Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 797
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
Аз при 5000 Д не взимам К2. Хем са ми засичали камъни в бъбреци много преди да почна да пия Д и да изпишквам песъчинки.
Но и не пия системно такава доза.
Небрежна съм. Пия месец, после не пия. Изобщо не се изследвам. Не съм добър пример 😁
Лятото не  пия нищо.

# 211
Здравейте,

През януари месец ходих на профилактични изследвания и получих шокиращи стойности от 7+ TSH. Живея в Англия и нямаше как там да направя допълните тестове. Прибрах се края на март и това са изследванията.. 13+

Посетих ендокринолог и потвърди диагноза Хашимото. Прегледа ме и на ехограф и каза,че жлезата е с нехомогенна смес..жлезата вече е разрушена..така го разбирам аз. Изписа ми Л-тироксин 50г.

Януари месец правих и кръвни за инсулин и глюкоза и мисля,че резултатите са ми добре:

Желязо и Б12 са ми .. доста ниски..През януари започнах да приемам феритин, но като страничн ефект ми се отключи диария и го спрях..

Предстоят ми нови кръвни средата на май..дали резултатите ще бъдат повлияни от приема на лекарството или това е много малък срок?

P.S. Жена на 25г.

Всякакви съветия и мнения биха били полезни.

Благодаря ви и хубав ден

Здравейте,
Казват, че са нужни около 45 дни след приема на определено количество Л тироксин за да се разбере дали е Ок или има нужда от коригиране на дозата.
Аз преживях също голям шок след прием на 0.5 еутирокс от септември и март тсх 0.536, започнах безглутенова диета и реших, че ще намаля дозата и ще приема по 1/2 таблетка 0.5 и след 40 дни- тсх беше 18.. Никога не бях виждала такива стойности при себе си, най- много 4.7..
Относно Б12, доколкото знам е хубаво да проверите и фолиева к- на.
Успех🍀

# 212
  • София
Момичета, гледам, заговорилисте се за витамин Д и К2. Използвам момента да питам ще имам ли някаква полза от приема на 400UI витамин Д (такъв имам в момента вкъщи) за преодоляването на дефицита, или е много малко.
За пореден път се оплаквам, че не знам къде да отида на ендокринолог, т.е. за момента няма към кого да се обърна за дозиране. Купих си и витамин К2, но той, до колкото разбрах се приема само ако взимам големи дози от Д-то.

Скрит текст:

# 213
Никаква полза няма да имате, ако вземате 400 IU дневно с такива ниски стойности на Вит. Д.

# 214

Забравяш какво ти е казал-пускаш Фт3,Фт4 и тсх и вит Д  минимум.Дълго е за обяснение ,но накратко-прочети началото на темата.

Четох я, записала съм си даже какво е хубаво да се пусне още преди да отида на лекар сега втория път. Даже уточних, че искам да ми пуснат б12, но в последствие видях, че не са ми го пуснали.

👋🏼
Доколкото знам, тези изследвания не се поемат от здравната каса, ако не се лъжа.
За възлите, това което знам, на база моя опит е, че ако са малки се следят и най- често са “псевдо” възли.

# 215
mona77 никаква ползва, това е нищожна доза - за профилактика на бебе е. Профилактичната за възрастни е 1000-2000 единици, а какво остава за попълване на дефицит.

# 216
  • София
В търсене на информация за дозата витамин Д, която трябва да приемам, попаднах на Препоръки за диагностика, профилактика и лечение на дефицит и не … ност на витамин D на Българско дружество по ендокринология, Българско дружество по ревматология, Българска педиатрична асоциация, Българско дружество по клинична лаборатория от 2019

Може да е интересна и полезна на някого тук

P.S. : Може ли да ми кажете кога се приема витамин К2 (колко време преди/след витамин Д)?

# 217
Здравейте.
Имам записан час за ендокринолог, но докато чакам да дойде денят, ще публикувам тук резултати от изследвания, ще споделя симптоматиката си и ще Ви помоля да коментирате
Постоянна умора, целогодишен косопад (включително и веждите ми падат), лесна раздразнителност, трудно ходене до тоалетна, изключително ниско, клонящо към липсващо либидо, често случващо се замъгляване на очите, често сутрешно подпухване на очи и лице, изтръпвания на крайници, крампи в краката.
Като цяло това датира от години, от много години дори. Някои от симптомите захлъхват и се засилват, но никой не изчезва.
На 44 години съм, с две деца, храня се сравнително прилично.

Четох много, срещнах тези симптоми често, но като добавих и резултатите от изследванията, не смея сама да прогнозирам какво и дали бих чула при ендокринолога. Затова се надявам да коментирате и предварително благодаря!

# 218
Съдейки по резултатите, нямаш Хашимото, но е налице хипофункция на щитовидната ти жлеза.
Кръвната захар е доста висока. Показва сериозен проблем. Задължително трябва да тестваш и инсулина. В същия ден изследвай отново глюкозата + гликиран хемоглобин. Възможно е да си тръгнала към диабета.

