С какво ви дразнят свекървите? – 146

• 38 725
  • 763
  •   1
Отговори
# 675
И моите не дават такива съвети, но те са 53-54 годишни. Бабите ни обаче са друга бира.

# 676
  • София
Моята свекърва дуднеше какви били тези измислени алергии (дъщеря ми беше, но го израсна) , докато на другата й внучка се случи....Яяяя, имало такива неща, не били измислици на сватята й...
Не помагаше, но критикуваше. Уж с еднакво образование бяха, обаче... зависи кой откъде се информира

# 677
При нас също такива съвети чак не е имало и от двете баби, обаче свеки все настоява да даде “натурален” сок на детето, понеже нали щом пише натурален, то значи има плодове вътре…
Ами досега не е успяла и няма и да успее да даде такова нещо, при все всички снимки на развалени зъби от такива сокове в интернет, както и препоръки на зъболекари за избягване на захарта и изкуствените оцветители.
Виж нещо домашно приготвено като мъфини или баница, дори и нейни, съм давала, но тези пакетирани неща съм против, тя знае, въпреки това всеки път с този натурален сок.

# 678
На бебетата , родени 20- те , 30-те години  на 20 в., също не им е давана вода, знам от бабата на ММ. Имало някаква епидемия от дизентерия и всички бебета на които била давана вода се разболели и много от тях умрели. Просто водата не е била пречиствана добре. На нея и беше странно, че наливам бебетата си и все ми разказваше тази история. Синовете ми са родени през юли , пиеха много вода , не им е пречело на храненето, както се говори сега - над 1,90 са и двамата. И лекарските съвети бяха за даване на много вода против обезводняване. Слушала съм ги , а не бабата. А тя се оказва сега права Smiley Връща се на мода и повиването , без стягане на крачетата , но с повити ръце. На Запад се разнасят много бебета вече в такъв вид. Скоро и у нас.

# 679
Опа, пак научих нещо ново в темата - че памперсът изкривявал краката! Откога туй 😲

Еее, как не знаете! Аз и преди го бях писала. Аз съм родена 93та, а мм 85.  И като е бил бебе са го гледали с пелени. Имам брат, колкото мм и той с пелени е гледан. Обаче като съм се родила, мама открила памперсите. И понеже помнела какво е денонощно пране с тия пелени, на ръка, естествено ме е гледала с памперси, защото вече е имало. Ама свекърва ми си е останала в 85-та. И казва, че децата масово са с криви крака от памперса. И аз я питах дали и моите са криви, защото пелени не са ми слагали, а само памперс. Ама не можа да ми отговори. Сега сигурно вече абсолютно всеки човек е с криви крака, защото младите пелени не сме имали. Може да й предложа да слагаме някога на бебето пелени с ексклузивното условие само тя да ги пере и само на ръка! Да видим дали ще иска правокрако внуче! 😂
Ясно 🙂
Не съм те разбрала просто. Така, както си изредила нещата, останах с впечатлението, че днес и памперсите вече се смятат за вредни, затова се поизненадах. Викам си, какво ли ново е измислено 😂
Възгледите за правилно и неправилно в отглеждането на бебчета се менят като модата в годините. През поколение - две отреченото старо отново излиза напред, затова не бих била толкова категорична в приемането или отхвърлянето на нещо. Особено съветите по градинките и в нета! Слушат се докторите и собствения родителски инстинкт.

Моята свекърва дуднеше какви били тези измислени алергии (дъщеря ми беше, но го израсна) , докато на другата й внучка се случи....Яяяя, имало такива неща, не били измислици на сватята й...
Аааа, че това си е точно свекървенско - детето на снахата е "ПАК болно", детето на дъщерята: "Горката Х, много се притеснява"...
Да се върнем на темата, де 🤣

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 12:52 от птица

# 680
Ами свекърва ми е на 58. Мама на 61. Общо взето разликата е, че мама има две деца и само с първото е брала страх и е била много млада, на 21-2. А с мен вече 30 годишна, отгледала едно, съвсем спокойна е била по нейни думи. А свеки с едно и тоя страх още не й е минал.

