Рим - 26 тема

• 51 158
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте,
Как бих могла с градски транспорт да стигна от Термини до Трастевере?
Автобус Н.

# 571
  • София
Ако питаш за гара Трастевере, то с директен влак от Термини.
Ако за квартала като цяло - вече са ти отговорили 🙂

# 572
  • гр.Добрич
Рим е страхотен. Много ми хареса, но  за първи път се връщам без кеш след екскурзия.Simple Smile В този апартамент бяхме. Ако някой го устройва цената, защото наистина всичко е скъпо.  5 стаи са в един апартамент, чисто, красиво и на чудесно място до Ватикана, метро и спирки.
https://www.booking.com/hotel/it/vatican-museum-guest-house.en

# 573
Здравейте.

Моля за малко или по-точно много помощ. За първи път ще посетим Рим, като полета ни каца 12:30 на 07.11.
Имам идея в главата си, за която моля посетилите го вече да ми помогнат в преценката възможна ли е за осъществяване и съвети за това как да се случи.

Идеята е след кацане да се настаним в хотел /още не знаем къде, моля за съвети/. Като гледам се ориентираме към района на гара Термини. Следобяда да го отделим за Колизеума и фонта Ди Треви.

На 08.11 /Сряда/ е сложното за мен. Искаме да посетим Ватиканските музеи и Базиликата по възможност и Аудиенциата на Папата. Не успявам да намеря общи билети за всичкото това нещо. За Папата сутринта ли трябва да сме там и възможно ли е с метрото да се оправим набързо и да стигнем от Термини на време? В кой сайт има информация от колко часа е?

Сигурно задавам изключително тъпи въпроси, но от толкова четене имам чувството, че се обърках повече и няма въобще да се справя и почвам леко да се депресирам колко неграмотна съм всъщност... Sweat Sweat Sweat

Моля за вашата помощ!

# 574
  • Варна
Идеята е след кацане да се настаним в хотел /още не знаем къде, моля за съвети/. Като гледам се ориентираме към района на гара Термини. Следобяда да го отделим за Колизеума и фонта Ди Треви.

На 08.11 /Сряда/ е сложното за мен. Искаме да посетим Ватиканските музеи и Базиликата по възможност и Аудиенциата на Папата. Не успявам да намеря общи билети за всичкото това нещо. За Папата сутринта ли трябва да сме там и възможно ли е с метрото да се оправим набързо и да стигнем от Термини на време? В кой сайт има информация от колко часа е?

тази Аудиенциата на Папата е някаква фантазия - по принцип в неделя след литургията се показва за няколко минути на балкона на площада пред Свети Петър и няма билети още повече и за  Ватиканските музеи  което си е малко безсмислено с идеята какво има вътре и как въобще се възприема такава съкровищница за час - Два. ИЗобщо два дни за този град да се види кои знае какво е мисия невъзможна - набелязали сте  Колизеума , фонта Ди Треви сложете и  Свети Петър и ви стига - най много още 1-2 места наоколо иначе само за минути да прескочите до някъде  е само сетне да казвате АЗ БЯХ ТАМ , 2 дена си е до никъде - трябват поне 20 Simple Smile . Отделете повече време спокойно да се отпуснете и се наслаждавате на ВЕЧНИЯ ГРАД . Simple Smile

# 575
До св. Петър се стига с метрото Термини -Оттавиано. За св. Петър няма билети, чака се , но по принцип минава бързо билети има за купола, купуват се на място.
За Ватиканските музеи се продават, мисля, два месеца по-рано и си заслужават.

# 576
Sensuality, Фонтана Ди треви ви препоръчвам да го посетите сутрин и то рано. След 9ч настава някаква пълна лудница. Колизеума също го посетихме сутрин и комбинирахме първо Ди Треви, още в 8-8.30ч бяхме там и почти без хора, а след това Колизеума в 10ч.

Аудиенцията на папата - трябва да влезете рано сутринта, за да сте от първите на площада. Имайте предвид, че след това ще излезете последни и може да отнеме и 2часа.
Така половината ви ден е заминал само заради това.

# 577
Много Ви благодаря.

Знам, че времето ни е прекалено малко, но възможностите ни на този етап са такива.
Няколко въпроса...
Може ли в Базиликата да се влиза отделно, имам предвид, че в момента в официалния сайт на Ватиканските музеи има свободни часове от 12:30 или 13ч? Вариант ли е преди тях да я посетим нея? Там на място ли се купуват билетите за нея?
Добре ли е да закупя билети от официалния сайт /22Е/ или да ползвам друг, виждам, че има прекалено много сайтове, които предлагат?
Вариалнт ли е Колизеума и останалите включени в билета да се посетят във времето от 15ч натам и колкото можем да видим толкова?

