Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 79

• 47 347
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
Само да кажа, че има и доста по-млади жени от майка ти на 50 г, дори такива, които още нямат и деца ! Това вече е още по- гадно.
Аз съм диагностицирана на 42 с 2 малки деца. Аз мечтая да видя децата си пораснали, за внуци още и не мечтая. Имам 2 приятелки на по 36 и 38 г. заедно бяхме на химиотерапия. Едната има малко дете, другата още няма деца и се надява да има.
Така че, виждаш, има доста по-страшно.

Последна редакция: нд, 26 мар 2023, 14:44 от buttercake

# 76
Има, съгласна съм.
Позната остави 6г момченце и плаках за нея и затова, че детето ще израстне без майка.
Това не означава, че аз съм прежалила моята и че ще я дам без бой... боли, тежко е и не мисля, че е от значение възрастта.
На кой не му се живее? И да, свиди ми се майка ми...

# 77
Разбирам те и ви желая скорошно оздравяване и много внуци. Успех !

# 78
  • София
Kitty, при мен се случи така, че бях и от едната, и от другата страна. Първо го преживях с майка ми, така че напълно те разбирам. Помня, че дори и за миг не показах пред нея слабост. Държах се така, сякаш трябва да се справим с каквато и да е болест. Самата тя е много устойчив психически човек, но и до днес ми казва, че моето поведение и помощ не са я оставили да се срине. Благодаря на Бога, че се справихме с всичко и че това е само неприятен спомен. Години по-късно, бях тъкмо навършила 50, и аз се сблъсках с тази гад. Аз не съм с толкова здрава психика като майка ми, но пък моята дъщеря компенсира и гледа винаги да ме измъква от блатото. Изводът е, че дъщерите трябва да са по-силни от майките. Задължително е!
Сега важното е да действате планово, а не хаотично. Много подреденост се изисква, а и да намерите лекар, който знае какво прави, който да ви държи изправени и на когото да вярвате.
Кураж, сили и добър късмет!
П.П. Не пренебрегвайте наличието на микрокалцификати в другата гърда! Но съм сигурна, че д-р Вълкан Иванов ще го вземе предвид.

# 79
Най- доброто което можеш да направиш в момента е да бъдеш спокойна( доколкото успееш) и да ѝ даваш кураж, че всичко ще бъде наред. Да ѝ говориш, че рак-а на гърдата отдавна не е  присъда и  че дори и да е това диагнозата- медицината е  много напреднала, терапиите които работят са много и по-леки и  преживяемостта е в пъти по-голяма. А, когато всичко е хванато навреме, нещата изобщо не са трагични. В много случаи с изрязването на находката всичко свършва....познавам хора минали само с лъчетерапия, но дори и  химията е нещо което се преживява и като мине време се позабравя..., та недей предварително да я ожалваш.
За протокола- по-малка съм от майка ти, с две деца- едното с увреждане, което го прави неспособен да се справя сам, нямам на кой да разчитам, освен на съпруга си( т.е. живи нормални роднини), от повече от 4 години съм в тая тема( че имах и рецидив, та повторих някои от терапиите, други удължих) и  едно нещо научих- паниката не помага ни най- малко. Иска се рационално мислене, стегнат план за действие, доктори на които да имаш пълното доверие и  живота да продължава колкото се може по- нормално( да, трудно е, но не е невъзможно).

# 80
Колко много съдби преплетени в пипалата на Рака.Момичета да знаете възхищавам ви се за това,че въпреки ужаса,който сте преживели,някой все още го преживяват това не ви е озлобило.Уникални сте всички до една!Достойни и смели заслужаващи дълъг и спокоен живот.Да изгледате деца,внуци,правнуци.Kitty,всички тук разбират през какво минавате.Шок,ужас,отчаяние,тъга се редуват.Стягайте се за борба.Никак не е лесно,но пък и не е нещо невъзможно.Човек не предполага с каква сила разполога,докато не бъде притиснат до стената.Аз,също като теб минах през фазата на отричане и че някой нещо е объркал.Тръгнах и по други доктори където нито ми потвърдиха,нито отрекоха диагнозата и аз още повече се навих,че нищо ми няма.За съжаление ми имаше цели 3.На 32г.с рак на гърдата и две малки деца имащи нужда от майка си.Преди дни приключи химията.Минах скенер всичко е наред чисто е.Продължавам на хормонална.Слава на Бога молбите ми не останаха нечути.

