятствия, обиколки по болници, отделения, носиш и преснимаш документи за консултации, и все чакаш, чакаш и т.н. и винаги да се съмняваш, дали си взел правилното решение. А не трябва да е така, трябва някой с познания и подкрепа да превежда пациента през този трънлив път.  Както има добри практики в болници в чужбина, от диагнозата,  през всяка една стъпка, до реконтрукцията. Имам такъв близък пример с испанка клиника.

# 91
Здравейте, момичета 🤗.
Не съм писала и влизала от известно време и си ви почетох.
Желая от всички да се сбъднат мечтите ви за деца, внуци и каквото още е в главиците ви 🍀🙏🍀.
И аз като вас, след като разбрах за диагнозата, имаше период в, който се питах дали ще успея да си изгледам детето ( на 10 е, аз скоро ставам на 50), ще успея ли да го видя завършил университет, на сватбата дали ще бъда и др. такива и си казах, че каквото зависи от мен, ще правя, ще вярвам и ще се боря 🍀.
Миналата седмица ми беше последната, четвърта химиотерапия и такива умора ме е налегнала, че се чувствам като баба 😥. Вчера бях на състезание със сина, имаше 10 минути почивка, "хукнах" да купя нещо за ядене, че много се проточи състезанието и едва качих двата етажа, аз се опитвам да бързам и се усещам, че съм се вкопчила в парапета, краката като пълни с олово. Дано скоро отшуми.
Пожелавам късмет на новите момичета, да се развият нещата възможно най- благоприятно 🍀🙏🍀.

# 92
Про, нали тук сме да си помагаме. Така че, коментарите и в двете посоки са важни. И понеже тук сме все умни и красиви Simple Smile, всяка може да си прецени Simple Smile
Абсолютно съм съгласна, но е много неприятно да прочетеш лоши коментари за лекар, от когото си доволна. Наистина вярвам да няма сърдити, защото все пак става въпрос за живота ти и всеки трябва да коментира каквото знае, но задължително от личен опит, защото иначе е ужасно да клеветиш някого, ако само си чул нещо. По тази причина отново ще пиша и винаги с едно на ум за д-р Свещаров.
Много ми хареса това за умни и красиви понеделнишки Wear High HeelWear LipstickWear HandbagWear CrownWear Purse

# 93
  • Варна
Невди, аз направих това, което ти си почти на път да направиш- директно под ножа.

Напипах бучка, ехограф, мамограф, като подозирам, че мамографията не я направиха както трябва, защото бучката на него не изглеждала притеснителна, чисти ЛВ.

Отидох при хирург Белинов, във Варна и раз праз, операция, махнати всички ЛВ. Няма биопсия, нищо...
Белинов при прегледа ми каза да се подготвя психически и помисля дали ако се наложи по време на операция да ми приемахне цялата гърда.

Не я махна. Получих си епикризата и като прочетох какво пише в нея газ ,без час, с голяма надежда да се съгласи да ме приеме Вълкан Иванов.

Приеме. И той като започна да говори, лежах гола на кушетката и ревях.
Защо няма биопсия...
Защо мамография е направена само на едната гърда...
Каква е тая касапница, какъв е този огромен разрез, какъв е този грозен шев...
Когато образуването е над определени размери първо се започва с химия, за да се намали...после евентуално операция зависимост от ефекта...
Защо са махнати всички ЛВ след като са чисти...
А като му казах, че е трябвало да мисля за махане на гърда и да съм взела решението буквално за 3 дни, каза, че той ако каже такова нещо на пациентите в Англия, директно ще си загуби правата да практикува там....
В последствие се запознах с момиче, което също като мен е била с 1 бучка, без засегнати ЛВ и Белинов е направил пълна мастектомия...без да има никакви показания за нея...

В последствие думите на Вълкан Иванов ги потвърдиха още трима различни доктори, на които не съм им казвала какво ми е казал той, като единия доктор беше от Турска болница където направих химията, разочарована от българското здравеопазване.

Бягай с 200 от онзи хирург!

А, пък с хистохимиите там пък каква одисея имах и ги давах къде ли не, а онази професор Поповска и тя ги сътвори едни, получиха неверен резултат.
Добре, че бяха турците, колкото и да бях предубена. Благодарение на тях, сега получавам херцептин.
Ако се бях доверила на тая Поповска, както мислех, сега нямаше да получавам това Толкова важно лекарство!
Но и тук историята е дълга с хистологиите ми...
И обиколката ми по онколози е още една одисея...

