Джобни за децата?

• 30 962
  • 637
  •   1
Отговори
# 480
Аз си имам моите притеснения относно наднормените кг на децата. Остава и от първи клас да почнат с пазаруване сами... Не ми се носят тези последствия. Засега наддаването масово е след 4 клас, но границата пада.

За съжаление, поради особености на генетичния материал и недостатъчно всеобхватни превенционни действия, ограничението е мярка, която не работи ефективно. Нагледах се на деца с метаболитни нарушения, хранени по конец, дето се казва.
Аз друго се питам, защо у морската столица децата все нямат пари за билети в ГТ, и картите им незаредени. Не знам на София как е.

# 481
Моят син, който сега навърши 12 години, дефакто няма къде да си харчи джобните, които са 20 евро на месец. Давам му ги, за да има все пак някакви пари у себе си, защото ходи и се прибира сам от училище - може да си загуби картата, да му се допие вода, след като вече е изпил своята, и прочие. В тукашните училища няма лафки, обядът му е предварително платен, носи си вода + плод + нещо дребно за следобедна закуска. През деня е забранено да излизат от училището. Освен това баби, дядовци, лели и чичовци вече не му купуват подаръци, дават му пари и той редовно събира една доста прилична сума. Когато се натрупат, ходим заедно в банката, където има блокирана сметка на негово име, и внасяме парите. Ще разполага с тях, когато навърши 18, което ще съвпадне с постъпването му в университета (ако отиде в университет).

И аз си имам своите страхове за наднорменото тегло и не че го ограничавам специално, но внимавам да не прекалява, да спортува много и да не се вози много-много на кола.

# 482
Ами абсурдни са претенциите за добро менажиране на парите, когато се опре до джобните на детето, защото детето имало повече спестявания от възрастните, понеже получавало от чичовците от дъжд на вятър 😂 или пък за другата крайност - да се оставят децата да гладуват ли, сякаш това е единствената друга възможност. Ама нормално да предизвика полемика това в страната с толкова бързи кредити.

# 483
И аз съм взимала на заем от детето, когато нямам кеш за сметки на входа. По принцип сама ходя да си плащам, но понякога ме изненадват вечер със събиране на нещо спешно за ремонт. Във вкъщи детето основно има в брой. Аз тегля, когато знам, че ми трябват, когато не знам и ме изненадат нямам големи суми в брой.
На другия ден тегля и ги връщам.

# 484
Вземам "назаем" от детето, не защото нямам пари, а защото напр съм се сетила, че нямам магданоз за салатата, а имам банкнота от 50 лв и не искам да ми правят проблем. Или направо го карам той да отиде да купи от неговите пари.
Да се спестява е полезно и ценно умение. Но както се стремя да го науча да спестява, също толкова ми е важно да не е стиснат. Трябва да има разумно отношение към парите.

# 485
Това е различно.
Имаше едни други обяснения за спестяванията, тях коментирах.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 11:05 от Linda*kiss

# 486
Нали не мислите, че те си казват - що пък да тегля пари, детето нали има Joy
Аз не държа пари в кеш, защото всичко и навсякъде плащам с карта, не ми трябват просто. Преди на детето теглех да дам, но сега той си има карта и на него му превеждам. И така си живеем безметежно и ненадейно някоя вечер децата казват, че искат да си поръчаме храна, ама точно от това ресторант, дето си има собствена доставка и приема само пари в брой. Ми дават децата, на другия ден тегля и им ги връщам. Изобщо не разбирам защо това се приема като драматична драма.

# 487
Нали са семейство, парите са на всички.

# 488
Аз давам джобни, като разчитам да хапнат нещо с тях. От къщи тръгват без да са закусили, а след училище често са с приятели. Давам еднократно в началото на седмицата. Случвало се е да си купят нещо и да останат без пари. Обикновено възстановявам сумата, но ако са ги вкарали в някоя игра за скинове - тогава ги оставям да се оправят с каквото им е останало. В този случай си правят сандвичи от къщи или взимат в чантите плодове. Смятам да продължа по същия начин и тази година, като леко ще им увелича парите, защото всичко поскъпна...

# 489

Виждането за семейните финанси не беше ли следното - парите на мъжа са общи, тези на жената лично нейни, а на децата неприкосновени Grinning

# 490
Не и парите на децата.

Нали не мислите, че те си казват - що пък да тегля пари, детето нали има Joy
Всъщност действията показват точно това. Значи в крайна сметка редовно се стига до момент да се тегли, но продължава да не се предвижда семеен кеш и това е именно защото е калкулирано, че детето има. Може да не е калкулирано съзнателно, но щом не се държи друг кеш, значи детският се брои, че е на разположение.
Всичко се случва - като дойде водопроводчик, елтехник, ключар или подобно, не идват със съмъп терминал. Трябва си някоя банкнота в брой, колкото и заклети фенове да сме всички на картите.

# 491
Важна е и възрастта на децата. Няма да поверя на 6 годишно да пази няколко стотин лева, понеже е много отговорно примерно и ги е получило от роднини.
Нарциса, много си подпалила Simple Smile Като почнеш да отглеждаш реално деца, може и винаги да си пълна с кеш, а може и да има ден, в който да нямаш в брой. Представи си Simple Smile Сега си мислиш, че всичко вечно е планирано и под контрол. А един извънреден разходи и кеша може да изчезне за ден. Голяма работа, че детето ще даде 20 лева, които ще му бъдат възстановени. Анатема Simple Smile

# 492
Нарциса, децата я се сетят веднъж на два месеца да поръчат храна, я не, определено не го мисля предварително.
Водопроводчик и всякакви такива идват при уговорка и естествено, че ще съм подготвена с пари.
Генерално не разбирам защо така остро реагирате на това, че някой взел от детето пари и му ги дал на другия ден. Не е ограбено, все пак.

# 493
Ама ние не живеем в гората Simple Smile извън няколко човека в тази тема, лайв никой не се е хвалил как взима пари от децата си за някакви явно ежедневни неща, понеже с години не се сеща да остави вкъщи 20-50-100 лв за всеки случай. Още по-малко някой се хвали, че смята децата си за безотговорни или по-зле.

# 494
Случка с пари на внучето, като беше малко - снахата взела от касичката 4 по 5 лева и му дала цяло 20, то идва разревано у нас да се жалва, че майка му му взела 4 пари, а му дала 1, докато не дадохме още 3 пари, не спря. Та докато не разбират стойността, по-добре да си имаш.

Общи условия

Активация на акаунт