Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 8

• 53 433
  • 737
  •   1
Отговори
# 255
  • в пустинята
За възстановяването няма нужда чак от 6 месеца болнични, особено ако работата не е натоварваща физически, а е на бюро например.
Но всеки сам си преценява. Трябва си пазене от физическо натоварване във всички случаи. И да, няма смисъл от явяване на ТЕЛК, след като си над 50 г., освен ако не се касае на онкологично заболяване.
Защо да не ползвам 6 м?Колко да ползвам???Работя в почистваща фирма(Разбрах те предполагам)

# 256
Бурда, да не те отчайвам, но аз вече 4 г/ на 43г.започнаха проблемите и при мен/. Чакам, но нищо не се променя, не спира въпреки, че тази субмукозната и при мен е малка и не расте. Дори емболизация си правих. Все се надявам нещо да се промени и да избегна операцията.И аз не знам вече, кое е по-добре.С Мирена спиралата се решават проблемите с кръвоизливите, но някои не могат да я понесат.На мен никога не са ми предлагали, но и вече наближавам 48г, може и да е късно.Исках да пробвам с биодентичен прогестерон, но не мога да намеря лекар, който да е наясно за да ми го изпише и да ме проследява, а сама не съм подготвена достатъчно.

Като цяло тези, които питам са доволни, че са направили операцията, но аз не мога да се реша.

Донякъде успявам да контролирам кръвоизливите с  калций фосфо С, К1, вит.С течен, тинтури и билки, но това не е пълноценен живот само да се съобразяваш и да си извън строя всеки месец.
Благодаря за отговора! Да разбирам ли, че досега на са ти предлагали операция за отстраняване на матката или аз съм разбрала погрешно? Преди години съм била с обикновени спирали за предпазване от бременност, сравнително добре ги понасях. Но сега взех да се замислям дали не е по добър вариант да ми бъде поставена тази хормонална спирала, от колкото да претърпя операция. Още утре ще си запазя час за преглед при друг АГ за второ мнение. Не знам честно, какво да предприема да издържа още няколко години с тези кръвоизливи и да си запазя органа или.....ох направо тотално съм на кантара, и ще подлудя всички около мен с параноята си🫣🥺

# 257
За възстановяването няма нужда чак от 6 месеца болнични, особено ако работата не е натоварваща физически, а е на бюро например.
Но всеки сам си преценява. Трябва си пазене от физическо натоварване във всички случаи. И да, няма смисъл от явяване на ТЕЛК, след като си над 50 г., освен ако не се касае на онкологично заболяване.
Защо да не ползвам 6 м?Колко да ползвам???Работя в почистваща фирма(Разбрах те предполагам)
Ползвай колкото ти дадат, но ако не е онкологично, дават най- много три месеца. Поне при нас е така, много им се свидят болничните.Виж комисия с някой познат лекар или към болницата, където си оперирана.

# 258
  • Бургас
Скрит текст:
Бурда, да не те отчайвам, но аз вече 4 г/ на 43г.започнаха проблемите и при мен/. Чакам, но нищо не се променя, не спира въпреки, че тази субмукозната и при мен е малка и не расте. Дори емболизация си правих. Все се надявам нещо да се промени и да избегна операцията.И аз не знам вече, кое е по-добре.С Мирена спиралата се решават проблемите с кръвоизливите, но някои не могат да я понесат.На мен никога не са ми предлагали, но и вече наближавам 48г, може и да е късно.Исках да пробвам с биодентичен прогестерон, но не мога да намеря лекар, който да е наясно за да ми го изпише и да ме проследява, а сама не съм подготвена достатъчно.

Като цяло тези, които питам са доволни, че са направили операцията, но аз не мога да се реша.

