Джобни за децата?

• 30 944
  • 637
  •   1
Отговори
# 495
Реален пример - един родител вкъщи с дете на 3 години, което се заключва само в банята в 23.30 и не спира да плаче, въпреки опитите за успокоение, докато не се отключи вратата. Как се очаква да бъде платено на ключаря в случай, че не разполагаме с пари в брой?

P.S.: Аз също съм голям почитател на плащането с карта, но винаги разполагам с определена сума, която да ми е на разположение в случай на нужда.

Тук не става въпрос за това дали ще се вземат пари от детето, които ще бъдат върнати още на следващия ден, а за игнорирането на факта, че пари в брой са ни необходими /все още/.

# 496
Вижте сега, разбирам, че осъзнавате как всъщност съм права и бездетието ми ви бърка в четирибуквието, но пак ще пробвам. Не сте единствените родители на света и да, другите явно предвиждат по-добре от вас. Тъпичко е всеки път, когато на вас ви стане неудобно, аз да ви излизам виновна Simple Smile Не съм виновна, че логиката ви си взима физиологична почивка твърде често.

П.п. абе като е за джобните темата, защо вече няколко страници коментираТЕ как бъркате в детските касички?

# 497
Случка с пари на внучето, като беше малко - снахата взела от касичката 4 по 5 лева и му дала цяло 20, то идва разревано у нас да се жалва, че майка му му взела 4 пари, а му дала 1, докато не дадохме още 3 пари, не спря. Та докато не разбират стойността, по-добре да си имаш.

Мдааа... JoyJoyJoy

На 6-годишно няколкостотин не знам дали бих поверила, но 8-годишното (скоро става на 9) зорко си ги пази. Случка:
- Мамо, мамо, купи ми това!
- Не, какво е това, някаква глупост, за какво служи? И колко струва това нещо? Няма да го купя.
- Ама моля те...
- Не. Но ако толкова настояваш, имаш си пари, мога да ти купя нещото и вкъщи ще ми върнеш от тях.
- Ааа... добре, няма.

# 498
Никога не съм мислила за това и не не интересува. Всеки си гледа семейството както иска.

# 499
Нарциса, не разбирам твоята позиция. Аз не възразявам, че очевидно понякога ми се случва да не преценя добре и да нямам пари в мен. Чудя се това с какво ощетява децата.

# 500
П.п. абе като е за джобните темата, защо вече няколко страници коментираТЕ как бъркате в детските касички?
Ми щото попитах дали се случва и на други, явно да ...
Тебе що те дразни нали не бъркаме в твоята?

# 501
Ама какъв е проблема родител да остане без пари и да вземе назаем от детето? На детето даже му е приятно, че може да помогне. Стига, разбира се,  да се връща, това е много важно.
И като дете родителите ми са ми взимали назаем, примерно 20 лева на заем, после  връщат. Тогава хората си даваха назаем до заплата. Сега, слава Богу не ми се е налагало от години, но ако се случи и детето има , какъв е проблема.

И наистина не мисля, че човек, който има деца на възраст да имат пари би се удивил толкова, съвсем нормално е.

# 502
Ми що да не бъркат в касичките,това дете, нали е от това семейство.

# 503
Писах два пъти, наистина не знам кое не се разбира.

Скрит текст:
Чакай да видя дали те разбирам правилно. Ти задаваш въпрос офтопик, получаваш няколко отговора, които те карат да се чувстваш кофти, и се караш, че се коментира поставеният от теб офтопик въпрос. Не си сериозна, нали?

# 504
Писах два пъти, наистина не знам кое не се разбира.

Скрит текст:
Чакай да видя дали те разбирам правилно. Ти задаваш въпрос офтопик, получаваш няколко отговора, които те карат да се чувстваш кофти, и се караш, че се коментира поставеният от теб офтопик въпрос. Не си сериозна, нали?
Точно това е. Никой тук не иска да допусне, че не действа най-рационално или отговорно. И се почват едни дълги обяснения.

# 505
Ми що да не бъркат в касичките,това дете, нали е от това семейство.

Не бих бръкнала в касичката. Бих попитала дали детето може да ми услужи с определена сума, която ще възстановя.

