Отказване от дете.

• 8 348
  • 189
  •   1
Отговори
# 105
Нямам такива познати, но и аз засега не искам второ дете.Живеем под наем и мисля, че ми е ранно още.

# 106
  • София
Много се отклони темата, не бих попитала никой защо няма деца, не ме интересува и е страшно нетактично и невъзпитано.
Живота си е наш и наше право е да избираме как да го живеем - с деца или без, гладни или сити!
може да прозвучи тревиално и много, много старо, но децата са най - голямото богатство, няма с какво друго да се сравнят.
И по въпроса за гледането - може и с малко, може и с много, въпрос на виждане, начин на живот и желание е според мен, разбира се, не задължавам никой с меннието си!

# 107
  • Ямбол
В тази тема някои се засегнаха според мен неоснователно. Лени пита дали имаме познати, които са се отказали от дете, поради бедност. Не пита защо някой няма деца. Аз го тълкувам така - могат да имат дете, но не желаят, заради финансовата част. Няма за какво да се обиждате, не ви питат защо нямате деца. А за да познаваме лично такива хора, би следвало да сме сигурни, че не е друга причината, това разбирам аз под лично:
Познавате ли хора,  които са се отказали от това да имат дете , защото са бедни.
Някой с осъзнат жизнен избор " Няма да имаме дете, защото нямаме пари" или " Нямахме дете, защото бяхме бедни".
Моля споделете, ако познавате лично такива хора.
Това ще ми отговори на въпроса до каква степен парите са определящи за решението на една двойка да имат поколение. Благодаря.

# 108
Май някой не разбра какво исках да обясня. Вие как разбирате, че са се отказали поради бедност? Защото така са ви казали ли? А дали наистина е така?

# 109
  • Ямбол
Май някой не разбра какво исках да обясня. Вие как разбирате, че са се отказали поради бедност? Защото така са ви казали ли? А дали наистина е така?
Когато са ми казали и ги познавам лично хората, ще съм сигурна, че това, което са ми казали е истина. Хората, които познавам лично, познавам и проблемите им. Не става дума за обикновени познати.

# 110
..... имах предвид хората, които не могат да имат деца към момента, да не се засягат от въпроси "кога ще имат дете или то на път ли е вече", защото задаващите в повечето случаи си нямат и представа, че има някакъв проблем и са напълно доброжелателни, нямат умисъла да бръкнат с пръст в раната ...  Sad
особено роднините, т.е. от по-старите поколения - за тях тези въпроси са в реда на нещата  Confused

# 111
Когато са ми казали и ги познавам лично хората, ще съм сигурна, че това, което са ми казали е истина. Хората, които познавам лично, познавам и проблемите им. Не става дума за обикновени познати.
щом така мислиш може и да е така, но аз не съм убедена на 100%
някои неща не излизат от семейството навън, толкова са лични

# 112

ох, много задълбахте.
извинявай, нищо лично, ама сега всеки мотив ли ще се поставя под съмнение.

кой, как е разбрал изобщо не ме интересува, как е питал, дали са му отговорили
истината... шизофренно става някак.
въпросът не цели да обжъдаме етикетите, такива няма.
исках да си изясня дали парите са причина да се откажеш да имаш деца.
толкоз, нищо по-сложно.

говорете каквото искате, явно има нужда нещата да се казват, но отдавна излязохме от темата.

# 113
исках да си изясня дали парите са причина да се откажеш да имаш деца.
по темата: категорично не, не и пак не! Simple Smile
жалко, че приемате нещата така, но явно само, който е преживял може да разбере за какво става дума. 
Не шизофренно нито параноично, просто обществото е заклеймило тези проблеми и за тях не се говори открито, а се прикриват.

# 114
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Познавате ли хора,  които са се отказали от това да имат дете , защото са бедни.
Някой с осъзнат жизнен избор " Няма да имаме дете, защото нямаме пари" или " Нямахме дете, защото бяхме бедни".
Моля споделете, ако познавате лично такива хора.
Това ще ми отговори на въпроса до каква степен парите са определящи за решението на една двойка да имат поколение. Благодаря.

Аз лично нямам такива познати. Напротив. Обръщайки се назад към миналото, виждам, че повечето ми съученички, състудентки и колежки в по... мизерно да кажем състояние първи родиха деца. Парадокс. Но факт.

......ниско грамотните и бедни хора, като повечето ромки раждат по много .....колкото по- бедно живеят, толкова повече деца имат............

За мен е важно да имаш сигурен доход, за да планираш да имаш дете...........

# 115
  • София
Идеята ми беше по принцип за дете.
Хора, които решават да нямат дете , защото са бедни.
Има ли такива хора, познавате ли такива хора.
До каква степен парите са определящи решението на една двойка да има деца.

До колкото разбирам парите са фактор, но почти никой не познава хора, при които парите
са критичния фактор.
В този смисъл размера на детските, майчинските, срока на майчинството са фактор, но не и
решаващ фактор. Тоест, хората отглеждат деца при тежки условия, но тежките условия не ги отказват от това да имат деца.

