Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 676
  • 737
  •   1
Отговори
# 480
ТСХ да е нисък? Той трябва да е до максимум 2, най добре е около 1-1,5

# 481
Ами то времето се стопля, може нещо и от стомах до го гори на вода, киселини или други проблеми има ли?
Не. 🤔

# 482
Момичета, да питам и аз:
Ноември ФТ3  - 3.14                          Юни  ФТ 3  - 2.54             референтни ст-ти          1.580  -  3.910
                    ФТ4  - 1.15                                  ФТ4  - 1.08                                                          0.700  -  1.480
                   ТСХ   - 0.275                                 ТСХ  -  0.261                                                       0.350  -  4.940
                   МАТ  -над 1000                            МАТ  - 871.72                                                     0       -    5.61
                   ТАТ   -9.49                                     ТАТ   - 6.17                                                 по-малко от   4.11

За ТАТ и МАТ се радвам, че намаляват( и аз не знам от какво), но този нисък ТСХ ме притеснява. Преди ноември редувах Л тироксин 100 мгр и 125 мгр. След тези резултати намалих Л тироксина на 100. И сега при тези резултати се чудя какво става? Дали дозата все още ми е висока? Или има други проблеми?
  А изследванията ги пуснах, защото започнах да качвам килограми(а уж храната не съм я променяла). Мислех, че тироксина ми е малко, а то ...   Когато бях с хипертироидоза свалях килограми.  А сега - ниско ТСХ и качвам?!
  На лекар ясно - ще отида. Но до тогава - вашето мнение?

А - и още един въпрос: спряхнамалих глутена. Старая се да ям месо, салати, ориз, картофи. Но се оказа, че съм с повишена пикочна киселина. А тук диетата е без месо, дреболии(ям ги заради ниско желязо), спанак. Как да съчетая тези взаимно-изключващи се диети?(не пия бира, алкохол, почти не ям бобови, вярно, че обичам мазничко месо. Оказа се, че и сушените плодове съдържали пурини - ще ги спра).

# 483
Здравейте,

Март месец TSH беше 13 с много високи  ТАТ и МАТ. Изписаха ми Л тироксин 50мг. Наскоро правих изследвания като резултатите са следните:
TSH 1.79 /0.55-4.78/
T4 15 /9.50-22.70/

Как е положението според вас?

С риск да звуча нахална ще помоля за мнение? Как смятате добре ли са резултатите? Да остана ли на същата доза? Ендокринологът видя нивата и каза, че няма нужда от промяна, но мен ми се струва нисък TSH?
Много си е добре тсх. Фт4 може още малко да се вдигне - до към 17-18. Не пипай дозата тироксин, точно ти е засега.

512, не ти е висока дозата. Ако това тсх не ти докарва симптоми на хипер, не я намалявай повече. За напълняването търси проблем в инсулин и кръвна захар.

# 484
  • Варна
Здравейте. Нова съм в клуба, поне съзнателно. Smiley

На 30 години съм, като в последните 10 години основното ми оплакване е свързано с косата. Винаги ми е била тънка и рядка, но в един момент започна жестоко да се накъсва по краищата. В корените си расте добре, постоянно имам много нови косми, но стигат до раменете и чао. Косопадът също си е константа. Изглеждам буквално сякаш дете ме е минало по средата на дължините с филажна ножица. Срам ме е да ходя с пусната коса. Мислех си, че е заради боядисването, но вече от години не се боядисвам и косата ми е изцяло наново израснала, все същата пършава. В последните 5 години и ноктите ми много омекнаха и започнаха да се чупят от нищо. И така - стигна се до назначаването на тези изследвания:

(CRP е малко високо, понеже бях хремава, но нали изследванията се пускат в точно определен ден от цикъла...)

От тук се разбра, че имам Хашимото, но според ендокриноложката на този етап въпреки антителата, щитовидната ми жлеза функционира нормално. Прегледа ме с ехограф и каза, че всичко е наред. Назначи ми Еутирокс 25 мг поради високото TSH и планиране на бременност. Пия го вече месец и половина и се чувствам много добре. Пълна съм с енергия от сутринта и ми се увеличи либидото.

Миналата седмица една дерматоложка ми даде направление за тестостерон и така и така щяха да ме бодат, по моя инициатива си доплатих за още две - три неща. Ето резултатите:

Някъде из темата прочетох, че изследванията трябвало да се правят до 9:30 сутринта, но защо? Тогава още не знаех и са правени в 11:30, като разбира се бяха на гладно и без кафе. Просто заради работа не можах да стигна до лабораторията по-рано, а заради цикъла и уикенда нямаше как да чакам до следващия месец. В такъв случай дали са валидни резултатите?

Като цяло какво мислите?
Добър ли е този спад на TSH за месец и половина?
Антителата също леко са спаднали. Дали е възможно да спаднат още?

Като цяло все още чета по темата и се образовам. Надъхах се да огранича глутена доколкото е възможно, но дори не съм сигурна какво точно означава това и тепърва ще разучавам и ще чета етикети.