# 506
Детето ми иска да има джобни като станело на 7. Не знам защо, но чак на 6 започа да проявява интерес към парите. Аз искам да му давам джобни, защото почна училище, но той е непреклонен и иска на 7, чул е отнякъде, че на 7 трябва да се започва с джобните.
 Аз лично смятам, че по 5 евро на ден е ок за нас да му даваме.  Не виждам какви по-големи разходи би имал. Като попорасне, ще му давам до 10 евро на ден. Над това -- трудно, предвид, че има и братче.
Бих се старала да не взимам назаем от детето си, защото ме е страх, че ще се чувства във финансова нестабилност, ако ние нямаме пари. Понякога му казвам, че нямам пари за това или онова и реагира болезнено. Та не искам да създавам у него усещането, че майка му и баща му не са стабилни и предсказуеми, нищо, че не са богати.
Като дете си спомням, че майка ми в края на месеца винаги вземаше 20 лева назаем от съседите, за да избутаме Simple Smile)). Или пък минаваше на лечебен глад/пречистване, буквално не са ни стигали парите за месеца. Но не е взимала от нас. Хубавото е, че майка ми отдавна не си знае парите, та нещата се променят, децата пък са адаптивни, но би ме било срам да взимам от децата си. Бих и аз взела от съседите Simple Smile))

# 507
То детето нали от вас ги има тези пари?

# 508
Детето ми иска да има джобни като станело на 7. Не знам защо, но чак на 6 започа да проявява интерес към парите. Аз искам да му давам джобни, защото почна училище, но той е непреклонен и иска на 7, чул е отнякъде, че на 7 трябва да се започва с джобните.
 Аз лично смятам, че по 5 евро на ден е ок за нас да му даваме.  Не виждам какви по-големи разходи би имал. Като попорасне, ще му давам до 10 евро на ден. Над това -- трудно, предвид, че има и братче.
Бих се старала да не взимам назаем от детето си, защото ме е страх, че ще се чувства във финансова нестабилност, ако ние нямаме пари. Понякога му казвам, че нямам пари за това или онова и реагира болезнено. Та не искам да създавам у него усещането, че майка му и баща му не са стабилни и предсказуеми, нищо, че не са богати.
Като дете си спомням, че майка ми в края на месеца винаги вземаше 20 лева назаем от съседите, за да избутаме Simple Smile)). Или пък минаваше на лечебен глад/пречистване, буквално не са ни стигали парите за месеца. Но не е взимала от нас. Хубавото е, че майка ми отдавна не си знае парите, та нещата се променят, децата пък са адаптивни, но би ме било срам да взимам от децата си. Бих и аз взела от съседите Simple Smile))

А дано сте случили на съседи тогава. Между другото, 10 евро на ден прави 200 евро на месец, което поне за нашата чужбина е доста сериозна сума за джобни пари. Така че проучете първо колко получават местните деца - като ориентир само.

# 509
Говорите за две различни неща. Едно е да вземеш от детето си, защото нямаш пари, друго е да ти услужи за една вечер или час, докато скочиш до банкомата да изтеглиш.

Изпадала съм и в двете ситуации.
Вземала съм от детето пари в неприятен за мен/нас момент, когато не можех да се справям за месец-два около изнасянето ни от бащиния му дом. Да, и аз смятам, че децата не трябва да се тормозят с финансови въпроси. Но те не са малоумни, усещат нещата. Върнах на сина ми парите на два пъти даже. На веднъж не можах.

Вече друго е да вземеш 20лв., щото си забравил, че ти трябват, а банкомата е на 2 км и не ти се ходи. (от както има карта даже му ги прехвърлям веднага)

Иначе по принцип съм съгласна, че е въпрос на организация. Когато беше малък бях по-организирана и не бих взела пари - защото съм родител, защото трябва да съм стожер, не издишащ от никъде... Сега съм по през просото. Детето ми е разумен човек и е част от всичко (в рамките на нормалното за възрастта си, разбира се).

Общи условия

Активация на акаунт