Джобни за децата?

• 30 922
  • 637
  •   1
Отговори
# 555
Значи, ако има джобни дава назаем или го "джобят", ако няма - то иска назаем или то "джоби". Тези неща май са въпрос на възпитание и хранителни навици, не е до сумата.

# 556
Да, ако до този момент родителите не са си свършили работата с възпитанието, по колкото и пари да се дават за джобни, все тая.
И ние даваме по 5лв на ден, като вода и нещо за хапване си носи от вкъщи, разходи за транспорт няма. За събота и неделя, рождени дни, събирания и рождени дни даваме отделно.

# 557
Ние даваме по 100 лв месечно т.н. ,,чисти,, джобни😀 Превеждам ги в началото на месеца и това е, няма финансови постъпления до следващото число. От няколко години (мисля 2-3) действаме по този начин.
Пари за карта за градски транспорт, купони за стола,такса за тренировки му даваме отделно. Държим той да си плаща нещата и да си има ангажимент към тях. Подлежи на контрол по всяко едно време,имахме някои залитания и това беше.
Отделно поемаме разходи за по мащабни излизания,покани за рожденни дни и т.н.

# 558
  • гр.Пловдив
Ние даваме по 100 лв месечно т.н. ,,чисти,, джобни😀 Превеждам ги в началото на месеца и това е, няма финансови постъпления до следващото число. От няколко години (мисля 2-3) действаме по този начин.
Пари за карта за градски транспорт, купони за стола,такса за тренировки му даваме отделно. Държим той да си плаща нещата и да си има ангажимент към тях. Подлежи на контрол по всяко едно време,имахме някои залитания и това беше.

Колко е годишен и как успява  да си плати всичко с 3лв/ден ? Thinking

# 559
Кое "всичко"? Тя Бебе ще отговори, но нали това ни е идеята - че основното хранене /дали купони за стола или храна в кутия/, транспорт и други нужди са поети. Да, най-вероятно няма да си купят вейпове, енергийни и дюнери да хапват всеки ден, ама по-добре даже.

# 560
Всичко зависи от доходите на родителите, възрастта на децата, културата. Аз съм дете на 90тте и като малка нищо не са ми давали, не и систематично, после родителите ми се позамогнаха и баща ми като ни видеше, ръгаше банкноти, ей ти вземи. Нямам идея какво джобни съм имала на 15, но не са били и 100, не са били и 200, а доста. Но нищо не съм научила от тези пари, защото просто ги харчех, идваха нови, не беше нещо систематично. Докато мъжът ми бил получавал като тийн 70 евро на м.  Желязно и си ги е спестявал с тях си платил шофьорските уроци, но родителите му му ги върнали. Докато при мен при по-големи суми, нищо смислено не беше направено, нито научено. Та според мен, важно е систематично да се дава една сума, която е сходна с това, което получават др около деца, и детето да се учи на финансова култура и дисциплина. Едно е да даваш пари с възпитателна цел, друго е детето да се глези с пари и то да свиква на безотговорно отношение. Говоря за моя си случай.
Мен най-мн ме плаши децата ми да не си купуват вредни неща с парите, които им даваме: като се почне от газирано и джънк, мине се през енергийни, и се свърши с цигари, алкохол и дрога...ми страх ме е.

# 561

Колко е годишен и как успява  да си плати всичко с 3лв/ден ? Thinking
Няма всичко, храната и транспорта са осигурени. Той обядва на стол, купоните се купуват за цяла седмица,ако храната не му харесва не си купува и яде нещо друго.
Това са пари само от понеделник-петък, ако нещо му потрябва за събота-неделя или други мероприятия се дават според случката.

# 562
Скрит текст:
Колко е годишен и как успява  да си плати всичко с 3лв/ден ? Thinking[/spoiler]
Няма всичко, храната и транспорта са осигурени. Той обядва на стол, купоните се купуват за цяла седмица,ако храната не му харесва не си купува и яде нещо друго.
Това са пари само от понеделник-петък, ако нещо му потрябва за събота-неделя или други мероприятия се дават според случката.
Да, то какво е другото - стикерчета и пластмаси на килограм, които следващата седмица е изгубило или забравило, че има. Или кафе и цигари може би Grinning Така или иначе при поискване и по повод вероятно може да се поглези. Но всеки ден безразборно, каква е ползата. Престижно ли е?
И не излизат 3 лв на ден, а 5. 5х5 =25 седмица, 100 на месец. 5 лв е един сандвич, кроасан или напитка, които явно не се купуват всеки ден (и добре че), а само ако не му харесва нещо, така че някои дни дори ще разполага с повече.

# 563
Вчера бях на родителска. Децата няма да могат да ходят до лавката. Междучасието е 20 минути, а цялото училище няма да може да се вмести в тях.
Тъй, че остават кутиите със сандвичи и плодове.
10-те лева които смятах да давам вече станаха макс 3.

# 564
Аз може би не съм се написала правилно😃
Даваме 100 лв (по карта) за просто джобни, отделно даваме 80лв кеш (защото нито купони,нито тренировки ,нито градски транспорт не може да плати с карта) той да си разплаща нещата около него. Аз много държа да го науча да е самостоятелен и оправен, не искам да свиква,че някой има грижата за неговите лични неща.
- Ако не си купи карта за ГТ проблема си е негов ,обаче ако го свалят/глобят ще си плаща глобата от личните си спестявания
-Ако не си плати тренировките, той ще се оправя с треньорката...дали му стиска😁?
-Ако не си купи купони ,да яде каквото намери за добре ( е опита няколко пъти...да видиш как му е добре с купоните😀)

Дали сме свобода на избор,ама си носиш последствията,така да се каже.

# 565
Сигма, дано не ми се обидиш, но по-добре. Аз не знам защо си гледаме децата на банички и купешки сандвичи в лафки, като се замислиш, училището трябва и здравословна среда за растящи деца да осигури.

# 566
Защо да се обиждам? Досега детето е яло само домашна храна 4 години в училище. На обяд пак ще яде готвено от мен като се прибере. Поне сандвича мислех да е навън. Ми няма- ще завивам още.

# 567
Даването на пари на седмица/месец зависи от детето. По принцип съм "за", но не и когато става дума за моя син. На него колкото му дам, толкова ще похарчи. Не може да управлява пари, за съжаление. Миналата година живя в друг град на пансион - даваме пари в неделя за дните до петък вкл. Транспортът е поет. В сряда започва да звъни, че няма пари или почти са свършили.

# 568
Аз не се плаша от това, че ще изяде кроасан, шоколадово яйце или ще си купи кафе, като стане на 15 (аз кафе към 15 г. почнах да пия).
За наркотици - съвсем друг въпрос е. "Бай, бабо, да не те среща мечка!" Недаването на пари само по себе си не знам дали може да ги предпази. Дилърите не черпят ли зарибяващо първоначално?

# 569
Децата са изобретателни и ще намерят начин да си набавят желаното. Дано да е шоколадово яйце.

Общи условия

Активация на акаунт