Градинарство - моето хоби 32

• 42 087
  • 796
  •   1
Отговори
# 105
ВаНиЛа, чудесно изглежда! Мъхчета също ми хареса, от къде са? И това високото също не разпознавам..
Растенията при последното ни посещение почти не бяха пораснали, но може би от студеното време преди Великден ..

# 106
Благодаря. Едните високи са юки, а другите са ириси. А мъхчетат ги взех от един покрив, но на дали ще оцелеят там.
От както градинсрствам се уча на търпение... 😅

ВаНиЛа, чудесно изглежда! Мъхчета също ми хареса, от къде са? И това високото също не разпознавам..
Растенията при последното ни посещение почти не бяха пораснали, но може би от студеното време преди Великден ..

# 107
  • На морето!
Много е хубаво, ВаНиЛа!
Тези юки как боцкат като пораснат, страшни са. Ние имаме една до входа точно, но никога не е цъфтяла и може би през есента ще я местя някъде в дъното на градината.

# 108
Тези юки мисля,че не им е мястото там.Разрастват се доста и след време,ако оцелеят трудно ще ги махнеш като са в  корените.на други насаждения.Според мен всичко е много на гъсто,колкото и голо да ти се вижда сега.

# 109
Аз вадих юки от градината преди време. Предполагам, че са били много стари растения. На едната имаше корен колкото голям пъпеш, едва го изкопах, голяма борба водих с него. Няколко години след това изкарваха издънки, но те поне се премахват лесно.
За да цъфти и трябва слънце и жега, това са моите наблюдения. Най-добре се чувства някъде самичка на полянка, да я пържи слънцето целодневно. Моите бяха между храсталаци, и аз не ги бях виждала цъфнали. Като изрязах храстите около едната, и се паднаха няколко много горещи лета, цъфтеше всяка година.

# 110
Благодаря на всички за коментарите. Ще намеря значи друго място на юките преди да е станало късно. 😅

# 111
Все му се заканвам на този лоропеталум да го разкарам и все ми е жал като цъфне. Ама е толкова пършив иначе…

# 112
  • Пловдив
Мариета,разкошен е цъфнал ,как да ти даде сърце да го премахнеш ..В списъка ми е с любими неопадливи ,но казваш ,че не е много красив без цвят . Thinking

Миналата година бях споделила снимка на един съседски берберис и вие го разпознахте .Засях го ,в момента е цъфнал ,но е доста хилав.Другите бербериси се разрастнаха на ширина ,а този едва -едва .Сигурно трябва да го режа.

Хебе Пинокио

Хибискусът също въшлясал максимално .Дано утре не вали и успея за напръскам .
Листата му са доста странни .Прилича ми на хлороза ?

С тази насипана пръст  ще се сбъркам да торя ...то бива бедна почва ...

# 113
Можеш малко да си помогнеш, ако всяка зима насипваш компост върху лехите. И при мен почвата е ужасна, примирила съм се и садя само непретенциозни растения. По-специалните - в саксии с хубава пръст, да не скучая през лятото, ами да ги поливам.
Хлороза може да се появи и ако е много сухо - дори в почвата да си има всичко, корените не успяват да поемат достатъчно.

# 114
Здравейте момичета,

В София нощес е около +5 до 7 градуса. Вчера пресях и изкарах на терасата 3 нови кралски мушката. Днес гледам, че цветчетата са клюмнали. Студено ли им е или пресаждането е проблема. Пресадих ги, че имаха чорапче

Мерси предварително

# 115
Здравейте момичета,

В София нощес е около +5 до 7 градуса. Вчера пресях и изкарах на терасата 3 нови кралски мушката. Днес гледам, че цветчетата са клюмнали. Студено ли им е или пресаждането е проблема. Пресадих ги, че имаха чорапче

Мерси предварително
Вероятно е от пресаждането, не е толкова студено времето. Аз, преди големите априлски студове , набодох чепки от мушкато директно в саксии навън. Студът ги попари доста, но изкарват и малки зародиши на зелени листенца , та имам надежда за тях.. Полях ги с разтвор на вкоренител, дано да помогне … Като цяло мушкатите са жилави растения.., поне  старите градински сортове.

# 116
Ето и моето дворче

# 117
Супер е дворчето!

# 118
# 119
Вълшебства показвате всички!! Особено жълтата магнолия и тази от последната снимка, както и храстчетата и поддържаните дворчета 🥰
Влизам аз с разнородни казванки и въпроси 😅 да уточня в началото, че съм пишман градинарка и за първа година се занимавам с такива дейности, така че може да бъдете снизходителни или поне да не ми се смеете много.
Та имам два казуса. Единия е алея до пътеката, на която за разкош има и асми и лятото почти не я грее слънце. Есента насадих лукувички лалета, зюмбюли, минзухари, почти всички цъфнаха. Сега набодох лукувички далия, гладиоли и разни дребни, нямам идея дали ще се хванат. Ще ми се да насадя нещо, което да е дребно, многогодишно и да не иска много слънце.

Втория казус е тревна площ, по средата с проекто смокиня, която очакваме да разберем дали ще продължи с нас или ще отпътува към цветния рай.

Насяхме тревичката, даже е тръгнала да изкарва вече. По средата насадихме смокиня и ни се иска покрай нея в кръг да я оградим с някакви храсти, нещо като алпинеум да стане. Мислех за лавандула, но тя ще порасне и ще почне да я задушава вероятно. Ако имате някакви идеи за храст, който може да се оформи в кръг около нея ще е супер. Освен това насадихме ягодки в буретата, като мъжа ми в неговото почувства като да сложи няколко от показаните по-горе лукувици, та и този експеримент ще следим.

Общи условия

Активация на акаунт