242 ентусиаст(к)и берат левурда и коприва- НЕМСКАТА тема

• 29 618
  • 731
  •   1
Отговори
# 555
То аз не съм се обърнал лично към теб, за да те интересува и да се пениш излишно.

# 556
Отказвам само на немски и български роднини.🌞

# 557
  • Немция
Обменът на ученици е по желание. Никой никого не кара насила.

Подобен обмен имаше и с немските гимназии едно време.
Класът на сестра ми в началото на 90-те имаха обмен с ученици от Западна Германия за сефте, от района на Saarland.
Те бяха за седмица в техните домове, после и у нас имахме германче. Разликите в стандарта бяха големи, но нямаше проблеми със западногерманчето. На мен като по-малка и като страничен наблюдател ми беше интересно. Grinning

С ученици от ГДР също имаха обмени, но невинаги с преспиване при семейство.
Трябва да поразпитам някой ден, че съм забравила детайли.

# 558
Дългият срок за получаване на книжката е странен. При моят мъж без скоростна поръчка беше около месец, ако не и по-малко.

# 559
Едно време може и да е бил интересен разменът на деца, сега кое да му е интересно? Навсякъде едно и също. Моите емоции и кеф са на първо и основно място за мен, отдавна съм си обещала това и си го спазвам.

# 560
А как реагират семействата, изпращайки деца към Германия, а попадайки в изцяло българско семейство? Скоро ще започнат и в арабски такива да попадат...

# 561
70% от децата в гимназиите в нашия град са с мигрантски корени, драги ми докторе.
Отделно повсеместно е оплакването от приемащите деца от нашата група, че французите не говорят ни немски ( а те затова са тук), ни английски, само френски.
Някои от тях също не са чисти французи.

# 562
А как реагират семействата, изпращайки деца към Германия, а попадайки в изцяло българско семейство? Скоро ще започнат и в арабски такива да попадат...
И аз съм си задавала този въпрос. Simple Smile
Явно зависи от хората, от целта, заради която пращат детето и житейските възгледи, като цяло.
В началото мислех, че е езиково-  културен обем, сега мисля, че е кармакарашик всичко.
Нямам опит и не мога споделя нищо от първа ръка, само като страничен наблюдател си формирам за сега впечатленията.
Забелязвам, че в гимназията на сина ми постоянно някой е някъде ( за някакъв период от време, по някаква линия на обмен и всякакви подобни формулировки) и постоянно някой идва от някъде.

# 563
При дъщеря ми още преди 3 месеца им раздадоха Steckbrief с имената на детето, адреса, телефони, мейли, родители, хобита, интереси,  кой какво яде и т.н., за да има предварителен контакт и някаква информация. Родителите на френско мюсюлманско момиче са поискали да бъде настанено в мюсюлманско семейство. Не ги разпределят при пристигането.

# 564
Оле реакции , страшна работа.
Дени той нали и преди си е имал книжка? Сега я подменя? Возило ли ще взимате или щатмобил шеър или както там се казваше? Похвали се нещо Simple Smile
Коктейл те реално и под дъгата могат да попадат. В днешно време всичко е ок. Попадна ми нещо за нщкакви нови униформи за футболистите с дъги. Някои не ги искат , трябва обаче. Искаш или не . В днешно време е така.

# 565
Аз не виждам нищо лошо да излезеш от собствения си малък свят и да надникнеш в нечии друг, особено за подрастващи. Аз самата съм темерут и от мисълта да живея в чужда къща ми призлява, но не мога да отрека, че това разширява хоризонта, стига човек да има желание.

# 566
И аз съм си задавала този въпрос. Simple Smile
Явно зависи от хората, от целта, заради която пращат детето и житейските възгледи, като цяло.
В началото мислех, че е езиково-  културен обем, сега мисля, че е[color=#ff0000 кармакарашик ][/color]всичко.
Нямам опит и не мога споделя нищо от първа ръка, само като страничен наблюдател си формирам за сега впечатленията.
Забелязвам, че в гимназията на сина ми постоянно някой е някъде ( за някакъв период от време, по някаква линия на обмен и всякакви подобни формулировки) и постоянно някой идва от някъде.

Тази дума за пръв път я чувам, но си я обяснявам като нещо мешано, миш-маш. Или?
В случай, че това имаш предвид - че тя цяла Германия е  кармакарашик. Повече мулти-култи от това накъде?
И изобщо, какъв е проблема, едно дете от друга страна да дойде в Германия на обмен в чуждоземно семейство? През деня да следи порядките в немското общество, а вечерта да види как стоят нещата в едно българско/или другоземно/семейство с неговите порядки и традиции и специфична кухня. Аз лично, проблем не виждам. Даже е 2 в 1.
Ама требе да се дръвчим и да се джанкаме.
 А иначе се имаме за европейци, мила моя майно льо.
Е, не сме.

*дръвчим -   да опонираме  
*джанкаме се - караме се

Последна редакция: вт, 16 май 2023, 21:58 от Pippi_

# 567
Pippi_, къде видя в мнението , да съм писала за проблем?? .Simple Smile

# 568
...стига човек да има желание.
Ами това е условието и според мен, но гледам ако не го изпълняваш започва едно дръвчене и джанкане ... не се приема просто .
И това не само по тази тематика и не само в този форум. Такива времена живеем. Ако не ти харесва нещо получаваш дръвчене и джанкане , ако не си съгласен с нещп - дръвчене и джанкане , ако не искаш нещо - дръвчене и джанкане ... Не можеш да не искаш каквото се прави в момента . Но всички са толерантни  и с дъгички.

# 569
  • Немция
...стига човек да има желание.
Ами това е условието и според мен, но гледам ако не го изпълняваш започва едно дръвчене и джанкане ... не се приема просто .
Който иска, участва. Писахме вече, че е по желание.
Започна се с това, че не се възприемаше решението да поканиш в дома си непознат ученик-гост на обменни начала. И се дъвче, и се анализира, разбра се много добре, че не всички са възхитени от идеята...
Окей- който не може да го усети като свое, да не го прави.

Да гостуваш в друга страна и семейство е да се откъснеш от познатото, да опознаеш нови хора и култура, да разшириш езиковите си умения, да се потопиш в един различен свят сам.
Дори и приятелство може да остане.
За това се изисква кураж и мотивация - и от двете страни.

Общи условия

Активация на акаунт