Джобни за децата?

• 30 923
  • 637
  •   1
Отговори
# 540
Аз на моите по 10 лева на ден не им давам. Не защото ми се виждат много или не ми се дават, но като гледам другите деца какво си купуват - чипсове, редбули, вейпове... уж имам доверие на децата, че няма да харчат за глупости, но по-добре да нямат толкова пари.
Храна им слагам в кутии и на двете - винаги плод, зеленчук, нещо сандвич, десертно барче... И си имат шишета Аквафор за вода.
Иначе си имат в къщи касички, събират там от роднини и родители, когато им дават по повод и без повод, и там са натрупали доста, но рядко ги харчат, защото неща като маратонки, плейстейшъни и колела им купуваме ние и без това. Може би трябва да им даваме повече пари и да ги оставяме сами да си купуват тези неща, ама така и не успях да ги науча на правилна преценка досега - кое е качествено и кое просто лъскаво; кое е изгодно и кое е скъпо; и т.н.

Освен това баби, дядовци, лели и чичовци вече не му купуват подаръци, дават му пари и той редовно събира една доста прилична сума. Когато се натрупат, ходим заедно в банката, където има блокирана сметка на негово име, и внасяме парите. Ще разполага с тях, когато навърши 18
Това не ми се вижда добра идея, защото 1000 евро днес не са са същото като 1000 евро преди 10 години, а наполовина. Така че и след 10 години може пак да са наполовина (като покупателна способност).

По-сложно е с въпросната сметка. Парите не просто седят в нея. Води се някаква инвестиционна с доста високи лихви и е вързана със застраховка живот (ако стане нещо с мен и вече не мога да я захранвам), банката се задължава на падежа, т.е. когато синът ми навърши 18 години, да му изплати една съответна сума. Синът ми няма баща и една от целите ми е да бъде подсигурен финансово, жилищно и с физически грижи, ако не дай си боже утре нещо се случи с мен.

Във всеки случай по-добре 500 евро в сметка, отколкото за Фортнайт. Не че и във Фортнайт не инвестирам.

# 541
Несериозна, не знам дали е било свързано с отношението на другите или тяхно вътрешно притеснение, че не могат да си купят сандвичи. Има значение и причината да си носят храна от вкъщи.
Аз мойте никога не съм ги карала, те го правят по свое желание. Голямата е вече студентка, но до последно си носеше в училище, вкл си правеше омлети и си режеше домати и краставици. Но тя искаше да се храни здравословно и диетично. Малкият по същия начин. Не идва от мен тая идея, аз не съм най-големия пазител на здравословното хранене Grinning
Като цяло грам не им пука какво мислят останалите, които със сигурност са имали разни включвания, но те ги подминават с усмивка. Но може би наистина причината е, че сами искат, а не е под мой натиск.

То причината няма значение. Мисълта ми е, че да си носиш храна от вкъщи не е срамно, било то финансова или здравословна причина. Аз когато започнах първата си работа взимах 20лв на ден, билетите ми бяха около 3-60/4лв. Е, ама и пуша по кутия на ден. И ако не си взимах от останалата вечеря за обяд, нямаше как да оцелея. После вече имах и възможност за джънк, не че не съм фен, обожавам дюнери. Но пак ми беше по изгодно да се храня или в стола, или да си нося, просто защото ме болеше стомаха ако не ям сготвено. Отклоних се, но пак опираме до темата за възпитанието, защото не е хубаво деца да се подиграват по между си и да се мачкат взаимно.

# 542
По мое време пък, децата които си носеха храна от вкъщи се срамуваха. Нямам идея защо, но се срамуваха. И аз исках да нося, но мама караше 12-14 часови смени, а тати умееше да прави само, кайма със сирене и доматен сос 😅😅.. Все пак правеше да хапнем 😅
Защото беше признак на бедност. А да се храниш навън си беше гъзария.

# 543
  • Пловдив
Има да. В професионалните гимназии най - много им дават.
В професионална гимназия, ПГЕЕ Пловдив моя син взима 25 лв на месец. С успех 5,91. Този ми ти син е голяма читанка.

# 544
Месеца ще изкара, че и за спестяване ще му останат.

# 545
По мое време пък, децата които си носеха храна от вкъщи се срамуваха. Нямам идея защо, но се срамуваха. И аз исках да нося, но мама караше 12-14 часови смени, а тати умееше да прави само, кайма със сирене и доматен сос 😅😅.. Все пак правеше да хапнем 😅
Защото беше признак на бедност. А да се храниш навън си беше гъзария.
Не знам, мен са ме запомнили, че си нося чушки и ядки отвкъщи. Simple Smile) Май са се посмивали, но не ме подиграваха.  А те ядяха банички, но сега никой от съучениците ми не иска децата им да ядат банички, а искат да ядат полезни неща. Така, че някои са се срамували, а други сме проправяли път за бъдещите поколения Simple Smile) То моите и баницата си носят от къщи Simple Smile)
Иначе то е ясно, че макдоналдс беше гъзария. Аз точно тогава отидох и в САЩ и много се изненадах като чух, че Макдоналдс бил джънк храна Simple Smile) В България си беше Мишелин ресторант.

