С какво ви дразнят свекървите? – 146

• 39 382
  • 763
  •   1
Отговори
# 285
По име, но слагам лельо отпред. Така поне сме свикнали от малки в нашият край и не мога да си изкривя езика. Не ми е странно или неприятно. Тя е с едни 20 и кусур години по-голяма от мен.

По така дискутираният въпрос с тоалетната и заключването. От завършване на гимназия съм по общежития и квартири, и ми е останал твърд навик да се заключвам всеки път, в който вляза. Мъжът ми не заключва, но той е живял извън дома един единствен път.

# 286
По име, не цяло, а галено. Няма какво да я лельосвам и майкосвам. И това, че я наричам по име няма никаква обвързаност с това колко се харесваме. За мен това е нормално. Не обичам разни “како, батко, лельо”.. и на брат си не казвам “батко”.

# 287
Аз ѝ качвам майко, по назад става ясно защо. Снахата ми казва по име, но тя не е българка и те си се обръщат по име.

# 288
Аз казвах майко. Моята майка беше починала отдавна, когато се запознах със свекървата и нямаше на кой друг да казвам майко. А и на моята казвах мамо.

# 289
Наричането “мамо” на жена, която не ми е родна майка ми е много странно. Едно време разбирам, че е било популярно и нормално, обаче дори и за тогава за мен майката е една, както и бащата.
Отделно, почти съм убедена, че специално моята свеки няма да е много очарована така да и викам, не на всеки му харесва.

# 290
Казвам й майко. За мен звучи обидно да наричам жена на 50+ години по име, все едно на майка си да казвам по име. Не мога да го възприема. Затова предпочитам да им казвам майко и татко.

# 291
Харесвам свекървата, тя мен също, но нито я наричам "мамо" или "майко", нито ще започна да я наричам така. Това специално винаги съм го намирала за странно и за мен поне е някакво остаряло разбиране, което не приемам.

# 292
Както се казва : “ Всеки сам си преценя”. Wink Никой не е тук да осъжда изборът другите…. надявам се.

# 293
  • Варна
Леля Пенка е съседката от входа, а Пенка ми е колежка...

# 294
Казвам мамо и името й на галено, но тя се оплакала на ММ че й звучало като лельо. Продължих да използвам това обръщение. Майко нито искам да я нарека, нито езика ми може да изрече това обръщение към друга жена, освен майка ми.

# 295
  • София
И двете се обръщахме една към друга с име. Не сме се мамосвали и дъщеросвали.

# 296
Бях чела в някоя книга относно развитието на децата, че това "мамосване" ги обърква много в невръстна възраст. Не могат да разберат кой на кого е майка, мама и тате брат и сестра ли са, че наричат една и съща жена "мамо".  
В едно по-старо време е било нормално жената да нарича свекърва си "мамо", защото са отивали в дома на свекърва си като деца и са били отглеждани от нея. Аз лично бих се обидила, ако дъщеря ми нарече друга жена "мамо", аз да съм я отгледала, изучила и накрая... Уважението първо към собствените родители, после към другите.

# 297
А как ще коментирате мъж да се обръща към тъща си с маман?Французойка е дамата.

# 298
  • София
Ако и на двамата им харесва... Тяхна работа.

# 299
Няма нищо чудно.Щом така е решил и и двамата а доволни.
Моя свако,наричаше баб ми /тъща/ мамаша.

Общи условия

Активация на акаунт