Джобни за децата?

• 30 941
  • 637
  •   1
Отговори
# 525
Явно извън училище. Ама какво да прави първокласник там?

# 526
До вратата училищния двор е лавката, до другата врата е книжарница, ако няма да минат на лавката, ядат каквото имат в раницата и тичат на книжарницата, парите се оползотворяват, учителките са като пъдари+ охраната+ чистачките.

# 527
В двора, или извън?

# 528
  • Mars Hotel
Дъщеря ми ще е десети клас сега, от първи клас  всеки ден си носи храна. Като беше малка беше натоварващо за мен да мисля менюта ежедневно, да планирам покупки и да приготвям нещата, но вече се оправя сама с минимална намеса от мен. Сама искаше така, за да не си губи междучасията във висене по опашки, а и не харесва асортимента в лавките. Мислех, че след седми клас в новото училище ще се откаже, но всъщност стана по-ревностна в качеството на храната, която приготвяме. Съгласна съм обаче, че това може да стане, само ако детето иска. Иначе ще хвърля/ раздава домашната храна и ще си купува боклуци пак.

# 529
По мое време пък, децата които си носеха храна от вкъщи се срамуваха. Нямам идея защо, но се срамуваха. И аз исках да нося, но мама караше 12-14 часови смени, а тати умееше да прави само, кайма със сирене и доматен сос 😅😅.. Все пак правеше да хапнем 😅

# 530
Несериозна, не знам дали е било свързано с отношението на другите или тяхно вътрешно притеснение, че не могат да си купят сандвичи. Има значение и причината да си носят храна от вкъщи.
Аз мойте никога не съм ги карала, те го правят по свое желание. Голямата е вече студентка, но до последно си носеше в училище, вкл си правеше омлети и си режеше домати и краставици. Но тя искаше да се храни здравословно и диетично. Малкият по същия начин. Не идва от мен тая идея, аз не съм най-големия пазител на здравословното хранене Grinning
Като цяло грам не им пука какво мислят останалите, които със сигурност са имали разни включвания, но те ги подминават с усмивка. Но може би наистина причината е, че сами искат, а не е под мой натиск.

# 531
  • Пловдив
Ами абсурдни са претенциите за добро менажиране на парите, когато се опре до джобните на детето, защото детето имало повече спестявания от възрастните, понеже получавало от чичовците от дъжд на вятър 😂 или пък за другата крайност - да се оставят децата да гладуват ли, сякаш това е единствената друга възможност. Ама нормално да предизвика полемика това в страната с толкова бързи кредити.
Понеже аз съм от тези, които взимат назаем от децата си. Моето дете извади 2 хиляди, подчертавам не 20 или 200 лв, за капаро за гараж. Дали ако не му покривах всички нужди щеше да е успял да спести тези пари, при условие, че не ходи на работа? Единствения му личен доход е стипендията - 25 лв на месец.

# 532
  • Washington,USA
То детето нали от вас ги има тези пари?

Не е задължително. Може стипендия да има от у-ще.

# 533
И аз винаги съм си носила храна в училище, както и сега за детето правим. Изобщо и навън често си носим, не ходим по ресторанти. Децата ни са свикнали да си ядат от кутийките. Детето ми като 4 годишно мислеше, че чипсът е храна за козички Simple Smile))
 В нашето училище е задължително закуската да се носи, а обядат е приготвен там, но и ппц бихме го правили, не бих искала да си купува регулярно външна храна. Дюнер детето ми никога не е и пробвало, не го намирам за ок храна за първокласник.  Но все пак джобните са си джобни, за мен детето трябва да разполага със свои пари, за да се научи да борави с тях, за да може да взима свои решения и да има лично пространство.
 Аз на тази възраст не съм имала пари. Майка ми правеше всичко домашно, пълнозърнесто, диетично, но все пак ходехме да се молим да пробваме джънк храни и напитки, беше ни любопитно. В по-късните години са ни давали пък безотчетно големи суми пари за джоб парасъ, ей така да ни поглезят, което пак не намирам за особено възпитателно.
За мен парите трябва да съответсват на възрастта на детето и да му дават някакво подходящо количество за възрастта лично пространство и автономност. Може пък да иска книжки ад си купува, списание нещо, да си събира за по-голяма цел, която не бих му купила. Не е добре детето да е изцяло под контрола на родителя от определена възраст натам, вкл финансово. Но ако тръгне да си купува джънк или дрога и алкохол, и аз не знам какво бих правила. Тоест, автономност, ама с надеждата да си купува нещо все пак полезно или поне невредно Simple Smile))  

Мъжът ми получи тахикардия при споменаването на скромната сума от 5 евро на ден и ми отвори статистика, че немските деца получавали по 50 цента на ден за възраст 6-7 г. Simple Smile)

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 07:52 от MariyaHris

# 534
То детето нали от вас ги има тези пари?

Не е задължително. Може стипендия да има от у-ще.
Не бях чула за стипендии в училище, за университетите само знам.

# 535
  • Washington,USA
Има да. В професионалните гимназии най - много им дават.

# 536
Има стипендии за успех, да.. Моят син в МГ взимаше 21 лв/месец Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 537
Има да. В професионалните гимназии най - много им дават.
Не са толкова много за успех. Синът ми завърши проф гимназия, 21лв,но не пълно 6, не зная как стана вече в 12 клас 40 лв. Възможно е другите видове стипендии да са повече, чувала съм, че има за определени професии и др стипендии. Но за успех не са високи.

# 538
20 лева направо са подигравка.

# 539
Аз на моите по 10 лева на ден не им давам. Не защото ми се виждат много или не ми се дават, но като гледам другите деца какво си купуват - чипсове, редбули, вейпове... уж имам доверие на децата, че няма да харчат за глупости, но по-добре да нямат толкова пари.
Храна им слагам в кутии и на двете - винаги плод, зеленчук, нещо сандвич, десертно барче... И си имат шишета Аквафор за вода.
Иначе си имат в къщи касички, събират там от роднини и родители, когато им дават по повод и без повод, и там са натрупали доста, но рядко ги харчат, защото неща като маратонки, плейстейшъни и колела им купуваме ние и без това. Може би трябва да им даваме повече пари и да ги оставяме сами да си купуват тези неща, ама така и не успях да ги науча на правилна преценка досега - кое е качествено и кое просто лъскаво; кое е изгодно и кое е скъпо; и т.н.

Освен това баби, дядовци, лели и чичовци вече не му купуват подаръци, дават му пари и той редовно събира една доста прилична сума. Когато се натрупат, ходим заедно в банката, където има блокирана сметка на негово име, и внасяме парите. Ще разполага с тях, когато навърши 18
Това не ми се вижда добра идея, защото 1000 евро днес не са са същото като 1000 евро преди 10 години, а наполовина. Така че и след 10 години може пак да са наполовина (като покупателна способност).

Общи условия

Активация на акаунт