Сицилия - 4

• 53 869
  • 766
  •   1
Отговори
# 120
Аз пък точно Катания не харесах изобщо за сметка на Палермо. Отделно, че кухнята в Палермо беше топ. В Osteria Mercede ядох най-вкусната капоната и прясна риба тон на скара. А паста ала Норма, типичната сицилианска рецепта е номер едно. И ако се ходи до Палермо, мозайките в Монреале са задължителни, освен забележителностите на самият град.
Принципно основни забележителности на Сицилия са археологическите останки в долината на храмовете в Агридженто, Селинут, вила дей Казале, Неаполис до Сиракуза и по път за Ериче - Сегеста.

Подкрепям за Модика и Рагуза. Шикли също. Трите се комбинират в един ден, като даже можете да слезете до морето. По-добре се огледайте за кола под наем. Това е доста по-енерго спестяващ вариант накрая, като се тегли чертата.

# 121
Така е, затова казах, че всеки усеща нещата по различен начин.
Основните забележителности, които споменавате, не са ми интересни, гръцки храмове мога да видя другаде. По-скоро искам да усетя духа, вкуса и аромата на Сицилия, а не да се тълпя с туристите. Затова Катания ми хареса, има го романтичния италиански дух, леката небрежност, забавения ритъм (и е близо до най-хубавите градчета на острова). А в Палермо беше шумно, забързано, прашно, хаотично и много неуютно за мен.
П.С. Паста норма не беше лоша наистина. Simple Smile

# 122
Ама хубаво е, че все пак всеки нещо е харесал. Просто на мен Италия ми действа някак бррррр
От Милано до Неапол, различно е и все ми е хубаво

# 123
Така е, затова казах, че всеки усеща нещата по различен начин.
Основните забележителности, които споменавате, не са ми интересни, гръцки храмове мога да видя другаде. По-скоро искам да усетя духа, вкуса и аромата на Сицилия, а не да се тълпя с туристите. Затова Катания ми хареса, има го романтичния италиански дух, леката небрежност, забавения ритъм (и е близо до най-хубавите градчета на острова). А в Палермо беше шумно, забързано, прашно, хаотично и много неуютно за мен.
П.С. Паста норма не беше лоша наистина. Simple Smile

Всъщност най-запазените и впечатляващи гръцки храмове са в Сицилия, не в Гърция. И всъщност около всички тези храмове има безброй малки селца и градчета, в които да се усети истинския дух на Сицилия. Wink Долината на храмовете никъде другаде по света я няма, както и огромните римски мозайки във Вила дей Казале(които си съперничат с тези в Равена, а по моему и ги надминават). Духа на Сицилия не е нито в Ното, нито в Сиракуза, нито в Катания, където сте се блъскали с най-много туристи. Нито в Таормина. А е точно в най-южната и западна част на острова, където рядко стъпва комерсиален турист и е с прекрасни НЕтуристически плажове и автентични села. В Пачеко до Трапани, единственото място за вечеря е местната кръчма, в която не обелват грам английски, но можеш да си оближеш пръстите с дневния улов. А от двете страни на храмовете в Селинут има километри фин пясък и изумрудена вода без жив човек. Scala dei Turchi е природен феномен, какъвто има само в Памуккале.

За следващ път на острова директно ще се отправим на юг или запад. Между другото, по наше време Катания беше в пъти по-мръсна, миришеща и мизерна от Палермо. Нищо романтични и небрежно. И някак неприветлива с тези почернели сгради. Марзамеми е чудесно на визия, но страшен комерс. Има няколко тратотории на площада с не до там добра храна. А само на километри от него в маслините могат да се намерят ферми и винарни до природния резерват Вендикари, които сервират великолепна храна.
Най-красивият залез, който съм виждала е на фона на вече осветените храмове в Агридженто и морето под тях.

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 00:46 от Fancy

# 124
В момента Катания е много по-приветлива в сравнение с Палермо. Голяма мизерия е в Палермо. Някои улици миришат на канализация и урина.. И в комбинация със съмнителните типове по тях.. Ние също не попаднахме на кой знае каква добра храна, но бяхме само за 3 нощувки. Въпреки това, Палермо има много по-красиви сгради и катедрали.

# 125
Факт е ,че е мизерия в Палермо по улиците - мръсотия и миризми ,чак да ти стане лошо. Но според мен е място с история,не само народите преминали оттам,но и за Мафията.
Има потенциал градът и според мен ще го доразвият още повече.

# 126
На мафията не и ли мирише ?
Ние като бяхме не беше миризливо. Много радушно си беше.

# 127
Сицилия има проблем с боклука още от миналия век. И мафията е причината. Очевидно в различно време различни градове са добре или зле.

# 128
Повечето хора около мен, които са ходили в Палермо споделят, че е много интересен град откъм архитектура, но е шумен и изключително мръсен. А това е нещо, което не на всеки му понася.

# 129
  • София
Видях Палермо преди 10 години и не ми се видя мръсен, нито пък миришеше, дори много ми хареса (но отидох с ниски очаквания). Нямам представа как е сега.

# 130
Аз имам предвид пресни впечатления. Преди 10 години и Париж беше по-хубав град:) Но всеки възприема по различен начин градовете. На мен много хора ми казваха и за Венеция, че им мирише от каналите, но аз не усетих никаква неприятна миризма, когато бяхме там.

# 131
Моите впечатления са от началото на 04.2023г. Но всичко се променя. Може след месец да не е така. Simple Smile

# 132
Ние в неделя пристигнахме в Палермо и в сряда си тръгнахме от него. Съвсем пресни са моите впечатления. След това бяхме за 2 нощувки в Катания. А сега сме в Таормина. Днес времето не е с нас и цял ден го дават да вали... И сега се чудим какво да посетим.

Последна редакция: сб, 20 май 2023, 11:28 от Пълнолуние

# 133
Днес си взех билет от Катания до Таормина за 11 часа сутринта. Взех го от офиса на Interbus и нямаше бележка, че не пътуват по-рано. Имайте предвид, че е добре да се вземат по-рано билети. Една дама ни каза, че не са успели да си купят за автобуса, който е идвал след 30 мин. Не возят правостоящи.

За мен Ното е по-красив от Сиракуза. Ние нощуваме в Сиракуза, но бяхме с градски транспорт.

Благодаря Ви за съветите! Ние също ще сме с градски транспорт и вероятно ще нощуваме в Сиракуза.

# 134
1. Не е вярно, че няма автобуси преди 14 часа - справка сайта на Интербус.
2. Месина не си заслужава според мен, Рагуза също.
3. Маркирал съм за посещение Калтаджироне и Рандацо, вижте дали ви харесват.

Благодаря Ви! Изключихме Месина от плана. Обмисляме Вашите предложения за градчета и също може би ще включим Ачиреале.

Общи условия

Активация на акаунт