🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 436
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
На пристанище Кадъкьой има ли туристически корабчета като Турьол? Опитвам се да сглобя маршрута за месец май. Сутринта пристигаме във Форум, гледаме Леголенд и аквариума и като приключим - газ към летище Сабиха, там ни е хотела.
Вечерта обаче ми се иска да се яхнем на метрото и да качим децата на корабче, възможно най-бързо и лесно. Затова ми трябва от Кадъкьой и да ни върне пак там ако може.

То няма месец откакто се прибрахме, в началото на март бяхме с ММ на полу медицински, полу баир будала туризъм, но вече планирам следващото ходене. Този път ще е с децата на път към Анталия, така че ми се иска да е измислено възможно най-удобно откъм транспорти.
Иначе мартенския Истанбул ни очарова разбира се, аз си направих лазерна корекция на късогледство и малко пообиколихме, но съвсем не амбициозно. Основно около Таксим бяхме, там ни беше и хотела - Central palace Taksim. ОК беше хотела, доволни сме. Района не ни хареса, само за туристи е сякаш. Следващия път сме заплюли около Сиркеджи и голямата поща там. Близо до кокореч-а хвален тук, хареса ни Simple Smile пък ММ откри келле пачата, влюбен е.
Качихме се на кулата Галата, жестока гледка е и е направено много интересно. Заслужаваше си, пак бих, нищо че и ние се позагубихме по уличките докато стигнем до кулата. Разходихме се до Лалели за фалшива чанта за спомен че голямо събитие да прогледне човек. Там и кестените, и другата стрийт храна е на половин цена от Таксим. Не стигнахме до Топкапъ, но нищо. Всяка година контролен преглед казаха хората, ще слушам и изпълнявам. Едвам ме навиха Simple Smile

Извинявайте, къде си правихте операцията и на каква стойност беше ?

# 91
Привет Simple Smile
Някой знае ли на прибиране с автобус сверяват ли дословно името на билета и по лична карта? Разминаването, което имаме, е "Mariya" на билета и "Maria" по лична карта, фамилията си е правилно изписана. Дали може да направят проблем?
Също, някакви отзиви за автобусна фирма VIB да сте чували?

# 92
  • София
Благодаря, Таня67.
Юскюдар ни е една идея по-сложно, ще стискам палци да пуснат делнични от Кадъкьой. До там стига М4 линията от летището, за Юскюдар трябва да се прехвърлим на Мармарай не ми е ясно точно къде, нещо като мол изглежда.

# 93
  • София
Благодаря, Таня67.
Юскюдар ни е една идея по-сложно, ще стискам палци да пуснат делнични от Кадъкьой. До там стига М4 линията от летището, за Юскюдар трябва да се прехвърлим на Мармарай не ми е ясно точно къде, нещо като мол изглежда.
Много е лесен Юскадар. Прехвърлянето от М4 линията от летището на Мармарая става на Ayrılık Çeşmesi. Станцията наистина е до МОЛ Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi, но ДО НЕГО, а не в него.
Прехвърлянето е много лесно, просто трябва да следвате хората, и да изкачите едно ниво с ескалатора, за да се озовете на откритата платформа на Мармарая и след една спирка сте в Юскадар.

# 94
Здравейте,
Започвам да правя програма за престоя ни в Истанбул и имам въпроси Simple Smile
Ще пътуваме натам 12 април Сряда и ще се прибираме 17ти Неделя.
1.  Ще пътуваме с кола. Това за чакането по границите по скоро за автобуси ли е или и за коли? Знае ли се в колко часа се сменят митничарите и от 2те страни? Препоръчайте къде да пресечем границата и ако може и да посъветвате и час към който да се стремим?
2. Интересува ме кулата в Галата има ли асансьор? Майка ми е с оперирано коляно и не може да качва много стъпала. Има ли друга забележителност която се сещате да не е лесно до стъпна за хора които не могат да качват слизат много стъпала?
3. Ще спим до синята джамия. Ако някой може да препоръча заведения наблизо?
4. Искаме да посетим и парк с лалета? Има ли достъпен с корабче и да се върнем пак с корабче?
5. Искаме и златни обици да си купим ако може да препоръчате пт къде? Предполагам че капалъ чарши е скъпо, защото е туристическо...

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 11:26 от sisill

# 95
Здравейте,
1.  Ще пътуваме с кола. Това за чакането по границите по скоро за автобуси ли е или и за коли? Знае ли се в колко часа се сменят митничарите и от 2те страни? Препоръчайте къде да пресечем границата и ако може и да посъветвате и час към който да се стремим?
2. Интересува ме кулата в Галата има ли асансьор? Майка ми е с оперирано коляно и не може да качва много стъпала. Има ли друга забележителност която се сещате да не е лесно до стъпна за хора които не могат да качват слизат много стъпала?
4. Искаме да посетим и парк с лалета? Има ли достъпен с корабче и да се върнем пак с корабче?
5. Искаме и златни обици да си купим ако може да препоръчате пт къде? Предполагам че капалъ чарши е скъпо, защото е туристическо...