# 81
Привет и от мен, kitty! Смея да твърдя, че съм от борбените момичета. Пределно ми е ясно през какво минавате с твоята майчица. В началото и аз бях така, чувайки диагнозата,минавайки през болка, страх, въпроси... После приех всичко това като изпитание и реших да мина геройски през каквото трябва. Минах химиотерапия, операция(дадох в жертва едната си гърда без да се замислям, има хора без крака и ръце...), лъчетерапия, запознах се с много хубави хора в болницата. В момента съм на хормонална терапия (пия хапчета у дома) и живея както преди. В такива моменти е много важно да не се предаваме психически. Мама (светла й памет, беше много борбена) казваше,че човек дори и да е здрав предаде ли се психически, заминава... Това не е смъртна присъда, всичко е божа работа! Тези дни четох една публикация за дълголетието. Зачетох се в коментарите под нея и попаднах на един, в който жена споделяше за баба си, диагностицирана с тежък рак и едва ли не са я отписали. Починала е на 96 години. Бъдете силни с мама и никакво предаване! Всичко ще мине и ще замине! Силна прегръдка за вас и за всички борбени момичета тук! Heart

# 82
  • Sofia
Здравейте смели и борбени дами! Пиша тук с молба за съвет, защото в момента съм много объркана и неуверена в решението си. При профилактичен мамографски преглед ми откриха образувание в лявата гърда. Последва ЯМР, което потвърди образуванието. Според лекаря, който го разчете, прогнозата е добра, но трябва да се отстрани. Лимфните възли също изглеждат добре, според него. Направих консултация с хирург от СБАЛОЗ - София област и имам дата за прием на 03.04.2023 и операция за отстраняване на следващия ден. Хирурга ми обясни, че по време на операцията ще бъде направен гефрир и при лош резултат може да се наложи пълна мастектомия. След първоначалния страх, приех реалността и започнах да се подготвям психически за всякакво развитие. Реших, че няма да се впускам в много четене и ще се доверя на хирурга, който дори ми беше препоръчан от моя близка акушер - гинеколог. Но днес докато търсех информация за самата операция попаднах на статия на доктор Вълкан Иванов, където с много категоричен тон гефрира беше определен като отживелица, както и че е недопустимо пациент да не знае след операцията дали ще се събуди с гърда или без гърда. Само това ми трябваше за да изпадна отново в съмнения! Имате ли мнение относно достоверността на гефрира? Бих искала първо да направя кор биопсия или друга подходяща такава, но такъв вариант изобщо не беше обсъждан. Ужасявам се от факта, че няма да мога да обсъдя евентуално оптимално лечение или бъдеща реконструкция на гърдата.
И друг съвет бих искла от вас. Понеже докато съм в болницата близките ми няма да са на мое разположение, искам да съм максимално подготвена какво ще ми е е необходимо за престоя. Предполагам, че трябва да съм с горнище на пижама, което да е с копчета за по-лесно събличане? Трябва ли някакъв специален сутиен, други специфични принадлежности? Знам как лекарите карат пациентите да си осигуряват различни неща или лекарства по време на престоя, а аз няма да имам на кого да разчитам. Благодаря на всеки отзовал се и ви желая много сили и здраве!