Донякъде успявам да контролирам кръвоизливите с  калций фосфо С, К1, вит.С течен, тинтури и билки, но това не е пълноценен живот само да се съобразяваш и да си извън строя всеки месец.
Благодаря за отговора!
Да разбирам ли, че досега на са ти предлагали операция за отстраняване на матката или аз съм разбрала погрешно? Преди години съм била с обикновени спирали за предпазване от бременност, сравнително добре ги понасях. Но сега взех да се замислям дали не е по добър вариант да ми бъде поставена тази хормонална спирала, от колкото да претърпя операция. Още утре ще си запазя час за преглед при друг АГ за второ мнение. Не знам честно, какво да предприема да издържа още няколко години с тези кръвоизливи и да си запазя органа или.....ох направо тотално съм на кантара, и ще подлудя всички около мен с параноята си🫣🥺

Всъщност само това ми предлагат, предполагам заради възрастта и превенция на по-нататъшни проблеми/разбирам логиката им/. За емболизацията разбрах от форума.Само една АГ каза -"те защо отзад напред, първо е трябвало спирала, хапчета и чак тогава операция". При мен големите проблемите дойдоха след абразио, с което махнах полип. Тогава ми порасна и субсерозната мимома, предполагам от кръвоизливите.Разбира се за тях това е съвпадение.

И аз така седя и се чудя.

# 259
Допълнително исках да попитам вече опериралите се, дали някоя от Вас, която е била с премахната матка си е поставяла пластика на влагалището с цел да няма смъкване след това. Както знаете, когато е премахната матката, статистиката сочи, че след време около 30% жените имат проблеми, като изпускане на урина, смъкване на влагалището и др. Някоя от Вас правила ли е тази пластика с цел превенция?

# 260
Здравейте, има ли някоя развила костни заболявания след тотална хистеректомия. Няколко месеца след операцията болки в ходилата, глезените, почнаха и ръцете-китките и пръстите. Куцукам. Купища лекари и нищо конкретно. Сега права физиотерапия на краката. Две процедури и даже леко влошаване. Отчаяна съм.

# 261
  • в пустинята
Ползвай колкото ти дадат, но ако не е онкологично, дават най- много три месеца. Поне при нас е така, много им се свидят болничните.Виж комисия с някой познат лекар или към болницата, където си оперирана.
Кьде е това при Вас?В групите чета и до сега не са се оплакал хората.Ползват си болничните 6 м!

# 262
В групите повече от половината сме онкологични, затова дават шест месеца, макар, че се полагат и още шест от ТЕЛК, ама тях много рядко ги дават, отиваш за продължение на болничен и излизаш с ТЕЛК. А ТЕЛКа е като пари е два-три пъти по-малко.

# 263
  • в пустинята
В групите повече от половината сме онкологични, затова дават шест месеца, макар, че се полагат и още шест от ТЕЛК, ама тях много рядко ги дават, отиваш за продължение на болничен и излизаш с ТЕЛК. А ТЕЛКа е като пари е два-три пъти по-малко.
Имам познати без онкологични заболявания и си ползват 6 м!Вие от къде сте?

# 264
От Хасково, но  болнични ползвах от Пловдив.

# 265
  • в пустинята
От Хасково, но  болнични ползвах от Пловдив.
И аз дьм от Пловдив

# 266
Към Бурда: консултирайте се с поне още един лекар. И аз имам две миоми, по-големи от Вашите, на 46 години съм, но цикълът ми вече спря. Надявам се и миомите да започнат да намаляват. Имам неврологично и ортопедично заболяване и освен че не желая операция, при мен тя е много рискована.

Познавам 5 жени, които са имали миоми и НЕ са се оперирали. А са имали оплаквания, но не са се решили. Живи и здрави са, нито една от тях не съжалява. Едната скоро ще навърши 80 години, другата е на 71 г., останалите са на 68 г., на 65 г. и на 55 г.

Познавам и десетина оперирани заради миоми жени - някои от тях съжаляват, особено такива, които са си махнали и яйчниците превантивно - оплакват се от чести цистити след операцията,  други имат костно-ставни проблеми, повишено кръвно налягане и др.

Не бързайте с операцията, ако не е спешно състоянието Ви.

