Политиката в България - Тема 4

• 693 097
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 22 350
Хаха,в отговор на ББ за IT:
"Мчи тъй, де. Кат' няма електрически Майбах!
Щяха да видят тогава зърнопроизводителите!
Ама ний, не! Природата ш'пазим, чия ш'ядем...
И после, що ни викали "планктон"!
Не ли?"

# 22 351
Aко секторът ти разчита на държавни субсидии, за да оцелее - автоматично не може да се конкурира.
Това да можеш сам да си произвеждаш храната е част от стратегията за отбрана на държавата, не е просто въпрос на това колко ще ти струва кифлата в междучасието.

# 22 352
  • Разпиляна във въображението
Да речем, че държавата няма проблем да остане без зърнопроизводство, но откъде идва идеята, че сме неконкурентоспособни на световния пазар? Доколкото знам, сме голям износител на слънчоглед. Само ми се мотае спомен, че миналата година Асен Василев беше спирал износа с устна заповед, после твърдеше, че не го бил спрял, а затегнал контрола по границата. Но това едва ли е навредило. Къда са данните, че нашите зърнопроизводители не могат да се конкурират със световния пазар? Нямам предвид предположения на журналисти.

Aко секторът ти разчита на държавни субсидии, за да оцелее - автоматично не може да се конкурира. Те сами си го казват - ако държавата не ни осигури пазари, не спре украйнския внос и не ни остави да продаваме на скъпо, фалираме.

Разбира се, че няма да оцелеят. Другите държави ще подпомагат производството си, а нашите ще ги оставим сами.

# 22 353
Aко секторът ти разчита на държавни субсидии, за да оцелее - автоматично не може да се конкурира. Те сами си го казват - ако държавата не ни осигури пазари, не спре украйнския внос и не ни остави да продаваме на скъпо, фалираме.

Според мен казват, ако държавата позволи безмитен внос на вероятно дъмпингови цени, ще фалират, но това са мои и твои тълкувания.  Конкурирали сме се успешно на световните пазари със също тъй субсидирана европейска Румъния например. При това не знам какви са субсидиите за слънчоглед, но мисля, че нашите принципно са от най-ниските в ЕС.

Няма ли цифри - колко е слънчогледът на световния пазар, за колко се предлага българският, колко е себестойността и цената на украинският. Това би внесло някаква яснота.

Досега намирам само изявление на зърнар, че цената е била 760 лева на тон, след отпадането на забраната е паднала на 700 лева, но няма пазар.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 15:16 от Vapor

# 22 354
  • Разпиляна във въображението
Няма пазар, защото се чака евтиния внос от Украйна.

# 22 355
Aко секторът ти разчита на държавни субсидии, за да оцелее - автоматично не може да се конкурира.
Това да можеш сам да си произвеждаш храната е част от стратегията за отбрана на държавата, не е просто въпрос на това колко ще ти струва кифлата в междучасието.
Е точно за това е субсидията, за да позволява сектора да работи, и да не фалира, дори когато е на загуба, защото е важно да можем сами да се изхранваме. Не знаеме утре да речем какво може да стане по света, и ще има ли гарантиран внос на чужда продукция винаги, която да покрива продоволствените нужди на населението и ще гарантира безпрепятсвената работа на икономическите вериги в хранителният бизнес стигащи до крайният потребител.

Само че тук не става въпрос за това, да се гарантира оцеляването на сектора, а става въпрос че едни хора не могат да преживеят че тази година ще имат по малко печалба от миналата, и заради движенията на пазара, и заради собствената си глупост, да трупат и да не продават реколта миналата година, в очакване на още по високи цени след миналогодишните върхове, и накрая станало "хитрата сврака с двата крака". Ами сори, аз като краен потребител отказвам да им плащам масрафа, за да помпат инфлация, като клатят пазара с непазарни механизми, като забраната на конкуренцията. Който им е навит да им плаща масрафа и им подкрепя протеста, да бъде така добър, да прояви благотворителност и да събира пари за зърнарите за да им гарантира големи печалби като миналата година, вместо по малки, без да изкривяват пазара.

