Литературен клуб - ІІ

• 38 351
  • 285
  •   1
Отговори
# 135
  • Boston, MA
Ето с какво съм се сдобила (повечето от библиотеката):

Ами сега, като не си ги написала тия придобивки няма да ме хване сън от любопитство. Joy Hug

Абе натиснах "Публикувай" вместо "Преглед", та затова редкатирах... Laughing

# 136
  • София
Може ли и аз да се включа в клуба  Grinning Виждам,че обсъждате сериозна литература,което е много похвално.Аз пък напоследък чета предимно "по-леки" книжки и основно изучавам живота на гения Леонардо да Винчи.Прочетох "Бележниците на Леонардо",а сега чета"Как да мислим като Леонардо да Винчи".От първата не бях особено впечатлена,доста е разхвърляна,много въпроси остават без отговор ... Втората е доста по-систематизирана,автора прави паралел с днешния живот,дава ценни съвети,обобщава понятието Ренесансов човек и има ли той място в настоящето.
По-принцип съм любител на криминалните романи,като за момента любим автор ми е Майкъл Конъли.Имам почти цялата му колекция от психотрилъри.
Харесвам и по-сериозна криминална литература,документални очерци,учебници по криминалистика и т.н.Впечатлена съм от книги като "Написано с кръв"-Колин Уилсън,,както и "Ловец на мозъци"-Джон Дъглас.
Фен съм също така и на П.Г.Удхаус-чета го с голямо удоволствие и за разтоварване.
Имам няколко книги,които съм купила и все още не съм прочела.Едната от тях е "Оризовата майка"-Рани Маника.Някой чел ли я  е ,обещава да е интересна?

# 137

Добре дошла, Ели!
Стига с тая сериозна литература и ти Mr. Green

Да, чела съм "Оризовата майка". Беше интересна, но някак мрачна книга. Хубава е всъщност - зависи в какъв период си и чете ли ти се книга с атмосфера, която в известна степен те натоварва. Но аз бих я прочела отново, което от моите уста си е направо препоръка Laughing

И аз чета много криминални романи - и май имам всичко на Конъли. Напоследък обаче не съм на такава вълна - дори имам две-три негови книги, които изобщо не съм ги отгърнала. Пробвах, но не ми вървеше и се отказах. Ще ги чета по-късно. Когато дойде подходящото настроение.

# 138
"Как да мислим като Леонардо да Винчи
На Майкъл Гелб, нали? Много харесвам този автор. Имам още две книжки от него - чудесна работа върши за творческото, креативно мислене. Да, едновременно образова и в същото време служи за самоусъвършенстване на личността. Книгите му са практически съвети за професионален "ренесанс" на личността. От тази тематика приложна психология много ми допада като автор.
И Достоевски ми харесва. Peace
А за Амели Нотомб "Речник на собствените имена" какво ще кажете? Четох доста противоречиви мнения в Лит. клуб 1. Знам, че е преведана миналата година, все си я оставях и нея за после като автор.
И още една ми е любопитна Лиляна Хабянович Джурович "Пауновото перо". Издадена е у нас в 2006 г., "книга за потайните кътчета на чов. природа, подобно на разказите на Чехов" (от рецензия), бестселър в Сърбия.

Последна редакция: вт, 30 яну 2007, 22:30 от Ив

# 139
  • София
Добре заварила,Тони  Grinning!
Четох в анонса,че въпросната книга е леко депресираща и може би затова я побутвам и все не стигам до нея.Но ще дойде и нейният ред.Благодаря за препоръката!

"Как да мислим като Леонардо да Винчи
На Майкъл Гелб, нали? Много харесвам този автор...

Да,точно така, забравила съм да го напиша  Blush
 Радвам се,че досега открих две сродни души  Hug

# 140
И аз да се включа, че напоследък нямах време, но ви чета всеки ден-това е любимата ми тема във форума, което е нормално, защото аз обожавам да чета от малка и без книга не мога. Най ми беше мъчно като преди време не можах да ви открия в Клюкарника(търсачката естествено не работеше), а те модератотите преместили темата в Хоби, ама как да разбера newsm78, иначе още в 1-вата тема се записах като литературен член bowuu

Аз щях да почвам "Невинният" на Гришам, обаче малко се отклоних Stop и сега чета "Хляб по водите" на Ъруин Шоу-обещаващо начало, хубави мисли, хареса ми стилът на писане-много леко поднесена материя, разпускаща книжка, ама на моменти те завладява едно еднообразие, ако така мога да се изразя и ти се иска нещо да се случи, може би по-нататък...

Добре че сте вие, толкова книжки си набелязах покрай вас, хубаво е човек да прочете малко мнения за авторите, за книгите, какво му е харесало или не, изобщо всякакви впечатления, които няма как да получиш от друго място Peace

# 141
аз само фърлям бегло оче тук, изнесох се към клуба на промитите с елфи мозъци Crazy
Гледам, че и други се "оправдават" - и на мен сега не ми е период, та просто позамивам мозъчето по малко. Начестичко обаче са моите периоди  Grinning

Ив, друго на Амели Нотомб чела ли си? Аз съм я подмятала, Козметиката на врага. Не е за мен, но доколкото те усещам.. ще ти хареса.

Да не забравя - Тони, благодаря, че се намеси и в 'оня' клуб с полезен линк, хем не ти е работа Simple Smile

# 142
Чесънче, много съм зле с фантастиката и фентъзито аз. Направо ме е срам да кажа, че не съм прочела нищо - абсолютно нищичко Embarassed
Но онзи ден приятелка ми даде една от книжките на Тери Пратчет  - казах и да ми донесе нещо хубаво за четене, без изобщо да уточня какво, а тя ми донесе точно Пратчет. Реших, че е знак от съдбата Mr. Green
И вашата тема чета от самото начало... Но сякаш говорите на чужд език - изобщо не включвам, така че смятам да си промия малко мозъка и да започна да ви досаждам някой ден Blush

# 143
  • София
И вашата тема чета от самото начало... Но сякаш говорите на чужд език - изобщо не включвам, така че смятам да си промия малко мозъка и да започна да ви досаждам някой ден Blush

Тони, промиване на мозъка няма да свърши работа. Лоботомия си трябва  Mr. Green

# 144
Интересно ми е има ли някой, който да е чел "История на любовта" на Никол Краус (The History of Love by Nicole Krauss)?
Аз току-що я свърших и ... я започнах от начало.
Някой да има някакви впечатления или мнение за тази книга?
Аз съм много раздвоена...

# 145
"История на любовта"
"Самотата сред другите, страхът, че човекът все пак е смъртен и любимите хора не могат да бъдат заместени и забравени, болката от невъзможността да приемеш своята и чуждата ранимост...по тези ноти композира Краус своя химн на любовта във всепоглъщащия роман, който се чете на един дъх"...

Това съответства на моментното ми състояние на духа.
Mika, а какво е твоето мнение?
Защо я започна отначало?

Интересна подробност - Алфонсо Куарон, режисьорът на "И твоята майка също", се е заел да снима филм по романа.

# 146
  • Пловдив / София
Интересно ми е има ли някой, който да е чел "История на любовта" на Никол Краус (The History of Love by Nicole Krauss)?
Аз току-що я свърших и ... я започнах от начало.
Някой да има някакви впечатления или мнение за тази книга?
Аз съм много раздвоена...

Заглавието и рецензията, коята Verdad е постнала ме заинтригуваха.
Mika, сподели още малко лични впечетления от книгата.

# 147
Здравейте и от мен! Аз също мно-о-ого обичам да чета книги, така че тук съм в свои води. В предишната тема май се обсъждаше книгата "Парфюмът". Наскоро я прочетох, но нещо не мога да кажа дали ми хареса или не - това е много странно за мен, хем беше що-годе лека за четене, хем не е повърхностна, а не остави някаква значима следа в съзнанието ми, не разбрах какво беше посланието й към читателя. Преди няколко години прочетох "Братя Карамазови" - едно момиче споделя за нея в предишната страница - велика книга, изобщо Достоевски е един от най-гениалните писатели за мен. "Престъпление и наказание" също е шедьовър. А какво ще кажете за "Ракова болница" на Солженицин? Много ме впечатли. И изобщо руската литература ми е слабост.
Това лято случайно попаднах на книгата "Смет за сливи" на Надежда Захариева. Чел ли я е някой, какви са ви впечатленията? Шапка й свалям на тази жена! Толкова истинска, толкова откровена и безпощадна към себе си. Четенето на книгата ми достави огромно удоволствие, разтърси ме от основи, докосна душата ми. Авторката непрекъснато е в диалог с читателя! Ох, пак ще я прочета - това е книга, която може да се препрочита отново и отново без да омръзне.

# 148
  • София
На мен "История на любовта" много ми хареса.  Peace Ето какво написах за нея на едно друго място:

Очарователна, прелестна и вълнуваща книга.Започна доста отегчително със скучното битие на един възрастен човек, Леополд Гурски, и прерастна в сложна и нелека история на една любов,непристигнали писма,една малка лъжа и пътешествията на една книга-"История на любовта". Тя минава през живота на много хора и ги докосва.Докато петнадесетгодишната Алма размишлява върху опазването на дивите животни и как да се целува с Миша, Лео Гурски се страхува, че ще умре сам, незабелязан и непотърсен.Това е роман за порива да оставиш следа след себе си, да бъдеш забелязан в света чрез любовта и спомена на близките хора.Признавам, че бях доста скептична към този роман, но наистина е много красив и те кара да се вълнуваш заедно със странстванията на необикновената книга на любовта.

Интересно защо в творческата биография на авторката сега май някак се премълчава предната й книга, "Дневниците на бавачката", писана в съавторство с нейна приятелка? Книгата не беше никак лоша....не знам дали я преведоха на български.... newsm78

# 149
Сидни Шелдън не дописа романа си за България

Световноизвестният автор на бестселъри почина на 89 години в Калифорния

"Сидни Шелдън, един от най-прочутите автори на бестселъри в света, почина на 89-годишна възраст. Той не успя да напише романа си за България, както обеща при посещението си у нас през юли 2005-а. Причината за кончината на майстора на съспенса е усложнение след пневмония, съобщават от медицинския център "Айзенхауер" в Ранчо Мираж, на 200 км източно от Лос Анджелис. В последните му земни дни до него са били съпругата му от български произход Александра Костоф и дъщеря му Мери.
Сидни Шелдън е роден на 11 февруари 1917 г. в Чикаго, щат Илинойс. Той успява да се задържи на върха на професията и на класациите в продължение на повече от 60 години. На 10 продава първото си стихотворение за 10 долара. Учи в Северозападния университет, след което служи в американските ВВС до 1941-ва. Майсторът на кримката е..."

Продължението на статията от вестник "Стандарт"

Общи условия

Активация на акаунт