От наш личен опит, мога да отговоря на някои въпроси:
1. Това не може да се предвиди. Около Великден със сигурност ще има опашки на гранците и за коли и за автобуси. Миналата година едни приятели чакаха 3 часа, ние само 1:30 /Капитан Андреево/. Предполагам и на другите граници ще е фраш. За мен лично през КА става най бързо, защото има най-много гишета.
2. Да, на кула Галата има асансьор. Ние се качихме с него и слязохме пеш, защото не ни се чакаше.
3. Тук съм пас, ние обикновено отсядаме в района на Сиркеджи
4. До парка Емиргян се стига с корабче от Еминьоню. Съвсем близо е до пристанището. Самият парк е с доста голяма денивелация, така че си предвидете повече време, щом майка ви има проблем с ходенето.

Голяма част от забележителностите са на достъпно и лесно място, без стълби и катерене, но самото предвижване и обикаляне си е изморително само по себе си, имайте го предвид.

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 12:08 от viliiianka

# 96
  • София
Галата има асансьор нагоре, после "нормалния" маршрут е по стълбите надолу. Обаче, асансьора те качва до 6 етаж и има още един нагоре ако искаш. Надолу на всеки етаж има експозиция и няма бутони на асансьорите, не можеш да си ги извикаш. Според мен стигането до кулата също ще е предизвикателство, независимо дали ще е нагоре или надолу.

# 97
  • София
Здравейте,
1. Не знам. Ние винаги пътуваме в делничен ден, като на границата сме около обяд. Никога не сме чакали повече от 4-5 коли. Автобусите са страшни само в четвъртък срещу петък, когато са всички екскурзии. Но пък те са си на отделна опашка и не засягат колите. Според мен и сутрин е натоварено заради ходещите на еднодневен пазар.
2. Има, но не е съвсем до горе. Имаше един или два етажа, които са само пеша. Сега видях написаното от Вилианка. Предполагам, че тя е права.
3. Ортаклар, но е с убийствени стълби. Може да се вземе храна за вкъщи.
4. Емиргян - обаче от пристанището до парка има 10-тина минути ходене по крайбрежната алея. Можеш да видиш на картата точно колко е. Имай предвид, че паркът е стръмен. Но пък покрай красотата, не се усеща много изкачването. Пусни на Гугъл снимки от Емиргян и ще добиеш представа за местата с наклони. Обикновено там са интересните фигури, защото под наклон се виждат най-добре.

# 98
За лалетата - и Гюлхане може да ви свърши работа. Поне няма чок зор с катерене и ходене.

# 99
  • София
За лалетата - и Гюлхане може да ви свърши работа. Поне няма чок зор с катерене и ходене.
Така е, но предполагам, че другата цел е разходката с корабче. Wink

Сега се сетих, че може след парка да се продължи до Саръйер. Поне ще се насладят на още красиви къщи. Да хапнат нещо около пристанището и със следващия ферибот да се върнат обратно към Еминьоню.

# 100
  • Варна
Мили пътешественици, искрено се надявам при вас да намеря помощ за едно пътуване до Истанбул.
На 5 май синът ми става на 18г и е решил, че иска за подарък да го заведа в истанбулският аквариум. Разгледахме различни варианти и решихме сами да се опитаме да отидем до там.
И тук идва проблемът. Как е най-добре да пътуваме (нямаме кола), къде да се настаним там, какво да видим и как да се оправяме като не знаем езика и никога не сме ходили.
Най-старателно прочетох последните три теми, но въпреки това все още не мога да си го представя как ще е. Датите ни са 6, 7 и 8 май.
Предварително благодаря на всички, които биха ни съдействали.

# 101
Здравейтеотново,нашата разходка из Истанбул наближава20.04.Този път съм решила да се разходим из Азиатската част, много моля за идей какво да посетим.Ще сме отседнали в Лалели.Искам да си направя маршрутите за разходка. Благодаря ви предварително. 🌸💐🌸💐

# 102
Despina, от темата знам, че има влак, аз лично бих го избрала пред лашкане с автобус. От ЖП гарата има превоз до центъра, последния път бях в хотел на Сиркеджи до гарата на Мармарай, за мен лично е супер локация. На повечето места говорят английски, младите хора по улиците също, няма от какво да се притеснявате. Какво ви е интересно? Има много за гледане в Истанбул Hug

# 103
  • Варна
Despina, от темата знам, че има влак, аз лично бих го избрала пред лашкане с автобус. От ЖП гарата има превоз до центъра, последния път бях в хотел на Сиркеджи до гарата на Мармарай, за мен лично е супер локация. На повечето места говорят английски, младите хора по улиците също, няма от какво да се притеснявате. Какво ви е интересно? Има много за гледане в Истанбул Hug
И аз към влака съм се насочила. На него големият аквариум Флора, а аз като не съм ходила и всичко бих разгледала, каквото успея. Като типичен тийн хич не е по вървенето, така че не трябва да е много дълго ходенето.
Кой хотел бяхте?

# 104
Мили пътешественици, искрено се надявам при вас да намеря помощ за едно пътуване до Истанбул.
На 5 май синът ми става на 18г и е решил, че иска за подарък да го заведа в истанбулският аквариум. Разгледахме различни варианти и решихме сами да се опитаме да отидем до там.
И тук идва проблемът. Как е най-добре да пътуваме (нямаме кола), къде да се настаним там, какво да видим и как да се оправяме като не знаем езика и никога не сме ходили.
Най-старателно прочетох последните три теми, но въпреки това все още не мога да си го представя как ще е. Датите ни са 6, 7 и 8 май.
Предварително благодаря на всички, които биха ни съдействали.

Поздравление за сина ви, че иска за РД преживяване за да нахрани душата си, а не като повечето му връстници!

Общи условия

Активация на акаунт