Градинарство - моето хоби 32

• 41 852
  • 796
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте, не мога да съм полезна с отговори на въпросите ви, но минавам да ви покажа цъфналите алиуми. Това е сенчестата ми градинка с която започнах да градинарствам в края на миналото лято.  😊 Та всичко е ново и тепърва ще се развива, разместване и т.н.

# 646
Искам да покрия с почвопокривно  един участък от около 1,50 м ×1м  и ако може да е бързо растящо .Бих казала ,че мястото е шарена сянка .Избрах Хиперикум ,защото ми трябва бяло или жълтоцъфтящо .Навсякъде пише ,че е агресивно стелящ се ,но колко ? Обмислям да взема поне 5-6 растения .
Много, много, много агресивно. Пуска плитки подземни корени като троскота. Направи си сметката какво е насадено извън границите на мястото, което си определила за него и дали ще можеш да го скубеш от там.
Не знам на шарена сянка колко ще цъфти и освен това много въшлясва.
Днес четох в интернет за ирландски мъх - почвопокривно, ниско, цъфтящи в бяло. Но нямам лични впечатления.
Фрезията може и да не изникне сега, а чак напролет.

# 647
Почвопокривни бяло цъфтящо, вечнозелено - Ружец.
За люляка - използвай да го оформиш. При цип о е добре всяка година да се оформя поне 1/3 като се изрязва 1/3 от височината. Така няма да Драва висок и ще виждаш цветовете

# 648
  • Пловдив
Благодаря ,dariVale !Ще търся нещо друго тогава ,защого е за  под един шарен лигуструм дърво ,който също е с плитки корени .

Marieta ,Рожец ли ? Точно в съседство до мястото го имам ,затова исках нещо друго .Май ще се преориентирам и към друг цвят накрая .
 И Пахисандра може ,но първо трябва да омеся почвата с кисела .

# 649
Да. Рожец. Преди 2 дена вадих от моя и подарявах….затова се сетих.
Пахисандра и аз харесвам / имам под кипарисите

# 650
Благодаря ,dariVale !Ще търся нещо друго тогава ,защого е за  под един шарен лигуструм дърво ,който също е с плитки корени .

Marieta ,Рожец ли ? Точно в съседство до мястото го имам ,затова исках нещо друго .Май ще се преориентирам и към друг цвят накрая .
 И Пахисандра може ,но първо трябва да омеся почвата с кисела .
Прочети за "ирландски мъх", sagina subulata, който в същност е ниска, почвопокриваща трева. Дори съфорумка писа, че си е купила. Изглежда интересно и имаше оферти за растения на сноснинцени в български сайтове.
Напоследък като почвопокривно (не знам колко инвазивно) използват и дихондра, но тя не цъфти.
Но каквото и да е почвопокривно ще е с плитки корени и може би ще се конкурира с дървото.

# 651
Имам две почвопокривни сукулентни с жълти цветове.
Само че имена не знам.

Последна редакция: нд, 04 юни 2023, 21:44 от J_M_M

# 652
  • Пловдив
Имам подобен сукулент ,който дойде като подарък с една онлайн поръчка и тъкмо ще цъфти .
 Разгледах ирландския мъх ,в саксийки изглежда супер ,особено с фините цветчета  .В клипчета,  обаче , забелязах  че го ползват предимно за фуги между плочки .Заинтригува ме и ще си поръчам една саксията за проба ,за да видя как се представя .Иначе има и шотландска разновидност -ауреа .
Засега клоня към Пахисандра .Ще потърся още ден ,макар че няма много сенколюбиви тип килим .

# 653
Имам две почвопокривни сукулентни с жълти цветове.
Седум.

# 654
Искам да покрия с почвопокривно  един участък от около 1,50 м ×1м  и ако може да е бързо растящо .Бих казала ,че мястото е шарена сянка .Избрах Хиперикум ,защото ми трябва бяло или жълтоцъфтящо .Навсякъде пише ,че е агресивно стелящ се ,но колко ? Обмислям да взема поне 5-6 растения .

Можете и с йонотера - розова , бяла или жълта. Висока е 40 - 50 см .  Не иска много вода и не е претенциозна , а сега цъфти до есента и е голяма красота .

# 655
Нелина, хрумва ми - диви ароматни виолетки, правят хубаво гъсто килимче, не са много високи и се разрастват бързо. С 10-15 коренчета догодина ще е плътно покрито.
Бергенията на сянка не цъфти толкова обилно, но също е красива зеленина и донякъде подтиска плевелите.

# 656
  • Пловдив
Много предложения ми дадохте ,сега ще ги проверявам .
Изведнъж и едни  градински папрати ме привлякоха ,нищо че не са почвопокривни .

# 657
Много хубава тази йонитера и аз се зарибих , но май за този сезон е късно..
Как я отглеждате , като едногодишно?

Последна редакция: вт, 06 юни 2023, 08:19 от driada

# 658
  • София

Някаква идея за растение, с което да озеленя пръстта около дървото.
Ако е и вечно зелено - още по-добре.

Зависи дали мястото е на слънце или на сянка, затова не мога да дам съвет.

# 659
  • София

Бяло цъфтящо и разпространяващо  и непретенциозно -  Арабис. Моят толкова се разрасна , че ще пак трябва да оскубя половината. Другото е саксифрага, но тази с бялото по листата - пълзи като луда, много е красива и декоративна   и още едно почвопокривно за шарена сянка-  жълтата лизимахия и тя ми е от любимите почвопокривни.

Общи условия

Активация на акаунт