КГБ = Клуб на Готините Баби - 212

• 40 990
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
  • Вила Великула
Добро утро, отново с чаша кафе. Вчера писах, но като затворих компютъра се сетих, че исках да кажа на Ениса нещо. Разбрах, че ще ходите в Сандански с пИателя. Знаеш ли, че преди време са правени някакви проучвания на въздуха и се оказва, че в Банкя, Сандански и забележи ...Чуковец е с еднакви качества. Минавало някакво поречие на СТрума. И наистина тук се усеща това. Наше село започва да ми става все по-интересно. Оказва се, че има древна история. Освен  църквата и петте параклиса има, или поне е имало и крепост Ласкарис.
Скрит текст:
Чуковец има древна и изключително богата история, за това свидетелстват големия брой открити в селското землище археологически паметници - праисторически и антични селища, антична крепост и антична вила рустика, християнски култови обекти. Селищният живот в района продължил и през античността, като върху някои древните (праисторически) селища били изградени нови такива. Такова строителство се забелязва особено след завладяването на Балканския полуостров от Римската империя. Антично селище от II-IIIв е разкрито в м. "Бутир", в югоизточния край на селото. Масивните градежи на това място не изключват предположението за съществуването на вила Рустика. Със сигурност антична вила Рустика е имало в м. "Гьола" (Чифлика) на 2км североизточно от селото, на десния бряг на р. Арка, където на площ от 15 дка се откриват фрагменти от строителна и битова керамика. Антично селище е имало и в м. "Ласкар", което е било свързано с крепостта "Ласкар" (Градище Ласкар), разположена над него. В района има следи и от късната античност (IV-VIв) – късноантичната крепост разположена върху първенеца на Гологлавския рид - връх Гола глава (1147м н. м.), на около 8км югоизточно от селото.

Този интересен топоним с гръцки произход, както и други подобни в областта (Кондофре, Агапие и др.), се свързва от историците с някой от членовете на управляващата фамилия Ласкарис в Никейската империя (1204-1261г). Много е вероятно някой Ласкарис да е получил тук владение (прония) в замяна на съвестното си изпълнение на служебните владения и въпросната крепост "Ласкар" де е била негов феодален замък. Може би със съществуването на селището под Градището е свързана и църквата в близката местност, над която днес е изграден оброк с параклис "Св. Петка". Принадлежаща към средновековното селище в м. "Лесковец" вероятно е била и средновековната църква в близката местност "Бутир", чиито останки днес все още могат да се видят.
За съжаление както знаете от писаното преди от мен, сега освен църквата и параклисите-няма какво да се види. Е и естествено - мен....../Боже, колко съм скромна тази сутрин
Борянка, аз от дете знам една рецепта за кекс и винаги става страхотен - с лимонада го правехме едно време, сега съм го правила и с фанта.
КАГ, предупреждавай ако ще има червен килим и специални тържества в Панагюрище послучай нашето пристигане, че да се барнем малко по-официално, а не по дънки или анцузи.
Хайде оставям ви, че днес имам навързани срещи една след друга и то все със сложни казуси за решаване. От ранна сутрин чета закони и правилници. Дано се справя. Обичам предизвикателствата.
Слънчево да ви е, въпреки прогнозите за дъжд.

# 661
Добро утрооо!
Обратното броене започна - още 3 дни до срещата, като последния ще е запълнен с подготовка.

Пипи, ти и днес от рано-рано си на коня и гласиш яко препускане Simple Smile.
Интересно е това ваше село, радвам се, че милееш толкова за него...

К.А. Г, ще се чуем за уточнение, но първо да уточним с Майчето някои неща....

Снощи бях на мероприятие с дъщеря ми.
Като, че ли това е първото ни излизане по женски само двете от времето, когато беше дете и я водех за ръчичка.... Боже, кога минаха тези години, защо не съм го правила до сега . От криворазбрано чувство, да не се натрапвам, да не преча сигурно, а е толкова хубаво....

Ще си оправям кочинката и ще излизам, че днес съм и на танци вечерта плюс всичко друго  .
За сега има слънце, но к"вото дойде. Гледам хората още ходят с палта, боти и ботуши, а аз нали съм пролетно пиле още в началото на март прибрах зимните дрехи и обувки и извадих сандалите ....
Няма къде да иде, ще дойде и това време...

Хубав ден ви желая.
Ще се вклщчвам при възможност в дискусиите...

# 662
  • София
Добро утро!
Пипилота, благодаря за лекцията!
Боряна, със сигурност ако не сложиш сода или бакпулвер на кекса ще получиш тухличка. Аз си правя един със сода от много години и винаги ми става.
Нов ден, нов късмет - а дано. Обаче тази година Ретроградния Меркурий още в първите часове ме удари яко, та не знам до края какво да очаквам. Нищо добро вероятно!
На 27 ще ви помоля да стискате палци за ММ. Ще влиза за операция на две хернии.

Да имате слънчев ден!

# 663
Добро утро и от мен! Снощи си легнах в 12, станах в 7 и се чувствам наспана. Поне не ме боли главата. Вчера буквално ми пулсираше фонтанелата. Ама нали доста народ се оплака, та реших, че е в реда на нещата.
Днес имам малко работа и  после съм на козметик, ще правя за втори път неприятната процедура. Обаче има ефект, та ще стисна зъби.
Пипи, сега ако намерите и минерална вода в селото, няма да ви мисля въобще. Joy

# 664
  • София
Привет, красавици!
ПИПИ, вземай властта в селото и знам, че ще го направиш забележителна туристическа атракция. Толкова забележителности на едно място!!! Радвам се на ентусиазма ти, колко факти си намерила. Интересно ми беше да те чета. Стискам палци. Ще се справиш днес със сложните казуси. Ти го можеш!
МЕРИАН, не мисли негативно. Може пък да ти се разминат още срещи с Меркурий. За 27 ще имаш стиснати палчета. Голяма сила сме ние бабите.
ЕНИСА, красотата иска жертви. Стискай зъби, но по-внимателно, да не отвориш работа на зъбаря. Simple Smile
У нас шества някакъв вирус. Малката все още не е добре. Ако и днес не я оправим, утре ще ходим при ЛЛ.
Аз пиша. Този месец имам по-малко пациенти, та бързо ще се справя. Очаквам с нетърпение края на месеца.
КЛЕЧИЦЕ, спорен ден.
БОРЯНЧИЦЕ, получи ли се кекса?
Аз пък днес ще правя торта с целувки - Киевски торт или Френска целувка. Целувките са готови. Отивам да правя кремовете.

# 665

Дубрутру! Шъ съ упрайм с кекса.
 Все се чудя, как се режат такива целувчени торти - павлова, тези, не че ще правя целувки пък сега, и  ореховките ми леко  се "дъвчат", не ме бива да направя  точните. Въобще не съм добра в сладкарството. Днес ще правя гулаш с телешко , купешко име,  на яхния някаква , но ще спазя рецептата, че ... Не знаеш , че има толкова вариации, добре че е гугъл.
 Изчезвам ,че имам задачи.

Богата  е земята ни на история и  на полезни изкопаеми,  ако не минерална вода , нещо друго може да открият, но май  си е добре да остане с чиста природа селото на Пипи.  Пък де да знаеш, може да се развият като балнеоложки център,  остава да открият топлата вода.  Като пожелание става и бива. Ние не сме по изпълненията, който се хване да мисли.
 Лек ден!

# 666
  • София
Да рапортувам - готова съм. Направих "супер топчета" или още "супа копчета", пържени кюфтета, картофки, салата и торта. Е, за днес толкова. Утре ще го мисля. Сега малко почивка, а после - на коня и към тръстиката.
Изпивам кафето на БОРЯНА, да не иде зян. Stuck Out Tongue Winking Eye
КАССС, мина ли ти кратунката?