# 546
Интересна тема. И аз се питам понякога дали съм в час.
   (От самата тема прочетох първите и последните страници само Simple Smile. Нищо, така ще съм непредубедена Simple Smile и после ще прочета.)
   Малката ми е на 15, разполага с около 10-11 лв. на ден джобни. Даваме по 100 за седмицата, от тях плаща един урок по китара, 25 лв. кеш. Понякога не ходи, когато учителят не може, не е важно това. От тези пари успява и да спестява... Как става, не знам. Почти за нищо не съм давала пари през тази и миналата календарни години. Да съм купила три чифта обувки и едно яке, максимум. И за училище консумативите. Казала съм, за големи разходи, да сигнализира, не очаквам от нейни спестявания да са. Но, като цяло, явно и стигат. Какво купува? Не ми дава отчет, но виждам дрешки, гримове, дискове на любими групи (колекционира), подаръци за рожден ден на приятели също сама финансира. Не е материално настроено дете и това много ме радва. Не е и с ниско самочувствие. Доста даже е "намахана"Simple Smile.
   Та, за джобните. На мен ми се струва, че са малко, но тя казва, че са достатъчни...
    Бабите и дядовците също подаряват. Едните - по 100 лв. за Коледа и за рождения ден. Другите - по 200, доколкото знам. Тези средства също се вливат в спестяванията. Едните май и без повод дават, понякога, но не е моя работа това Simple Smile. За стипендия не се е класирала. Малко над 5 й е успеха.

# 547
По-големите си правят някаква сметка, ама първи клас купуват боклуци- пластмасови фигурки, еднократни татуировки, лепенки с картинки, висулки, топчета, тефтерчета, от 10 лева на ден, ако останат 1-2 най- много. И в храната ги лъжат, виждала съм дюнер, който си е купувал сам- освен картофи и кетчуп, друго няма.

# 548
Аз явно живея в паралелна реалност - 100лв джобни на седмица не бих давала, а пък на вас и малко ви се струват. Даже няма и да напиша колко даваме, че ще се почувствам сигурно като тези, които носят здравословни кутии в училище Laughing
А малкото дете, което купува дюнери даже не ми се и коментира. И на него ли 10лв на ден Shocked
В училището, където ще учи малката, до 4-ти клас не им дават достъп до лавките, което е чудесно. Ще си носят ог вкъщи закуска, а на обяд -в стола или пак обяд от вкъщи.

# 549
  • София
За мен джобни са пари,с които човек да се разполага, както желае-дали ще ги спести, дали ще е за кафе, дали за дрешка, дали за кино. Храната и транспортът са си отделно перо. Джобни давам от 1 клас- първо мисля,че е важно от малки да си правят сметката и второ - добре е за самочувствието да знаеш,че имаш някой лев в тебе.

# 550
Аз давам и джобни, и кутии Simple Smile Баланс Simple Smile Simple Smile

# 551
Аз май джобни не съм давала. Кутии никога не съм правила и никой от семейството не е носил. Закуска вкъщи, обяд като се върне от училище има, ако няма взема пари от едно място, където ги държим и си купува каквото иска. Това, когато беше в гимназията. За дискотека й давах. Моите родители винаги й даваха парички.

# 552
Аз явно живея в паралелна реалност - 100лв джобни на седмица не бих давала, а пък на вас и малко ви се струват. Даже няма и да напиша колко даваме, че ще се почувствам сигурно като тези, които носят здравословни кутии в училище Laughing
А малкото дете, което купува дюнери даже не ми се и коментира. И на него ли 10лв на ден Shocked
В училището, където ще учи малката, до 4-ти клас не им дават достъп до лавките, което е чудесно. Ще си носят ог вкъщи закуска, а на обяд -в стола или пак обяд от вкъщи.
Няколко стотин страници по-назад се отвори голяма дискусия за това, че накрая голяма част от сумата за джобни се свежда до това, че родителите не искат да готвят на децата си закуски и обяд. Епидемията със затлъстяването е факт.

# 553
Аз давам и джобни, и кутии Simple Smile Баланс Simple Smile Simple Smile
Е то и аз правя и кутии, и давам джобни, но не по 10 лева на ден. Гледам деца и вейпове пушат, и двулитровки бири пият - как ги купуват не знам, като са малолетни, но явно намират как. Това са сигурно от тези с джобните по 10 лева.
На голямото дете давам по 5 лева на ден (храна и вода си носи, и то по-хубава храна, отколото ще си купи в лавката).
Отделно, разбира се, като излизат на кино, отиват на рожден ден за подарък и т.н.

# 554
Аз знам, че в нашия клас се искат "заеми", искат се почерпки - като няма достатъчно джобни детето, а му се яде нещо сладко, почва да иска от съучениците си. За горни класове не знам.

Важно е да не почнат да преджобват съучениците си или по-малки, другото как да е.

Общи условия

Активация на акаунт