Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 647
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Вероятно защото здравната каса покрива голяма част от него. Докато живеех в Белгия ми излизаше през ЗК около евро и нещо, намаляше се цената направо в аптеката. Там задължително се иска рецепта, няма шанс да продадат такива лекарства без.

# 586
Вероятно защото здравната каса покрива голяма част от него. Докато живеех в Белгия ми излизаше през ЗК около евро и нещо, намаляше се цената направо в аптеката. Там задължително се иска рецепта, няма шанс да продадат такива лекарства без.

Точно така е. С рецепта от ЛЛ струва 5€. Без рецепта не можеш да го закупиш.

# 587
Интересно е, че всъщност е 15 евро . Дали става с българска рецепта?

# 588
може ли да ми се приспива от л- тироксин
25 мг пия от 5 дни

# 589
може ли да ми се приспива от л- тироксин

Възможно е.
Или ще е временен ефект, или ще е така за постоянно.

# 590
Здравейте, преди 2 месеца родих и днес си пуснах изследвания. Последният триместър имах леко завишена кръвна захар, но не правих обременяване, тъй като бях в 8 месец. Сега глюкозата е ок, мисля след месец да пусна инсулин, гликиран хемоглобин и хома индекс. Притеснява ме резултатът обаче на Анти ТПО, струва ми се доста завишен. Четох, че е свързан с Хашимото и честно казано доста се притесних. Моля ако има някой запознат да сподели мнение относно резултата. Имам записан час за ендокринолог чак за началото на август.
Най-вече ме интересува според вас имам ли Хашимото? Четох се след раждане се получава възпаление на жлезата, има ли шанс анти тпо-то да влезе в норма?

Ще се радвам повече запознати хора да се включат.
Благодаря предварително.

# 591
Приемам Еутирокс 50, днес ми излезе този резултат.
Нормално ли е такова TSH, щом другите две са така ниски, особено FT3?
Витамин Д приемам, но още търся този, който ще ме вдигне от дефицита.

# 592
PureFlower, първо, стойността ти на този показател със сигурност не е "много завишена", както ти си се изразила. Simple Smile Той може да е със стойност от хиляди единици, а при мен, например, при един от пътите, в които се тествах, беше над обхвата на измерване.
Второ, да, повишението на антителата, дори да е леко, както е при теб, значи, че навярно имаш Хашимото - в доста начална степен. Като цяло, хормоните ти са добре, обаче, т.е. за момента, в този етап от живота си, не се налага да приемаш синтетичен хормон.
Задължително си направи ехография на жлезата в скоро време, за да се види дали са налице изменения по структурата.

M_Oliviya, случаи, като твоя, са показателни защо не трябва дозата на хормона да се определя само по стойността на TSH. Simple Smile
Според мен, е хубаво да повишиш дозата. С колко точно, обаче, не мога да кажа.
Витамин D е много труден за наваксване. И аз си блъскам главата с него.

# 593
Гърне, много благодаря за отговора, но не знам къде да намеря доктор, който би ми повишил дозата в този случай с това TSH.
Може би трябва да добавя, кърмя все още - година и 10 месеца и цикълът ми се появи предния месец. Вероятно има общо, но този месец закъснява.
Сега не знам трябва ли да пия повече хормон или да чакам и да се изследвам след месец-два пак.

# 594
Здравейте,много съм притеснена ,понеделник съм на лекар , а до тогава ..... Много ме притеснява ФТ3 🥺 Кажете нещо лошо ли е?

# 595
M_Oliviya и според мен трябва да вдигнеш поне малко - примерно 2 пъти седмично да вземаш 75 и 5х50мкг и след 40-45 дни се провери пак как са нивата. Този нисък вит.Д и той много влияе на функцията. Какво приемаш, магнезий вземаш ли? Аз съм доволна както от Вигантол така и от спрейовете на БетерЮ. Синът ми последно беше с резултат 25/50-120/ и за малко повече от 2 месеца със спрея вече е с ниво 70

kapadokia нарушена ти е конверсията. Имаш да кажем достатъчно Т4 , но тялото ти не успява да го превърне в Т3. Приемаш ли хормон?

# 596
Цитат на: mibobo link=topic=1538036.ms

[b
kapadokia[/b] нарушена ти е конверсията. Имаш да кажем достатъчно Т4 , но тялото ти не успява да го превърне в Т3. Приемаш ли хормон?

Нищо не приемам .От скоро съм на кето диета възможно ли е тя да е повлияла на хормона? Може ли да се коригира?

Последна редакция: пт, 07 юли 2023, 22:31 от kapadokia

# 597
От скоро съм на кето диета възможно ли е тя да е повлияла на хормона?
Възможно е... При някои хора, дори да са напълно здрави, прекалено рестриктивните диети действат зле на функцията на щитовидната жлеза.
Но може да има и други причини - проблеми със стомашно-чревния тракт или черния дроб, дефицити на витамини и минерали, много излишни килограми, хроничен стрес и т.н.

Гърне, много благодаря за отговора, но не знам къде да намеря доктор, който би ми повишил дозата в този случай с това TSH.
Не знам дали кърменето може да има отношение към хормоните, но извън този въпрос - повечето тук сами си коригираме дозата на хормона и бих казала, че се справяме повече от отлично с тази задача.

# 598
Здравейте момичета! От няколко седмици съм с ужасен косопад- кожата на главата ми вече прозира. Освен това от около 2 месеца имам проблеми с очите- ечемици, сухота, зачервяване и свръхчувствителност към светлина. Събуждам се изморена и цял ден съм като пребита. Реших да пусна изследвания. Едва след като пуснах щитовидните прочетох, че се влияят от биотин, но не съм взимала големи  дози- около 5мг и то само няколко дни преди изследванията. Ще ги повторя след няколко дни като се поизчистя- не мисля, че са повлияли много. Ще съм благодарна ако изкажете мнение.

# 599
Имам въпрос. Понеже днес си взех резултатите от изследването на щитовидната жлеза и имам отклонения, попрочетох в темата, за да се ориентирам какво представлява заболяването. Референтните стойности които са ми дадени от лабораторията не са като тези, които тук показват потребителите. Всяка лаборатория различни референтни стойности ли има? Примерно тук видях стойности на ТАТ  до 115, МАТ <12, а в моите изследвания са други - < 4,11 и до 5,61. Мерната единица е IU/ml.
Редактирам се и направо добавям изследването.

Следващата седмица ще търся лекари, не мога да се ориентирам, какво означават тези данни все още...  от 2  години напълнях и не мога да отслабна.

Последна редакция: сб, 08 юли 2023, 08:14 от Лъчестлъч

Общи условия

Активация на акаунт