Последна редакция: нд, 10 дек 2023, 18:25 от Radilena

# 267
Към Бурда: консултирайте се с поне още един лекар. И аз имам две миоми, по-големи от Вашите, на 46 години съм, но цикълът ми вече спря. Надявам се и миомите да започнат да намаляват. Имам неврологично и ортопедично заболяване и освен че не желая операция, при мен тя е много рискована.                     
Здравейте! Благодаря, че писахте. Определено реших и ще отида на още един преглед при друг АГ. Мен ме притеснява най - вече и това, че АГ при прегледа установи, че съм и с удебелена лигавица на матката. По принцип удебелената лигавица на матката може да е предпоставка за развитието на рак на ендометриума. Доколкото знам , че удебеляване на лигавицата се среща най-вече при жени в менопауза. По време на прегледа бях 14ден от цикъла, тоест е започнала овулацията. По време на овулация маточната лигавица се удебелява. Ще видя на следващия преглед дали ще е удебелена лигавицата и дали доктора ще препоръча операция или поставяне на хормонална спирала Мирена за спиране на тежките кръвотечения по време на цикъла.

Познавам 5 жени, които са имали миоми и НЕ са се оперирали. А са имали оплаквания, но не са се решили. Живи и здрави са, нито една от тях не съжалява. Едната скоро ще навърши 80 години, другата е на 71 г., останалите са на 68 г., на 65 г. и на 55 г.

Познавам и десетина оперирани заради миоми жени - някои от тях съжаляват, особено такива, които са си махнали и яйчниците превантивно - оплакват се от чести цистити след операцията,  други имат костно-ставни проблеми, повишено кръвно налягане и др.

Не бързайте с операцията, ако не е спешно състоянието Ви.

# 268
Момичета, взе да ме хваща параноята. Назначена ми е дата за операция 18.12.23г.за премахване на матка със запазване на яйчниците. Имам тежки кръвоизливи по време на цикъла. Миомите са няколко на брой, по 3см и 4см най-големите, както и една 3см субмукозна, която най-вероятно тя причинява честите кръвоизливи със съсиреци...
Не искам да те плаша, но при мен последните две години цикълъумми беше супер, два три дни и после леко зацапване. На 6 месеца контролни прегледи, уж всичко ок. И един ден просто не можех да уринирам заради матката, която от миомите се уголемила и притисна уретрата. Аз от няколко години искам операция, но всички лекари нямало нужда..Е, септември по спешност се отървах. Чувствам се перфектно, няма цикъл, няма проблеми. Не отлагай..При мен ниско желязо, никой не го свързваше с миомите, защото уж цикъл не беше обилен.

# 269
Момичета, взе да ме хваща параноята. Назначена ми е дата за операция 18.12.23г.за премахване на матка със запазване на яйчниците. Имам тежки кръвоизливи по време на цикъла. Миомите са няколко на брой, по 3см и 4см най-големите, както и една 3см субмукозна, която най-вероятно тя причинява честите кръвоизливи със съсиреци...
Не искам да те плаша, но при мен последните две години цикълъумми беше супер, два три дни и после леко зацапване. На 6 месеца контролни прегледи, уж всичко ок. И един ден просто не можех да уринирам заради матката, която от миомите се уголемила и притисна уретрата. Аз от няколко години искам операция, но всички лекари нямало нужда..Е, септември по спешност се отървах. Чувствам се перфектно, няма цикъл, няма проблеми. Не отлагай..При мен ниско желязо, никой не го свързваше с миомите, защото уж цикъл не беше обилен.
.  До 18.12 където е насрочена операцията ми има още няколко дни. Имам време за преглед при друг АГ. Някой бил ли е при д-р Кичеков от Торакс? Днес на гости ни бяха семейни приятели, където мъжът е с образование ветеринар, но навремето на младини е учил с д-р Кичеков преди всеки да избере своята специалност в университета. Каза ми, че д-р Кичеков е доста добър АГ. Чудех се дали да не направя още една консултация с него да чуя и неговото мнение. Ако има други, които са били при него, ще съм благодарна да споделят мнението си.

Общи условия

Активация на акаунт