Отвяряне на собствени магазин и бременност

• 964
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте,отворихме семейна фирма,но искам да имам второ дете скоро. Проблема е,че прочетох ,че щом аз работя в магазина и съм собтвеник,нямам право да излизам болничен,отпуска и по майчинство. Малко се шокирах,дано аз да съм в грешка. Моля,който е запознат,да ми каже дали това е истина?

# 1
Това е въпрос на осигуровки, не на собственост. Ако си самоосигуряваща се е разрешено (и нормално срещано) да не се осигуряваш за всички рискове и тогава нямаш право на майчинство. Но ако си се осигурявала за всичко ти си си платила, както се казва. Виж си осигуровките какво покриват.

# 2
Жена ми има фирма, няма назначени служители, работи си сама, счетоводителката и каза, че ако излезе болнични ще трябва за това време фирмата да няма оборот, тоест да не работи наистина. Попитайте счетоводителя си, той ще знае най добре. Има разлика дали сте самоосигуряваща, или се водите на заплата.

# 3
  • СИ
Тази семейна фирма няма ли счетоводство? Явно няма. Не е някаква голяма тайна, че собственик на фирма може да се назначи на трудов договор. Вчера се коментираха и изискванията за отпуск по майчинство и 12-те месеца осигурителен стаж.

# 4
Не получавате ли пари за личен труд всеки месец?
Аз съм самоосигуряващо се лице. Ползвам и болнични. Ползвах и майчинство.

# 5
Имам фирма, нямам счетоводител...малко като, имам легло и спално бельо, ама нямам матрак, мога ли да спя, четох, че не става...Осигурете се за всички рискове, пуснете си личен труд и се свържете със счетоводна къща.

# 6
Тази семейна фирма няма ли счетоводство? Явно няма. Не е някаква голяма тайна, че собственик на фирма може да се назначи на трудов договор. Вчера се коментираха и изискванията за отпуск по майчинство и 12-те месеца осигурителен стаж.
Голяма грешка ще е собственик на фирма да се назначи на трудов договор, според моята счетоводителка - не могло, НАП глобявали солено.
Но може да е на договор за управление и контрол и за тази позиция да си гледа на какво се осигурява.
Общо взето, който ти прави счетоводството, да ти каже.

# 7
  • СИ

Голяма грешка ще е собственик на фирма да се назначи на трудов договор, според моята счетоводителка - не могло, НАП глобявали солено.
...

Yum

Общи условия

Активация на акаунт