Сицилия - 4

• 54 017
  • 766
  •   2
Отговори
# 420
  • Велико Търново
Препоръчвам да посетите пазара и е някое магазинче- заведение тип Салумерия да пробвате плато сирена и салами- така най общо го наричат, с капоната, и десерт каноли. На опашка се чака за да те настанят, въпреки на вид мръсните маси и неугледен вид на заведенията.
Бихте ли препоръчали някое конкретно такова място.
Предстои ни една седмица в Сицилия в средата на февруари-аз,мъжът ми и дъщеря ми на почти 16 години. Ще сме с кола под наем и все още съм в чуденка как да разпределя времето. Засега съм се насочила за 3 или 4 нощувки в Сиракуза и след това не знам... Обичаме да се разхождаме без да препускаме и да усещаме местната атмосфера и животът на местните. Засега мисля да се съсредоточим само в източната част на острова.

# 421
Салумерия Бордиери, на края на пазара предпоследната ,хората се редят на опашка за капоната, а от количката отпред си вземете панирани морски дарове и аранчини- типични за Сицилия храни

# 422
Препоръчвам да посетите пазара и е някое магазинче- заведение тип Салумерия да пробвате плато сирена и салами- така най общо го наричат, с капоната, и десерт каноли. На опашка се чака за да те настанят, въпреки на вид мръсните маси и неугледен вид на заведенията.
Бихте ли препоръчали някое конкретно такова място.
Предстои ни една седмица в Сицилия в средата на февруари-аз,мъжът ми и дъщеря ми на почти 16 години. Ще сме с кола под наем и все още съм в чуденка как да разпределя времето. Засега съм се насочила за 3 или 4 нощувки в Сиракуза и след това не знам... Обичаме да се разхождаме без да препускаме и да усещаме местната атмосфера и животът на местните. Засега мисля да се съсредоточим само в източната част на острова.
Ще Ви споделя нашата едноседмична програма, но в средата на юни. Останахме много доволни- поразходихме се, но не сме препускали. Искахме максимално да се насладим на почивката си. Кацнахме късно вечерта, затова решихме да останем за нощувка в Катания. Веднага след като се настанихме излезнахме на разходка(22ч). Улиците бяха пълни с хора, нямахме никакви притеснения, въпреки първоначалните очаквания:) На следващия ден потеглихме за Таормина. Там направихме една нощувка и  останахме до ранния следобед на следващия ден. Като време ни стигна да разгледаме всичко по два пъти.Много се чудихме кое градче да използваме като база за следващите ни разходки и в крайна сметка се спряхме на Авола. Малък град, с много интересно градоустройство, много площади, плаж и страхотно вино. От там се разходихме за три дни до Ното, Модика и Рагуза, Марзамеми. Направихме и плаж, но честно казано в тази част на острова не бих си губила времето за плажуване. Последните 2 нощувки ни бяха в Ортиджа. Разходки, заведения до късно вечерта:) Последния ден, тъй като полетът ни беше късно вечерта, остана време и да разгледаме централната част на Катания. Бяхме с дъщеря ни на 9г.

Последна редакция: пт, 29 дек 2023, 12:01 от BettyBoop

# 423
Авола е много приятно градче и според мен. Не е туристическа атракция, знаех името му само покрай виното (Nero d'Avola пием и в България). Виното там е евтино и страхотно. Супер близо е до Ното, вероятно има удобни връзки и с другите градове, за които Betty Boop говори.
В Марзамеми зимата няма нищо.

# 424
Сега се сетих, че ходихме и до Шикли. Много приятно място, доста популярно сред местните. За Марзамеми- да, вероятно зимата е доста различно. Не знам и в Таормина дали работи всичко.

# 425
  • Melmak
Здравейте!

Пак аз с въпроси. Сетих се, че ние пристигаме събота привечер. Неделя и понеделник са ни цели дни като ще спим в Катания. Решихме да посетим един от дните Сиракуза. Сега се зачухих дали неделя е подходящ ден. Работят ли заведения, магазини и дали ще има автобус/влак за да се придвижим. Няма да наемаме кола.