# 22 356

Само че тук не става въпрос за това, да се гарантира оцеляването на сектора, а става въпрос че едни хора не могат да преживеят че тази година ще имат по малко печалба от миналата, и заради движенията на пазара, и заради собствената си глупост, да трупат и да не продават реколта миналата година, в очакване на още по високи цени след миналогодишните върхове, и накрая станало "хитрата сврака с двата крака".

Сега не мога да разбера ти ли си прав, или зърнарите, които твърдят, че при себестойност 1000 лева/тон /по Илия Проданов/ искат да продават на 700 лева/тон с 30% загуба /по Радослав Христов/, но няма пазар.  Това желание за запазване на миналогодишната печалба ли е или желание за оцеляване на сектора?

# 22 357
И щом нашите са толкоз криви, защо фермерите от Полша и Румъния също са така "тъпи" и не искат този внос?

# 22 358
Неколкократно всякакви експерти казаха, че нашия пазар потребява много по-малко отколкото произвеждаме, пет пъти повече. Значи при всички случаи това зърно както влезе, така и ще излезе от тука . Какво точно ни пречи украинското зърно,, на нас и производителите. Стана ясно, че слънчогледът не само не пречи, ами е и желан, ще се преработи и после и олиото ще се изнесе, понеже и него не можем да потребяваме всичкото.

Какъв е проблема, освен политически, за какво е целия зор?.

# 22 359
Цитат
И щом нашите са толкоз криви, защо фермерите от Полша и Румъния също са така "тъпи" и не искат този внос?
Ами тъпи са. Всеки който иска да клати пазара с непазарни механизми в капитализма, действа тъпо. Тъпо е в капитализма да отменяш Цар Пазар, защото това в крайна сметка се плаща от мнозинството хора които са крайните потребители. Техният интерес трябва да е на първо място, след това да се грижим за максималната печалба на зърнарите.

Вайпар, ти верно ли вярваш че те са пред фалит зърнарите. Аз не съм чул един икономист да каже, че има опасност от фалити. Ако имаше такава опасност, държавата щеше и трябва да се намеси, но няма такава опасност заради огромните субсидии. Заради тях те не могат да фалират, което им е и целта, да имат сигурност, и да могат да продават дори на ниски цени, дори под себестойноста на продукцията им. Нямаше да е възможно без субсидиите, естветвено да продават под себестойността и да са на печалба. Но ги има субсидиите. Така че от там нататък не може да ме трогне искането за по голяма печалба, като миналогодишната, с помпане на инфлацията чрез ограничение на конкуренцията и изкривяване на пазара.

# 22 360
Нямаше да е възможно без субсидиите, естветвено да продават под себестойността и да са на печалба. Но ги има субсидиите. Така че от там нататък не може да ме трогне искането за по голяма печалба, като миналогодишната, с помпане на инфлацията чрез ограничение на конкуренцията и изкривяване на пазара.

Пак да  питам, къде в тези цифри /а аз не намирам други/ има искане за по-голяма печалба "като миналогодишната", та да се налага то да трогва някого. Гарантираш ли, че субсидията покрива себестойността и остава за инвестиции и печалба?

Доколкото разбирам, проблемът на украинското зърно и граничните страни е, че като влезе в тях за транзит, никъде не излиза, а подбива само местния пазар.  Нататък май няма много желаещи за него. Не знам и защо във всички гранични или даже близки страни възниква един и същи "политически" проблем с вноса.