Гледай сега ... не може да се генерализира... Wink Парите са и критичен фактор и не... При голяма част от хората не са. Също има ОГРОМНО значение дали става дума за първо или следващо дете!!! За първо дете парите са по-малко критичен фактор, за второ вече са от по-голямо значение. Не е вярна максимата "Където едно гърло, там и две..." Щото в днешно време нещата не опират до физическо оцеляване за повечето хора. Аз искам да дам на детето си нормалните материални неща и добро образование... тя ходи на 2 допълнителни занимания в градината. А с порастването й ще има още и още. Може да е егоистично, но ако имаме второ дете и двете ще са лишени именно от тези неща... А аз не искам това... Като дойде да плащаме таксата за градината с тия допълнителни неща и лошо ми става... така че... това за мен си е доста сериозен мотив!

Чета някои пишат "еди кои си имали добри материални възможности".. Че вие откъде знаете това?! Как преценявате? Критерият за това на всеки е различен... недейте да говорите такива неща, защото всеки си знае доходите и разходите...

И още нещо.... ми защо хората приемат родителството като задължително лишаване от разни неща... за по-ясно... решавам да имам второ дете, въпреки недоброто материално положение... е, лишавам се от много неща, лично аз и бащата... Дали ще сме щастливи и ще можем да даваме любов на децата си или ще затънем до шия в проблеми и ще ходим вечно сърдити и недоволни...

А за инстинкта и тежките условия. Разбира се, инстинкта за възпроизводство е по-силен от всичко. И по време на война се раждат деца! Но пак казвам, не може да се генерализира...

Също така има жени, от които не става майка... това, че сме жени не значи непременно да ни трепва това чувство. Хората са устроени различно...

# 116
  • София
Ей, хора, много си е по темата всичко  Laughing
 Peace

Последна редакция: ср, 03 яну 2007, 23:18 от Diana_T

# 117
Разбира се, че е по темата. И не съм се засегнала в никакъв случай. Просто се опитвам да ви кажа, че в огромна част от случаите (с единици изключения) проблемът е здравословен, но обясненията с липса на финанси, и отлагането с думите : "има време" е най-елегантното измъкване от въпросът, колкото и близки да сте с двойката.
За второ дете ако става дума вече е съвсем друга тема.

# 118
  • Sofia
Познавам хора, които, като се заговори за
деца, все питат - "а с какво ще ги гледаме".
Печеливша двойка са, не е да умират от глад
или жената да продава косата си, а мъжът
часовника си, за да ощастливят половинката
с верижка за часовник и гребен, но все отлагат
правенето на деца. Може и да не могат, пък да
не смеят да си кажат, може и да не искат, ако
не се чувстват добре в кожата си, а може и ей-
така да отлагат, да не са узрели в главите си
за раздяла с егоизма си. Все пак човек се отказва
от доста неща, като се появи бебето. Знам ли.
На мен са ми по-интересни безотговорните сексо-
практикуващи, дето рискуват и не се предпазват,
после женската част от участващите в секса надува
корема, после се женят от кумова срама, след време
обаче си писват, решават, че я свекървата им крива,
я началникът, я не знам си какво, изнервят се, наежват
нервната система на детето си и се разделят къде по
живо по здраво, къде след ругатни и побои. И се питам,
защо трябва да се създават нещастни деца, не е ли по-
добре да се оправдае човек я с недостиг на пари, я с
неузряла за идеята кратуна, но да си спести и на себе си,
и на нероденото по-нататъшни нервни разстройства.
Е, кое е по-хуманно?

И друг път съм се кефила на твои изказвания, но това бие всички рекорди според мен! Лиске, браво! Съгласна с всичко написано от теб!   bouquet

# 119
  • София
Извинявай, че ще го кажа директно, но е адски елементарно да си помислиш, че парадирам с това, че 4 семейства събрахме по 10 лв и купихме на двете дечица подаръци - направо е смешно. ooooh! Казах го в съвсем друг смисъл, но явно трябва да разяснявам всяка своя дума, за да бъда разбрана от всички...
Да, мисля, че не бяха прави да създават второто си дете, но никога не бих им го казала. Знам, че нямам право да им се бъркам в семейното планиране, но това не ми забранява да си мисля и да имам мнение по въпроса. Просто го изразих тук, където съм сигурна, че няма да го прочетат и да се засегнат.
Ей това направо е върха. Как може да решаваш, че някой няма право да си направи детето!!! А, ако след 10 години приятелите ти плуват в пари и тогава ли ще мислиш така? Не съм чула някой да казва: по-добре да не се бях раждал, отколкото да съм живял по-бедно.

Напротив, точно това казвам - че си  е тяхно право да си раждат и гледат децата както пожелаят - ей на това с червеното му обърни внимание и спри да повтаряш обратното, защото не е вярно!!!
Моето мнение, като съвсем страничен наблюдател е, че не са прави, но не са прави според мен! (дано червеният цвят ти привлече вниманието)
Спирам да ти обяснявам, явно ти е трудно да ме разбереш.

Общи условия

Активация на акаунт