# 83
Здравей Невди!
Съжалявам, че си една от нас, но си на правилното място.
Като за начало те съветвам да не бързаш с гефрира. Той се води остарял метод. Препоръчвам да направиш кор биопсия и след резултатите ще се разбере с какво си имаш работа и каква следва да е последователността на лечението. За мен е абсолютно недопустимо в 21 век , лягайки на операционната маса да не знаеш как ще се събудиш. Ако ти самата решиш по-радикална операция, винаги можеш да я планираш, но ако не се налага отстраняване на цялата гърда и ЛВ, и ти предпочиташ да я запазиш, сменяй доктора овреме!
Има полезни филмчета в сайта на Една от 8. За диагностцирането и за мастектомията. Изгледай ги и тогава вземай решение.
За мен не е добра идея подхода, който са ти препоръчали.
Кураж и късмет да попаднеш на "твоите" доктори!

Последна редакция: нд, 26 мар 2023, 21:11 от Mollly

# 84
  • Sofia
Mollly, благодаря за отговора! Преди да пиша тук, пуснах запитване като он-лайн консултация с д-р Инков. Ще цитирам началото на неговия отговор: "Гефрирът е изследване, което загуби своето практично значение поради високия процент фалшиво-позитивни резултати. Използваше се в миналото преди да навлезе кор биопсията и да се утвърди като златен стандарт в диагностиката на заболяванията на гърдата.
Кор биопсия се прилага като първа стъпка след конвенционална диагностика(ехография, мамография, ЯМР) при суспектни образувания на гърдата - доброкачествени/злокачествени."
И сега съм в процес на проучване къде, кога и какво ми е необходимо за да направя кор биопсия. Моля, за помощ с такава информация, ако имате. Да добавя, че съм от София.

# 85
  • Русе
Здравей, Невди. (тук не казваме "добре дошла" по очеизвадни причини)

доц. Маслянков от Александровска на първо четене и д-р Атанасов Надежда.
Успех и стиснати палци за най-добрия резултат.

# 86
Да добавя към написаното от Ели: д-р Виктор Йорданов-Сити клиник Младост. Много лека ръка има този човек. Обаче там е платено. За биопсия, хистология и имунохистохимия на 5 маркера, миналия февруари струваше около 550 лв. Сега сигурно е повече.
Там ползват патолога на Токуда- проф. Бошнакова, но аз лично нямам вяра, че тя гледа пробите, предвид разликите в моите имунохистохимии.
В Надежда кой е патолога?

Последна редакция: нд, 26 мар 2023, 21:19 от Mollly

# 87
Здравей, Невди. (тук не казваме "добре дошла" по очеизвадни причини)

доц. Маслянков от Александровска на първо четене и д-р Атанасов Надежда.
Успех и стиснати палци за най-добрия резултат.
С две ръце за кор биопсия преди всичко друго, след това задължително консултация с онколог. И с риск да не сте съгласни с мен, ако става въпрос за д-р Деян Атанасов от Надежда, точно той ми предлагаше гефрир и каквото се окаже на масата ще действа. Аз съм писала, че при мен беше очевадно, само с опипване под мишницата, че има подут лимфен възел. Стане ли въпрос за него винаги съветвам с едно на ум, първата работа беше да ме пита за допълнително здравно, колко ще ми струва операцията и имаше място още след три дни да ме вмъкне. Упсех, късмет и силен дух на Невди Flowers Four Leaf Clover

# 88
  • Sofia
Благодаря на всички за отговорите! Както споменах по-рано днес започнах он-лайн консултация с д-р Инков, който спомена д-р Виктор Йорданов от Сити Клиник в Младост. Определено започвам да се организирам за провеждането на това изследване. Последните няколко дни се опитвах да се убедя, че правя правилното нещо, но просто не можех да приема, че ще легна под ножа и мога да си тръгна с една гърда по-лека без изобщо да съм информирана за всичко което ме очаква. Желая добри резултати за всички, които ги чакат!

# 89
  • Русе
Про, нали тук сме да си помагаме. Така че, коментарите и в двете посоки са важни. И понеже тук сме все умни и красиви Simple Smile, всяка може да си прецени Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт