Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 62

  • 27 143
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 698
Натке, беше закачка. Надявам се да не съм те засегнала.
А иначе за кокосовото масло- в него има средно верижни и дълго верижни мастни киселини.
MCT- са само средно верижни, директно отиват в черния дроб, и се превръщат в кетони.Особено ако вземеш чисто С8, които са най-късите, и съответно с по-бърз ефект.
В кокосовото би трябвало да са проблем дълговерижните, ама не съм чела и аз
За готвене така или иначе не го ползвам, само някакви кокосови сладки 2 пъти в годината примерно( като ми се дояде Баунти)
Ако намериш информация, моля да я споделиш Kissing Heart

# 541
  • Мнения: 17 332
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Неве, качвах резултати в миналата тема.
За мен, от лятото, за 7 месеца, съм с голям напредък. Помниш какви усилия полагаше да ме насочваш 💜, но си трябваше време. И още промени в междуушната чорба.Гликираният ми е паднал от 6 на 5,4, инсулинът от 10, 8 на 7, 9, холестеролите много са паднали, само общият ми е завишен, но и той от 6,5 на 5,5.
Пак ме пишат с дислипидемия, ама нека. Продължавам си с режима и не очаквам чудеса, а влизане в норми. Пия си магнезиев цитрат по 400 мг, омега , готвя само с кокосово масло, повече птици, малко млечни , и салати се научих да ям.
Та така.
Много съм благодарна на всички в темата, всеки допринася с каквото знае и може.
А ти, добре си се завърнала, че тука само те споменаваме и цитираме, ама друго си е да поразръчкаш редиците 🥳

Благодаря за отчета 💐. Ходих в старата тема да зяпам резултатите, но нищо нередно не виждам и всичко е идеално за мене. За да се разбере за какво говоря:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1535412.120#

Чернодробните не са високи, а единият (забравих кой) се качва от витамин В6, та ако пиеш, не е невъзможно. Те са си в норма, по средата, а не към горна граница. В холестеролите има огромно подобрение и LDL е вече в норма, макар и височък. Триглицеридите са паднали, а и бяха ниски. Ще покажа резултатите ти на приятелка, която ме пита какво нередно има в триглицериди 1.5 като са в норма.

С гликирания си минала метъра, образно казано. Под 5.5 и ИР и диабет регресират сами. Инсулинът на гладно пада много бавно, знаеш, но пак, паднал е с над 2 единици. Още 2 и е перфектен, но и сега не е зле.
[/spoiler]
Много, много се радвам. 👍👍👍 за усилията.

Само да ти кажа, че мастните киселини в кокосовото масло са по-неподходящи за ИР от кравето масло, ама не запомних защо. Нещо имаше с броя на въглеродните атоми във веригата им и дали е четен или нечетен. Също и кокосовото масло не е добро. Е, с повечко омега 3 минават и те.

Пожелавам ти тази година да е последната с усилия за ИР и догодина да си сред инсулиночувствителните.
Благодаря ти, скъпо другарче ! От теб похвала си се получава трудно, та наистина оценявам.
Колкото до пиенето, за целия 7 месечен период съм пила веднъж на нова година и веднъж с колеги , соцЯлният ми живот отиде в минало свършено време , та и взе да ми личи, щом се разправям с разни бабички и клошари, преди се въздържах. Joy  За чернодробните големият парадокс е, че когато си пиех розето, и то системно / поне два-три пъти/ седмично, нищо им нямаше, пък сега се вдигнали. Сигурно от кокосовото, знам ли и аз с какво го товаря тоз дроб. Ще включа пак патешка мас, сестра ми ми домъкна от Метро огромна кутия за подарък, хем я предупредих, че не я ползвам.
То е така, едно се разваля, друго се оправя, холестеролите и мен ме радват, защото това го смятах за кауза пердута. Какво забелязвам- ами кръвното ми си се върна на 100 / 70, по-рано шаваше нагоре долната граница, не зная от холестерола ли е това, ама и не задълбавам, пулсът ми вече не е отчайващо висок, въпреки кафетата.

Cygnus_i, питаше за HDL, 1, 8 е, до 1,56 според Рамус е допустимо, но според тази лаборатория, в която правих кръвните, е в норма.

Ще ходя при джипито с новите работи, че трябва да ми ги види и да и  покажа, че съм насочена към ендо, дано най- после разбере, че ми има нещо, то че ще си плащам преглед , е ясно, поне там да ми пусне което е по каса, защото до гуша ми е дошло да се осигурявам и нищо насреща.

# 542
  • Мнения: 24 768
Натке, беше закачка. Надявам се да не съм те засегнала.
А иначе за кокосовото масло- в него има средно верижни и дълго верижни мастни киселини.
MCT- са само средно верижни, директно отиват в черния дроб, и се превръщат в кетони.Особено ако вземеш чисто С8, които са най-късите, и съответно с по-бърз ефект.
В кокосовото би трябвало да са проблем дълговерижните, ама не съм чела и аз
За готвене така или иначе не го ползвам, само някакви кокосови сладки 2 пъти в годината примерно( като ми се дояде Баунти)
Ако намериш информация, моля да я споделиш Kissing Heart
Най-вече ми стана интересно това с броя въглеродни атоми дали е четен или нечетен, то другото ясно че не е едно и също разбира се. Все едно да сравнявам рибено масло в нормалния му вид и добавка с извлечени като концентрат Омега 3 от него. С една и съща цел ще ги вземеш, ама няма да свършат баш същото за теб. На прима виста точно по това за бройката не намерих нищо, но ако ми попадне ще пиша тук разбира се. Дано и Невена да даде някакъв нишан по някое време, много ми стана любопитно.
За готвене не ми и хрумва с кокосово, за мен това е миризма на сладки Grinning Аз и в сладки толкова го харесвам ама търпи се поне, абсурд манджата ми да мирише на сладкарница... Донякъде и заради това като видя рецепта за режимно печиво и я прескачам, нали повечето имат и кокосово брашно с все аромата му. Има кой да ги яде тия неща, отстъпвам си и моите порции там.

# 543
  • Мнения: 2 638
Много ми се хапва някакво сладко кремче, но преди няколко страници имаше коментар, че сметана и плод е забранено нещо. Дайте ми идея?

# 544
  • Мнения: 24 768
Заквасена сметана ако я овкусиш с канела, ванилия или подобно дали няма да ти сладни достатъчно? Поне за мен тези комбинации миришат толкова сладко че все едно ям нещо сладко направо, а канелата май и направо си сладни самата тя. Или кокосови стърготини, ако харесваш такова нещо. Или някаква комбинация от всичкото.
Тахан с малко какао също е вариант, макар че не е точно сладко ако не го подслаждаш с нещо.
Скрит текст:
Току-що разбрах че има шанс да се снабдя с овче мляко, че и да ми го сквасят... ей това е най-хубавият десерт за мен, не ща ни сладоледи, ни нищо.

# 545
  • Мнения: 2 638
Ще пробвам довечера, сладкарската сметана има ли захар?

# 546
  • Мнения: 24 768
А, ти течна сметана ли си имала предвид? Не знам що реших че заквасена. Личи си че не съм по десертите особено Grinning Като писа кремче и си представих кофичка заквасена, но и аз си падам по-солидни неща да ям де.
За течна си гледай хубаво на опаковката. Доста от тази на която пише че е сладкарска/за разбиване не само че е подсладена, ами и дори не е истинска сметана. Хидрогенирани боклуци са някои, чети си етикета просто.
Течна можеш и да я направиш малко по-солидна с желатин, тип Пана Кота, поне да разбереш че ядеш нещо.
Има и разни рецепти за кето крем карамел, там вече са с подсладител и хич не ги гледам тях. За който е решил да консумира такива, има повече опции за десерти.

# 547
  • Мнения: 2 638
Ще пробвам да разбия готварска и да добавя черен шоколад.

# 548
  • Мнения: 29 164
Има течни, но млечни сметани, да са над 20% масленост и нагоре.Трудно се разбиват и не стават на сняг, но с желатин ще стане крем, олюс плодове вътре, какао и тн. при желание.
Крем-карамел съм правила с ядкови млека също-получава се.

# 549
  • Мнения: 2 638
Как става карамел без захар?

# 550
  • Мнения: 29 164
С някакъв подсладител вътре, без карамел 🤷🏻♀

# 551
  • Мнения: 24 768
А де, не съм се замисляла карамела с какво го заместват, може и да са измислили нещо пък. Вероятно не беше подходящ пример, в главата ми беше сметаната дето стана дума и това се сетих дето да е като крем ама да не е просто бита сметана.
Сметаните за разбиване са млечни действително, но с поне 30% масленост да са, по-добре и повече. Много хубаво си се разбиват даже, щом аз дето 3 пъти на кръст съм разбивала в живота си, все я докарвах представително Grinning Тези с по 18-20% са за готвене, примерно в някакъв сос или от сорта. То за готвене става и 30%, но за разбиване вече се гледа да е по-маслена.

# 552
  • Мнения: 29 164
Аз правех торти и знам как се разбива растителна и млечна- да не се очаква, че ще стане на твърд сняг.Отделно млечната може да се пресече ако се разбива прекалено много.

# 553
  • Мнения: 2 638
Отказах се, заквасена ще взема. Нямам угодия.

# 554
  • Мнения: 40 660
Вчера получих факс. Сетих се как една приятелка преди няколко години си носеше редовно бутилка от литър вода и вътре разтворена малко чия. И цял ден си джуреше.
Та днес го направих. В шише от 0,5 сложих чаена лъжица, даже не и пълна чия.
То пише, че уж е и за запек /ех този запек tooth / ама пък не съм забелязала нещо кой знае какво. Но реално дори чията не съм я използвала да кажем дори поне 5 дни поред за да направя разлика.
И това е идейно ако има някой изпитващ повечко глад, докато е в началото и си коригира режима. Пък и за всички.
Иначе смляна я опитах, не ми допадна, нещо и ме понаболя после. Някои и писа, че май е чел, че уж не трябвало смляна, аз намерих друг източник. Абе цяла по-добре. Все ще се усвои нещо.

Невенче, друг път си споменавала, че маслото не е много полезно, сега кокосовото.
Абе честно казано напълно полезно нещо едва ли има.
Иначе  с кокосово масло без мирис само веднъж направих омлет и не ми хареса. Не съм фен на мас, ама повече с мас.
Та за сладкиши някакви  го пазя. Но ми харесва и  като правя кето баницата на Шарпи. И там го слагам.

Много ми се хапва някакво сладко кремче, но преди няколко страници имаше коментар, че сметана и плод е забранено нещо. Дайте ми идея?

Ех, палавнице Grinning
Направи си нещо възможно най-безвредно и си хапни да се начешеш.
Никой не е умрял ако е хапнал примерно заквасена сметана с плод. Или кисело мляко с нарязан плод и чия. Много е вкусно.
Това не е ежедневие за да се притесняваш. Аз понякога лятото ям диня със сирене. Знам, че не е хубаво съчетание, ама го правя това за мой кеф поне два пъти.
Може и ганаш да спретнеш. Кчествена животинска сметана с качествен натурален шоколад над 80% на водна баня.

Общи условия

Активация на акаунт