КГБ = Клуб на Готините Баби - 212

• 40 993
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
Растат децата и се очовещват, разбрани са ,да са живи детски ясли и градини ,че и лете ги гледаха ,стига градинските  болежки дето си гледаха в къщи. И сега връщат деца с хреми и  такива. "Работят " с тати и това  е ,лятото е проблем ,че няма вече градина.
  Убих се да търся рецепта за кекс, беше 6-7 яйца ,по две лъжици захар и брашно   и по една вода, олио една трета чаша, ванилия, ама искам да го намеря за сигурно , няма ,некви с кисело мляко , плодове пълно. Майната им. Изложих се, нали  козуначено време ,питах на тръгване малкия какво иска да хапне ,(надявах се от което има) изтърси - торта, ми нямаше, та сега изпекох блатовете на френската селска , нищо им няма да постоят, четвъртък ще сглобя за петък. Кекс или като дойдат или малко преди това , но го искам да го имам планирано.
  Добре че бяха ясли и градини ,че не ги виждам какво щяха да правят , стигат им детските болести дето се гледаха , то в началото ден там, три в къщи.
 И сега връщат деца , "работят "с тати  и това  е.

# 646
И нашия е същият, два дни г'адина, седмица вкъщи, ама дано отмине този период.
Ето ти рецепта за кекс дето винаги става:
4 яйца
1 ч.чаша захар
3 ч.чаши брашно пресято
1 пакетче бакпулвер
1 ч. ч.чаша прясно мляко
2/3 ч.чаша олио
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат, загасена с 2 лъжици кисело мляко
Ванилия, лимон,  каквото харесваш
Слагам всичко в купа, разбивам с миксера , през това време се загрява фурната на 180 гр., изсипвам във формата за кекс, малко намазана с олио и оставям малко от сместа, в която слагам 2 лъжици какао или смляно кафе, ако нямам първото. Пече се 45 - 60 мин.,зависи от фурната. Не отваряш първите 30 мин., а формата ми е от големите. Винаги става, така са го записали колежките.
Може да сложиш ядки, локум, стафиди като го изсипеш във формата

Последна редакция: пн, 24 апр 2023, 18:22 от Enisa60

# 647
Ще го опитам и ще го прехвърля в рецептите. Че и тях прерових, ама не видях. Четка ми иска сина като идва, да почисти компютъра , че прашен, на дърва е  прашно. Не намерих, знам че има  ище я намеря, мъчи се с една малка. Днес отварям чекмедже ,дето отворих и тогава и тя там. Ми ...
Направих сега пробен, да му видя кусурите и коригирам, дано става за ядене и да го изядем ние  ,не котките.
 Пече се.

# 648
  • София
Ей, страхотна компания сме.
..."Споделят всичко, пият си кафето, кахърят се, когато болно е детето, а после пак са бойните бабетки, разменят си рецепти за чорби и плетки". Grinning
БОРЯНЧИЦЕ, дано да ти се получи кекса. Винаги съм си мислила да пробвам с прясно мляко - това ще е рецептата на ЕНИСА. Моята сто годишна рецепта е с кисело мляко и яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг. По-бавна е рецептата. Иначе кексът е много вкусен и пухкав. Слагам му също стафиди, орехи и какао.
МАРИАНКА, дано ситуацията в службата се нареди в твоя полза. Мисля те!

# 649
Две грешки -  сложих още захар, че ми се видя рядък, сгъсти си, ама е сладко ,те не искат .  Сложих бакпулвер ,няма нужда, прекалено е  на "дупки". Малко бързах и леко се "олющи" но това не е проблем, аз си видях ,че не е добре намазана формата.
 Без набухвател, ще е по -добър. Забравила съм ,да му се незнае.  Ще видя из старите тефтери да си намеря "моето" но ще опитваме с малките и други рецепти Това "на дупки" не значи на дупки. Просто не знам как да го обясня.  не трябва да се виждат  тези рехави въздушни неща.
 Ние  мъфини правихме заедно и стават, с банан, това сме опитвали и изяли дружно , обичат да разбиват ,редуват се, нали трябва занимавка. Малката хитруша е все първа, като се насити ,хвърля един хитър закачлив поглед и се изнася. Поема втория. Ама го разбиват. С ръчна разбивачка.
 А, с 6 яйца е много на тази форма, за 5  е.

# 650
Ако става въпрос за моя кекс, яйцата са 4. Ако спазиш продуктите,  няма проблем никакъв, аз само това бъркам. Бързо, лесно, вкусно.