Последна редакция: пн, 27 мар 2023, 12:26 от missNoir

# 94
Здравейте, момичета 🤗.
Миналата седмица ми беше последната, четвърта химиотерапия и такива умора ме е налегнала, че се чувствам като баба 😥. Вчера бях на състезание със сина, имаше 10 минути почивка, "хукнах" да купя нещо за ядене, че много се проточи състезанието и едва качих двата етажа, аз се опитвам да бързам и се усещам, че съм се вкопчила в парапета, краката като пълни с олово. Дано скоро отшуми.
Пожелавам късмет на новите момичета, да се развият нещата възможно най- благоприятно 🍀🙏🍀.
Аз се чувствах по същият начин след последната "бяла" химия, преди това имах 4 червени предоперативни. Краката ми се подуваха, не можех да направя две крачки и ми изтръпнаха ръцете и краката. Отидох в Онкологията, защото там правех химията, прие ме една от младите лекарки, вдигна рамене и ме изпрати на съдов хирург, че съм имала разширени вени от това било. Не отидох на съдов хирург, след около месец подуването и безсилието отминаха, за съжаление до момента краката и малко повече ръцете все още са ми изтръпнали година и половина след терапията, съветвах се с онколози, казаха, че с времето може и да мине, а можело и така да остане.
Но...животът е прекрасен Flowers Hibiscus

# 95
Pro, благодаря за споделеното 🤗.
До сега толкова изморена не съм се чувствала, но ще стискам зъби и ще се надявам да отмине. Изтръпване имам в краката понякога сутрин, но като се раздвижа и изчезва.
Както тук обясниха момичетата, страничните ефекти са с натрупване.
Да попитам, след първата химиотерапия, косата падна и започна да расте. Сега е около 3-4 см, най-много на тила и отстрани. Трябва ли да махам и тази коса, тя дали е "здрава", в смисъл, че е раснала по време на химиотерапиите.

# 96
  • Русе
Аз я махах, защото падала през цялото време. Май 1-2 пъти се наложи да я обръсвам между химиите. Последната я махнах 21 дена след последната химия. Така си бях решила, не че има някакво правило.

# 97
  • Sofia
Мис, граничен резултат ли е имало, за да си разочарована от Поповска? Два пъти ми се е налагало да ми гледа блокчета, потвърждавала е всичко. Последният път даже неочаквано ми съдейства и то без мое искане, за мнение от нейна позната професорка онколог в Плевен, относно назначената ми терапия.

# 98
  • Sofia
missNoir, благодаря за подкрепата! Представях си се точно в ситуацията, която си описала и много съжалявам, че твоя разказ е в първо лице.
А при мен нещата станаха доста бързо. След като до късно снощи (в неделната вечер) провеждах он-лайн консултация с д-р Инков през Heаlее, днес сутринта се свързах с д-р Виктор Йорданов и в 13:30 вече бях на преглед при него. Утре ще направя кор биопсията. Той ме прегледа на ехограф, видя и дисковете от мамографията и ЯМР, които носех. През цялото време ми обясняваше какво вижда и какво означава това. Според него нещата не са притеснителни, но все пак остават няколко процента съмнение.  Колко по-различно беше от прегледа при хирурга, който трябваше да ме оперира другата седмица! При него прегледа беше само с напипване на бучката и прочитане на заключението на лекаря от образната диагностика. Нямаше ехограф, нямаше отваряне на дискове. Но пък ме информира за евентуална пълна мастектомия, без план на лечение, без предварителна подготовка... Много ме ядосва факта, че пациента трябва да се спасява сам, да чете, да пита във форуми... Благодаря ви, че бяхте толкова отзивчиви!

# 99
luce, и при мен падна след първата химия. Започна да расте и пак падна сама. Не я издържах така и редовно я подкастрях. Истински здрава коса започна да расте може би месец поне след края на курса. Тогава пък лъчетерапия почнах и според мен, и тя я забави и изхаби някак. Утехата е, че пък сега (3 месеца след повече от 9 месеца операции, химия и лъче) е толкова гъста, че скалп не се вижда. Сигурно от дете не съм имала толкова здрава и еластична коса. Simple Smile)) 
nevdi, голяма бъркотия! Дано да намерите най-правилния подход!