# 485
  • au bout du monde
Моят  TSH също е висок 4. 08 при граница 4.20 , но ми казаха ,че за сега няма нужда да пия нищо, ако не планирам бременност. Но съм уморена от сутрин до вечер, а за интимности изобщо нямам желание.

Дали да не настоявам да ми изпишат някаква минимална доза?

# 486
Включвам се в темата с оплакванията си от прескачания на сърцето. Бях на кардиолог и съм разочарована. Слуша ме слушалка, мери ми кръвното, кардиограма. Всичко било наред, имало хора, които просто си живеели така с тия прескачания. Реално не знам как разбра, че няма нищо след като не ми направи ехокардиография. Не каза, че може да е от Хашимотото, вероятно от анемията било, можело и дефицит на магнезиий. Доста се разтройх, очаквах да ми направи ехокардиография, за да знам дали всичко е наред със сърцето ми. Според вас да търся ли друг специалист, на вас обръщат ли ви повече внимание за тия оплаквания. Като чуят, че съм на 31 и едва ли не млада и имам чувството че ме взимат несериозно и не обръщат внимание. Та какво може да се разбере от кардиограма и мерене на кръвното относно прескачанията…..

# 487

512, не ти е висока дозата. Ако това тсх не ти докарва симптоми на хипер, не я намалявай повече. За напълняването търси проблем в инсулин и кръвна захар.

Благодаря, Бонгобонго. Не ми докарва симптоми на хипер. Даже пулсът ми е нисък - 64. Аз с този пулс си се чувствам добре. Даже когато беше над 80 ми беше зле, а всички ме убеждаваха, че е нормален.
  Но заради пулса ЛЛ ме праща на кардиолог и ендокринолог.
   Наистина в момента се чувствам здрава и активна, нямам оплаквания. Само се притеснявам да не е временно и ТСХ да не падне още. И защо пада? Започвам да се притеснявам да хипофизата( майка ми почина от тумор на хипофизата - в главата ми се въртят едни мисли за наследственост, гени ...).

# 488
Didi168, La Libellule, и към двете се обръщам с важния факт, че хормон се дозира, според нивата на FT4 и FT3, не според тези на TSH (който е хормон на хипофизата)! Погледнете първата страница от темата за повече инфо. Simple Smile

Иначе, Didi168, валидни са ти резултатите, не е проблем. Щитовидните показатели може да ги тестваш във всеки един ден от цикъла, стига да няма кръвотечение или зацапване.
Моят съвет е следващия път да си пуснеш и някои други маркери: Инсулин + Глюкоза (сутрин, на гладно, след 12-часова пауза от последното хранене), Гликиран хемоглобин, Липиден профил, Витамин D, Витамин 12, Хомоцистеин, Фолиева киселина, Феритин, Трансферин, ЖСК, Мед, Цинк, Хлор, Магнезий и т.н.
При хора с нашето заболяване, но и при напълно здрави индивиди, често има проблем с няколко от посочените показатели.
Понеже си задала доста въпроси, е малко трудно да се отговори пълноценно на всеки един от тях, защото отговорът би могъл да е доста дълъг. Например, по въпроса с антителата - те могат да спадат и пак да се качват в последствие, без наличието на особена логика. Моите са така - на едното изследване са (примерно) над обхвата на измерване, на следващото - почти "в норми". Много е трудно да се прави прогнозиране в тази насока. При мен не зависи от диети, суплементиране и такива неща.
TSH добре се е повлияло при теб, но него никога не бива да го тестваш самостоятелно, а винаги в комбинация с FT4 и FT3.
Тук доста хора не консумираме глутен, но не очаквай някакви wow резултати, ако го спреш. Simple Smile Поне аз не забелязвам особена разлика с преди, когато ядях всичко.

Petrowa32, като ходя на лекар, не ги питам нищо, а директно им казвам какви изследвания и тестове да ми направят. Примерно, отивам при гастроентеролог и още от вратата му казвам, че съм дошла да фиксираме час за гастроскопия (примерно). Но почти винаги ходя на платени прегледи (обикновено защото специалистите, които съм харесала, не работят със ЗК), не знам дали има значение. Та, плащам си всичко и не ми се е случвало досега лекар да се дърпа да ми направи конкретни изследвания.

