Джобни за децата?

• 30 943
  • 637
  •   1
Отговори
# 510
  • гр.Пловдив
Цитат
А дано сте случили на съседи тогава. Между другото, 10 евро на ден прави 200 евро на месец, което поне за нашата чужбина е доста сериозна сума за джобни пари. Така че проучете първо колко получават местните деца - като ориентир само.

В БГ за нас 5 евро /ден също е сериозна сума ,но смятайки,че читав сандвич е не по-малко 4лв,айрян или таратор в бутилка мин 2-3лв и 1 корни за десерт и даже за дъвки няма да останат ...С ММ се бяхме засилили на 7лв /ден,но май до никъде няма стигнат,до училището има магазин,синковеца харесва триъгълните сандвичи тип  Eat&Go,за момче 60кгна 11г в 5-ти клас  сандвич+айрян и десертче е точно към 10лв ...
И като се има предвид,че и от вкъщи му слагам в кутия,все пак от 8 до 17ч е в липса...
Т.е даваме по 60лв седмица тази година ,за деня буквално ще е трудно,понеже и аз започвам работа след майчинството и ще ми е по-лесно за седмица да го финансирам...

И престанете с тези касички,темата е за джобни,за сверяване на часовници,на мен лично ми е много полезна ..

# 511
Bubolina73, Ами от нас ги взема, но и аз от шефа си вземам пари, а после са си мои. Не виждам логика да давам и после да си ги взимам,бте са си негови. Вече при сериозно закъсване и джобни ще спра и ще го накарам да се включи и тн. , но иначе парите са си негови. А я си представете, поискате назаем и то ви каже "не" Simple Smile))) все пак са си негови парите, има право и да не ги даде.

# 512
  • София
Синът ми на 8 години получава по 10 лв седмично в револют задължително - вали, гърми, идват си. Негови са си, не го ограничаваме как да ги харчи. Пасове за игри, нещо ако си хареса, но аз не, такива неща.  Не е прахосник, много се съобразява, събрал си е добра сума там.
Понякога като са навън с приятелите му давам по 5 лв за сладолед и напитка, но това е през ваканцията и не е ежедневно. В училище в първи клас им беше забранено да носят пари и да посещават лавката, надявам се и тази година да е така. Основно кутии носи, 2 закуски и обяд всеки ден, направо не искам да идва това време  Rolling Eyes .
Има си и касичка от поводи, сам си ги съхранява и събира за плейстейшън. Случвало се е да си разваля пари от нея, или да ни спаси с някой заблуден куриер без ПОС, но си знае,  че веднага му се възстановяват и няма против.

# 513
На внучето даваха 10 лева на ден в първи клас, ако не се доредеше на лавката за дюнер, ги оставяше в книжарницата за боклуци, много рядко му оставаха лев, два.  И като видят по- малки деца им пробутват боклуци.

# 514
И ние даваме 10лв на ден - на 16г. е

# 515
  • гр.Пловдив
На внучето даваха 10 лева на ден в първи клас, ако не се доредеше на лавката за дюнер, ги оставяше в книжарницата за боклуци, много рядко му оставаха лев, два.  И като видят по- малки деца им пробутват боклуци.

За пръв път чувам и чета 10лв за в първи клас No Mouth

# 516
Един малък дюнер е 5 лева, един сок и едни гризанки са 10 лева.

# 517
Явно вече и 10 лв за джобни са нищо. Моето дете е още малко, но докато тръгне на училище си представям как всичко ще е поскъпнало още повече.

# 518
Лошото е, че ще си накупят кофти храна в 1 и 2 клас, ако са с пари. По-добре обяд в училище и от вкъщи в този период.

# 519
И аз давам на малкия (15г) по 10 лв на ден, но той има мераци да се храни здравословно и си приготвя храна от вкъщи - сандвичи, че и салати си носи, така че тия пари са му за подкрепление, ако не стигне храната или иска да си купи нещо допълнително.
За съжаление, да, поскъпна ужасно всичко. Малкият дюнер е 5 лв, но моят син посмъртно не може да се нахрани с малък, за съжаление.

# 520
Нашата класна до 4 клас заяви, че не желае/позволява децата да носят пари и мобилни телефони. Не желае да носи отговорност за вещи и пари на малки деца. Обясни и, че на лавката е скъпо, плюс, че е опашка винаги, продават се неподходящи неща за деца. Заяви, че тя няма как да организира времето в междучасието, да ги води, да се редят, да се разправят за ресто, за други финансови въпроси... и всеки родител да си отговаря за храна и вода. На обяд са в стола, началото на седмицата в пликче и се предават описани пари за купони. Ако някой не желае купони да слага обяд или някой да му носи (което се е случвало при едно-две деца само с по-големи братя и сестри).
В 5 клас всички рязко започнаха да не слагат кутии и не желаят обяд в стола (нямат и занималня, но ни питаха дали искаме да обядва там). Моят син и той с всички, отказа да носи храна. Давах по 5 лв., но се оказа, че не са му били достатъчни (без вода стоял най-често) и ги увеличих на 8 лв. Тази година ще са 10 като гледам цените... 😒

# 521
По-добре, ама не искат. И наистина храната е лоша, като видят малки деца и ги лъжат, дюнерите ги пълнят с картофи и зеле, месо и зеленчуци почти липсват, пиците са почти без материал отгоре.

# 522
Едното ми дете наддаде кг. точно след 5 клас,  от пиците и дюнерите. После е доста по-трудно да се овладее положението. Добре, че той има желание да е във форма и спортува.

Но точно от тестени закуски и дюнери няма никаква полза, само излишни кг. трупат.

Малкото пък ако има пари би си купило само дъвки и слайм, няма да яде нищо. Та никакви пари поне в първите класове и толкова.

# 523
Каква лавка  в първи клас, че и дюнери. Извън училище ли.

# 524
По мое време имаше едни тостери до училище като се сетя сега тази леличка ги пълнеше с толкова много кетчуп, майонеза, та какви ли не сосове и ти буквално ядеш хляб и сосове, но една опашка се извиваше при нея на голямото междучасие. А, и между тостерите продаваше тези сокчето от 5-10ст май бяха (вредните) и цигарки на бройка.
За жалост не можем да си предпазим децата от тези неща, освен вкъщи много да им се говори.
Носенето на храна е чудесна идея, но според мен ако не го правят и другите надали нашите деца ще искат да го правят.

Общи условия

Активация на акаунт