Рим - 26 тема

• 49 396
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте, благодаря на всички, които помагат със съвети в темата.
Записвам се и аз, като не знам дали не направихме една кардинална грешка - гледайки основно датите на пролетната ваканция, резервирахме 30 март - 2 април и едва вчера се плеснах по челото, че това е Католическият Великден 2024.
Сега не знам това като риск ли да го разглеждам, или като възможност - хората без съмнение ще са повече, но от друга страна - духът и атмосферата ще са неповторими.
Единият пълен ден мисля да го посветим на Колизеум, а другият на Ватикана и квартала Трастевере.
Моля Ви кажете ми, всъщност Колизеумът и Форумът ще могат ли да се видят - 31 март е и последната неделя на март, но и Великден.
В същото време пицарии, места за хранене работят ли, или по-скоро не?
Ако не друго, ще обикаляме площадите, на хубаво място сме направили резервация...

# 676
Колизеумът е безплатен първата неделя на месеца. Ватиканските музеи са безплатни последната неделя на месеца, но щом е Великден не знам дали ще работят. Проверете на сайта, със сигурност ще пише кога почива. Но дори и да не почива ще е голяма лудница.
Ето работното време за 2024г, няма да има безплатна неделя
https://www.museivaticani.va/content/dam/museivaticani/pdf/utili … 23_2024_musei.pdf

Последна редакция: вт, 05 дек 2023, 11:13 от Lady Vengeance

# 677
  • Бургас
Здравейте отново, ще си позволя да се допитвам до Вас, когато ми изникват въпроси.
Ако някой е ползвал DropTicket
https://www.dropticket.it за покупка на билети за автобус/метро да ме "светне", когато отбележа количество билети има поле за тел. и мейл. На мейл ли идват билетите и като отидем до спирката на МЕТРОТО като важат същите билети, там как се валидират?
Не съм ползвала такива приложения за покупка на билети, а си е удобство.
Извинявайте и благодаря на тези, които ми отговорят Wink

# 678
  • София
Колизеумът е безплатен първата неделя на месеца. Ватиканските музеи са безплатни последната неделя на месеца, но щом е Великден не знам дали ще работят. Проверете на сайта, със сигурност ще пише кога почива. Но дори и да не почива ще е голяма лудница.
Ето работното време за 2024г, няма да има безплатна неделя
https://www.museivaticani.va/content/dam/museivaticani/pdf/utili … 23_2024_musei.pdf
Lady , а необходимо ли е да се запазват места по време на безплатната неделя или отиваш и просто чакаш да дойде твоя ред?

# 679

Lady , а необходимо ли е да се запазват места по време на безплатната неделя или отиваш и просто чакаш да дойде твоя ред?
Направо на опашката, няма запазване.

# 680
Чета темата с голям интерес, защото планираме да посетим Рим от 2.04 до 5.04. Благодаря на всички, които се включват с мнение и полезни съвети!

# 681
Това са тъкмо и нашите нови дати.
Който не следи кога е Великден в Италия, като нас, презаверява билети със съответната такса -)

# 682
Това са тъкмо и нашите нови дати.
Който не следи кога е Великден в Италия, като нас, презаверява билети със съответната такса -)
Добре, че написа кога е Великден, че да дръпнем с ден пътуването. На коя авиокомпания купихте и колко ви излязоха?

# 683
На България еър. С презаверката не ми се казва колко излязоха, но наистина ми се стори неразумно да цъфнем навръх Велика събота. Само ние ще липсваме там. От друга страна, очаквам на новите дати,  в работни дни, да е по-спокойно.

# 684
Здравейте,
Искам да купя билети за Колизеума за 2-ма възрастни и 2 деца на 7г и 12г. В официалния сайт не успявам да отворя линка за кои лица имат право на безплатни билети. Въпросът ми е децата имат ли право на безплатни билети и трябва ли да ги резервирам? В един друг сайт за билети пише, че лица под 25г ползват намаление, а деца под 6г влизат безплатно. Проверих само два сайта и информацията е различна. Благодаря.