# 22 361
А каква според теб е целта на зърнарите да искат забрана на вноса, като по този начин ще могат да създадат изкуствен недостиг, което ще вдигне цената на вътрешният пазар и ще могат да си пласират скъпо стоката. Защото веднъж отстранили конкуренцията, оставят клиентите без избор, от кого и на каква цена да купуват. Та според теб каква е целта на протеста, по голяма или по малка печалба. Та няма как да ме трогнат искания за по голяма печалба в капитализъм. Пазара определя каква ще ти е печалбата. Държавата вече е направила предостатъчно за тях с огромните субсидии, за да им гарантира сигурността в бизнеса, че ще могат да печелят винаги, независимо от движенията на пазара. Движенията само им определят размера на печалбата.

# 22 362
А каква според теб е целта на зърнарите да искат забрана на вноса, като по този начин ще могат да създадат изкуствен недостиг, което ще вдигне цената на вътрешният пазар и ще могат да си пласират скъпо стоката. Защото веднъж отстранили конкуренцията, оставят клиентите без избор, от кого и на каква цена да купуват. Та според теб каква е целта на протеста, по голяма или по малка печалба.

Доколкото разбирам, не става дума за никакъв недостиг, а има достатъчно да се покрие досегашният обичаен капацитет на преработка. Между другото, Румъния също е износител на слънчоглед, не е само една Украина на пазара, та заради липсата на безмитен внос изведнъж да се появи недостиг на световния пазар, от който съвсем не сме изолирани. По-скоро си мисля, че хората си пазят бранша от нелоялна конкуренция и то с право.

# 22 363
Ами то у нас няма как да се потреби това зърно всичкото, просто нямаме такъв пазар и за нашето производство и за внос. Сега, ако искат до безкрайност да създават изкуствен недостиг, както направиха миналата година с олиото, ще имат много здраве. Нали се сещаш, че ако на една цена са ми олиото и гръцкия зехтин олиото отива на кино.

Никой не е казал, че няма пазар за украинското зърно. Проблемът дойде оттам, че като са нарушени обичайните  маршрути все от някъде трябва да мине и това някъде са граничните страни.

ЕК посочва, че е достигнала до заключение, че благодарение на осигурените алтернативни маршрути за транзит на ЕС вече не може да се стигне до нарушения на тези пазари.

Износът за трети страни расте
От Брюксел уточняват, че износът на украинско зърно към трети държави извън ЕС се случва и дори се увеличава.

Това е заради създадената координационна платформа, обединяваща Украйна, България, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Европейската комисия.

Тя допринесе за развитието на инфраструктурата и увеличаването на логистичния капацитет, както и за премахването на административните пречки пред износа на селскостопански продукти от Украйна, казват от ЕК.

Украйна въвежда мерки, за да няма пренасищане със зърно в ЕС
От ЕК уточняват, че Украйна се е съгласила да въведе всички правни мерки, включително например система за лицензиране на износа, в срок от 30 дни, за да се избегне пренасищане със зърно.

Докато това стане, Украйна трябва да въведе считано от 16 септември тази година ефективни мерки за контрол на износа на четирите групи стоки - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, за да се предотвратят нарушения на пазара в съседните държави членки на ЕС.

Киев ще представи на платформата план за действие не по-късно от края на работния ден в понеделник, 18 септември 2023 г.

Европейската комисия и Украйна ще наблюдават ситуацията чрез платформата, за да могат да реагират на непредвидени ситуации.

Брюксел ще се въздържа от налагане на каквито и да било ограничения, докато са налице ефективни мерки от страна на Украйна и те функционират пълноценно.

При въвеждането на забраната през май Европейската комисия отпусна на 5-те европейски държави общо над 100 млн. евро, за да могат властите в петте държави да компенсират част от загубите на фермерите си. От тях за България бяха определени около 27 млн. евро.

https://www.mediapool.bg/bryuksel-svali-zabranata-za-vnos-na-ukr … a-news351440.html

Значи нашите фермери са компенсирани И за това,

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 16:07 от Iris04

# 22 364
  • Другата България
Разбира се, че са компенсирани.
Но на тях и това им е малко. Винаги им е малко.

Общи условия

Активация на акаунт