Този интересен топоним с гръцки произход, както и други подобни в областта (Кондофре, Агапие и др.), се свързва от историците с някой от членовете на управляващата фамилия Ласкарис в Никейската империя (1204-1261г). Много е вероятно някой Ласкарис да е получил тук владение (прония) в замяна на съвестното си изпълнение на служебните владения и въпросната крепост "Ласкар" де е била негов феодален замък. Може би със съществуването на селището под Градището е свързана и църквата в близката местност, над която днес е изграден оброк с параклис "Св. Петка". Принадлежаща към средновековното селище в м. "Лесковец" вероятно е била и средновековната църква в близката местност "Бутир", чиито останки днес все още могат да се видят.
Борянка, аз от дете знам една рецепта за кекс и винаги става страхотен - с лимонада го правехме едно време, сега съм го правила и с фанта.
КАГ, предупреждавай ако ще има червен килим и специални тържества в Панагюрище послучай нашето пристигане, че да се барнем малко по-официално, а не по дънки или анцузи.
Хайде оставям ви, че днес имам навързани срещи една след друга и то все със сложни казуси за решаване. От ранна сутрин чета закони и правилници. Дано се справя. Обичам предизвикателствата.
Слънчево да ви е, въпреки прогнозите за дъжд.
.