Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 647
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
Други добавки не приемам, трябва ли и магнезий да вземам, не съм го изследвала?
Иначе точно на Бетърю мислех да купувам, ако няма промяна.

И още едно питане - ако съм леко болна от гърло и хрема да речем, как се отразява това на хормоните и трябва ли да не се изследвам в такъв момент?

Много благодаря за отговорите, тази тема винаги е по-полезна от ходене на лекар!

M_Oliviya и според мен трябва да вдигнеш поне малко - примерно 2 пъти седмично да вземаш 75 и 5х50мкг и след 40-45 дни се провери пак как са нивата. Този нисък вит.Д и той много влияе на функцията. Какво приемаш, магнезий вземаш ли? Аз съм доволна както от Вигантол така и от спрейовете на БетерЮ. Синът ми последно беше с резултат 25/50-120/ и за малко повече от 2 месеца със спрея вече е с ниво

Последна редакция: сб, 08 юли 2023, 08:44 от M_Oliviya

# 601
Brainbug да хубаво е да се изследваш пак без биотин. Иначе се виждат завишени антитела т.е. Хашимото. Вит.Д ти е нисък, желязо не видях само феритин. Кр.захар за сутрешна е малко висока, хубаво е да провериш пак заедно с инсулин.

Лъчестлъч да при различните лаборатории има различни граници, затова като започнеш да се следиш ходи на едно място за да може да сравняваш. Антителата са ти завишени, т.е. има автоимунно заболяване Хашимото, също така от хормоните се вижда, че има и понижение на функцията. Провери се за дефицити на витамини, също така кр.захар и инсулин на гладно.

M_Oliviya магнезий няма нужда да изследваш, първо това изследване в кръв не отразява истинските нива, само 1% от магнезия е в кръвта, другия е в тъканите.  Отделно с него трудно може да се предозираш а и да го направиш, най-много да те хване разстройство Simple Smile . Магнезият е много важен за усвояването на Д, ако има ниски нива и Д не се усвоява достатъчно.

Когато си болна не трябва да се изследваш да, вероятно ТСХ ще е завишен.

# 602
Mibobo кръвната захар ми е 4,50. Миналата седмица направих и ПКК.
 Какви витамини трябва да пусна? Върнах се на първа страница и прочетох : Селен, В12, желязо, витамин D, калций, цинк..., нещо пропускам ли?
Сега прочетох, че Хашимото не се лекува с хормон, а повишените ми стойности означават понижение на функцията на жлезата - Хипотиреоидизъм и не се лекува с хормон. Ох, доста се обърках... Какво изписват в такива случаи, цяла нощ четох и малко се филмирах. Разбира се другата седмица отивам при личната за направление.
Просто се ядосвам, че не са ми назначавали до сега такива изследвания, а съм искала и са ми казвали да не се занимавам - лична, генеколог и т.н. Сега си ги направих по собствена инициатива.

# 603
  • София
Приема на хормон не е лечение, а хормоно-заместителна терапия. Всички или почти всички с Хашимото приемат хормон, защото няма откъде да си го набавят, поради нарушената функция на жлезата. И да Хашимото не се лекува, но се следят хормоните и се поддържат в оптимални стойности, запълват  се дефицити на витамини.

Последна редакция: сб, 08 юли 2023, 12:13 от tsvety_gd

# 604
mibobo , а феритина на тези нива възможно ли е да причинява косопад? Че започнах да пия желязо- глупост ли правя? Ще ги повторя със сигурност и ще пусна и захар и инсулин. В момента пия kystop заради полип в матката- изписан ми е от лекар, ужким би трябвало да пада инсулина от него. Благодаря ти за отделеното време Flowers Hibiscus

# 605
mibobo , а феритина на тези нива възможно ли е да причинява косопад? Че започнах да пия желязо- глупост ли правя? Ще ги повторя със сигурност и ще пусна и захар и инсулин. В момента пия kystop заради полип в матката- изписан ми е от лекар, ужким би трябвало да пада инсулина от него. Благодаря ти за отделеното време Flowers Hibiscus

Абе малко нисък е феритина, но сина ми е бил и с поднормен феритин и не му е падала коса, та не знам какво да кажа. Желязо не се пие без изследване, може феритина да е нисък по друга причина (това са запасите, може да има недобро разпределение в организма), а желязото да си е в норма (то е това което е в момента в кръвта) .

Лъчестлъч както ти е отговорила Цвети преди мен - хормон се приема при хипотиреоидизъм, но не като лечение а като заместителна терапия, т.е. нямаш достатъчно и приемаш външно, но това не е лечение. Лечение е когато приемаш нещо, което ще излекува проблема и ще го спреш, тук не е така. А Хашимото е автоимунно заболяване, така че е проблем на имунната система. А захар 4,5 е една идея ниска и може да има висок инсулин, така че е хубаво да изследваш и него заедно със захарта

Последна редакция: сб, 08 юли 2023, 12:57 от mibobo

# 606
Благодаря ви за отговорите, бъркам понятията още. Автоимунното заболяване го бях чувала, но все прескачах информацията...
Добавям си в списъка и изследване на инсулина.