# 219
Привет! Тъй като много често се говори за това кой витамин с какво не е добре или е добре да се приема, може ли да споделите източници, от където имате тази информация? Аз например съм чела, че вит. Д и Б12 не е проблем да се вземат заедно. Някъде по-назад някой спомена интервал от 4 часа, но това за тези двата витамина ли става въпрос или за Б12 и К2? И да попитам за моя случай - пия глюкофаж (метформин) вечер след хранене.. Та той дали пречи на магнезия, който пия преди лягане или на желязото, което пък приемем 1-2 часа преди вечеря? 😀 Тотално се обърквам с това кое кога може и с какво може/не може да се приема и се притеснявам да не е загуба на време и пари цялото това пиене на добавки 😔 За желязото четох какво ли не и след голямо чудене в момента го приемам между следобедната закуска и вечерята, като това да не се приемат млечни продукти не го спазвам 😀 Дано не е проблем..

# 220
Тук в тази тема, основно се съобразяваме с приема на хормона си, т.е. отдалечеността от него. Но да и между витамините също има часова разлика тъй като някои са несъвместими по между си.
Ето тук може да се направи справка за два витамина/минерала https://i.framar.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0%D … D0%B8%D0%BD%D0%B8

# 221
Проблем за усвояване на желязото са млечните продукти, яйца, кафе, чай, храни с много фибри (не се сещам дали имаше и още нещо🙃) поне два часа преди/след желязото.😉 Също и цинк, за магнезия не си спомням вече...🤔 Желязото пък пречи на усвояването на хормона за ЩЖ...☺️
Правих изследвания в Рамус (пакет, с включено ТСХ, затова няма Т3 и Т4), мислите ли, че това ТСХ реално отговаря на малко по-ниско- гледам, че референтните стойности са малко по-различни и горната е почти 5...🤔🤔

Също...как точно може да се интерпретират тези вирус неутрализиращи антитела към ковид? Боледувах за втори път от ковид пред август 2022 г. Преди десетина дни бяхме вкъщи с чревен вирус, но уж не беше ковид (потвърдено от лекар, а и симптомите бяха температура, стомашни неразположения- къркорене, оригване, разстройство, не е имало хрема, кашлица, кихане, запушен нос или загуба на обоняние).

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 13:23 от dolce miele

# 222
Здравейте, жена на 30 г. съм,  ендокриноложката ми каза, че имам лека форма на ИР, за която ми предписа лекарство + капки витамин D, спазвам и режим + движение и за вече 10 дни забелязвам известно редуциране в килограмите (моите са десетина над това, което би трябвало да съм.) Каза ми и че имам Хашимото, за което обаче не се налага лечение към момента (ехограф не показва изменения в щитовидната). Нямам възможност да отида за второ мнение в следващите седмици, моля да споделите какво мислите за тези резултати и дали според вас е необходимо да правя нещо по отношение на Хашимотото.

# 223
Здравей, monsin!
Катя цяло, ендокриноложката ти е казала нещата по същия начин, по който и аз бих го направила, гледайки резултатите.
Действително ИР при теб не е тежко застъпена - дори си мисля, че е малко излишно да приемаш метформин (той има някои странични ефекти), така че може би, ако нещата се движат в правилната посока, го спри след месец-два.
За Хашимото-то няма какво да направиш към момента, освен да се тестваш периодично - да речем, проверяваш хормоните на всеки 6 месеца.
Би могла, обаче, да се изследваш за дефицити на витамини и минерали - B12, Фолиева, Желязо, Феритин, Трансферин, Цинк, Мед, Флор, Натрий и т.н. Витамин D, предполагам, си го тествала, преди да стартираш с приема.

# 224
Качвах преди време резултатите на майка ми и ще ги кача пак.
От месец пие за повишаване на желязото Sorbifer и от два-три Вит. Д. Ще ги изследва и се чуди какво още може да пусне. Приемът на желязо може ли да доведе до дефицит на някой минерал или витамин?
Ще потърси второ мнения от хематолог и на ендокринолог, че нейният ту има Хашимото, ту уж няма.
Иска ми се да си направи повече изследвания, тъй като тук при мен за хормони резултатите стават след 3 седмици.
Запазих ѝ час в началото на юни при ендокринолог много добър и братовчед на ММ, че ще дойде при мен малко на почивка.
И защо трябва да търсиш не само да е добър, но да ти е приятел, роднина, за да ти обърнат внимание?! Надявам се поне диагноза да ѝ направи, то е ясно, че лекуващ лекар от разстояние е трудно да ѝ бъде.

Жена на 65 години.
От темата гледам тези е добре да пусне B12, Селен, Вит. Д, желязо, свободен ЖСК, Тотален ЖСК, хемоглобин, фолиева киселина. Има ли нещо дето изпускам?

Общи условия

Активация на акаунт