Преместване от София в Стара Загора

• 8 612
  • 88
  •   1
Отговори
# 30
Заради последните 2 изречения аз с висше образование и учителска преквалификация, започвам на 36г. възраст работа като барманка на въртящ график за заплата 1000лв. Поне си намерих някаква работа. Мъртва ли е вече България?

# 31

А за да започне някой работа в тецовете или в рудниците, освен големи връзки трябва да има и дебела пачка с пари. Навсякъде където и да влезнеш да питаш за работа те гледат в ръцете какво им носиш, след това те питат кой познаваш и ако все пак бог е решил, ще получиш някаква работа но за колко време също не е ясно.

Много тъжно. В друга тема някой писа нещо подобно за неговия град.

# 32
Защо спрягате комплекса „Марица-изток“, като е въпрос на време да му дръпнат шалтера? Отдавна му се канят и едва ли ще се намери достатъчно отговорен политик, който да се опре на външния натиск и да го спаси.
А загине ли комплексът, загива целият регион.

Прощавайте, че извън темата, но - зелените, които натискат за затварянето, очакват след това да живеем на фотосинтеза. В този смисъл, за какво са ни работа и заплата... Wink

# 33

А за да започне някой работа в тецовете или в рудниците, освен големи връзки трябва да има и дебела пачка с пари. Навсякъде където и да влезнеш да питаш за работа те гледат в ръцете какво им носиш, след това те питат кой познаваш и ако все пак бог е решил, ще получиш някаква работа но за колко време също не е ясно.

Много тъжно. В друга тема някой писа нещо подобно за неговия град.
Може и аз да съм била. Бях на интервю в едно местно училище. Директорката ме хареса много, но в прав текст ми каза "кандидатите са много и ми звънят от по-горни инстанции за няколко човека вече и не знам кой ще избера".

# 34
Така е за съжаление, да не говорим за силните партийни влияния върху назначенията и то точно за добре платените работни места.Не съм в Стара Загора, по на изток съм и пак е така. Даже не говорим за пари в плик, това като че ли отмина, по-скоро влияние и размяна на услуги, ти ще оправиш моя човек, аз пък нещо друго…

# 35
И аз не съм в Стара Загора, а по на изток. Може да сме от един и същи град и ти си напълно права. Хора на високи постове в общината, в НАП и т.н.т звънят на директори в други институции и си уреждат близките и след това вземат техни хора и така. Аз познавам една директорка, която ми каза, че масово учителите при нея са я братовчеди, я снахи, я дъщери на други директори от други училища или институции, сестри на някой лекар, любовници на някой шеф и така. Ако нямаш някаква корава връзка нямаш шанс. Аз роднини тук нямам никакви. Едно време детето едвам записах в близката детска градина. Изобщо всичко е шуробаджанащина. В затвора за надзирател трябвало да наброиш 5000лв. за място. Плащаш си да работиш.

# 36
И аз не съм в Стара Загора, а по на изток. Може да сме от един и същи град и ти си напълно права. Хора на високи постове в общината, в НАП и т.н.т звънят на директори в други институции и си уреждат близките и след това вземат техни хора и така. Аз познавам една директорка, която ми каза, че масово учителите при нея са я братовчеди, я снахи, я дъщери на други дитектори от други училища или институции.

Прощавайте, Вие последно в Стара Загора ли живеете, че се обърках? Ако искате, може и на лични, благодаря Simple Smile

# 37
И аз не съм в Стара Загора, а по на изток. Може да сме от един и същи град и ти си напълно права. Хора на високи постове в общината, в НАП и т.н.т звънят на директори в други институции и си уреждат близките и след това вземат техни хора и така. Аз познавам една директорка, която ми каза, че масово учителите при нея са я братовчеди, я снахи, я дъщери на други директори от други училища или институции, сестри на някой лекар, любовници на някой шеф и така. Ако нямаш някаква корава връзка нямаш шанс. Аз роднини тук нямам никакви. Едно време детето едвам записах в близката детска градина. Изобщо всичко е шуробаджанащина. В затвора за надзирател трябвало да наброиш 5000лв. за място. Плащаш си да работиш.

А сега си представете някой от тях да не си върши работата и да трябва да подадете сигнал срещу него..........

# 38
Такава среда не е благодатна за работа. На такова място дори да почнеш да работиш, няма да се чувстваш добре. Все пак работният ден е поне 8 часа, ако го прекарваш в нерви и проблеми, ще полудееш. Понякога един отказ да те наемат може и да е по-добре от това да попаднеш в змиярник.