# 607
Благодаря ви за отговорите, бъркам понятията още. Автоимунното заболяване го бях чувала, но все прескачах информацията...
Добавям си в списъка и изследване на инсулина.

Нормално да бъркаш, ще свикнеш.
Проблема с работата на жлезата се изразяват в хипер и хипофункция,  това се вижда от изследване на хормоните - или произвежда повече или недостатъчно.
Докато автоимунните заболявания са Хашимото и Базед, там има повишени антитела, които атакуват щитовидната жлеза. Често Базед върви с хиперфункция, а Хашимото с хипофункция, но има и други случаи не е задължително. И тези състояния се виждат с изследване на антитела - ТАТ, МАТ, ТРАК и преглед с видеозон.

# 608
  • Gotham City
Здравейте! Моля за съвет. Бях на Еутирокс 25 мкг до 20-ти май. Тогава ТСХ беше 2.12, ФТ4 - 24, а ФТ3 - 4.26. Чувствах се добре, но ендото каза да мина на схема 25 мкг 5 дни, а събота и неделя по 12.5 мкг. Оттогава приемам хормона така и ето изследванията ми от вчера. Не ми харесват - ФТ3 ниско, ТСХ високо. Според вас трябва ли да коригирам дозата?

# 609
Зимата близо 2 месеца имах възпаление на сливици и гърло .ТСХ се беше покачило около 5и личната лекарка ми увеличи еутирокса от 50 всеки ден на два дни в седмицата да приемам по 75 , а другите по 50. Началото на юни си пуснах изследвания
Сега 4 седмици по късно като го бях намалила на 1/2 от 75 новите резултати са
Незнам имали нужда от още корекция и дали да пусна още някакви изследвания (напълняла съм около 5 килограма и не мърдат )

# 610
Кападокия, много притеснителни са кетоните ти в урината, а не ниското фт3. И на тая жлеза й трябват въглехидрати, за да работи нормално и да конвертира. Дано знаеш какво правиш с тая кето диета. Изчисти ги тия кетони максимално бързо, защото ще имаш и други проблеми.

# 611
Момичета да ви питам, че повече разбирате от мен от хранене, холестероли...знаете аз съм несериозна Simple Smile
Преди 4 месеца нали засякох висок холестерол ЛДЛ- при граница 3, моя беше 3,7.
Ендокриноложката ми изписа омега 3+вит.Е за 3 месеца и да проследим после, ако няма ефект ще изписва добавката с червен ориз.
Пояснявам, че тази година съм зле - много стрес, качих 4кг, хипофункцията се влоши, вдигах доза. И така голямото натоварване ми мина и от 3 седмица се опитвам да коригирам хранене - спрях тестата и сладкото (почти до минимум Wink ), даже картофи по-рядко хапвам, но си ям ориз....абе не съм на много ниски въглехидрати според мен, но по-ниски от това както се хранех преди това. И отивам сега на изследвания с надежда холестерола да е подобрен и хоп лоша изненада. ЛДЛ е скочил още повече, но пък всички други холестероли и триглицериди имат леко подобрение от последния път. Питането ми е имате ли представа защо се е случило така, може ли да е от новото ми хранене последно време - т.е. повече протеин? Някоя от вас ако е пила добавката от червен ориз да ме ориентира по колко да вземам, не ми се ходи по лекари пак затова.
Скрит текст:

Някой има ли книгата - Наръчник за регулиране на хормоните? Гледам я от много време, много я хвалят, та я поръчах накрая Simple Smile

# 612
Аз имам опит с лошия холестерол на мъжа ми. При теб е хубаво, че добрия холестерол е ок, трябва да свалиш лошия, триглицеридите също е добре да са под 1.
Мъжът ми беше с много лоши резултати и след четене как трябва да се храни на първо място изхвърлихме от вкъщи рафинираното олио, бисквити, сладки неща, бъкани с вредни мазнини, колбаси, въобще всяко нещо с вредни мазнини. Започна да набляга на плодове и зеленчуци, варива като боб, месо само не мазно и риба. Готвя без мазнина и всеки си добавя зехтин преди ядене.
Много е важно да се приемат храни, богати на фибри. От една година всяка сутрин му правя нещо като смути в блендер - 2 лъжици овесени ядки, конопено семе (богато на омеги), шепа предварително накиснати ядки и сезонни плодове, може и лимон.
Движението е изключително важно, само с диета не става.
Резултатите му бързо се подобриха, отслабна с 10 кг.
По принцип се препоръчва средиземноморска диета.

# 613
Благодаря. Аз иначе се движа много, почти постоянно вървя пеш. Но да, храненето трябва да оправя.

# 614
Аз я имам книгата за хормоните и ми харесва.Но декември останах без матка и ми се изляха още тон проблеми.И се мъча по книгата с прогестерон.

Общи условия

Активация на акаунт