Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 843
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, май и аз влизам в клуба. На 30г съм и посетих профилактичен преглед и се видя, че имам 4 възелчета. Пуснаха ми мат, тат, фт4, тсх и глюкоза. Майка ми има Хашимото и преди 3год мат и тат ми бяха завишени. Казаха, че се предавали генетично и със сигурност имам. Предния път до колкото помня нямах възли, а сега цели 4 и ми е притеснено. Едно да беше, две - а то 4. Като чуя лимфни възли и ми се подсичат краката. Вие как сте? Имате ли възли?

# 181
Не става въпрос за лимфни възли, а за възли по щитовидната. Въпросът е дали е кръвоснабден възелът, или не. В повечето случаи са безобидни и само се проследяват във времето. По-съществено е контрол върху фт3 и фт4.
 Ами, още преди 3 години си имала Хашимото, след като тат и мат са били завишени. Ако нищо не си предприела от тогава, е просто едно загубено време. А това, че майка или баща има Хашимото, не значи че задължително и децата трябва да имат.

# 182
Какво да предприеме, нали няма лечение, само следене на 6 месеца?

# 183
  • София
Въпросът не е към мен, но мисля че Бонго имаше предвид да се провери как са хормоните и дали има дефицити на някои витамини. Съответно са се вземат мерки за попълването им.

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 20:14 от tsvety_gd

# 184
Благодаря ви за мненията, но не разбирам защо този тон? Как да проследявам хормоните и витамините като никой не ми е пуснал такива изследвания? Може би да гледам на кристално кълбо. Преди три години ходих в ендокринологията в майчин дом при Емил Накев. Той ми пусна мат и тат и каза, че имам Хашимото, за момента не е необходимо лечение и също той ми каза, че Хашимото се предава от майка на дъщеря по права линия. Ако ме е излъгал - ок.

# 185
Забравяш какво ти е казал-пускаш Фт3,Фт4 и тсх и вит Д  минимум.Дълго е за обяснение ,но накратко-прочети началото на темата.

# 186
Забравяш какво ти е казал-пускаш Фт3,Фт4 и тсх и вит Д  минимум.Дълго е за обяснение ,но накратко-прочети началото на темата.

Четох я, записала съм си даже какво е хубаво да се пусне още преди да отида на лекар сега втория път. Даже уточних, че искам да ми пуснат б12, но в последствие видях, че не са ми го пуснали.

# 187
След като вярвате на лекаря си, защо питате тук за мнения? И да, всички си пускаме пълния панел и го плащаме от джоба си, не чакаме по здравна каса.

# 188
След като вярвате на лекаря си, защо питате тук за мнения? И да, всички си пускаме пълния панел и го плащаме от джоба си, не чакаме по здравна каса.

Не съм питала за мнения? Питах дали някой друг има възли също

Както и да е, лека вечер

# 189
  • София
Не се сърдете. Истината е, че почти всички тук си пускаме сами изследванията, защото масово ендокринолозите ги интересува само ТСХ, а то въобще не е показателно само по себе си за състоянието на щитовидната жлеза. А това пък витамини , дефицити, хранителни режими - почти не споменават!? Когато аз попитах моята ендокриноложка дали да си пусна вит Д , тя ми каза няма нужда, а аз бях в сериозен дефицит. Затова и я смених. Отделно по здравна каса не се поемат всички изследвания.
Колкото до възли аз  имам възелчета, но те са така наречените псевдовъзли и само ги следя един път в годината.

# 190
На мен също преди няколко дни ми откриха и не знам по каква причина (явно си има такава) ми назначиха изследване на калций, фосфор?, витамин Д и паратхормон, и от тези изследвания щял да прецени нещо си за това въпросното какво било състоянието му?? И дори ми изписа витамин Д да приемам, защото каза че е почти убеден че ще съм в дефицит. Нека по компетентните да кажат за какво отговаря паратхормона, калций фосфор.. каза нещо си че ще се види дали има калциране. Млъквам, за да не се излагам  повече. На 32 съм

# 191
За паращитовидни жлези, може да се е усъмнил за възел там. Аз нямам видим възел, но никакъв витамин Д, висок паратхормон, нисък калций. С прием на огромни дози витамин Д, паратхормон влиза в норма. Значи вероятно нямам проблем с паращитовидни, Ами витамин Д. Но цялото нещо е навързано.

# 192
Здравейте,може ли мнение за теб изследвания  докато отида отново на лекар

# 193

Четох я, записала съм си даже какво е хубаво да се пусне още преди да отида на лекар сега втория път. Даже уточних, че искам да ми пуснат б12, но в последствие видях, че не са ми го пуснали.
Браво!
Б12 май не се покрива по здравната каса или поне така каза лл на дъщеря ми преди месец ,пускаме си го ние

# 194
Dany_a, имаш лека хипофункция без Хашимото и вероятно ИР. Следва, ако решиш, да провериш витамини и желязо, за да коригираш хипофункцията. Обърни внимание на храненето.

Препрочетох си мнението към предишната потребителка и не разбрах какъв е бил тонът, за да се чувства обидена. Както и да е.
DaylnMay, лечение няма, има ХЗТ, но тя така или иначе не си е проверила щитовидните хормони тогава, така че не се знае дали е имала нужда от такова все още тогава. А 3 години да загубиш без хзт си е наистина сериозно и много време. Буквално си скапваш цялата ендокринна система. За млада, нераждала жена си е...както и да е. За антителата има варианти със селен, изследвания за хранителни непоносимости и хранителни режими с цел свалянето им и запазване структурата на жлезата. Иначе се проследява тсх, фт3 и фт4, а антителата е леко безсмислено да се следят, ако нищо не правиш в тази посока. Те ще са си там и няма да изчезнат.
Жената не се интересува от антителата и щитовидните хормони, а от наличието на възли, които никой не й е обърнал внимание,  че не са лимфни възли. Между другото много често при Хашимото може да има леко уголемени лимфни възли по врата заради самото автоимунно. Но те не представляват проблем. Аз имам такъв от години отляво. Знам си го, гледан е на ехограф и толкоз. Нищо съществено.

Общи условия

Активация на акаунт