# 578
Както написах, за дв. Петър не се изискват билети. Да, добра опция е след това Ватиканските музеи.

# 579
  • София

Аудиенциите в сряда се правят в една зала от лявата страна на базиликата. За да присъствате със сигурност трябва да изпратите молба за покани по факс (колкото и да е странно) или имейл на ordinanze@pontificalisdomus.va, след това по пощата да получите едно писмо от Ватикана, което да представите в една зала, до която се достъпва от Бронзовата порта (която пък е от дясната страна на базиликата). Там ви дават поканите и отивате в залата. Трябда да се отиде по-рано за поканите, защото се чака на същата опашка за проверка с металдетектори (и то два пъти се чака - веднъж да си вземете поканите, след това да влезете в залата). Не помня дали от базиликата имаше вход към залата, защото ние бая закъсняхме, тъй като самолетът ни закъсня, а беше ранен полет и тичахме направо към залата. Мисля, че започваха винаги в 10, има много хора, ако отидете малко преди началото ще сте най-отзад в залата. Сега чета, че вече започват от 9.15.

Редактирам се, в първия сайт пише, че поканите могат да бъдат взети и предния ден.

Не ми се отваря сайта на Ватикана, за да Ви пратя линк, но ето тук го има телефона, на който да се изпрати факс:

https://www.turismoroma.it/it/eventi/calendario-2023-delle-celeb … da-papa-francesco

Ако все пак Вие успеете да го отворите: https://www.vatican.va/content/francesco/it/audiences/2023.html

Пак се редактирам, зареди ми сайтът на Ватикана най-после, ето тук има информация и бланка за поканите: https://www.vatican.va/various/prefettura/en/biglietti_en.html

Честно казано, аз лично бих направила следното като идея за 8ми:

На 7-ми взимам поканите за аудиенцията, на 8ми сутринта рано разглеждам базиликата- около 7-7.30 (тя отваря от 7) - има по-малко хора, а ще сте вътре и може да се разгледа дори навън още да не е светло като хората. После правя аудиенцията, след това отивам да обикалям обектите на открито, а за музеите взимам билети за късен следобед - така че да имам около час по светло за градините на музеите и след това дори да е тъмно навън, вътре може да се разглежда до затварянето. Или заедно с взимането на поканите на 7ми разглеждане и на базиликата, а на другия ден само аудиенция и музеи.

Последна редакция: вт, 10 окт 2023, 15:23 от ElzaFB

# 580
ElzaFB, много благодаря.

Пуснах мейл с бланката. Сега чакам да ми върнат какво точно?
Веднага ми върнаха мейл с тези обяснения, които Вие сте ми написали, само това не разбрах, при условие, че поканите така или иначе ще ги вземем оттам какво ще ни изпратят по мейл? Какво трябва да имам в себе си, за да отида и да получа покана?

**
Сега видях, че сте написали, че ще получимписмо, което да представим.
Те са ми върнали мейл, че ако не получим отоговор дотогава, покани се раздават на посоченото място и т.н.
Ако получим писмото на същото ли място трябва да отидем и трябва ли да чакаме или след като имаме писмо е по-лесно?

Това е най-добрия вариант, който сте предложили. Благодаря. Така и ще направим стига да се оправим с превоза от хотел до забележистелности лесно. Начинаещи сме в пътуванията в чужбина и е малко зор, но пък няма да се отказваме Simple Smile

Последна редакция: вт, 10 окт 2023, 14:22 от Sensuality

# 581
  • София
ElzaFB, много благодаря.

Пуснах мейл с бланката. Сега чакам да ми върнат какво точно?
Веднага ми върнаха мейл с тези обяснения, които Вие сте ми написали, само това не разбрах, при условие, че поканите така или иначе ще ги вземем оттам какво ще ни изпратят по мейл? Какво трябва да имам в себе си, за да отида и да получа покана?

**
Сега видях, че сте написали, че ще получимписмо, което да представим.
Те са ми върнали мейл, че ако не получим отоговор дотогава, покани се раздават на посоченото място и т.н.
Ако получим писмото на същото ли място трябва да отидем и трябва ли да чакаме или след като имаме писмо е по-лесно?

Това е най-добрия вариант, който сте предложили. Благодаря. Така и ще направим стига да се оправим с превоза от хотел до забележистелности лесно. Начинаещи сме в пътуванията в чужбина и е малко зор, но пък няма да се отказваме Simple Smile

Трябва да получите писмо, че за вас има издадени покани. С това писмо отивате, показвате го на охраната на Бронзовата порта и си взимате поканите. Може би вече го пращат и на електронната поща, аз като съм пускала пристигаше в обикновената (още си го пазя даже, с печати, водни знаци и марки на Ватикана). Ако не получите писмото, най-добре отидете предния ден, на 7ми, както са Ви отговорили, и си вземете покани.  Предполагам, че имат допълнителни покани за всяка аудиенция за хора, които не са изпратили запитване. Затова са ви написали, че можете да си вземете и без потвърждение. А и освен това трябва да ви има в списъка - аз като ходих да си взема моята, имаше списък и ме търсиха по име в него, за да ми ги дадат.