# 39
И аз не съм в Стара Загора, а по на изток. Може да сме от един и същи град и ти си напълно права. Хора на високи постове в общината, в НАП и т.н.т звънят на директори в други институции и си уреждат близките и след това вземат техни хора и така. Аз познавам една директорка, която ми каза, че масово учителите при нея са я братовчеди, я снахи, я дъщери на други дитектори от други училища или институции.

Прощавайте, Вие последно в Стара Загора ли живеете, че се обърках? Ако искате, може и на лични, благодаря Simple Smile
Не живея в Ст.Загора, но в преден пост писах, че от Пловдив до Бургас е едно и също. В Стата Загора е същото не прочетохте ли коментари на местни.

# 40
В държавния сектор заплатите  са регламентирани. Но в градове като Стара Загора и Казанлък,  рязко се усеща стагнацията, когато най-големите фирми са в колапс. Повлича дребния бизнес.
В момента Арсенал е във възход . Търговията върви, но липсва работна ръка .
Офертата за работник в Арсенал ( в момента) е първи месец необлагаеми 200 лв, които до 6-ти месец ще скачат със 100лв на месец.  Купони на прилична сума за храна.
Блага ако не закъсняваш, не ползваш отпуск било и за час, и не се разболяваш.

# 41
Такава среда не е благодатна за работа. На такова място дори да почнеш да работиш, няма да се чувстваш добре. Все пак работният ден е поне 8 часа, ако го прекарваш в нерви и проблеми, ще полудееш. Понякога един отказ да те наемат може и да е по-добре от това да попаднеш в змиярник.
Да, така е, хич не е благодатно, ама като няма къде, какво правиш? Преглъщаш силно и търпиш, защото някой се е ангажирал да те уреди и ако се издъниш няма втори път. Няма как да се разбере , когато има неограничен пазар на труда и няма нужда от протекции.

# 42
Прощавайте, че извън темата, но - зелените, които натискат за затварянето, очакват след това да живеем на фотосинтеза. В този смисъл, за какво са ни работа и заплата... Wink

На зелените им трябва само един месец, не повече, зимно време без електричество, ТЕЦ, газ и бензин/дизел и рязко ще си пренаредят приоритетите.

За „Арсенал“ – неслучайно търсят хора. Наскоро разбрах, че мой познат е започнал работа там. Човекът е пред пенсия, с мно-о-о-го опит и стаж. 1200 лв. заплата. Вярно, не е в онези цехове, които редовно гърмят, но все пак... Става въпрос за много тесен специалист, за липсата на каквито „бизнесът“ постоянно реве. Реве, ама не плаща.

# 43
  • Тра-ла-ла
Бизнесът си реве...по рождение. Нямало кадри. Ами има. Но не се плаща. Често предпочитат никой да не вземат, да спестят едни пари от заплата и да нагърбят наличните служители с още бач. Или наемат някой, който толкова и бачка за без пари или толкова си може....и пак се завърта порочния кръг "Няма кадри!".

Ако няма кадри  - да си обучат и да намерят как да ги задържат. Но не само с трудов договори с клаузи за еди колко си години задължение или връщат парите за обучение.

Аз живея в София. Тук има повече предлагане, но и повече търсене. Нагледах се и тук....
Като служител - във фирма, която търси по-тясно специализирани кадри и се скръндза за пари, а обявите се въртят често и за цял месец се преглеждат от 60-100 човека. От тези 100 човека само 10 са кандидатствали и 1-2 стават криво ляво. От тях някои дори не идват на интервютата. И понеже на мен не желаеха да ми вдигнат заплата (а всичките ми нови колеги взимаха повече от мен, някои и двойно) - намерих си нова работа с доста добра заплата. Още ми търсят заместничка....
Като търсеща работа - уплаши ми се окото какви мизерни заплати видях в обявите в джобс-а за София. По моята първа специалност, от която има също няма кадри, няма желаещи за студенти и катедрата ми е на косъм  от закриване...дават 1200лв в София! По-малко отколкото за касиерка в Лидл. А е специалност, от която има нужда (инженерна е и не е умираща). Т.е. след време бизнесът, който не иска да дава пари за тези кадри - ще се наложи да ги наема от чужбина...срещу съответната сума....

# 44
Да, така е, хич не е благодатно, ама като няма къде, какво правиш? Преглъщаш силно и търпиш, защото някой се е ангажирал да те уреди и ако се издъниш няма втори път. Няма как да се разбере , когато има неограничен пазар на труда и няма нужда от протекции.
Не знам, аз никога не съм била уреждана никога. Боря се сама, ходя на интервюта и си върша работата.

Това с уреждането се надявам да замре вече като се сменят едно-две поколения. Направо ме е гнус от подобни истории.

Общи условия

Активация на акаунт