Иначе съвети дава без да има бебе на борда, сега ми е все тая. Нероден петко с мед, без мед.. ама има ли някога наследник ще трябва да го пазя от такива съвети.

И аз имам алергии от прах, акари и плесени. И осъзнавам какво е, ако мога някак да предотвратя това при децата, бих направила всичко възможно.

Иначе да, птица, свеки си е решила, че памперса изкривява крака. И от ад расте главата на бебето извънмерно много. Става с гигантска глава. Обаче мед на воля няма драма.

Разбира се, че е нормално да има разлики в отглеждането. Просто някои новости не е нужно да ги отричаме. Надявам се да няма неща зад гърба ми.

# 681
  • при късмета
Алергии имаше и едно време, просто не им се обръщаше толкова внимание. Смяташе се, че ще го израснат от самосебеси или по-лошо да го тъпчеш с алергена, че да свикне и да го израсне. Затова сега са алергични повечето деца, защото ние сме алергични, но тогава се е неглижирало. А точно меда, панацеята на бабите е една от основните причини за това. Защото не се развива алергия само към полени пчелно млечице, а една камара други алергии, на пръв поглед нямащи нищо общо.
Аз съм алергична към много работи, не към храни, но например към алергозан. По тази причина изключително много държах на детето храни да се дават когато трябва и може. Няма да остане цял живот ни без хляб, ни без мед, ни без шоколад, ни без ягоди. Може да зачака до 3 години (в моя случай, заради моите алергии). Нямаше сила на света, която да ме накара да се съглася с някоя баба. Майка ми направи няколко подмятания, отнесе го като ѝ прекратих достъпа до детето, но сестра ѝ ме побъркваше. Тя и майка ми по нейния акъл се водеше де

# 682
Потребителката, която мрази свекърва си - според мен подсъзнателно имаш проблем с решенията на съпруга си, не с майка му,лека й пръст на жената. Изчисти отношенията с него.
   Като баба да се изкажа - къпала съм внучката си,която е на  1 г и 5м два пъти. Не смятам, че къпането на бебето създава връзка,някой по-напред беше го посочил. Гледам я, два пъти в седмицата аз я вземам от ясла и ако е хубаво времето сме навън, най-често на двора. Така помагам на моето дете, защото работи с американското време и трябва да пусне почивка половин час, да прекоси половината град с кола и да се върне. Два пъти в седмицата ,защото тогава почивам следобед.   Гледам я през деня в уикендите, ако предварително сме се уговорили, ако искам и мога най-вече. Това, че дъщеря ми е направила своя избор да роди млада, изобщо не ме задължава мен да зарежа живота си и да гледам внуци. Те не са искали моето мнение. Аз съм на 50 почти, със син абитуриент тази година, живот и здраве студент. Моят спокоен живот сега започва, когато ангажименти и грижи са значително по-малки.  Така че да- който има деца да си ги гледа. Обожавам внучката си, за мен е най-голям кеф да имаме време заедно, водя я на разходка, четем книжки, имаме любими песнички. Като ме види се радва и се затичва към мен с протегнати ръчички, гушкаме се. Но това не означава,че ще си остана у дома, да я гледам, да не ходя на работа, на кафе с приятелки, на театър и на екскурзии,дето толкова ви вадят очите. Досега не съм могла,защото съм имала други разходи и грижи.И не смятам,че съм престаряла  , за да подчиня живота си на децата на моите деца.
   Дали на мен са помагали- колкото и аз сега.И не ми идва на ум да се сърдя на родителите ни.Дъщеря ми е родена 98ма година, тръгна на ясла на 1 г и 3 месеца.Внучката и тя.
   Понякога ми се струва,че сме прекалено изискващи, към снахите, към родителите, без да се стремим да уважим тяхното лично пространство и живот.
  За бабата,дето завеа детето на изследвания,без родителско знание- никога не бих си позволила, никога. Ако съм на мястото на майката, повече не бих ѝ дала детето.

