Градинарство - моето хоби 32

• 41 854
  • 796
  •   1
Отговори
# 660
  • Бургас
Имаме райграс, за който се грижа и нещо не ми харесва. Появиха се жълти петна, като изсъхнала е тревата. В червено съм оградила един плевел, който като го дръпна се оказва дълъг, който през 5 см е пуснал корени и е по нисък от тревата. Преди време имаше детелина и широколистни плевели. Пръсках с магнето и изчезнаха. Сега пак пръсках, че мина близо месец и тук там пак има детелина. Обаче тези жълти петна не са от плевели. Взех да торя с ярамила, но казаха внимателно, че амониева селитра може и да изгори. В съседните дворове има Попово прасе. Четох, че има някакъв тор, който отблъсква това насекомо. Какво ще ме посъветвате.

# 661
Имаме райграс, за който се грижа и нещо не ми харесва. Появиха се жълти петна, като изсъхнала е тревата. В червено съм оградила един плевел, който като го дръпна се оказва дълъг, който през 5 см е пуснал корени и е по нисък от тревата. Преди време имаше детелина и широколистни плевели. Пръсках с магнето и изчезнаха. Сега пак пръсках, че мина близо месец и тук там пак има детелина. Обаче тези жълти петна не са от плевели. Взех да торя с ярамила, но казаха внимателно, че амониева селитра може и да изгори. В съседните дворове има Попово прасе. Четох, че има някакъв тор, който отблъсква това насекомо. Какво ще ме посъветвате.

При мен този година е същото положение . Пролетта почистваме, торих (анти мъх- комбиниран тор)  подсявах , абе всичко. Аз го отдавам на прекомерните дъждове .. Купих си зелен камък и ще пръскам следващия път, когато отидем до там ..

# 662
  • Бургас
Много хубава тази йонитера и аз се зарибих , но май за този сезон е късно..
Как я отглеждате , като едногодишно?
Йонотерата е многогодишно растение. Жълтата цъфти и прецъфтява бързо, но розовата е неудържима цяло лято.  И напролет хуква пак.

# 663
Днес ще взимам пратка с градинска папрат . Обичат по сенчести места с повече влага . Дано този път да се хване, че взимах 2 пъти нещо не ми се получава. Йонотерата е многогодишно растение . Моите бяла жълта и розора - се въдят ужасно , но сега цъфти и е голяма красота . Не я поливам изобщо тя сама си се гледа . А тия теменужки горските знаете ли как трудно се махат после . Ужас има и едно жълто като мини маргаритка пак е горско ,с едни много малки грудчици .. няма отърване после от тях .

За райграса мисля, че е окосен много низко . Другия път го изкосете малко по високо . От амониевата ще полудее супер много, но да внимавайте  . Ако хвърляте амониета , задължително поливайте . Пробвайте да го изтърмъчите с търмък . Може това жълтото да излезе .

# 664
@ Bar B Q - ниският плевел според мен е кокоше просо. Много е грозно и досадно в ливадата. Не може да се изчисти с хербициди, само с косене и недопускане на цъфтеж и семена. Ръчно изкореняване и то редовно, защото убива тревата около него.
Относно торенето и жълтите петна - най-добре е комбиниран тор, а не само амониева селитра.
Каква е тревната смеска която сяхте, помниш ли?

# 665
  • Бургас
Предният двор го правиха фирма. Сега цялата подръжка е наша. Работят с немски смески и аз си снимах опаковката. После го търсих в сайта на фирмата, но явно вече други видове предлагат.

# 666
Bar B Q
Това с тревата е мъка. Аз нали дупки от червеи имам изчетох какво ли не. За кафявите петна четох, че е възможно да са от ларви на майски бръмбар. Правят тунели и изяждали корените. Така на петна беше ливадата в статията.
За смеската - аз предпочетох такава правена за България, затова взех Лактофол. Много отслабва пролетно време обаче.
За торовете скоро коментирахме - директно с амониева селитра е много трики. На мен ми изгориха веднъж така и само комбиниран с дълготрайно действие вече ползвам.
Вече преминах на средна височина на косене. Като започне да се стопля е по-добре. Задържа влага по листата. В 40 градусовите жеги на 5 дори поне трябва.
Би ли споделила с какво пръскаш за детелината. Побърква ме, реве ми се.
За какво е зеленият камък?

# 667
  • Бургас
Ето с това

# 668
https://kaktus.bg/n-126311-Зелен_камък_-_кога_и_за_какви_растения_се_използва
Железен сулфит, не съм много наясно как действа, но наистина подобрява зеления цвят на растенията

# 669

Някаква идея за растение, с което да озеленя пръстта около дървото.
Ако е и вечно зелено - още по-добре.

Зависи дали мястото е на слънце или на сянка, затова не мога да дам съвет.
Забравила съм да посоча - слънчево целодневно.

# 670
Почвопокривни и непретенциозни за шарена сянка са също: Аюга, иглика, зимзелен, заешките уши. Не са прекалено инвазивни и може да се контролират.

# 671
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:

Някаква идея за растение, с което да озеленя пръстта около дървото.
Ако е и вечно зелено - още по-добре.

Зависи дали мястото е на слънце или на сянка, затова не мога да дам съвет.
Забравила съм да посоча - слънчево целодневно.

класиката "дебела Мара" = ешеверия не ти ли харесва? Simple Smile
ниски грудкови ириси=перуники?
и двете са непретенциозни и не се разрастват прекалено бързо.

# 672
Мързеливка, арабисът кога цъфти?

# 673
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
този младеж си го следя Simple Smile
https://bazar.bg/obiava-40980992/delosperma

# 674
  • Пловдив
Миналият път ,когато прочетох за ларвите на Майския бръмбар, направо изтръпнах .И сега, малко да пожълтее някой участък го обследвам .
Хубаво се порадвах на Цинията .Е,наполовина е изядена от някакви буболечки .Йонотера , от розовата ,  имат половината съседи .Наистина е красива .Дали мога да я насея в лехата с розите ? Те са с дълбок корен и не би трябвало да им пречи .
 За първи път ми цъфна Хебе и така открих точно кой подвид е -lilac mist .

Общи условия

Активация на акаунт