# 667
Тъй , тъй, кафето е важно , студено не прави бръчки , опъва ги.
 Кексът ми като изстина се е свил, наполовина  е. Нито ми е прекалено сладък ,нито е  соден,  точно си  е. Ти да видиш, от бързане горещ го опитах Не го мислете. Почти го няма.
 напазарувах уж за последно , че валя и  навън се обърка, няма нищо, не е преминало време.
 Сложех гулаша в пръстена тенджера на бавно,  че ме мързи да стоя до печката,  сега видях , че нарязаните моркови са намалели, трябва да добавя и забравих някакви макарони , моеж ад искат. Но пък ще ги посрещна с лазаня, имало  и  у нас, преди време си поръчвах доставка.
  Голямо треперане за тези гости. Сега ми се доспа, малко, и  после ще видим.

Имам крема сирене за едни  балеринки , или захаринки,  кръгчета топя в кристална захар и сгъвам ,пека, а има  и дребни някакви сладки.  Докато играем, плодове, също да добавя имам.
 Два деца, пък  ...голяма съм  паника.
 Знам ,че ще им хареса само да играя с тях , ще са доволни.

# 668

На днешния ден аз потвърдих моята истинска любов и вече 47 години имам щастието да се чувствам обичана,да обичам и да имам до мен човек,на когото мога да разчитам винаги и във всичко.Да сме живи и здрави двамата и да сме горди с деца и внуци!
                    Виртуално по чаша шампанско за нас и за вас ,че ви имам приятели до мен!  Наздраве!

# 669
Дидиа, наздраве за вас!
Бъдете живи и здрави, щастливи и влюбени, радвайте се на деца и внуци. а пък те да се гордеят с вас!
Да ви е хубав празника !

# 670
„Човек е богат не с това, което е взел, а с това което е дал!“
Бъдете здрави, за да  да си давате много и много да получавате още дълги години!
Честита годишнина Диди и усмихнат празник!
[/color]Flowers Hibiscus Flowers Four Leaf Clover Beers Heart Eyes

Борянка, мама лека й пръст, правеше един кекс с който беше си спечелила титлата майстор на кекса. Никакъв празник не минаваше без нейния кекс. Няколко пъти се опитвах да го правя е, не и не, не се получава. Когато почина реших за единия помен да го направя и чак аз не повярвах, стана разкошен и вече го правя редовно. Без набухвател е - 6 бр.яйца; 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно; 6 суп.лъж.олио; 5-6 суп.лъж.вода; ванилия. Белтъците се разбиват със захарта на сняг. Жълтъците с олиото и водата, става като крем. Смесват се леко и вече без миксер, добавя се брашното. По желание орехи, стафиди и кой каквото обича. Към няколко лъжици от сместта се дабовя какао, когато се сипва във формата за печене по средата се слага от оцветената смес. Чашата е с вместимост 200 мл.

Главата все още ме боли. Когато изпия някакъв хап, за малко просветва, но тежестта си стои и после пак започва. Кръвното ми е нормално и Айша, пия вода, и чай пия, но явно ще трябва да минат проклетите бури. То не само аз съм така, няколко колежки също.

# 671
Дидия,честита  годишнина! Бъдете здрави  и  щастливи  още  много,много години! Наздраве за ваше здраве!

# 672
  • София
Дидия, много години са това! Още много време да се подкрепяте и обичате с твоята половинка! Хубав празник!

# 673
Поздравления, Дидия! Бъдете здрави и споделяйте още много красиви моменти заедно!  От нас- наздраве!
Аз се прибрах от разкрасяването, ами гадна работа, ама като съм си го навила на пръста...
Сега слагам пак пачове на очите, разни плескала на муцуната, до час, два трябва да спре паренето.
Иначе, днес си отметнах нещата, ходих до общината в Радомир, че имат проблем с една от програмите, изпокарах се с когото можах и се прибрах. Като назначават нови хора, нормално е да ги обучават. Ама нали навсякъде са змии, шашнали девойката, никой нищо не и показва и тя се чуди какво да прави. Абе нашенски простотии. Можеха да ми спестят разкарването до там, ама нали няма колегиалност,  та затова се разправях. Оставих си телефона на момичето, ако има проблем да ми звъни, та да не разчита на благоволението на ония лели.
Сега продължавам с хидратанта и после като стана една хубавица, няма да ме познаете Stuck Out Tongue Winking Eye

# 674

Честито ,Дидиа, здраве и от същото нататък ,заедно!
 Ей  ,това е кекса. Мерси.

Общи условия

Активация на акаунт