Политиката в България - Тема 4

• 683 449
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 23 220
Вили Лилков ще си даде гласовете на ГЕРБ на втори тур.
Просто за сведение.

Много ясно. Неговото участие е само да се разсеят гласовете от синия вот. След това - с ГЕРБ. Язък за тъмносините от ИК, които стоят зад него. Ще останат неприятно изненадани. Ма явно и те са ок, че важното е да не е Терзиев, и Хекимян е по-приемливата кандидатура. Иначе някой от тях можеше да се поинтересува защо Лилков е ръкопляскал на Фандъкова през цялото време в общината, пък сега иска да е кандидат, покрепен от друга сила.

https://e-vestnik.bg/37388/vili-lilkov-kato-prodalzhenie-na-fand … glasovete-dosega/
Вили Лилков като продължение на Фандъкова; Как преливат гласовете досега

Вили Лилков няма как да си даде гласовете, защото на гласоподавателите, особено пък на Вили Лилков, не може да им се нареди за кого да гласуват. Това "даване" на гласове е отново част от предизборната реторика на лидерите на партии като ББ.

Гласовете дадени за Вили Лилков ще се разделят между Терзиев и Хекимян, зависи кой какво може да преглътне.

# 23 221
  • Разпиляна във въображението
Народното събрание май основно приема брак. Слушам ги как се призовават да се гласува нещо на първо четене, а после ще оправят. Все едно не е имало проект, не е имало комисия да се изчистват нещата. И днес същото. Накрая минава на второ и след седмица - ремонт.

# 23 222
мама нана, допитване на народа (изключително манипулативен въпрос. Терминът е избори, а допитването до народа реално е референдум, но нейсе) показа, че "народът" не дава абсолютна власт на нито една партия. Смисълът на посланието бе "омръзна ни от ежби - разберете се". Алтернативата бяха Радеви правителства. И да - сглобката е шанс за някакво развитие. Тя има много дефекти, ще скърца, ще стене - но работи. Имаме бюджет, стягаме се за нов, Парламента работи. Малко на празен ход, да, но работи. Дори само бюджета се оказа огромен успех.

И, като работи, на къде върви държавата според теб - на база последните няколко месеца? Защото аз лично не виждам да върви в добра посока. Не виждам да се случва някаква промяна и подобрение по отношение на нещата, които вълнуват обикновените хора.

първо ще помоля всички ви да не използвате комунистически лозунги "народа", "обикновените хора" и пр. Народа например сме аз и ти, но очевидно имаме много различни разбирания за управление. очаквам да споменеш "пролетариата".
Второ аз виждам положителни тенденции. Ако сега трябва да обяснявам детайл по детайл сигурно ще изпаднем в спор. Но например увеличението на минималната р.заплата, което между другото е свързано с бюджета плюс. Идеята да се върне ДДС от 20 процента за ресторантьорите също е плюс - то означава по-голям бюджет и по-голяма възможност за социален бюджет. Що се отнася до социалните дейности - те не могат да се случат толкова бързо. Най-малко една година от гласуването на бюджета трябва, за да се усетят мерките, преди юли другата година е несериозно да говорим какво е свършено за "малкия човек".  Впрочем  когато се направи опит за нормализация - например с житарите - всички скачат. Интересно как очакваш тогава да се повишат доходите?Денков да раздава пари  с шепи? Това го пробвахме при Жан. Резултатът бе отчайващ. Първо трябват реформи, с тежка социална цена, които ще доведат до по-добър мениджмънт на ресурсите. Те не могат да започнат преди 29 октомври по обективни причини.

# 23 223
Да,това и аз не мога да го разбера,не го одобрявам с преправка на преправката,но се радвам,че са отложили решението за дерогацията.Това беше динена кора подложена от Делянчо Добрев и сие.В този момент цената на барел се вдига,за двата сорта.Извъднъж рафинерията няма как да премине на не-руска суровина изцяло,а доставки  не съм чула да са инициирали,то и там си има особености.От къде,пък дали можеш да разтоварваш,колко и т.н.
Да вземат да ги натиснат да преминат плавно към не-руски,както уж са се договорили от едно време,не да бавят Лукойл.
Като си ги оставил да са монополисти,ако ги резнеш от раз,става зле.

# 23 224
Да, поправката на поправката не го одобрявам  и аз. Струва ми се, че се стига дотук от много бързане и го отдаваме на две неща - наближаването на изборите и желанието да се отчетем пред Брюксел за да ни пуснат за Шенген и Еврозоната, а и за ПВУ. За мен е грешка, нещата трябва спокойно да се обмислят и вярвам че от 1 ноември партиите ще станат по-отговорни.

За дерогацията ясно че беше динена кора. Кирчо и компания не трябваше веднага да се нахвърлят, че така ще се покажем като русофоби, а първо да обмислят социалната цена и това да стане на етапи. По принцип Петков ми прави лошо впечатление, твърде е еуфоричен. Надеждата ми е, че АВ и ХИ ще го укротят.

Последна редакция: чт, 28 сеп 2023, 11:38 от Лорд Сняг

# 23 225
мама нана, допитване на народа (изключително манипулативен въпрос. Терминът е избори, а допитването до народа реално е референдум, но нейсе) показа, че "народът" не дава абсолютна власт на нито една партия. Смисълът на посланието бе "омръзна ни от ежби - разберете се". Алтернативата бяха Радеви правителства. И да - сглобката е шанс за някакво развитие. Тя има много дефекти, ще скърца, ще стене - но работи. Имаме бюджет, стягаме се за нов, Парламента работи. Малко на празен ход, да, но работи. Дори само бюджета се оказа огромен успех.
Тогава защо се "реве" срещу Борисов и се стоварва вина върху хората, че той управлява съвместно с Пеевски?
Разберете се, хората ли са виновни или избраниците са такива, че не са способни да направят друго. А дали направеното носи някакво развитие напред или вървим на заден ход, времето ще покаже.