# 685
До 18 г. е безплатно, от 18-25 има намаление.
Вие си купувате два билета за възрастни, а двата детски безплатни ще ги вземете от касата, има отделна такава и не се чака.

# 686
  • София
А кажете моля дали за лице с ТЕЛК има възможност за безплатен вход. В първият пост има инфо, но само на теория. Дали някой реално се е възползвал?

# 687
Да споделя своят опит относно преференции в Рим за хората с увреждания.

В държавните музеи билетите са безплатни за човек с увреждане  и член на семейството.  
За целта трябва да имате книжка- членска карта издадена от съюза на инвалидите в България. Тя е със снимка, имената се изписани и на латиница, има и посочен процент на инвалидност. Носих и цветно копие на ТЕЛК и превод на английски, но никой не ги изиска.

Освен безплатните билети, можете и да избегнете големите опашки. Достатъчно е да се обърнете към служителите, които координират опашките, да им покажете картата и да ги помолите да ви пуснат без да се редите на опашката.
Нас ни ескортираха направо до касите на музеите и до машините за проверка на багажа в Базиликата Св. Петър. Никъде не сме чакали. Само в Капитолийските музеи млад служител каза, че билетите ще са ни безплатни, но ни каза да се редим на опашката. Аз, обаче, го помолих да влезем без да чакаме и той ни пусна. Така че настоявайте, при необходимост.

За Ватиканските музеи не може да се купят безплатни билети онлайн за човек с увреждания (при над 74% инвалидност), те се купуват на място. След като показах картата,  служителите регулиращи опашката ни пуснаха в коридора за хора с резервации. Не сме чакали, защото реално опашка нямаше, просто хората си вървяха към входа.  
Във Ватиканските музеи има специално гише за хора с увреждания, трябва да се отиде именно там. Служителят взима книжката и попълва данните в тяхната система, след това дава безплатните билети. The Vatican Museums offer free entry to all disabled visitors with certified invalidity of more than 74%. For visitors who are not self-sufficient, free entry is also extended to a companion.
This type of visit cannot be booked online: the free entry tickets are issued upon presentation of a certificate of invalidity at the Special Permits and/or Reception desks in the hall of the Museums.
Disabled visitors and, if appropriate, a companion, are guaranteed priority skip the line entry (without the need to queue).

За частните музеи и галерии препоръчвам да пратите запитване или да питате на място за евентуални намаления.
Посетихме Галерия Дория Памфили, която е частна. На сайта на галерията нищо не пише за намаления за хората с увреждания, но като попитах на гишето служителят каза, че билетът за мен ще бъде безплатен, но за придружителя - не.  

Така с картата безплатно може да се посетят Пантеона, Ватиканските музеи, Капитолийските музеи, галерии Барберини и Корсини, Вила Фарнезина, Баните на Каракала, Националния музей, Ботаническата градина в Траставере и много други места. За Колизеума и галерия Боргезе си купувахме билети при първото ни пътуване. Трябва да проверите на сайтовете им дали може да се резервира билета онлайн или трябва да се вземе на място.

Много от музеите имат асаньсори, в това число и Колизеума. Питайте служителите, при необходимост.

Във Ватиканските музеи има инвалидни колички. Също така е осигурен пряк достъп за хората с инвалидни колички до Сикстинската капела.  

Срещнахме много добро отношение от страна на служителите на всички обекти, където бяхме и ползвах картата.  

Надявам се, че съм била полезна.

Последна редакция: ср, 20 дек 2023, 12:32 от Муми

# 688
Муми, голямо благодаря за предоставената информация!:hibiscus:
В следващата тема ще бъде на първа страница и със сигурност ще бъде полезна на много хора.

# 689
  • София
Здравейте,
Предвид, че летището в Чампино е малко, горе-долу колко време преди полета отивате на летището?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт