Политиката в България - Тема 4

• 703 916
  • 23 521
  •   2
Отговори
# 20 790
  • София
Сталия попита, аз отговорих. Ние, точно нямаме нищо общо.

# 20 791
  • София
Парите са им в Лондон, защото там са им обслужващите банки, които могат да им предложат финансови инструменти, които тук или ги няма или са с по-неизгодни параметри. В такъв случай и паричните потоци трябва да минават оттам.

# 20 792
Хахаха, вие къде мислите, че стоят привлечените пари на "еднорозите"? Подсказка: не са в България. Понеже нямаме съдебна система, стартъпите регистрират фирми в Лондон, и парите стоят в банки там, докато им дойде време да бъдат похарчени за заплати/инвестиции и други разходи.

Що се отнася как се оценява стартъп, Пейхоук направиха суперудар с оценка 52-мултипъл на годишния им оборот (при среден мултипъл 7). Не знам как.
T.e. ние какво общо имаме?

Нищо и сами сме си виновни. Първо, защото съдебната система е кочина и не е ясно кой Пепи или Иван утре ще реши да си присвои твоя бизнес, използвайки същата като бухалка. Второ, защото разни дефицитни ни обясняват колко е страшно еврото, а никой адекватен инвеститор няма да деноминира сделка за милиони в лев.

От нас зависи дали ще продължава да е същото и българските еднорози ще търсят чужди държави за централите си. Или ще има нормална бизнес среда с адекватна съдебна система и общоприета валута, която да им осигури същите условия като в Лондон или Амстердам тук.

# 20 793
  • София
Смисълът на отговора беше, че тези венчърни пари не се броят като част от БВП.

# 20 794
Имаме икономика, много съвременна даже, просто не влиза в ТВ новините - че ще мине за реклама, за доказателство на тезата ми, заповядай в: https://www.facebook.com/groups/305900719971643 - Група "Българска индустрия".
Разгледах с интерес представените фирми. Хубаво е, че ги има и дано да стават все повече. Но ми направи впечатление, че голяма част от тях са непроизводствени и само в няколко сектора - IT, софтуерни, складови и логистични бази, транспортни фирми. Не че те не са важни за БВП, напротив, но това не е индустрия. А тези, които са наистина производства са в няколко сектора. Сигурна съм, че показаното не е всичко с което разполага България, но ни липсват цели браншове или са минимално застъпени. За една държава това е проблем и се надявам да дойде ден, когато наистина ще имаме развита индустрия защото тя е гръбнакът на икономиката. А OnDiNe е права в това, което е написала. Прекалено много университети бълващи ежегодно хиляди вишисти с най-различни специалности и доста по-малка реализация и то само в определени сфери.

# 20 795
Те унитата хубаво бълват, но хората защо изобщо записват тези безперспективни специалности?

# 20 796
Защото с висшУ малко по-лесно може да си намерят държавна чиновническа работа с която безсмислено да пропилеят живота си...

# 20 797
  • София
Те унитата хубаво бълват, но хората защо изобщо записват тези безперспективни специалности?

Защото у нас манията "Завърши маме нещо там, за да имаш и ти вишУ, като другите" все още я има. Няма значение в кой университет и каква специалност - важното е да има диплома.

# 20 798
Бат' Бойко нещо пак приказваш за Алексей Петров, но не се коментира  много  тук.
Нещо много не му се получава да измести прожекторите от себе си,даже видните му м@сирики не могат да заглушат какво излиза из мрежите.Барселоагейт,снимката му с АП,Турски поток и Бабаков,8 часа разпит на Божков за него и Горанов,опит да смачкат досъдебното с сарафовата прокуратура.Бърд твърдят,че е "набримчен с 200" в Европрокурарурата,САЩ,дано не го стегне отляво.
Пак дрънка глупости вчера,печалбата от Турски поток била 700-800 млн.лева,а като се удари чертата реално е  262млн.лева.Глупостите му не важат ни за 2022г,нито за 2023г.

Последна редакция: нд, 03 сеп 2023, 09:01 от Морана

# 20 799
Е после не трябва да се сърдят тогава че няма работа..

# 20 800
  • Разпиляна във въображението
Кажете какви са специалностите с бъдеще?

# 20 801
Радев казвал ли е,че "...ако аз управлявах,нямаше да се краде" или е фейк?

# 20 802
"Румен Радев задълба в дълбок популизъм. Може би е време да спасяваме държавата от него, заяви Росен Плевнелиев , по бТВ"

Бре, пак са активирали Плевнелиев. Не го оставиха да си гледа жената.

# 20 803
Евроатлантици ли са депутатите,които отидоха да заседават в...Партийния дом,вместо примерно в НДК,докато тече ремонта на Народното събрание?

# 20 804
И от какъв зор да заседават в НДК? Стотици хиляди левове на данъкоплатеца се дадоха за изграждането именно на залата, в която заседават, сега да се дадат още пари, за да заседават в НДК? Не че ми харесва "новата" зала.
Евроатлантизмът не се определя от това къде заседават.

Общи условия

Активация на акаунт