# 100
  • Варна
Child of June,
Не Знам какво е граничен резултат, защото никой не е използвал този термин.

Онкобопницата във Варна получиха ER и PR отрицателни, ХЕР неуточнен. Казаха Да направя нова хистология в друга лаборатория, защото не може ХЕР да остане неуточнен.
Както Консулова нарече болницата "ниско качество".

Вече бях чела в бг мама за Поповкса и така или иначе бях решила да ги дам. Наши приятели от Плевен говорят с нея, тя казва да оставя блокчетата в една лаборатория. Речено, сторено. Кихам близо 300 лв, умишлено пиша сумата.
Там получават ER и PR отново отрицателни, ХЕР също отрицателен.
Документът е подписан от някаква друга докторка. Ясно ми е, че Поповска няма лично да ги гледа, но поне да верифицира резултата.

Обикалям по онколози с епикриза и резултата от Плевен - Арабаджиев, Кръстева, Консулова. Времето минава, часовникът тиктака, аз не мога да намеря онколог на който да имам доверие и да започвам химията, от която толкова много ме беше страх...

Само Консулова сравни описаните блокчета в епикризата и документа от Плевен и забеляза, че аз съм дала 3 блокчета, а те са изследвали само 2 !!!!
Казва ми, че задължително трябва да ги дам в трета лаборатория, за да се изследва и третото блокче.

Започвам химия в Турция. Давам им блокчета. Те получават ХЕР положителен. Казват, че задължително в този случай се влива херцептин. Твърдят, че са сигурни в резултата и започват да ми го вливат успоредно с бялата химия.

Избирам да правя лъче в Сити Младост
Николай Недев като разбира, че имам 3 различни резултата от 3 различни лаборатории казва, отиваш при Калин Калчев, тук във Варна, казваш, че аз те пращам и защо.

В мен бушуват размисли и страсти, голото ми теме се поти под перуката, очите ми на понички, сърцето блъска, ами ако турците са сгрешили и са ми вливали това лекарство, а аз съм нямала нужда от него....А те бяха толкова сигурни в резултата си.
Едвам събирам сили да изрека на глас въпроса
Той казва няма страшно, не ти е навредило, просто е било излишно ,ако Калчев изкара ХЕР отрицателен.

Та, Калчев потвърди резултата на турците! ХЕР положителен.И аз съм започнала не само да получавам, но и на време да получавам херцептин.

Какво й пука на Поповска за някаква там и резултата й. Нейното име и подпис ги няма на документа.

# 101
  • Русе
Мис, голямо гуш Hug Направо ветеран от войната си Hug

# 102
  • Sofia
Мис , съжалявам за преживяното. В случая вината на Поповска не е, че е дала сгрешен хер. Ако е поела ангажимент да ги гледа лично, а не е - в това определено има вина. Изобщо не искам да я оправдавам, но бих търсила отговорност от друг, а нея няма да се свеня да я питам тя какво е направила в случая.
Аз така на нож тръгнах към всички в образната диагностика на Сити, вкл. и към Йорданов, защото при него пък се следях на три месеца. Никой не видя рака. В последствие и Щерев, и Недев ми казаха, че моят рак е като паяжина (мултифокален и двата пъти) и се вижда едва, когато набере инерция и стане на буци.
Та, разбирам гнева ти. Важното е, че крайният резултат е най-доброто за теб!

Последна редакция: вт, 28 мар 2023, 13:44 от Child of June

# 103
Child of June, сега като чета написаното от теб за вида на рака, мисля че същото е и с мама, толкова стриктно да се следи всяка година, а се видя едва когато беше с размери 4 на 3 см., също мултифокален....но пък мнението на хирурга, който я оперира, е че го е имала повече от година...

Вече не знам за себе си къде и как се проследявам, и на кого да се доверя!

missNoir, най-лошото е зад гърба ти! Но ето това лутане, чакане и невидение ме ужасява!

# 104
Момичета, ние след малко сме на преглед с мама.
Стискайте ни палци Confused
А аз от вчера съм на ксанакс по препоръка на личната... но и той не помага такава буца ми е заседнала...

Общи условия

Активация на акаунт