Питайте също къде трябва да се наредите за проверка за аудиенцията, защото миналата година при нас на опашката едно голямо семейство я изпусна, защото се редеше на опашката за влизане в базиликата.

Не се притеснявайте изобщо за транспорта - метрото е много удобно и начесто. Автобуси също има навсякъде, а на google maps за Рим работи и показването на маршрут с градски транспорт. Имайте предвид, че там трябва да махнете на автобуса, за да ви спре (защото може да няма слизащи) и също така вътре трябва да натиснете СТОП бутон, за да си заявите, че ще слизате. Поради същата причина понякога пропускат спирки и ако решите да броите на коя трябва да слезете, не е много сигурен начин. По-добре гледайте и слушайте коя спирка следва като име.

Общо взето от Термини ще ви е удобно навсякъде - пред гарата има голяма автогара на градския, метро, ако обичате да ходите пеша е на пешеходно разстояние е от Колизеума, оттам покрай Форума към пл. Венеция и т.н.

Като цяло за мен Рим е много лесен град за начинаещи в самостоятелните пътувания. Моето първо самостоятелно пътуване беше в Рим. Вярно, че знам езика и се чувствах по-спокойна, но беше в зората на интернета и нямаше толкова информация като сега. Но пък италианците са много склонни да помагат. Имало е случаи, в които аз си гледам картата и до мен веднага спира някой да пита имам ли нужда да ме упъти. Шофьорите на градския, че даже и на туристическите автобуси също много помагат ако ги питате. А с гугъл мапс вече е още по-лесно справянето.

Последна редакция: вт, 10 окт 2023, 15:25 от ElzaFB

# 582
Не се занимавайте с покани, това беше преди време, вече никой не ги иска. Информация за поканите има на първа страница. Също и графика за аудиенциите.
По принцип, когато е хубаво времето аудиенциията се прави на площада. Ако има аудиенция на площада базиликата Свети Петър не работи.

# 583
Здравейте, предстои ни пътуване до Рим на 15,16 и 17 октомври.
Ще Ви бъда безкрайно благодарен ако някой ме насочи от къде да закупя билети за Колизеума с Форум и съответно Ватикана със Сикстинска капела, като да са разпределени в два различни дни от престоя ни. Намирам някакви опции, но са на цени от по около 70-90€ на човек и общо за 2те дестинации около 160-70€ на човек.

Бях се насочил към закупуване на карти Rome Tourist Card, за да разгледаме всичко основно в града. Но за съжаление за никоя от забележителностите не ми позволява да запазя час с изключение за определени часове единствено за Колизеума на 16.10, най-ранния е 14:10.

Въпросите ми са първо това значи ли, че не могат да се посетят забележителностите, тъй като са пълни слотовете или това важи само за skip the line ticket. Също така ако всичко е заето има ли изобщо някакъв вариант да се посетят Ватикана и базиликата Св. Петър ?
И последен въпрос ако запазя час за Колизеума за 14:10 дали времето ще е достатъчно да се разгледат Колизеума и Форума ?

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 00:24 от tomand

# 584
    Здравейте, предстои ни пътуване до Рим на 15,16 и 17 октомври.
    Ще Ви бъда безкрайно благодарен ако някой ме насочи от къде да закупя билети за Колизеума с Форум и съответно Ватикана със Сикстинска капела, като да са разпределени в два различни дни от престоя ни. Намирам някакви опции, но са на цени от по около 70-90€ на човек и общо за 2те дестинации около 160-70€ на човек.

Бях се насочил към закупуване на карти Rome Tourist Card, за да разгледаме всичко основно в града. Но за съжаление за никоя от забележителностите не ми позволява да запазя час с изключение за определени часове единствено за Колизеума на 16.10, най-ранния е 14:10.

Въпросите ми са първо това значи ли, че не могат да се посетят забележителностите, тъй като са пълни слотовете или това важи само за skip the line ticket. Също така ако всичко е заето има ли изобщо някакъв вариант да се посетят Ватикана и базиликата Св. Петър ?
    И последен въпрос ако запазя час за Колизеума за 14:10 дали времето ще е достатъчно да се разгледат Колизеума и Форума ?

Аз днес си запазих билети за Ватикана за 44EUR за двама от официалния им сайт.
Дано съм запазила провилните. Пише Ватикански музеи и Капела.
Почвам търсенето за Колизеума, но и аз попаднах на сайтове, в които цените са меко казано високи.

Общи условия

Активация на акаунт