# 489
512, моят пулс перманентно си е 60 и не се занимавам с лекари за това. Щом се чувстваш добре, не го мисли. Тсх може да е врменно, ама не още да падне, а да се качи. Не го мисли предварително. Проблемите с хипофизата би трябвало да знаеш, че имат неприятни и тежки симптоми. Ти казваш, че се чувстваш супер. Защо въобще мислиш в тая посока?! Забрави и живей спокойно. Една наследственост, ако я има въобще, никой не може да каже дали някога ще се прояви. Това се отнася за всички раци. Айде здрави и прави да не си слагаме смъртоносни диагнози😉😋

# 490
Момичета, да питам и аз:
Ноември ФТ3  - 3.14                          Юни  ФТ 3  - 2.54             референтни ст-ти          1.580  -  3.910
                    ФТ4  - 1.15                                  ФТ4  - 1.08                                                          0.700  -  1.480
                   ТСХ   - 0.275                                 ТСХ  -  0.261                                                       0.350  -  4.940
                   МАТ  -над 1000                            МАТ  - 871.72                                                     0       -    5.61
                   ТАТ   -9.49                                     ТАТ   - 6.17                                                 по-малко от   4.11

За ТАТ и МАТ се радвам, че намаляват( и аз не знам от какво), но този нисък ТСХ ме притеснява. Преди ноември редувах Л тироксин 100 мгр и 125 мгр. След тези резултати намалих Л тироксина на 100. И сега при тези резултати се чудя какво става? Дали дозата все още ми е висока? Или има други проблеми?
  А изследванията ги пуснах, защото започнах да качвам килограми(а уж храната не съм я променяла). Мислех, че тироксина ми е малко, а то ...   Когато бях с хипертироидоза свалях килограми.  А сега - ниско ТСХ и качвам?!
  На лекар ясно - ще отида. Но до тогава - вашето мнение?

А - и още един въпрос: спряхнамалих глутена. Старая се да ям месо, салати, ориз, картофи. Но се оказа, че съм с повишена пикочна киселина. А тук диетата е без месо, дреболии(ям ги заради ниско желязо), спанак. Как да съчетая тези взаимно-изключващи се диети?(не пия бира, алкохол, почти не ям бобови, вярно, че обичам мазничко месо. Оказа се, че и сушените плодове съдържали пурини - ще ги спра).

Качвате килограми, защото сте намалили дозата хормон, което се вижда и по изследванията - ФТ4 и ФТ3 също са намалели. Те са щитовидните хормони, ане ТСХ. ТСХ е хипофизен хормон, който може да бъде някакъв маркер, но в никакъв случай сигурен. Освен това се променя доста по-бавно от ФТ4 и ФТ3, които падат за две седмици кзато се намали дозата.

# 491
  • София
За пикочната киселина силно препоръчвам концентрат от череши. Само това ми помогна да смъкна нивата, а преди това ми бяха изписали и лекарства.

Скрит текст:

# 492
  • Варна
Гърне без похлупак, много благодаря за насоките!

Сега пък се чудя първите ми резултати за ФТ3 и ФТ4 дали са верни, тъй като са правени между 3ти и 5ти ден от цикъла. Така ми казаха...

Цитат
Инсулин + Глюкоза (сутрин, на гладно, след 12-часова пауза от последното хранене), Гликиран хемоглобин, Липиден профил, Витамин D, Витамин 12, Хомоцистеин, Фолиева киселина, Феритин, Трансферин, ЖСК, Мед, Цинк, Хлор, Магнезий и т.н.
Тези неща също ще изследвам, да. Има ли направления за поне част от тях? Ако не, колко струва горе долу всичко?

п.п. Дописвам вчерашното си мнение, тъй като е последно. Връщайки се да чета темата от начало, прочетох, че няколко жени тук са се оплакали от шум в ушите. Не ми беше хрумвало, че това е симптом на Хашимото или хипофункция, май го няма на първата страница.
Преди 2 години по време на огромен стрес в семейството, свързан с тежки заболявания и загубата на двама души в рамките на два месеца, имах много силен шум в ушите. Всяка вечер по едно и също време като по часовник започваше този звън, късно вечер, като си лягах. Чак не можех да заспя от шума.
Ходих на УНГ, като получих диагноза отосклероза. За щастие при преглед при втори специалист това беше категорично отхвърлено. Бях препратена при невролог за доплерово изследване. Там излезе, че кръвоснабдяването на мозъка ми е повече от отлично. Бях препратена към кардиолог, тъй като се оплаках и от сърцебиене, чувство на прескачане на сърцето, когато съм в пълен покой, както и че буквално си чувам пулса в ушите на моменти. Кардиологът ми откри аритмия и пих три вида хапчета по схема за около 3 месеца, след което оплакванията ми изчезнаха почти на 100% и на следващ преглед кардиогарама излезе перфектна. От тогава не съм пила нищо повече за сърце и оплакванията наистина ги няма почти напълно. 
Вече не знам дали тази аритмия и шума в ушите е възможно да са били причинени от Хашимото или обратно - силният стрес да е отключил аритмия и Хашимото едновременно. В главата ми е една малка каша и се чудя толкова ли са сложни тези хормони, че никой не се сеща да ти каже да си ги изследваш, а те карат да обикаляш като касичка с крилца от лекар на лекар и да се чувстваш като пенсионер на 30.

Последна редакция: сб, 17 юни 2023, 09:46 от Didi168

# 493
  • София
Аз съм постоянно с шум в ушите (като ненастроен телевизионен канал Grin), а напоследък и заглъхване, което според едно ендо в Токуда, може да е, ама може и да не е следствие от хипофункциятя.

# 494
Може и да е ушна кал.

Общи условия

Активация на акаунт