Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 8

• 53 357
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте, след профилактичен преглед през 12.2021 г. Ми беше открита миома, започна следенето и. 01.2022 г. Миомата беше около 20мм., но за 6 месеца, а именно 07.2022 г. От една миома вече бяха 4. Бях насочена от проследяващия доктор към операция за отстраняване на матката. След няколко консултации с различни гинеколози се разбрахме, че ще следим растежа на миомите и като едната мине 50мм. Ще прибегнем към операция. И така последния преглед беше на 01.10.2022 г., но 12.2022г. пак минахме профилактични прегледи и бях с болки и обилно кръвотечение, особено втория ден. Личния лекар ми беше казал, че има хапчета за лечение на миоми и така запитах на профилактиката гинеколога за тях, но тъй като биле много скъпи отговора му беше че не ги изписвали. Така съответно аз пожелах да ги пия и ми ги изписаха, в продължение на 6 месеца ги пих, 04.2023 г. При преглед се видя че хапчетата действат, с няколко милиметра са намаляли  миомите. Но от хапчетата започна да ми пада много косата, това бяха страничните ефекти и реших да ги спра, съответно след консултация с гинеколога. И така 05.2023 г. Беше последния прием на хапчетата. 09.2023 г. Отидох на преглед да проследим миомите, установи се че имам нещо голямо около пъпа и ме пратиха на скенер. Средата на 10.2023 г. Успях да мина скенер и се установи, че най голямата миома е 80/70мм. И подпира пъпа хоризонтално. Беше ми предложено или да продължа с хапчета пак или операция. След ходене по мъките да намеря оперативен гинеголог, разбрах че не е трябвало да пия тези хапчета. Те се изписвали на жени ПМС или наближаващата около 47-48 годишна възраст, а аз току що бях навършила 42г. И ми беше далече менопаузата. Със спирането на хапчетата миомите започват драстично да растат и затова за около 5 месеца са пораснали с над 30 мм. И така края на 10.2023 г. Намерих оперативен доктор, той искаше да се направи изследване, но тъй като пак ни предстояха профилактики, си направих изследването и с готово на 10.11.2023 г. Бях пак на преглед. Беше ми насрочена операция за 13.11.2023 г.  И така бях оперирана, вече миомата най -голямата беше 100/90 мм. Или 10/9см. И още 5 допълнителни, матката беше оголемена и нямаше как операцията да е лапароскопска. Наложи се клесическа операция, беше ми отстранена матката и тръбите, запазени бяха яйчниците и шийката. Вече втори месец нямам проблеми, освен че от днес се появи някакво вагинално течение като сопол и ме наболява корема, не операцията. През повечето време на тези два месеца ме наболяваше частта над операцията, а не самата операция. Операцията на моменти ми опъваше и нещо като бодежи, като разлепяне, но всичко е наред за момента с нея. Нямала съм никакво течение след операцията, нямах и дренаж поставен, като при някои при подобна операция, но ме съмнява че е от бъбреците, защото ме боли кръста и малко по нагоре от него. Краката изстиват някой път, не може да са постоянно топли. За сега съм 2ри месец болничен, предстои ми следващата седмица да се явя за 3ти месец и съм решила да се връщам на работа, след приключване на 3тия болничен. Работата ми не е тежка, в офис на стол и разходки из етажите. Единствено документацията може да тежи, но ще искам помощ, ако ми се наложи да вдигам, все някой колега ще има наоколо. Така, че ако ви предстои, ако е неизбежна операцията, ако развитието е бързо било то на миоми и други, оперирайте се навреме, не се мъчете като мен с хапчета и всякакви такива, защото и чай пробвах, някакви фитотампони. Аз съм доволна за сега от операцията и от опериращия ме доктор. Влязох съвсем спокойна на операцията и с усмивка, а един път вече бяха ме рязали, при раждане и знам какво беше тогава. И все пак тогава бях на 21 г., сега съм двойно на 42 г. 🤣 успех на който му предстои такава операция. Бъдете позитивни и всичко ще мине добре!
.  Здравейте! Радвам се, че всичко е приключило благополучно при Вас! Аз също съм оперирана на 18.12.23г , но моята е лапороскопска. На 43г. съм с премахната матка и тръби, яйчниците са оставени. Само да попитам, защо Ви оставиха шийката, мисля че по добрия вариант беше и тя да бъде премахната. Не съм лекар, но по принцип нали в повечето случаи при отстраняване на матката премахват и шийката. Желая Ви здраве и бързо оздравяване! 🌹

Понеже с шийката нямам проблеми и колкото по малко органи ти премахнат по добре. Не успяхме да запазим матката, поне другите органи да се запазят. За яйчниците ми казаха, че по леко ще мина към менопаузата, защото яйчниците продължават да произвеждат хормони и няма да имам топли/студени вълни. За шийката обяснението беше, че като се запази шийката няма да има промяна в правенето на секс, ще е същия както преди, няма да чувства липсата на матката, макар че има и рак на шийката, но това ще се следи като всяка година се прави профилактика и се взема цитонамазка.