# 651
Не  ,за моята проба , разбор какво не ми хареса. Сладко е , то по две лъжици на яйце си е чаша захар, още три лъжици, по половин, значи по две и половина лъжици- нормално за рецепта и супер на разбиване , но моите искат малко захар. Този ще си го ям ,споко. Аз съм по сладкото. Забравила съм, не съм правила скоро, но и  нормално, да не помня, ЕГН. Много промени стават с всяка изминала година. Ще намеря баланс,  ще опитваме.  Нали трябва работа да отхвърлим и спомени да направим. Щом е  сладко- изяжда се  и с кусури.
 Правех един  на Марчева ,царски с много краве масло, първият бе перфектен ,после почнах на око и  му намерих кусури.  Аз съм критикар, винаги ми се получава като спазвам и меря , но бързо ми омръзва  и почвам на око. Имам везна, точен грамаж  по рецепти понякога  е 234 гр, ади бе ,чак пъ толкуз.
 Спи ми се. Вчера се изморих доста,  днес уж бавно, засадих една касетка картофи, то не са хубави толкова ,но покарали и все  ще изровим колкото съм посяла,  дори дребни и  небелени,с масълце и копър  си биват,  иначе отиваха на боклука , а място има. Блатовете,   и вечеря,  ама  ми е изморено. Аз съм през ден, Фло вика като плетка ,лице , опъки , лице , а става и две на опъки една лице понякога.  Колкото мога, важното е да  мърдам.

# 652
  • София
БОРЯНЧИЦЕ, направи го по рецептата на ЕНИСА. Казва ти, че е изпробвано многократно. Не прави корекции на своя глава. Как без набухвател???

# 653
  • София
Борянка, това е единствения кекс, който съм правила - https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B5%D0%BA%D1%81
Не ръся с пудра захар отгоре, не обичам сладко.
Изобщо в Супичка всичко е обяснено лесно и достъпно. Каквото правя, все от там гледам. Даже Ани си е свалила и приложение за телефона.

# 654
Мамси,честит рожден ден!   Бъди здрава и много  ообичана!  Още си момиченце! Живей си  живота !  

За внуците  темата е  актуална и за мен..  Гледах ги  14 г.  целодневно, полудневно, понякога денонощно   и не само ги гледах,ами ги и учих. Все още продължавам,но вече са по-самостоятелни. Да са живи  и  здрави и един ден да осъзнаят какво  съм направила за тях.  Синът и снахата не изричат благодарности, но пък са насреща,когато аз имам нужда от тях. Не, че се е случвало често до сега, но е добре да го знам.
Внукът има една победа и една загуба  от украинец.Отборно са с бронзов медал. Като за пръв път,  добре е. Другият път повече.

Остават  4 дни. Чакам обаждане кои в колко часа ще пристигнат,за да  планирам   посрещането.  

За днес  толкова. До  утре!

Последна редакция: пн, 24 апр 2023, 21:03 от K.A.G.

# 655
Момичета интересна тема сте подхванали, иска ми се да се включа, но моето главоболие продължава. Кръвното от обяд е нормално, но главата боли.
Затова само ви пожелавам лека нощ и се завивам, дано мине и поспя тая нощ.

# 656
  • Вила Великула
Мамси, честит рожден ден! Да си много здрава и усмивката да не слиза от лицето ти.
Темата за внуците е много обширна и не ми се иска да влизам в подробности. Не за друго, просто съм уморена и не ми се разсъждава. Нашата единствена засега внучка я гледат при много строга дисциплина. Визирам хранене, извънучилищни занимания и т.н. Тя вече се усеща голяма и им прави напук. Два уикенда е при нас на село и детето се поуспокои и в къщи е спокойно. Поговорихме и с дъщерята, че не може така. Не е ок.този строг ред относно храненето например. Нищо не и разрешават. За следобедна закуска плод и евентуално може една бисквитка. Никакъв десерт след вечеря. Сега поотпуснаха малко нещата и детето е по-спокойно.
КАГ, това зачаса на пристигане е интересно-да няма червен килим и духова музика?
Оставям ви и отивам да спя. Нещо не мога да наваксам.
Лека и до утре.

# 657
  • София
Кас, пи ли вода днес? Поне 8 чаши си трябват + другите течности.
Но и магнитните бури допринасят.
Лека нощ от нас.

# 658
Пипи,  разсмя ме  Нямам такъв  капацитет и  ресурси.  Иначе е добра идея.

# 659
Дремнах. ще направя кекса на Ениса.
 Просто искам да си намеря което правех,  да си спомня.. Като ми хареса как се справям, - ще е по него. Не мога да забравя онзи  вкус, от старото време или се въобразявам.
 Дано не се разсъня.
 Вие гласете високите токчета , че на червен килим не се ходи по галоши. И снимайте забележителностите.

Общи условия

Активация на акаунт