# 683
Не създава, но на мен лично ми беше изключително неприятно как све се втурна да ми взима детето от ръцете още първата вечер вкъщи, за да го къпела. Малки бяхме, но оправни и винаги сме си били, помощ не сме търсили от никого. Голямото ми дете го гледаха баби след 3 г., преди това не се е отделяло от нас. Дали защото бях на 23 г., дали мислеше, че не мога да си изкъпя детето, дали е искала да помогне, защото бях след секцио - все още ми стоят като въпроси. Въпросът е, че буквално ми го изтръгна от ръцете, докато влизахме в банята. Дотогава дума не ѝ бях казвала, моята майка е изключително съобразителна и все съм мислела, че и тя ще бъде, но тогава се сопнах и повече не го направи. Отделно от всичко няколко пъти помолихме да уединение и да не идва цялата тумба рода - наши и ваши, но отново дали заради възрастта ни, дали заради друго - решението ни не беше уважено. С второто - вече на 30 г. такива драми нямахме. Няколко пъти ми се е налагало да отклонявам безумни и непоискани нейнио съвети, реагирала съм остро и тогава. Понякога изглежда, че децата са нейни, но съм ѝ давала да разбере, че не са и е имала своето време да гледа деца. Иначе не е лоша жена, единици са такива случаи, а може би и аз съм една идея злопаметна или ревнива към децата си, знам ли.

# 684
Марулета ти си млада за тези примери. Моята свекърва е пенсионерка, не ходи по екскурзии (дадох за пример от разкази на приятелки), а и ти поне си изкъпала детето два пъти, тя нито веднъж, понеже нейното си дете не е къпала никога, защото я било страх. Викали са някаква жена, която живее в близост първите дни да го къпе, а после баща му го е къпал.

# 685
  • София
При двама родители защо очакваш трети човек да къпе?

# 686
Като се заговорихте за вода - аз на моя син (6-месечен) предлагам вода, но той или пийне съвсем малко, или отказва. Не настоявам. Но за майка ми и баба ми (нейната майка) е някакъв световен проблем, че не му давам на бебо по-често вода. Голяма драма. И това да мажеш бибата с мед е световна глупост и се радвам, че майка ми е на същото мнение (поне да не ми дудне на главата). Баба обаче е задавала въпрос дали давам мед  😃 За нея също е редно да се изкарва бебето навън само при високи градуси. Аз съм набор 92 - направо не ми се мисли как съм била гледана 😃

# 687
Файър, детето не иска вода, защото не си сложила захар! Това отговори ли ти на въпроса как сме гледани? 😂😂😂 биберон с мед, вода преварена със захар и подобни неща.

# 688
Римона , с това къпане ми напомняш бабките -клюкарки на пейката пред нас, дето все ме питаха кой къпе внучката. Не само не я къпя, не се качвах при тях, нищо че са на горния етаж на къщата. Голяма драма е това къпане за по-старите хора, пък и не само. Къпали сме я с ММ два пъти,защото дъщеря ми и зет ми бяха на някакви събития и ни я оставиха да я гледаме.И двата пъти много ме беше страх, да не я изпуснем, да не я нараним, да не я удавим, дали ще се разреве, дали на време ще я изкъпем, за да не плаче от глад.
   Все едно като не къпя бебето, не съм баба. И преди съм писала - изключително много слушам какво ми казват майката и таткото, много чета и се интересувам и няма никакво значение аз как съм гледала моите деца. А това за мед и подсладена вода за съжаление го чувам и от приятелки със 7-8 години по-големи от мен, внуците ни набори. Нашата не искаше да пие вода до една годинка, пропи заради една интересна сламка на едно шише, която съскаше. За жалост имахме едно такова, та се наложи да поръчвам на приятелка в чужбина още 3. Последното ,което ме втрещи - понеже дозата супа от детската кухня била малка, разбила едно суров яйце ,да увеличи грамажа. Баба. На такава бих показала веднага вратата.

# 689
Файър, детето не иска вода, защото не си сложила захар!
Вярно е! 2007 г. е дъщеря ми. Педиатърката каза първия месец, ако иска да и даваме подсладена вода. Дъщеря ми е кърмено бебе. Втория месец спряхме захарта и се оказа, че си суче само кърмата (все пак е сладка), а вода не иска да пие. Така до 9 м., когато бяхме позаместили 3 яденета. Тогава пропи от сламка.
Със следващото дете 2010 г. въобще за подсладена вода и дума не е ставало.

Общи условия

Активация на акаунт