# 426
  • София
Има достатъчно транспорт и в двете посоки - и влакове, и автобуси.
Заведения и магазини, каквито туристите принципно посещават, работят.
Някои хранителни магазини не работят, някои до обяд само. Но едва ли за тях питаш.

# 427
Когато ние бяхме в Сиракуза беше неделя и всичко работеше. Но след 13:00 почти всички заведения затвориха за следобедна почивка и трудно намерихме къде да ядем, а имаше тълпи от хора въпреки лошото време.
Предишния ден в Ното се бяхме озовали в същата ситуация, само че бяхме подранили за вечеря (18:30) и трябваше да чакаме до 20:00 да отворят. В една пицария се смилиха над гладните погледи на децата и ни пуснаха в 19:30.

# 428
Ние се изправихме пред този проблем в Катания, където много ресторанти въобще не отварят за обяд, а само за вечеря (освен че много други правят няколко часа пауза между двете, както е традиционно региона). И в Ното донякъде.
Ортиджа беше единственото място от посетените, където имаше много незатварящи за сиеста заведения, вероятно заради туристическия й характер. Но зимата е възможно да не е точно така.
Само да допълня Deviant Art, че обикновено заведенията, които затварят между обяда и вечерята, хлопват кепенците в 15 часа, по-рядко 15:30 или 16, т.е. време за хранене има достатъчно. Ако някое е било затворено в 13, то със сигурност работи само вечер.

# 429
  • Melmak
Благодаря за отговорите!

Бихте ли ми казали как да стигна от летището до Piazza de duomo в Катания? Кацаме следобяд и искаме да ползваме публичния транспорт. Потърсих в гугъл обаче не се ориентирах с предложените от мапс маршрути.

Какъв транспорт да хванем и къде да го търсим? С по 1 раница сме и няма проблем да повървим и някакво време пеша примерно от по-далечна спирка и подобно.

Благодаря още веднъж!

# 430
Здравейте, предстои ми пътуване до Сицилия и по стечение на обстоятелствата се оказа, че кацнем в Палермо а не в Катания, както планирахме. Ще бъдем в Палермо на обяд, ще го разгледаме доколкото можем и после ще тръгнем към Катания. Въпросът ми е между Палермо и Катания има ли нещо, което много да си заслужава да видим, та да го включа и него в плановете, или да джиткаме транзит? Grinning

# 431
Бихте ли ми казали как да стигна от летището до Piazza de duomo в Катания? Кацаме следобяд и искаме да ползваме публичния транспорт. Потърсих в гугъл обаче не се ориентирах с предложените от мапс маршрути.
Какъв транспорт да хванем и къде да го търсим? С по 1 раница сме и няма проблем да повървим и някакво време пеша примерно от по-далечна спирка и подобно.
Alibus се казва автобусът и спира точно пред терминала.
В Катания слизате тук https://maps.app.goo.gl/UCxwXA6LqM1gk1yT9, на пиаца Борселино. Три минути през градинката и сте на площад Дуомо.

# 432
  • Melmak
Благодаря ти много, Параход! ❤

# 433
Alibus се казва автобусът и спира точно пред терминала.
В Катания слизате тук https://maps.app.goo.gl/UCxwXA6LqM1gk1yT9, на пиаца Борселино. Три минути през градинката и сте на площад Дуомо.

Снимката на местоположението от Гугъл е малко подвеждаща. Това е спирката,от която Алибус тръгва за летището. Идвайки от летището минава под арките,завива вдясно и спира. Та се налага да се повърви назад . Не се пресича градинката,а само улицата.

# 434
Момичета, знаете ли кога е най-изгодно да се купят самолетни билети за Сицилия от София? (Раян, Уизз). Планираме края на август да сме там.

Общи условия

Активация на акаунт