🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 377
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
  • Свети Влас
9 лв. разлика, явно са вдигнали доста цените.

# 511
  • Варна и...духом на Босфора

Моята приятелка Мария Владимирова Йозтурк ❤️❤️❤️днес в "Тази сутрин"по бТВ!
И на Асамарисче дружка!😘

Капалъ Чаршъ,via Севджан Кендже

На 1.05 винаги има митинги,задръствания на Таксим.Пък преди изборите,може да има и политически сцени с рецитатори и музиканти.
Това, което гледах по ТРТ,но Само информация,че на 11-12 май Ердоган ще затвори Галата порт за закриване на кампанията.
Но не е сигурно.
Броженията срещу спирането на "Шербета" - сериал,нарастват.

# 512
  • София

Броженията срещу спирането на "Шербета" - сериал,нарастват.
лично Ердоган го е спрял сериала. Май че за 1 месец засега... Очакваше се. Няма как при това религиозно разслоение на обществото да позволи светското да е доброто, а пък религиозното лошото....

# 513
  • моята мила родна страна
Здравейте!
С ММ обмисляме пътуване до любимия Истанбул юни месец. До сега сме били 2 пъти, все организирано. Този път се амбицирах да идем сами, окрилена от подробните ви обяснения и взаимопомощ тук в темата, надявам се да се справим. Чета темите много отдавна, още за първото ми посещение преди около 10 години, и съм набелязала доста места, но за тях ще питам впоследствие като започна да сглобявам програмата.
Засега имам 3 въпроса, ще съм благодарна ако някой реши да ми отговори:
1. Тъй като ще пътуваме с автобус (Метро или Юнион Ивкони), как препоръчвате да стигнем от автогара Есенлер до хотела, който ще е в Султанахмет/Сиркеджи? (още не съм резервирала, но ще е в този район) Разгледах отсечката в гугъл мапс, но предпочитам лични впечатления.
2. Знаете ли къде може да се провери кога има 3D mapping show на кула Галата? (Търсих в сайта, но нищо не открих.)
3. Някой ходил ли е на шоу на дервишите в Galata Mevlevihanesi Müzesi? Мнения, впечатления, препоръки? (Открих информация, че е само в неделя в 17 ч., 100 лири, дали е актуална към момента?)
Благодаря предварително!

# 514
По първия въпрос- от автогара Есенлер с метрото до сп. Аксарай, после се прехвърляте на трамвая на сп. Юсуф паша и пътувате докъдето е необходимо - Султан Ахмет или Сиркеджи.

За третото питане- с намерение да гледаме шоуто през октомври мин. година, още през деня (делничен беше), отидохме на място за билети.
Момичето, което продаваше билети за музея, ни каза, че за шоуто на дервишите билетите се продават вечерта, непосредствено преди началото на програмата.
Ще потърся една снимка оттогава с полезна информация за раб време и цени.
Разбира се, няма да е актуална (дори тогава мисля, че беше над 100 лири), но може да е някакъв ориентир.
За съжаление вечерта не се върнахме оттам и остана за "другия път".

Последна редакция: нд, 23 апр 2023, 18:43 от pepel_ot_rozi

# 515
jovigirl
Ние пътувахме  с влак до Истанбул, спален вагон турски, две легла, мивка, хладилник, спално бельо, кърпи за ръце.
Миналата година бяхме м.май на церемонията на дервишите.
Ето адреса:Hoca Paşa, Hoca Paşa Mahallesi Ankara Caddesi, Hocapaşa Hamamı Sk. No:3 D:B, 34110 Fatih/İstanbul, Турция
Прилагам снимка как изглежда входа.

# 516
  • моята мила родна страна
Благодаря! Ще погледна и това място.
За съжаление, влакът не ми е опция, тъй като от изходната ми точка няма такъв, а най-близката възможност е с 2 прекачвания....затова с автобус...

pepel_ot_rozi, благодаря!

От автогарата може да се закупи Истанбулкарт, нали?

Последна редакция: нд, 23 апр 2023, 20:16 от jovigirl

# 517
Благодаря! Ще погледна и това място.
За съжаление, влакът не ми е опция, тъй като от изходната ми точка няма такъв, а най-близката възможност е с 2 прекачвания....затова с автобус...

pepel_ot_rozi, благодаря!

От автогарата може да се закупи Истанбулкарт, нали?

Да може - в централната сграда на автогарата, където са всички магазинчета и заведения за хапване ( мини капалъ чаршъ) се намира метростанцията и там са автоматите за карти и за зареждането им.

За съжаление не откривам снимките с афиша за дервишите, a само една от дворчето на музея.
Сигурна съм, че имах, но може да са останали на стария лаптоп, защото съм мързелива . Simple Smile

Ей това ми е от едни много стари записки, слагам го само за да си спомним какви цени имаше едно време... Simple Smile

Цитат
23.   Музеят Galata Mevlevihanesi се намира в квартал Şahkulu, в квартал Beyoğlu в Истанбул.
Това място, известно като Литературния музей на Диван, е обновено като концепция след реставрационните работи, започнали през 2007 г., и носи името на днешния музей Галата Мевлевиханеси.
Изложбените пространства на музея се намират в сградата Семахане. Семахане, който се състои от 3-етажен план, е проектиран да има зона за въртящи се дервиши на входа, стаи на дервиши на долния етаж и махфили на горния етаж.
Часовете за посещение са през зимния период;
📍09:00-16:30ч
През летния срок;
📍09:00-19:30ч
📍Входната такса е 25 ₺
📍Музейната карта е валидна.

А това е сайтът на представлението, за което писа FBIDxxxx.

Последна редакция: нд, 23 апр 2023, 21:49 от pepel_ot_rozi

# 518
pepel _ot_rozi
Миналата година не успяхме да посетим музеят на дервишите не ни стигна времето. Включен е в Музеум пас, паса е станал вече 1750 лири. Ние когато търсихме първо имаше представления в близост до хотел Пенинсула,  когато им писахме , казаха че нямат вече представления.

# 519
Здравейте,  моля да ми препоръчате заведение с програма с дервиши за вечеря в Истанбул,  както и вечеря на кораб пак с музикална програма. Заминаваме след 2 дни голяма компания от 12 човека и искат от мен да им организирам тези две развлекателни вечери.

# 520
Здравейте,  моля да ми препоръчате заведение с програма с дервиши за вечеря в Истанбул,  както и вечеря на кораб пак с музикална програма. Заминаваме след 2 дни голяма компания от 12 човека и искат от мен да им организирам тези две развлекателни вечери.

Ние бяхме 7човека на този круиз Dinner Cruise on the Bosphorus with a Live Show. Мисля всички останахме доволни

# 521
Моля за информация как стои въпросът за носенето на лекарства за деца и за възрастни. Правят ли някакви проблеми на границата? Ние ще сме с кола, но приятели ще са с влак, та ако може да кажете и в двата варианта как стои въпросът.

# 522
Кратка и ясна информация за Моловете в Истанбул, която лично на мен ми хареса така структурирана.

https://www.instagram.com/reel/CoDC877uGGn/?igshid=MTIyMzRjYmRlZg==

И още малко пак по въпроса с пазаруването в Истанбул.

https://www.instagram.com/reel/CooiJpSgdQ0/?igshid=MTIyMzRjYmRlZg==

https://www.instagram.com/reel/Co2Br5uA9wc/?igshid=MTIyMzRjYmRlZg==

# 523
  • Варна
Моля за информация как стои въпросът за носенето на лекарства за деца и за възрастни. Правят ли някакви проблеми на границата? Ние ще сме с кола, но приятели ще са с влак, та ако може да кажете и в двата варианта как стои въпросът.

Какви проблеми , повечето си купуваме лекарствата от там , даже рецепти не винаги искат. Едното от лекарствата които купих преди 10 дни беше на  1/4 цена отколкото в бг. , някой от тях на 1/2 , в интерес на истината имаше и по скъпи отколкото тук , едното даже 2 пъти по скъпо. От там накупуваме и всякакви противопростудни , витамини , минерали , хранителни добавки ......

# 524

Какви проблеми , повечето си купуваме лекарствата от там , даже рецепти не винаги искат. Едното от лекарствата които купих преди 10 дни беше на  1/4 цена отколкото в бг. , някой от тях на 1/2 , в интерес на истината имаше и по скъпи отколкото тук , едното даже 2 пъти по скъпо. От там накупуваме и всякакви противопростудни , витамини , минерали , хранителни добавки ......

Имам впредвид вкарването на бг лекарства там за лично ползване....

Общи условия

Активация на акаунт