# 23 226
Не знам кого визираш. Аз лично не съм ревал  на никого, че Борисов - докато беше на власт - управлява с Пеевски. За други неща съм критикувал Борисов например за качество на магистралите, за популизъм, за опити да унищожи образованието в България, за стила му на говорене и пр. но това с кого управлява една партия си е нейн избор.

Избраниците са еманация на народа. При положение, че всяка партия представлява стотици хиляди избиратели си заслужаваме управниците. Явно има стотици хиляди хора привърженици на Русия или САЩ, и немалко хора, които харесват мутри.

Най-после по едно нещо сме съгласни - времето ще покаже дали вървим напред или назад. Предполагам другата година около евроизборите ще имаме една доста по-обективна оцена

Последна редакция: чт, 28 сеп 2023, 11:36 от Лорд Сняг

# 23 227
Денков раздава пари с шепи. Това е по модел на ББ - и той така правеше. Който ревне - получава. Който си трае - нищо не получава. Сега ще дава пари на зърнарите, защото се разкрякаха, вместо да намерят начин да се оправят нещата. Запушват устите на всеки креслив с пари.
След това Василев няма да вдигне ДДС-то на ресторантьорите, защото Алибегов веднага цъфна по медиите да се жалва как умират от глад - горките с цените, които са надули безобразно по заведенията. Предлагат други мерки - ще осветляват бизнеса, за сметка на ниско ДДС. И Василев кляка, без реално да се помисли, че изсветляването на бизнеса е нещо задължително и то няма нищо общо с ДДС-то.
Под "обикновените хора" визирам теб, мен и останалите нормални хора. Хората, които пазаруват в магазините и сипват горива по бензиностанциите. Които обличат ученици за училище, плащат сметки и гледат семейства. И въпреки по-високите заплати, пак не успяват да покриват ежемесечните си разходи, защото колкото и да се вдигат заплатите, разходите също се повишават. Та за тези неща питам. И това няма нищо общо с комунистите и комунистическите лозунги. Обикновените хора са тези, които плащат заплатите на управляващите, затова се чудя кой точно свърши нещо именно за тях.

# 23 228
Потвърдено ли е, че няма да се вдигне ДДС на ресторантьорите? Откъде е информацията?

# 23 229
Борисов оказва съпротива. Очаквано. Плаши, че ще разтури сглобката. АВ вижда, че приходите заложени в бюджета са нереалистични (нещо което много хора му казваха) и очевидно търси скрити доходи - включително от ресторантьорите. По един или друг начин. Алибегов пак е изревал, Бойко веднага се намеси.
За мен оплакванията за Ковид не са случайни, убеден съм, че досега ресторантьорите не са споменавали брой случаи и като разбраха, че намаляванията на Ковид се използват като повод да ги ударят данъчно веднага засилиха атаките.

КП и АВ направиха ужасна грешка, че не се разбраха детайлно с Борисов за политики, а само за подкрепа и не сключиха споразумение. Сега ще ги пързаля как си иска. И ще заплашва да развали сглобката. По принцип сглобка трябваше да има, но с ясно коалиционно споразумение.

# 23 230
Добре де,как да вдигне ддс на алибеговци като няма да бъде подкрепено в НС?Нали трябва да се гласува и това?
Като тръгна да съкращава администрацията същата работа,а знаем чия е администрацията,наща поне в Плд всичката е Герб.
Мога да го критикувам за изсветляването,че е или-или.Обачеее,като тръгнеш да правиш радикални промени,стачки,протести.

# 23 231
Борисов оказва съпротива

Така е. И кой е виновен за това, че Борисов има достатъчно власт, за да оказва съпротива и да спъва работата на правителството?

# 23 232
Знам, че Борисов оказва съпротива и е против, но понеже се заявява категорично, че Василев няма да вдигне ДДС и кляка, се зачудих да не съм пропуснала някаква официална промяна в позицията по този казус. Но очевидно няма такава, поне за момента. Надявам се и да няма.

Виновен и е народа, който гласува така, че не посочи една партия, която да има достатъчно депутати, за да управлява самостоятелно, а сместо това имаме фрагментиран парламент, което налага политиците да се омешат в най-различни странни наглед сглобни и коалиции. Виновни са и политиците, които толкова си могат.

# 23 233
Кой е виновен. Хората които го избраха (хайде да използвам и аз това социалистическо понятие-  народа)- Борисов явно се харесва на много хора.
За мен обаче КП и АВ направиха голяма глупост, че не направиха коалиционно споразумение. В Германия подготвяха споразумението 3 г. и то бе 600 страници.
КП и АВ не успяха да проумеят, че освен ако радикално не изменим изборната система никога вече няма да имаме еднопартиен кабинет. Затова трябва от самото начало да се пазарят и да се записва какво е пазарено.

# 23 234
  • София
Понеже стана дума за Естония,в столицата и Талин градският транспорт е безплатен.

Безплатен е за гратисчиите ли? Защото си имат ценоразпис, че и глоби.

Скрит текст:
Изобщо не е безплатен и още преди 5г им дишахме праха от към модернизация. Личеше си,че ЕС средствата не потъват главоломно в нечий джоб,а огромната им част се използват по предназначение.. Един музей в Талин в сравнение с музей в София е като космически кораб и каруца.
Развиват си се хората и то много добре.от нас и не плачат по миналото

Общи условия

Активация на акаунт