Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 795
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте, от три месеца съм на НВХ хранене.
Днес си пуснах профилактични изследвания, пуснах си и щитовидни хормони. Вижда се някакви отклонение и това ме притеснява.
Лекувам ИР.  Дали , намаления прием на въглехидрат оказа някакво влияние? Извинявам се, ако въпроса е нелеп. Изследвала съм покрай ин витро само tsh и винаги е било около 0.7
Има ли нещо притеснително в тези отклонения. След два дни съм на ендо, но ще се радвам да чуя и вашето мнение.

# 226
Здравей,
За да имаш по-пълна представа за функцията на щитовидната жлеза ще е добре да се пуснат антитела Мат и Тат, които да покажат дали има налично автоимунно заболяване.
Ниските нива на Т3 и Т4 може да са следствие на ниските въглехидрати, които като цяло в този режим не са нужни за всички, още повече за активно спортуващи. При тях винаги е било 150 г въглехидрати от ориз, овес, леща, дори може картоф, без да се смятат тия от зеленчука.
Пак ще си на нисковъглехидратен режим. Ограничаването не само може да доведе до хипофункция, но и до отключване на заболяване, ако има наследствен фактор.
Аз от години не се интересувам от режима и честно казано даже не ми се нищи вече и говори за ВМХ, но с две думи- Да, всичките показатели извън норма в случая са следствие режима, който не е нагоден удачно за твоя случай.
Мнозина го спазват с някаво общо правило, а не трябва да е така. Трябва да нагодиш нещата по собствения си начин на живот, заболявания и т. н.
Тези които спазват стандартните препоръки в режима и са ок физически, може би ще ти кажат, че си на прав път, че се гледат добрите ти триглицериди и добрия холестерол, но истината е, че в момента не спазваш удачно за теб хранене.
Ти не че пита за това, но аз да си кажа.
И друго има- ако се окажеш с хипофункция по принцип, или с Хашимото, вдигаш въглехидратите задължително.
ИР пак се овладява. ВМХ при хора с хипофункция и плюс Хашимото= повече въглехидрати.
Всичко ще ти влезе в норма.
https://m.bg-mamma.com/?topic=967079.555

# 227
  • Пловдив
Благодаря за споделеното (конкретно последните два поста).
Аз също опитвам с ВМХ, но май не е подходящо за мен. Холестеролите ми се повишиха и качих 3кг.
Заради Хашимото не спазвам съвсем ниски вх, но...
Пак съм в задънена улица.
Така се депресирах...
Много сложно си го направих това хранене - без зърнени храни, без краве продукти, ВМ-НВХ...
Обмислям Зоната сега...или просто да почна да ям всичко и като кача антителата и влоша хормоните, да го почвам тоя хап и да мирясам...

# 228
Зоната не е лошо, защото все пак ограничава в някаква степен порции, режим е, но се похапва от всичко

# 229
Със Зоната не съм имала проблем.
Повлия ми положително,когато я спазвах. 3 месеца след старта бях с най-добрите си показатели.
Вече кой колко издържа на диети и колко му е слаб ангелът с тестото (аз 😂) е друг въпрос.
Но като цяло, преди 10 г спазвах ВМХ и по-горните въпроси съм ги чела десетки пъти. Повечето минаваме през това.
Иначе за Зоната, не съм чела някой спазващ я да се пита дали някой от показателите му е влошен следствие диетата. Обратното все чета. Именно това ме накара преди време да надвия мързела си и да почна да ги смятам тия пусти блокове. И ядях всичко. Просто смятах. Човек сам изчиства храненето постепенно, просто защото дори да искаш да ядеш баничка- можеш, но всяка вредна храна изчислена в блок е винаги много малко количество, а всяка полезна идва в по-голямо засищащо такова.

Припомням за който не ме знае- аз съм с Базедова болест и нарушен въглехидратен толеранс.
Пия Метфогама и си пия хапчето за Базеда. Преди пишех редовно тук, но бях зарязала темата за доста дълго време. Появявам се пак да досаждам 😁
Поводът да пиша по начало в тема, за болест която нямам е, че като се разболях си мислеха, че е Хашимото. Но излезе друго.

# 230
Аз съм виждала влошени резултати на хора на Зоната /факт е обаче, че въпросните хора обикновено въобще не са се питали дали нещо им е влошено или не/. Та със сигурност има значениение и как се спазва даден режим /независимо какъв е/ от конкретния човек...🙂

# 231
Съгласна съм.
Аз досега не съм попадала, което не изключва разбира се казаното.
Има значение как се спазва. Някои си "признават" къде кръшкат и как. Като цяло съм много доволна. Най-вече от това, че поне лично аз не съм се лишавала от нищо и се чувствах много добре в Зоната.

# 232
  • Около Костинброд
Здравейте, аз съм с Хашимото - диагностицирана миналата година.
Резултатите от миналата година - края на февруари 2022:
TAT 12.05 IU/ml, референтна стойност < 4.11
MAT 0.22 IU/ml, референтна стойност 0 - 5.61
TSH 1.222 uIU/ml, референтна стойност 0.350 - 4.940
FT3 3.648 pg/ml, референтна стойност 2.00 - 4.20
FT4 15.62 pg/ml, референтна стойност 8.90 - 17.20
0 мин Инсулин 5 uU/ml, референтна стойност 3.00 - 25.00
120-та мин Инсулин 30.10 uU/ml - 16.00 - 166.00
0 мин Глюкоза 4.5 mmol/l, референтна стойност 3.3 - 6.00
120-та минута Глюкоза 4.97 mmol/l, референтна стойност <7.80
Гликиран хемоглобин 4.70% (NGSP), референтна стойност недиабетици 4.00 - 6.00%
витамин Б12 338 pmol/l, референтна стойност 145.40 - 569
фолиева киселина 25.6 ng/ml, референтна стойност 4.6 - 34.80
витамин Д 59.3 ng/ml, референтна стойност 20-100 оптимално ниво

Скоро бях отново на ендокринолог, резултатите от сегашните изследвания:
TSH 2.584 uIU/ml, референтна стойност 0.350 - 4.940
FT3 2.740 pg/ml, референтна стойност 1.580 - 3.910
FT4 0.990 ng/dl, референтна стойност 0.700 - 1.480
инсулин еднократен 6.3 uU/ml, референтна стойност 3.00 - 25.00
витамин Б12 843 pg/ml, референтна стойност 187-883
витамин Д 55.1 ng/ml, референтна стойност 20-100 оптимално ниво

Притеснява ме, че TSH-то ми се е увеличило двойно само за година. По принцип от фирмата имаме профилактични прегледи и TSH-то ни го изследват от няколко години и винаги досега се е движело около 1.20.
Сега, след последните изследвания, ендокриноложката ми изписа селен (цефасел 100 мкг на ден) и Тирохелп (по 1 на ден). Каза да ги пия, да се видим отново септември и тогава да пуснем нови изследвания. Евентуално есента да мислим за хормон, според нея сега още ми е рано за такъв.
Вие какво смятате по въпроса?

Почти цяла зима приемам магнезий и Милгама Н заради проблеми с кръста. Пия и Вигантол, но с него не съм много редовна. Приемам и цинк.

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 21:43 от scarlett_moi

# 233
Ами, този "Цефасел" директно може да го хвърлиш в кошчето за боклук. Simple Smile Не е особено добър продукт. Плюс това, селен се започва само след изследване. Повечето хора не страдаме от дефицит.

Да, за съжаление, заболяването прогресира с изминаването на времето и показателите лека-полека се влошават. Това е, в малка или голяма степен, неизбежно...

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 23:36 от Гърне без похлупак

# 234
  • Около Костинброд
Ами, този "Цефасел" директно може да го хвърлиш в кошчето за боклук. Simple Smile Не е особено добър продукт. Плюс това, селен се започва само след изследване. Повечето хора не страдаме от дефицит.

Да, за съжаление, заболяването прогресира с изминаването на времето и показателите лека-полека се влошават. Това е, в малка или голяма степен, неизбежно...

Аз не съм купила Цефасела все още. Ще взема да си направя изследването за селен.

# 235
Здравейте, може ли мнение върху изследванията на приятелка!

# 236
Здравейте момичета. Януари ми откриха Хашимото, тогава ми откриха и един възел, който в последствие се оказа, че трябва да оперирам. Тогава ендокриноложката ми каза, да се оправя първо с възела, а после ще наместваме хормоните /защото ще трябва да се махне и жлезата, или поне единия лоб/. Още не ми е направена  операцията, може би ще бъде до месец. Въпроса ми е, последните ми изследвания, които бяха февруари месец - ft3, ft4 бяха на долна граница. Дали според вас мога да си позволя дълго време да карам така, или все пак е по-добре да започна някакъв хормон, докато дойде време за операцията...

# 237
А как се чувствате?

# 238
  • София
Здравейте, бихте ли коментирали тези резултати?

Нямам предистория, за първи път правя изследвания на щитовидна жлеза.
Благодаря!

# 239
Имаш хипофункция на жлезата, т.е. тя работи на занижени обороти, което дава негативни последици върху цялото тяло.
Отиди да си пуснеш антителата - TAT и MAT, за да се види дали не е налице Хашимото, т.е. автоимунно заболяване.
Не е лошо, ако имаш възможност, да направиш и една ехография, за всеки случай.

Общи условия

Активация на акаунт