Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 656
  • 737
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Здравейте! Бихте ли ми коментирали резултатите? тсх- 3.29, ft3-4.52/3,1-6.4/   ft4-17.75/12-22/  tat-60.8  / по малко от  115/ и Мат- 17.2/по малко от 34/. Нещо да корегирам с храна или хормон? Взимам елтироксин 0.25 пет дни и  два дни 0.50. Реших да проверя антителата защото отдавна не съм ги изследвала. А чувствам умора и нисък пулс/50-52

# 571
  • Sofia
Здравейте, ходих вчера на прегледа при д-р Мариана Недева, доволна съм, като цяло - подробно ми обясни, изслуша ме и ми отговори на въпросите. Прегледа на жлезата показа, че всичко й е наред - размер, кръвоснабдяване, няма възли, няма изменения, освен леко нехомогенен паренхим. Тя каза, че това означава, че съм отишла навреме и няма големи поражения засега. Назначи ми 0,25мг Еутирокс, каза ми да пия селен и да отида след 45 дни, за да видим как съм се повлияла. Тогава каза, че ще направим останалите 100 изследвания, тъй като в момента TSH е повишен и няма да се отчете правилно всичко. Единственото, което ми вдигна червен флаг беше, че каза, че оттук натаък ще гледа и изследва само TSH, другото не било толкова важно.
И сега мен ме глождят няколко въпроса, които не знам дали зададох правилно или просто не съм вникнала правилно в обясненията, още съм малко шаш.
При положение, че Т3 и Т4 са ми в граници и то май не лоши, чета оптималните стойности и двата показателя са ми там, приемането на този допълнителен хормон няма ли да ги разстрои?
Защо, след като са ми в оптималната скала, TSH-то е повишено?
Също така, приемайки синтетичен хормон, жлезата не се ли обърква, че й се подава отвън и да спре да се старае да си го произвежда сама?
Осъзнавам, че вероятно са доста глупави въпроси, но във вас ми е надеждата да ми изясните нещо от тях, защото няма кой да питам, а не успявам да си отговоря сама. Прочетох всичко на първа страница пак и още не мога да си навържа логично нещата.
Чудя се, да започвам ли да го пия лекарството (купих си го даже) или да търся и още едно мнение (което ще е пак такова, вероятно...)? Също така, може ли да се спира това лекарство някога или е от сега, завинаги? Simple Smile

Благодаря много предварително, на който ме е изчел и ще ми помогне с питанките!

# 572
cutesmallcat, Хашимото е хронично (неизлечимо) заболяване, няма как да се отървеш от него, за съжаление. Та, в този смисъл - да, пиенето на хормон е до живот, ако човек иска да поддържа организма си в добро състояние.
Стойностите на хормоните са динамични. По начина, по който задаваш въпросите си, оставам с усещането, че смяташ, че стойностите няма да се променят в рамките на доста дълъг период от време, а това не е така. Буквално след 2 месеца може да са се влошили драстично.
Не знам защо лекарката ти е казала, че няма изменения по жлезата, при положение че "нехомогенен паренхим" значи именно това.
Селен се приема след изследване, защото повечето хора не страдаме от дефицит, а предозирането с този елемент може да е токсично.
Това, което ще приемаш, не е лекарство, а синтетичен хормон, т.е. нищо не лекуваш, казано буквално, а просто допълваш "отвън" недостига на тироидни хормони, от който тялото ти страда.
Трите хормона - TSH, FT4 и FT3 - винаги се тестват заедно. Като цяло, не се впечатлявай толкова какво ти казва даден лекар, а и не разчитай за всичко на докторите. Хашимото е заболяване, за менажирането на което, е най-добре да се образоваш сама. Simple Smile

# 573
Момичета, да питам и аз:
Ноември ФТ3  - 3.14                          Юни  ФТ 3  - 2.54             референтни ст-ти          1.580  -  3.910
                    ФТ4  - 1.15                                  ФТ4  - 1.08                                                          0.700  -  1.480
                   ТСХ   - 0.275                                 ТСХ  -  0.261                                                       0.350  -  4.940
                   МАТ  -над 1000                            МАТ  - 871.72                                                     0       -    5.61
                   ТАТ   -9.49                                     ТАТ   - 6.17                                                 по-малко от   4.11

За ТАТ и МАТ се радвам, че намаляват( и аз не знам от какво), но този нисък ТСХ ме притеснява. Преди ноември редувах Л тироксин 100 мгр и 125 мгр. След тези резултати намалих Л тироксина на 100. И сега при тези резултати се чудя какво става? Дали дозата все още ми е висока? Или има други проблеми?
  А изследванията ги пуснах, защото започнах да качвам килограми(а уж храната не съм я променяла). Мислех, че тироксина ми е малко, а то ...   Когато бях с хипертироидоза свалях килограми.  А сега - ниско ТСХ и качвам?!
  На лекар ясно - ще отида.
     Самоцитирам се, защото на тези хормони лекарят каза: Много са зле. Защо пиеш 100мгр?
     Аз казвам - така се чувствам добре.
     Той: Ще ги намалим на 75мгр. Ако не си добре, ела и ще ги оправим.
 В амбулаторният лист ми е написал: Оплаква се от повишено нервно напрежение и променен глас. -  НЕ се оплаквам, Не съм нервна, гласът ми не е променен.

Не знам някой дали ще коментира(тук отбелязаха, че хормоните падат), но поне се оплаках. Сега се чудя какво да правя?!

# 574
Ако се чувстваш добре и нямаш оплаквания, не се вторачвай толкова в хормоните. Аз приех тази тактика. Скъсах се да се опитвам да ги оптимизирам, обаче не и не. Казах си "ма*ната му" и зарязах всякакви изследвания. Докато се чувствам добре, ще карам на досегашните дози, пък резултатите какви са, не ме интересува.

А за напълняването, виж КЗ и инсулин.

# 575
[cutesmallcat/b] а изписа ли Ви конкретна марка селен ?

# 576
  • Sofia
[cutesmallcat/b] а изписа ли Ви конкретна марка селен ?

Не. В аптеката ми дадоха на Solgar, но не съм го отваряла още и не съм го започнала. Май преди това ще си го изследвам, за всеки случай.

# 577
Момичета, да питам и аз:
Ноември ФТ3  - 3.14                          Юни  ФТ 3  - 2.54             референтни ст-ти          1.580  -  3.910
                    ФТ4  - 1.15                                  ФТ4  - 1.08                                                          0.700  -  1.480
                   ТСХ   - 0.275                                 ТСХ  -  0.261                                                       0.350  -  4.940
                   МАТ  -над 1000                            МАТ  - 871.72                                                     0       -    5.61
                   ТАТ   -9.49                                     ТАТ   - 6.17                                                 по-малко от   4.11

За ТАТ и МАТ се радвам, че намаляват( и аз не знам от какво), но този нисък ТСХ ме притеснява. Преди ноември редувах Л тироксин 100 мгр и 125 мгр. След тези резултати намалих Л тироксина на 100. И сега при тези резултати се чудя какво става? Дали дозата все още ми е висока? Или има други проблеми?
  А изследванията ги пуснах, защото започнах да качвам килограми(а уж храната не съм я променяла). Мислех, че тироксина ми е малко, а то ...   Когато бях с хипертироидоза свалях килограми.  А сега - ниско ТСХ и качвам?!
  На лекар ясно - ще отида.
     Самоцитирам се, защото на тези хормони лекарят каза: Много са зле. Защо пиеш 100мгр?
     Аз казвам - така се чувствам добре.
     Той: Ще ги намалим на 75мгр. Ако не си добре, ела и ще ги оправим.
 В амбулаторният лист ми е написал: Оплаква се от повишено нервно напрежение и променен глас. -  НЕ се оплаквам, Не съм нервна, гласът ми не е променен.