# 436
free_spirit,  да,  в твоя случай трябва да се премахне всичко! Пиша ти без да се замисля. Не знам на колко години си ( извини ме, че пиша на ти) но ракът на яйчниците е непредвидим ако мога така да се изразя. Няма как да ти оставят другия или матката и в крайна сметка се прави за да съхранят теб. Да живееш и остарееш... Когато се хване на време имаш шанс за пълноценен живот. Това е период който ще преминеш и ще остане зад теб. Не мисли какво ще стане със всички варианти а само за първото което трябва да се направи. Шока е огромен, но се съсредоточи върху операцията, после възстановяване, терапии ако имаш...Най важното е да си спокойна до колкото е възможно и да знаеш и вярваш, че в края на всичко през което преминеш ще си здрава, силна и щастлива! Късмет желая! Всичко ще е наред! 😘

# 437
Здравейте, преди 3 седмици ми се спука киста на яйчника и ми правиха лапароскопия, при която премахнаха целия яйчник, имах кръв в корема. Вчера излезе хистологията и се оказа, че е тумор Sad Казаха, че е необходимо да се направи тотална хистеректомия с премахване на матка, тръби, другия яйчник, оментум и апендикс и след това химиотерапия. Още съм в шок от тези новини. Винаги ли се премахва всичко при тази диагноза? Има ли някоя от вас, която е минала през този сценарий?
Щом е спукал може да се разпредели ли туморните клетки на цялата коремната кухина направете и HIPEC на коремната кухина за се изчисти тум.клетки

# 438
  • в пустинята
Момичета,Искам сьвет за топлите вьлни и безсьнието през ноща?!Вече минаха 44 дни след премахването на всичко,вьлните започнаха пьрвата седмица след операцията,но сега вече е 7 седмица и е непоносимо.Цяла нощ не спя,ставам вир вода,сьбличам се гола по гащи и отварям прозорвца и дишам студения вьздух,спя по 3 часа на денонощие,пия билкови таблетки,които ми ги даде лекарката,но никакьв напредьк!

# 439
Момичета,Искам сьвет за топлите вьлни и безсьнието през ноща?!Вече минаха 44 дни след премахването на всичко,вьлните започнаха пьрвата седмица след операцията,но сега вече е 7 седмица и е непоносимо.Цяла нощ не спя,ставам вир вода,сьбличам се гола по гащи и отварям прозорвца и дишам студения вьздух,спя по 3 часа на денонощие,пия билкови таблетки,които ми ги даде лекарката,но никакьв напредьк!
Аз съм много доволна от Лейди хармония!Като казвам много,имам предвид около 80 процента задоволеност. През деня нямах вълни,а през нощта около веднъж два пъти се събуждах. Но аз съм мноооого търпелива и държа на много,на всичко!Сега си купих поредната тъпотия рекламирана,Harmony Hug,но не съм доволна колкото от лейдито.Теглото ми е проблем,както вече писах.Опитай,25 лв.е и дано ти помогне.

# 440
free_spirit, препоръчаната операция трябва да се направи възможно най-бързо, преди някоя от разпръснатите туморни клетки да се имплантира някъде из таза ти. Както са ти написали, ракът на яйчниците е много опасен и не трябва да се губи време.

# 441
Какъв спорт с отрязани лимфни възли? Тоя обясни ли ти какво е лимфедем? Ако не е прочети и недей се напъва да спортуваш.Освен ходене пеша и плуване забрави за друг спорт.
Bubolina73, защо не трябва да се спортува при отрязани лимфни възли? Наистина ми стана интересно. При мен са извадени всички лимфни възли на таза, преди една година. Бягам по 5 км и не съм получила лимфедем. Правя коремни преси, карам колело, тренирам с гири за ръцете. Аз си мислех, че спортът само ще е от полза, тъй като се движи лимфата. Сега ти ме хвърли в тъча, дето се вика Simple Smile
Виж в интернет снимки на крака с лимфедем и ако искаш спортувай.Да не пиша тука фермани, прочети няколко статии.200 000 сме лимфедемните в България, спирайте се навреме, да не станете членове на БА лимфедем, че за него лечение няма в световен мащаб, поддръжката е много скъпа и не се поема от касата и в България няма лекари лимфолози.Всичко което правиш е противопоказно, освен карането на колело.

Мили дами, надявам се да не съм закъсняла с отговора си към вас. Напълно погрешно е схващането, че при риск от появата на лимфедем не трябва да се спортува. Дори напротив. Когато лимфната система е компрометирана на помощ идва мускулатурата, която при съкръщаване помага да се изтласка лимфната течност нагоре по лимфното русло.

Защо обаче, всички твърдят, че спорта е опасен, когато имте лимфедем или ви грози такъв?

