Сицилия - 4

• 53 867
  • 766
  •   1
Отговори
# 645
  • Melmak
Ами Шенген е нещо ново, а и все пак не е за всички държави. Ясно е, че ще се реорганизира паспортния контрол.

На т2 на летище София има автоматични врати за проверка на паспорти и в двете посоки. Честно казано гледам да минаваме там. Просто си носим паспортите, не става с л.к. Минава се бързо и лесно.

Допълвам, защото горе се написа, че били само в едната посока, но не е вярно.

Това за излизането не го знаех, хубава новина. Къде си намират, някъде до паспортния контрол? Предполагам обаче, че ако пътувам с дете до 18 г. без баща й, няма как да минем оттам и да й “провери” декларацията съгласие от него за излизане в чужбина…

Да, до гишетата, където седи гранична полиция има и машинки за преминаване с паспорт. Гледаме да минаваме там, защото никога няма опашка. За деца вече не знам, защото нямам и не съм се интересувала.

# 646
От 1 април е в Шенген. Засега важи старото положение, но предполагам вратичките са сложени именно за да обслужват пътниците с новите регламенти.

# 647
децата май от 12 ? не съм сигурна, но е под 14 защото последно ни казаха да минаваме оттам с едно на 13.

# 648
  • Beyond the stars
България нали е в Шенген по самолетен и морски път? Какви проверки на паспорти  ?

Личните ни карти все още нямат биометрични данни. С личната карта се минава през регулярното гише.

За автоматичните портове за проверка на бордна карта- на терминал 1 нямаше такива на отиване, та от там съм останала с впечатлението, че е еднопосочно и само за паспортен контрол.

# 649
  • plovdiv
децата май от 12 ? не съм сигурна, но е под 14 защото последно ни казаха да минаваме оттам с едно на 13.
[/quote
Деца навършили  14 години минават с паспорт на машината.

# 650
  • малкия йеросалим
На мен пак не ми стана много ясно.Ние сме само с ръчен багаж.Значи мога да мина през автоматичните машинки на който да чекирам бордните карти.След това вече си минавам граничен контрол за проверка на паспорт/лична карта.Правилно ли съм разбрала?

# 651
  • София
На мен пак не ми стана много ясно.Ние сме само с ръчен багаж.Значи мога да мина през автоматичните машинки на който да чекирам бордните карти.След това вече си минавам граничен контрол за проверка на паспорт/лична карта.Правилно ли съм разбрала?
Това е вярно, но в допълнение между двете има контрол по сигурността ( скенерите ).

От април последната стъпка ще отпадне.

# 652
Здравейте! Може ли някой да ми препоръча компания за коли под наем. Късно вечерта кацаме в Катания и трябва да стигнем до Сиракуза. Четох отзиви, че някои компании искат депозит 1500 евро и въпреки това нямат застраховка която да покрива щета или кражба, а се случвало често 🤔Ако някой е бил доволен от определена компания, моля да сподели.

# 653
  • Велико Търново
Здравейте! Може ли някой да ми препоръча компания за коли под наем. Късно вечерта кацаме в Катания и трябва да стигнем до Сиракуза. Четох отзиви, че някои компании искат депозит 1500 евро и въпреки това нямат застраховка която да покрива щета или кражба, а се случвало често 🤔Ако някой е бил доволен от определена компания, моля да сподели.

Centauro Rent a Car. Взехме кола от тази фирма с пълна застраховка. Хванахме някаква промоция през февруари и платихме 180€ за 7 дни. Удържаха ни 52 € за горивото, които бяха възстановени на следващия ден след като оставихме колата.

# 654

Този депозит е именно защото НЕ сте си платили застраховката. Той гарантира, че няма да откраднете колата и всякакви щети по нея. Ако си платите застраховка, този депозит ще падне. До каква сума зависи от компанията. Аз лично в Сицилия и Кампания не съм виждала компания, която да нулира изцяло самоучастието (дори и със застраховка) и да нулира депозита. Това произтича от престъпната слава на двата региона. Може и да има такива компании, но от по-малките и местни. Които и са с по-нисък рейтинг.

# 655
Ние ползвахме D'urso Rent Catania. Изключително коректни. Цената беше с включена пълна застраховка, без депозит. Офисът им е на летището. И ние се бяхме наплашили, но нямахме никакви проблеми- нито с кражби, нито с щети по колата.

# 656
  • Beyond the stars
През букинг обикновено резервираме. За Катания използвахме Autovia. Иначе както са обяснили по-горе високия депозит е именно при липса на пълна застраховка, за да се покрият евентуални щети. На Autovia беше 500 евра и 100 евро с пълна застраховка. Не сме имали драми с щети и т.н.

# 657
На летището в Катания има ли паспортен контрол чрез автомат?

# 658
Миналата година нямаше.

# 659
  • Melmak

Има, но като летяхме не работеха машинките.

Общи условия

Активация на акаунт