Не знам някой дали ще коментира(тук отбелязаха, че хормоните падат), но поне се оплаках. Сега се чудя какво да правя?!

Ако намалите ще се почувствате зле и ще качите още килограми. Нали при 100/125 сте се чувствали добре, защо сте намалили? Започнали сте да качвате тегло, което е логично, защото са паднали ФТ3 и ФТ4. Сега, ако намалите на 75, съвсем ще паднат и освен килограми, ще се сдобиете и с други екстри. Аз бих се върнала на 100/125, или 112 всеки ден, но плавно се качва.

# 578
  • София
Здравейте,
Ще помоля и аз за съвет и мнение как да оптимизирам щитовидните хормони.
С хипотиреоидизъм съм (Хашимото само по ехографски данни, без антитела), като приемам 2мл. Ак@тирокс (=40мкг.) и  2х4мкг. Т3 (турското). Резултатите от днешните изседвания са следните:
TSH 0.16 (0.27 - 4.20)
FT4 13.7 (11.90 - 21.60)
FT3 4.61 (3.10 - 6.80)
Чудя се кое и по колко да увелича от хормоните. Disappointed

Последна редакция: вт, 27 юни 2023, 18:12 от anita7

# 579
Здравейте,
Ще помоля и аз за съвет и мнение как да оптимизирам щитовидните хормони.
С хипотиреоидизъм съм (Хашимото само по ехографски данни, без антитела), като приемам 2мл. Ак@тирокс (=40мкг.) и  2х4мкг. Т3 (турското). Резултатите от днешните изседвания са следните:
TSH 0.16 (0.27 - 4.20)
FT4 13.7 (11.90 - 21.60)
FT3 4.61 (3.10 - 6.80)
Чудя се кое и по колко да увелича от хормоните. Disappointed

Също като при мен - ТСХ под нормата, хормоните горе-долу добре.
И да отговоря на по-горе зададения въпрос: "Защо да пия 75, като хормоните още ще паднат?" - това ми казва лекарят. И аз не искам да пия 75, но при това ниско ТСХ той ми казва, че изследванията ми са зле. Та все още се чудя да го послушам ли и да видя какво ще стане или да си карам на усещания.
   И евентуално да сменя лекаря?!

# 580
Здравейте!
Може ли да помоля за мнение тези резултати!
Благодаря предварително!

# 581
Здравейте,  от озвестно време имам оплаквания,които свързвам с проблем с щотовидната жлеза и реших да пусна изследвания.
Оплакванията ми са качени килограми,които не свалям със спорт и диета(умерена), постоянна липса на енергия и лесна уморяемост. Проблеми с паметта и концентрацията. Често схващане на врата, трудно преглъщане и все едно някой ме е стиснал за гушата постоянно. Не понасям заторени деколтета. Лицето и косата ми много се потят, повече от колкото е нормално. Това на кратко.
Изследванията ми са това, какво мислите?

# 582
Има хипофункция, т.е. жлезата не работи пълноценно. Според стойностите на антителата, обаче, няма Хашимото. Разбира се, желателно е да се направи ехография, за да се види дали няма изменения.
Изследвай и Инсулин + Глюкоза, сутрин, на гладно, еднократно.

# 583
Също така допълвам да се провериш за дефицити на желязо, Д и В12

# 584
Някой има ли представа защо л-тирокс@ в Германия е в пъти по-скъп от този в България. Помолих сина ми да провери, но искат оригинална рецепта, учудва ме, че уж се произвежда там, а струва 15 евро, ( питал е в две аптеки) което никак не се връзва на тукашните 5 лв...Има лека разлика в състава, в немския няма лимонена киселина и манитол, вместо тях е желатин. Всичко останало е еднакво..

Общи условия

Активация на акаунт