На кратко казано, когато спортувате се увеличава кръвообръщението, следователно се увеличава и произвидството ма лимфна течност. И колкото по-натоварващи са тренировките, толкова повече лимфа се образува. Когато има отстранени лимфни възли (да речем в малкия таз) и поради тази причина лимфотока е забавен, в някоя част на тялото, то в тази част на тялото се натрупва лимфна течност, която не успява да се придвижи по лимфните пътища. И колкото повече лимфа се обрзува, толкова повече лимфа остава натрупана там. Това е причината да се поддържа мита за граничаване на спорта при риск от възникване на лимфедем. Но в същото време покоя не помага на лимфата да се движи изобщо, т.е. при покой риска за възникване на лимфедем съвсем не намалява.

Правилното решение е движението! Спортувайте, като избирате динамичните спортове и избягвате спортовете с висок риск от нараняване. За да се предпазите от подуване, по време на спорт носете компресивни облекла за предпочитане от плоска плетка, редувайте спорт и почивка, избягвайте претоварването и прегряването и всико ще бъде наред.

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 23:40 от snejanal

# 442
free_spirit,  да,  в твоя случай трябва да се премахне всичко! Пиша ти без да се замисля. Не знам на колко години си ( извини ме, че пиша на ти) но ракът на яйчниците е непредвидим ако мога така да се изразя. Няма как да ти оставят другия или матката и в крайна сметка се прави за да съхранят теб. Да живееш и остарееш... Когато се хване на време имаш шанс за пълноценен живот. Това е период който ще преминеш и ще остане зад теб. Не мисли какво ще стане със всички варианти а само за първото което трябва да се направи. Шока е огромен, но се съсредоточи върху операцията, после възстановяване, терапии ако имаш...Най важното е да си спокойна до колкото е възможно и да знаеш и вярваш, че в края на всичко през което преминеш ще си здрава, силна и щастлива! Късмет желая! Всичко ще е наред! 😘
Много благодаря за отговора! На 41г съм. Сега всичко ми звучи много страшно, понеже разбрах в петък и още не мога да го осъзная. Не мога да спя през нощта и това влошава нещата. Вие как се справихте с първоначалния шок и страх?
Какво е HIPEC на коремна кухина?

# 443
snejanal, как ще съветвате спорт с висок риск от нараняване? Четете си поста преди да публикувате.

# 444
При премахнати лимфни възли, освен ходене пеша и плуване, всичко друго е противопоказно.И то без претоварване.

# 445
  • София
Скрит текст:
free_spirit,  да,  в твоя случай трябва да се премахне всичко! Пиша ти без да се замисля. Не знам на колко години си ( извини ме, че пиша на ти) но ракът на яйчниците е непредвидим ако мога така да се изразя. Няма как да ти оставят другия или матката и в крайна сметка се прави за да съхранят теб. Да живееш и остарееш... Когато се хване на време имаш шанс за пълноценен живот. Това е период който ще преминеш и ще остане зад теб. Не мисли какво ще стане със всички варианти а само за първото което трябва да се направи. Шока е огромен, но се съсредоточи върху операцията, после възстановяване, терапии ако имаш...Най важното е да си спокойна до колкото е възможно и да знаеш и вярваш, че в края на всичко през което преминеш ще си здрава, силна и щастлива! Късмет желая! Всичко ще е наред! 😘
Много благодаря за отговора! На 41г съм. Сега всичко ми звучи много страшно, понеже разбрах в петък и още не мога да го осъзная. Не мога да спя през нощта и това влошава нещата. Вие как се справихте с първоначалния шок и страх?
Здравей, в момента и аз съм в същият шок. Предстои ми пълна хистеректомия в края на месеца.
Но не мога да ям, да спя. Отслабнах супер много от стреса. Купих си билкови хапчета : Лотус соник, донякъде помагат да мога да дишам по спокойно. Но, честно казано не знам как да преодолея страха...

# 446
https://trud.bg/%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8 … %81%D0%B8-%D0%B6/

# 447
Страхът е нормална реакция и ни помага да оцеляваме. Когато имаме сериозен проблем за решаване, не трябва да си притъпяваме сетивата с лекарства, напротив, трябва да останем тревожни и будни, за да се справим по-добре.

# 448
Само когато има онкологичен проблем ли отстраняват лимфните възли?
В епикризата как е написано махането на лимфните възли? Защото на мен не ми казаха нищо за възлите, но все пак да проверя в епикризата. Аз нямам онкологично заболяване. Отстраниха ми матката, яйчници, търби и шийка заради ендометриоза.

# 449
Само когато има онкологичен проблем ли отстраняват лимфните възли?
В епикризата как е написано махането на лимфните възли? Защото на мен не ми казаха нищо за възлите, но все пак да проверя в епикризата. Аз нямам онкологично заболяване. Отстраниха ми матката, яйчници, търби и шийка заради ендометриоза.

Лимфна дисекция

Общи условия

Активация на акаунт